jPV | jpv@amigascne.org
MorphOS:n uudet tuulet

MorphOS muuttui kaupalliseksi tuotteeksi version 2.0 myötä kesällä 2008 ja käyttöjärjestelmä otti silloin suuren harppauksen eteenpäin kaikilla osa-alueillaan. Sen jälkeen käyttöjärjestelmä on päivittynyt tasaiseen tahtiin ja laajentanut tukeaan useille uusille laitteistoalustoille. Tämä artikkeli keskittyy pääasiassa uusiin ominaisuuksiin sitten 1.x-versioiden, mutta toimii myös yleisenä esittelynä MorphOS-järjestelmästä.
Historiaa
MorphOS:ia alettiin kehittää AmigaOS:n seuraajaksi PPC-alustalle viime vuosituhannen lopussa, koska viralliselta taholta ei ollut luvassa jatkoa käyttöjärjestelmän kehittämiselle tai siirtämiselle pois 68k-alustalta. Tärkeänä vaatimuksena ollut hyvä yhteensopivuus jo olemassa olevien 68k- ja PPC-sovellusten kanssa onnistuttiin myös saavuttamaan. Vanhat Amiga-ohjelmat toimivat sillä kuin natiivit konsanaan aina kirjastoja ja laiteohjaimia myöten, kunhan ne eivät vaadi Amigan erikoispiirien käyttöä. Alkuaikojen 0.x-versiot toimivat vain phase5:n valmistamilla Amigan PPC-turbokorteilla, mutta 1.0:sta lähtien MorphOS on toiminut myös Genesin valmistamilla Pegasos-koneilla, joilla se teki varsinaisen läpimurtonsa yleisempään käyttöön.
2.0:n myötä rautatuki laajeni Genesin pienelle ja halvalle Efikalle, mutta samalla classic Amigoiden tukeminen jatkossa jäi epävarmaksi. Versiosta 2.4 lähtien MorphOS on laajentanut tukeaan Applen Mac-koneille ja lehden julkaisuhetken 3.2-versio tukeekin jo osittain tai kokonaan seuraavia mallistoja: eMac, Mac mini G4, PowerMac G4, PowerMac G5, iBook G4 ja PowerBook G4. Kannattaa kuitenkin tarkistaa yhteensopivuuslistat ennen koneiden hankintaa, sillä esimerkiksi näytönohjaimien tuessa on rajoitteita.
Uusia ominaisuuksia
MorphOS on uudistunut lähes joka osa-alueella aiempiin ilmaisversioihinsa nähden. Näkyvimpiä uudistuksia ovat esimerkiksi kokonaan uusi versio Magic User Interfacesta eli MUI4, huimasti kehittynyt Ambient-työpöytä, mahdollisuus käyttää ikkunoiden piirtoon näytönohjaimien 3D-ominaisuuksia, USB-pinosta uusi versio eli Poseidon 4, uudistunut asetusohjelma, kauan kaivattu integroitu TCP/IP-pino, helppokäyttöinen asennusohjelma, ruudun otsikkopalkin moduulit, suoratoistojen käsittelyyn tarkoitettu Reggae-ohjelmistokehys ja monet uudet apuohjelmat, puhumattakaan viimeistellystä toteutuksesta aina ulkoasua ja lisäsälää myöten. Aiempia versioita vaivannut erinäisten pikkuasioiden puuttuminen on nyt tiessään eli asennuksen jälkeen järjestelmä on suoraan käyttökelpoinen ilman ylimääräistä ohjelmien asentelua.
Pinnan alta löytyy myös lukemattomia uudistuksia ja moni osa on kirjoitettu kokonaan uudestaan. G4-prosessoreille löytyy nyt AltiVec-tuki, tiedostojärjestelmien tukea on parannettu, muistinkäsittelyä on uusittu ja uusia käteviä shell-käskyjä on tullut liuta. Rautatukeenkin on tullut päivityksiä ja nyt toimivat niin gigabitin verkkokortti, WLAN-kortit, USB2-ohjaimet kuin myös kaikki multimedianäppäimistöjen erikoisnäppäimet.
Asennus ja rekisteröinti
MorphOS:n asennusperiaate on, että käyttäjä saa asentaa koneelleen täydellisen version käyttöjärjestelmästä, mutta ilman rekisteröintiä koneen käyttö hidastuu tuntuvasti noin puolen tunnin käytön jälkeen. Tällä tavoin käyttäjä voi varmistaa toimivuuden omalla koneellaan ja tehdä lopullisen päätöksen halustaan ostaa tuote. Asennuslevy toimii myös niin sanottuna live-CD:nä, jolloin käyttöjärjestelmää voi kokeilla asentamatta sitä kiintolevylle.

Asennus, kuten päivityskin, tapahtuu käynnistämällä kone asennusmedialta, alustasta riippuen joko CD-levyltä tai USB-massamuistilta. Asennukseen tarvittavat image-tiedostot löytyvät vapaasti MorphOS-teamin kotisivuilta.

Käynnistyksen jälkeen huomio kiinnittyy komeaan tervehdysikkunaan ja resoluutioon, joka on monitorin optimiresoluutio. Ensimmäistä kertaa Amiga-yhteensopivissa käyttöjärjestelmissä käytetään DDC:tä näytön tietojen saamiseen. Tervehdysikkunasta voi käynnistää kovalevylle asennuksen IWizard-ohjelmalla, lukea lisätietoja järjestelmästä tai jatkaa käyttöjärjestelmän käyttöä asennusmedialta.

Asennusohjelma on viimeistellyn oloinen tyylikkäillä grafiikoilla. Muutamalla kohdalla kysytään halutut perusasetukset eikä harhailla turhan tarkkoihin yksityiskohtiin. Asennuksen aikana selviää jo muutama uusi ominaisuus, kuten PNG-hiirenosoittimet, joilla voi olla 15 eri tilaa perinteisen kahden sijasta. Myös osiointityökalu on uusiutunut perinteisen SCSIConfigin korvauduttua uudella HDConfig-ohjelmalla. Ja tietenkin uudet verkkoasetukset, jotka kaivelevat automaattisesti kaikki koneessa olevat verkkokortit. Lopuksi valitaan haluttu osio johon järjestelmä asennetaan. Paljon tyylikkäämpää kuin aiemmin.
Ostaminen tapahtuu ajamalla RegTool-ohjelma Tools-kansiosta ja vastailemalla muutamiin sen esittämiin kysymyksiin. Tämän jälkeen käyttäjä saa maksutiedot ja maksun suoritettuaan sähköpostitse avaintiedoston, joka kopioidaan Devs-hakemistoon. Automaattiseen maksuun käytetään tällä hetkellä vain PayPalia, mutta maksun voi suorittaa joku toinenkin henkilö, jos rekisteröijällä ei ole PayPal-tiliä. Myös muista maksutavoista voi neuvotella. Avaintiedosto on konekohtainen, mutta se voidaan siirtää toiselle koneelle, jos voidaan todistaa, että alkuperäinen kone on rikkoutunut. Käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat ilmaisia, joten esimerkiksi 2.0:n ostanut voi yhä käyttää uusinta versiota ilman lisämaksuja.

Sivun alkuun
Yleistä
MorphOS:lle voi antaa muutamia uusia käynnistysoptioita. Esimerkiksi BootMenu-optiolla käynnistys pysähtyy varhaisessa vaiheessa ja ruudulle ilmaantuu kovasti Amigan Early Startup Control -valikkoa muistuttava valikko. Siitä voidaan valita esimerkiksi eri käynnistysosioita tai vaihtoehtoisia resoluutioita käynnistykseen. Kone voidaan myös käynnistää virhetilanteissa ilman startup-sequencen ajamista. Käynnistysvalikkoon pääsee myös ilman erillistä optiota painamalla F1-näppäintä tai vasenta hiirennappia käynnistyksen yhteydessä.

Uusitut layers-kirjastot mahdollistavat grafiikan piirtämisen näytönohjaimen 3D-ominaisuuksia hyödyntäen. Tätä kutsutaan enhanced-näyttötilaksi. Ikkunoiden liikuttelu nopeutuu ja samalla voidaan käyttää erilaisia läpinäkyvyys- ja varjostusefektejä. Muiden tekemillä apuohjelmilla saadaan myös
3D-efektejä ruudunvaihtoihin, mahdollisuus zoomata ruutua vapaasti ja hallita ikkunoiden läpinäkyvyyksiä. Enhanced-tila voidaan valita ruutukohtaisesti eli yhteensopivuuden tai näyttömuistin säästämisen takia osa ruuduista voidaan pitää perinteisessä tilassakin. Käytännössä enhanced-ruutujen huoleton käyttö vaatii ainakin 64 megaa näyttömuistia.

Asetusohjelma avautuu oletuksena uudessa paneelinäkymä-tilassa, jossa eri asetukset on ryhmitelty siististi osa-alueittain. Paneelinäkymä helpottaa oikean kohdan löytämistä, kun erilaisia asetuksia on nykyaikana pakostakin aika paljon. Aiemmista MorphOS-versioista tutulla listanäkymälläkin alkoi jo olla hankaluuksia löytää oikea kohta nopeasti, puhumattakaan perinteisestä Preferences-hakemistosta, jossa kaikki asetusohjelmat ovat täysin sekaisin. Listanäkymä ja Preferences-hakemisto ovat kuitenkin edelleen vaihtoehtoina perinteisemmistä tavoista pitäville.

Uutta ovat myös vaihtuvat hiirenosoittimet. Osoittimet muuttuvat erilaisiksi riippuen siitä mitä niillä voi kulloisessakin kohdassa tehdä. Ikkunan otsikkopalkin päällä osoitin muuttuu kuvaamaan ikkunan liikuttamismahdollisuutta, linkkien päällä valintamahdollisuutta jne. Osoittimet ovat nyt PNG-muodossa, joten ne voivat olla hyvinkin värikkäitä ja sisältää läpinäkyvyyksiä ja varjostuksia. Mukana tulee kahdeksan erilaista osoitinteemaa, jotka näyttävät hyvin uuden systeemin mahdollisuudet.

Ulkoasuun on muutenkin panostettu 2.0:n myötä. Silmäniloa tarjoavat ehostetut skinit, joilla voi helposti muuttaa koko järjestelmän ulkoasun ja jotka voidaan määrittää joka ruudulle erikseen. Ruudunsäästäjiä on kolmisenkymmentä perinteisistä 2D-säästäjistä 3D-kiihdytettyihin demoscene-efekteihin.
Käynnistyksen yhteydessä näytettävän aloitusruudun grafiikat ja infotekstit voidaan vaihtaa ja niihin tarjotaan muutama perusteema. Viimeistelynhalusta kertovat myös lukuisat näyttävät taustakuvat.

Yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista on ruudun otsikkopalkkiin saatavat moduulit, joilla saadaan otsikkopalkkeihin jäävä tyhjä tila kätevästi hyötykäyttöön. Otsikkopalkkiin saa näkymään tietoja prosessorin kuormituksesta, muistin määrästä, verkkoliikenteestä, soivasta musiikkikappaleesta, päivämäärän ja kellonajan. Moduulit voivat myös sisältää toiminnallisuutta, kuten äänenvoimakkuussäädön tai eject-valikon. Näytettävät moduulit ovat täysin käyttäjän
valittavissa ja järjestystä sekä ulkoasua voidaan muuttaa. Ja mikä hienointa, moduulit näkyvät Ambientin lisäksi myös muillakin ruuduilla! Enää ei tarvitse palata selaimen ruudulta työpöytäruutuun päivämäärän tai muun katsomista varten. Moduulit eivät myöskään rajoitu vain käyttöjärjestelmän tarjoamiin vaihtoehtoihin, vaan niitä löytyy muidenkin tekemänä.

Shell on muutettu käyttämään oletuksena MUICON:ia, joka tarjoaa enemmän valinnanvaraa asetuksiin ja ominaisuuksiin. Shell-ikkunan ylälaidassa on muokattavissa oleva painikerivistö ja pikanäppäimet ovat täysin käyttäjän määriteltävissä. Terminaaliemulaatioon löytyy useita vaihtoehtoja, joten esimerkiksi ssh:n käyttö onnistuu aiempaa paremmin. Shellistä löytyvällä etsintätoiminnolla voi hakea tekstiä niin näkyvältä alueelta kuin puskuristakin. Yhdessä shell-ikkunassa voi olla myös useampia välilehtiä ja halutessaan saa käyttöön sessioiden tallentamisen, jonka jälkeen uuteen shell-ikkunaan voidaan palauttaa mm. käytetty hakemisto, muuttujat, polut ja komentohistoria.

Sivun alkuun
Ambient-työpöytä
Ambient on MorphOS:n työpöytä eli vastaava kuin Workbench Amigalla. Se on kokonaan MUI-pohjainen ja kehittynyt huomattavasti monipuolisemmaksi kuin Workbench. Tiedostonkäsittelyominaisuuksia on kloonattu aika paljon Directory Opus 5:stä, joten useimmat eivät tarvitse nykyään edes erillistä tiedostonhallintaohjelmaa.

Hakemistoikkunat ovat muokattavissa käyttäjän toiveiden mukaan. Niissä voi olla esimerkiksi työkalupalkki, johon voi valita haluamiaan toimintoja tiedostojen käsittelyn ja navigoinnin helpottamiseen. Yksi uusi ja erittäin kätevä toiminto on kirjanmerkkipainike, jonka kautta saa vaihdettua hakemiston nopeasti johonkin aiemmin määriteltyyn suosikkihakemistoon. Selaustilassa ikkunoissa näkyy myös kulloisenkin hakemiston koko polku
erillisinä painikkeina nopeaa siirtymistä varten. Käyty polku säilyy näkyvissä niin syvälle kuin olet kulloinkin käynyt, joten jos välillä käyt tekemässä jotain muutamaa tasoa ylempänä, pääset takaisin alimmalle tasolle yhdellä klikkauksella. Ikkunan alalaitaan saa tietoja valituista tiedostoista ja hakemistoista. Ikkunoiden ulkoasua voi myös muokata mieleisekseen MUI-asetusten kautta.

Tiedostot saa näkyviin perinteisesti joko kuvakkeina tai listamuodossa. Uutena ominaisuutena kummassakin tilassa voi käyttää myös esikatselutilaa, jolloin esimerkiksi kuvista ja videoista näytetään esikatseluversiot. Kuvakkeiden ja esikatselukuvien kokoa voi muuttaa kuvaketilassa lähes portaattomasti ja reaaliajassa hiiren rullan avulla. Tiedostoja oikealla napilla klikattaessa aukeaa tiedostokohtainen valikko, josta löytyy perustoimenpiteitä tiedostonkäsittelyyn, kuten muista käyttöjärjestelmistä tutut kopioinnit ja leikkaamiset. Eri tiedostotyypeille tulee erilaisia valintoja ja niitäkin voi muokata oman makunsa mukaan.

Listamuodossa näkyvät kentät ovat valittavissa ja vaihtoehtoina löytyy tavanomaisten kokojen ja päivämäärien lisäksi mm. tiedostotyyppi, kommentti, tiedoston versionumero ja MD5-tiiviste. Kenttien järjestys on muutettavissa ja tiedostot voidaan järjestää minkä tahansa kentän mukaan. Listamuodossa tiedostojen uudelleen nimeäminen on kätevää. Hiiren rullaa klikkaamalla pääsee muokkaamaan osoittimen alla olevan tiedoston nimeä ja nuolinäppäimillä voi siirtyä muokkaamaan
seuraavien tiedostojen nimiä ilman uudelleenklikkailuja. Myös tiedostojen kommenttikenttiä voi muokata samalla tavalla. "Nimeä uudelleen"-valinta toimii useiden tiedostojen yhtaikaiseen nimeämiseen, sillä siinä voi käyttää jokerimerkkejä. Esimerkiksi viidenkymmenen pic-päätteisen tiedoston nimeäminen iff-päätteisiksi onnistuu näppärästi.

Ambientiin on tullut myös uusi "My MorphOS"-hakemisto. Sen avulla pääsee avaamaan suoraan minkä tahansa osion tai assignin. Se toimii kuin juurihakemistona laajentaen hieman Amigan perinteistä hakemistorakennetta. "My MorphOS"-hakemiston saa auki työpöydän kuvakkeesta, ruudun alasvetovalikosta tai vaikkapa tuplaklikkaamalla mitä tahansa tyhjää kohtaa työpöydällä. Samaan juurihakemistoon pääsee myös ikkunoiden laitelista-painikkeella ja se on aina ylimpänä hakemistojen poluissa.

Ambientin pääasialliset kuvakkeet ovat PNG-kuvakkeita, mutta myös muita formaatteja on tuettu. Esimerkiksi Amigalta tutut GlowIcons- ja NewIcons-formaatit toimivat, samoin kuin uudet dual-state PNG-kuvakkeetkin. Ambientissa on myös sisäänrakennetut näyttöohjelmat niin tekstille, kuville kuin mp3- ja ogg-musiikillekin. Ohjelmissa on perusominaisuuksia, kuten tekstinnäytössä haku ja kuvannäytössä pyöritys, skaalaus ja hakemiston kuvien selaus.

Virtuaalisten tiedostojärjestelmien tuen avulla pakattuja tiedostoja ja levykuvia voi selata kuten tavallisia hakemistoja. Esimerkiksi ISO-imageja voi siis selailla ja käyttää tarvitsematta polttaa niitä ensin.

Ohjelmien käynnistämistä varten olevat paneelit ovat uusiutuneet kokonaan. Niiden toimintaa ja ulkoasua voidaan muokata aiempaa enemmän. Paneeleihin voi lisätä esimerkiksi näkymälistan, kirjanmerkit, alipaneeleja, hakemistoja ja jopa itsestään päivittyviä kuvakkeita kuten kellon.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista on Ambientin asetuksista löytyvä mime-editori, jolla voidaan muokata eri tiedostotyyppien käsittelyä. Sillä voidaan määrittää mitä tiedostolle tehdään kun sitä joko tuplaklikataan, se raahataan ja tiputetaan tai sitä klikataan oikealla hiiren napilla. Jokaiseen toimintoon voidaan määrittää useita erilaisia käskyjä, jotka voivat olla Ambientin sisäisiä käskyjä, AmigaDOS-käskyjä, skriptejä tms.
Käskyille voidaan antaa argumenttina kyseessä olevan tiedoston nimi ja muita optioita. Vaihtoehtoja on käytännössä rajattomasti, eli jos haluat jotain tapahtuvaksi, kun klikkaat tietyn tyypistä tiedostoa, niin se on varmasti mahdollista toteuttaa. Mime-tyypit on jaoteltu hierarkkisesti ja ylemmille tasoille määritetyt optiot periytyvät alemmille tasoille. Tällä tavalla voidaan määritellä vaikka kaikille videotiedostoille yhteisiä valintoja oikean napin valikkoon, mutta sitten halutessaan myös tarkempia optioita yksittäisille formaateille. Yleisiä optioita voidaan määrittää erikseen kaikille hakemistoille, laitteille tai tiedostoille. Jokaiselle tiedostotyypille tai -ryhmälle voidaan määrittää omat oletusikoninsa. Oletusikonit voidaan antaa myös jokaiselle laitteelle, jolloin saadaan erilaiset ikonit esimerkiksi CD-asemalle, USB:lle, Samba-jaoille jne.

Ambientin tiedostotyyppeihin liittyy myös open-käsky, jolla voi avata kätevästi tiedostot mime-editorilla määritetyillä ehdoilla shellistä. Esimerkiksi "open testi.avi" näyttää videon tarvitsematta muistella näyttöohjelmaa tai sen optioita. Käsky avaa myös annetut hakemistopolut Ambientin ikkunaan, web-osoitteet selaimeen jne.

Sivun alkuun
MUI4 - Magic User Interface
MUI on ollut kiinteä osa MorphOS:ia pitkään. MorphOS 1.4.5:n mukana tuli vielä MUI3.9, mutta nelosversion myötä kehitystä on tapahtunut joka saralla. Vanhoistakin ohjelmista saadaan ihan uuden näköisiä MUI4:n uusilla ominaisuuksilla. Erillistä rekisteröintiä ei tietenkään ole enää MorphOS:llä vaadittu, vaikka MUI:n juuret ovatkin sharewaressa.

Asetuksia kokeiltaessa suurin ero entiseen on muutosten reaaliaikainen päivittyminen kohteisiin. Näet heti miltä pieninkin muutos näyttäisi kohdeohjelmassa. Kun tähän on tottunut, vanhan systeemin test-napin painaminen tuntuu kovin hankalalta. Taustojen, kehysten ja muiden osien asetuksiin on tullut useita uusia ominaisuuksia.
Kohteisiin saa läpinäkyvyyksiä, monipuolisempia väriliukuja, eri tavoin käsiteltyjä kuvia ja erillisiä valmiita grafiikoita. Käytettävien kuvien väritasapainoja voi muuttaa ja niille voi lisätä yksinkertaisia efektejä kuten harmaasävyksi tai negatiiviksi muuttamista. Kuvien sijoitteluun voi myös vaikuttaa. Myös fonteille voi määrittää erilaisia efektejä kuten varjostuksia, reunuksia ja hehkumista. Säätömahdollisuudet ovat yleensäkin monipuolistuneet kauttaaltaan.

Värien valitseminen ja käsittely on myös muuttunut. Värit voidaan valita nyt värikolmion tai väripyörän avulla, mutta myös vanhanaikaisesti RGB- tai HSV-palkeilla. Viimeksi käytetyt värit tallentuvat listaan ja voit tallentaa omia suosikkivärejäsi.

MUI:n mukana tulee uusittu ASL-kirjasto, joka vaikuttaa niin MorphOS:n kuin muidenkin ohjelmien tiedoston- ja fontinvalintaikkunoihin.

Tiedostonvalintaikkunassa pystyy nyt luomaan hakemistoja, nimeämään ja poistamaan tiedostoja, avaamaan tiedostot Ambientin kautta ennen valitsemista ja siirtymään eri hakemistoihin hakemistohistorian avulla. Osio- ja assign-listan saa näkyviin ikkunan oikeaan laitaan navigoinnin nopeuttamiseksi. Tiedostoista saa myös lisätietoja. Esimerkiksi kuville ilmoitetaan niiden resoluutiot ja näytetään esikatselukuvat. Tiedostonvalintaikkunan näyttämät kentät voidaan valita samaan tyyliin kuin Ambientin ikkunoiden listanäkymässäkin.

Fontinvalintaikkunassa on mahdollista ryhmitellä fontit eri ominaisuuksien mukaan. Yhdellä klikkauksella saa esiin vaikka vain kaikki tasalevyiset fontit tai bittikarttafontit. Omia ryhmiäkin voi muodostaa. Fonttilistassa näkyy suoraan saatavilla olevat koot, joista oikean kokoisen voi valita yhdellä klikkauksella. Fontit voidaan näyttää myös esikatselutilassa, jolloin listan jokainen rivi näkyy kyseisellä fontilla tulostettuna.

MUI:n ponnahduspainikkeeseen on lisätty uusia ominaisuuksia ruutujen käsittelyyn. Aiemminhan uudet MUI-ruudut piti luoda MUI:n näyttöasetusten kautta, mutta nyt ohjelmat on mahdollista lähettää uudelle omalle ruudulleen suoraan ikkunan ponnahdusvalikosta.
Pinnan alla
"Konehuoneen" puolen uudistuksista voisi mainita vaikka uudistuneen muistinhallinnan. Aiemmissa versioissa käytettiin perinteisestä AmigaOS:stä tuttua first fit -algoritmiä, jonka ongelmaksi muodostuu raju hidastuminen muistin pirstoutuessa. Hidastuminen näkyi selvästi varsinkin muutaman päivän yhtämittaisen käytön jälkeen. MorphOS 2.0:sta lähtien käytössä on kuitenkin uusi two-level segregate fit -algoritmi, jolla muistin pirstoutuminen ei vaikuta ollenkaan muistin varaus- tai vapautusnopeuteen. Nopeus säilyy aina vakiona ja samalla myös pirstoutuminen vähenee.

MorphOS tukee nyt suuria, yli 4 gigatavun tiedostoja 64-bittisen DOS:n myötä, kunhan vain käytetty tiedostojärjestelmäkin tukee sitä. MorphOS:n mukana tulevista tiedostojärjestelmistä sellaisia ovat tällä hetkellä ext2, ntfs ja xfs.

Järjestelmästä löytyy myös uusia datatyyppejä, joten esimerkiksi JPEG 2000 ja OpenEXR -kuvat toimivat vakiona.

Mielenkiintoinen lisäys on "Virtual"-monitoriajuri, jolla MorphOS:ia voi käyttää ilman näytönohjainta. Pienen Efikan voi siis ujuttaa ties millaiseen projektiin ja hallita sitä vaikka VNC:n avulla.

Ennestäänkin kattava ja monipuolinen Poseidon-USB-pino on päivittynyt kokonaan uuteen versioon. Se tukee hyvin monenlaisia laitteita aina massamuisteista Xbox 360 -peliohjaimiin, PTP-digikameroihin, äänikortteihin, verkkokortteihin ja sormenjälkilukijoihin. USB2-ajuri tukee emolevyjen ohjaimia, mutta myös joitain erillisiä PCI-kortteja, mikäli koneesta ei löydy kuin USB 1.1 vakiona.

Version 3.2 myötä saatiin tuki Atheros 5000 -piirisarjaan pohjautuville langattomille PCMCIA- ja PCI-verkkokorteille. Langattoman verkon käyttöönotto tapahtuu helposti vain parilla klikkauksella verkkoasetuksissa.

Hiiren ja ikkunoiden toimintaa on myös parannettu. Hiiren toiminnot välitetään nyt haluttaessa osoittimen alla olevaan ikkunaan, vaikka se ei olisi aktiivinen. Se helpottaa esimerkiksi soitto-ohjelman äänenvoimakkuuden säätämistä, koska hiiri pitää vain viedä oikean kohdan päälle rullan käyttämistä varten, eikä ikkunaa tarvitse ensin aktivoida vasemmalla napilla. Ikkunat saa myös koko ruudun kokoisiksi parilla eri tavalla. Esimerkiksi koon muutos -painikkeella ikkunan koon saa muuttumaan normaalin ja täysruudun välillä, eikä kahden epämääräisen koon välillä, kuten Amigalla perinteisesti. Muutenkin ikkunoiden kontrollointiin on tullut uusia vaihtoehtoja. Esimerkiksi perinteisen yhden ikkunan eteen- tai taakseviennin lisäksi voit tehdä saman koko ikkunaperheelle eli kaikille tietyn sovelluksen avoimille ikkunoille.
Ikkunoiden zoom- ja depth-painikkeista saa valikot ikkunoiden kontrollointiin ja valitsemiseen.

MorphOS:ssa on monipuoliset debug-ominaisuudet, mutta tavalliselle käyttäjälle on tärkeintä vain vilkuilla muistiin kertyvää logia toisinaan. Huonosti käyttäytyvät ohjelmat aiheuttavat epävakautta, kuten kaikilla muillakin Amiga-yhteensopivilla käyttöjärjestelmillä. Siitä ei päästä eroon rikkomatta yhteensopivuutta, mutta logien ansiosta ongelmatapaukset saa karsittua pois. Nykyisellään MorphOS on kuitenkin vakain Amiga-yhteensopiva käyttöjärjestelmä mitä itse olen käyttänyt.

Sivun alkuun
Apuohjelmat
MorphOS sisältää hyvän määrän erilaisia apuohjelmia, jotka kattavat melko hyvin perusohjelmien tarpeen. Seuraavassa listaa tärkeimmistä ohjelmista satunnaisessa järjestyksessä.
HDConfig: Täysin uusi osiointiohjelma.
Mounter: Kätevä ohjelma erilaisten osioiden erilliseen mounttaukseen, unmounttaukseen ja mountlistien tekemiseen. Tällä saa kätevästi vaikka Linux-osiot mountattua yhdellä klikkauksella.
SFSDoctor: SFS-osioiden tarkastukseen ja korjaukseen.

Snoopium: SnoopDosiin pohjautuva ohjelma, jolla voit tarkkailla ohjelmien avaamia tiedostoja yms.

Grabber: Näppärä ohjelma kuvakaappausten tekemiseen.

GraphicBoards: Näyttää yksityiskohtaista tietoa asennetuista näytönohjaimista.

MiniCalc: Yksinkertainen laskin.
MUIProCalc: Monipuolinen tieteislaskin.
Multiview: Uusittu versio perinteisestä näyttöohjelmasta. Graafisesti parempi ja tukee mm. unicode-merkistöä.

TaskManager:
Näyttää ohjelmien prosessorikuormituksen. Voi myös muuttaa ohjelmien prioriteetteja ja lähettää niille keskeytyspyyntöjä.
Editor: Yksinkertainen tekstieditori.
LCD Monitor Test: Pätevä ohjelma litteiden näyttöjen testaukseen, vianetsintään sekä toimimattomien pikselien korjaukseen.
Apdf: Päivitetty versio PDF-lukuohjelmasta.

RemoteShell: SSH-asiakasohjelma, joka tukee mm. ssh2-protokollaa.

ShowGirls: Erittäin monipuolinen ohjelma kuvien katseluun ja muokkaukseen. Sisältää useita eri tiloja kuvien katseluun aina esikatselukuvista 3D-kiihdytettyihin vaihtoefekteihin. Monipuoliset selaustoiminnot hakemistoille ja kuvien muokkausominaisuudet alkavat riittää jo vaativaankin käyttöön. Muokkausasetusten esikatselu on yksinkertaisen nerokas. Keskellä ruutua menee raja, jonka toisella puolella näkyy alkuperäistä kuvaa ja toisella muokattua kuvaa. Voit sitten siirtää kyseistä rajaa hiirellä vapaasti mihin kohtaan tahansa ja verrata siten muokkauksen tulevaa vaikutusta. Muokkausasetusten muuttaminen vaikuttaa myös reaaliaikaisesti esikatselupuoleen.
Sketch: Kuvankäsittely- ja maalausohjelma perustarpeisiin.
OWB: Erittäin monipuolinen moderni selain. Lisätietoja erillisessä artikkelissa tässä lehdessä.
iKill: Kaatuneiden ohjelmien resurssien poistamiseen ja jäädyttämiseen.
Jalapeno: - Yksinkertaisen toimiva CD- ja DVD-poltto-ohjelma.

Flacapella: - Kopioi CD-levyt eri tiedostomuotoihin. Tekee tiedostot vakiona FLAC-muotoon, mutta ulkoisten ohjelmien avulla myös mp3-tiedostoiksi tai muiksikin. Hakee kansikuvat netistä ja osaa tallentaa ne joko hakemistoon tai upottaa kappaleiden sisälle.

Jukebox: Yksinkertainen mutta lähes kaiken tarpeellisen sisältävä musiikkisoitin. Luo ruudun otsikkopalkin moduulin, josta voi ohjata soitinta ja nähdä tietoja soitettavasta kappaleesta joka ruudulla.
Scribble: Scintilla-moottoriin pohjautuva monipuolinen teksti- ja ohjelmointieditori.
Transfer: Graafinen FTP- ja SFTP-asiakasohjelma, joka tukee mm. useita yhteyksiä välilehdillä.

VPDF: Kokonaan uusi PDF-lukuohjelma. Monipuolisempi ja yhteensopivampi kuin Apdf.

DiskSpeed: Nopeustesti massamuistille.

GfxSpeed: Nopeustesti näytönohjaimille.

Kryptos: TrueCrypt-pohjainen salausohjelmisto.

RDesktop: Muiden tietokoneiden etäkäyttöön.
SCANdal: Skanneriohjelmisto, joka käyttää Betascan- ja SANE-ajureita. Osaa myös käyttää Sketch-ohjelman plugineita efekteihin.
ZVNC: Pieni VNC-asiakasohjelma näppäimistön ja hiiren jakamiseen muiden koneiden välillä.
Yhteenveto
MorphOS on valtaisa ohjelmistopaketti, jollaista ei Amiga-maailmassa ole ennen nähty. Asennuksen helppous, viimeistely, käyttöjärjestelmän nopeus, yhteensopivuus, kehittäjien henkilökohtainen tuki jne. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka.

Kaiken kaikkiaan MorphOS on vähintäänkin hintansa arvoinen ja tuo uutta virtaa Amiga-harrastukseen taas vuosiksi eteenpäin!


>
Hinta: 49-111,11 euroa riippuen rekisteröitävästä koneesta. Päivitykset ilmaisia.
>
Kotisivu

Linkkejä:

>
Epävirallinen lista MorphOS:n tukemista koneista
>
MorphOS Files
>
MorphOS Aminetissä
>
Lisää softaa
>
Keskustelufoorumi
>
Dokumentaatiota
>
Paketinhallintaohjelmisto
>
Omia MorphOS-juttujani

IRC-kanavia:

#morphos
(Freenode-verkossa)
#morphosfin (IRCnet-verkossa)


Sivun alkuun