Markku Heikkinen
AmigaOne X1000

Sain pari viikkoa sitten vihdoin ja viimein AmigaOne X1000 -koneen. Kerron tässä artikkelissa ensikokemuksiani koneesta.

T
ilausprosessi eteeni hitaasti mutta varmasti - ja varsinkin hitaasti, sillä olin ennakkotilannut koneen eli osoittanut kiinnostukseni jo keväällä 2012. Olin jo moneen kertaan ehtinyt unohtaa koko asian, mutta nyt tänä keväänä tilaus konkretisoitui. Sain ilmoituksen, että nyt on mahdollisuus tilata mutta ole nopea ja päätä heti, sillä jonossa on muitakin. Tämä harraste ei tunnu lähtevän irti edes keski-iän kynnyksellä, joten päätös oli nopeasti selvä. Iso nippu euroja tiskiin, ja siitä tilaus vihdoin lähti etenemään.

Tämän jälkeen tilaus eteni jouhevasti ja minut pidettiin siitä jatkuvasti ajan tasalla, eli sen suhteen ei valittamista. Pakettikin saapui aikanaan, joten ei muuta kuin innolla purkamaan. Kone oli ainakin pakattu kunnolla ja hyvä niin, sillä olin aikaisemmin lukenut Amiga-foorumeilla, että jonkun saama kone oli joutunut postiyhtiöiden pahoinpitelemäksi.

Kaikki tietävät miltä tuntuu kun saa uuden koneen ja käynnistää sen ensimmäisen kerran: siinä on pientä jännitystä, käynnistyykö se ja kuinka nopeasti, odotukset ovat korkealla! Kaikki sujui hyvin, X1000 teki tarvittavat lataukset suurin piirtein yhtä vauhdilla kuin entinen MicroA1-koneeni, ja siinä se sitten oli koko komeudessaan, tuttu ja turvallinen Amiga OS4.1.
Verkkoyhteyksien lähdettyä toimimaan latasin ensin AmiUpdatella kaikki uudet päivitykset, joita olikin saatavilla mukavasti. Kaikkea mahdollista pitää asennella, että saisi koneen tuntumaan kotoisalta. Kaikki vanhat ohjelmat on myös kokeiltava nähdäkseni niiden toimivuuden ja nopeuden, eli touhua riittää.

Nopeudesta voi ainakin sanoa sen, että Timberwolf-web-selain toimii silminnähden nopeammin, kun edellisellä koneella sen käyttö oli melkein mahdotonta. Kone on myös tähän mennessä osoittautunut hyvin vakaaksi, ei kaatuiluja tai muuta outoa käytöstä. Ainoa miinus mielestäni on se että kone on kohtalaisen äänekäs, vaikka kotelo onkin vuorattu vaimennusaineella, mutta kyllä sen asian kanssa elää, on tämä kuitenkin edellistä konettani hiljaisempi.

Nyt on tullut touhuttua koneen kanssa muutama viikko, ja työpöytäkin alkaa näyttää hyvältä. Kommentoin hieman mitä olen koneelleni asennellut. Toki kaikki ohjelmat ovat tuttuja
Amigaan tutustuneille, ja kommentit ovat lyhyitä pintaraapaisuja, mutta toivon että tämä herättää uusien harrastajien mielenkiinnon. Kuvan numerointi viittaa tekstiin kuvan jälkeen.
1. Jokaisen kunnon Amiga-harrastajan perusvarustukseen kuuluu Amiga-muki, jonka sisällön voi itse vapaasti valita. :-)

2. Koneen mukana tuli valmiiksi asennettu käyttöjärjestelmä, joka kantaa nimeä AmigaOS 4.1 Update 5 "first contact", X1000-koneelle konfiguroitu versio. AmigaOS 4.2 on ladattavissa samaan kauppaan Hyperionilta sen ilmestyttyä.

3. POFF on kätevä ohjelma koneen sammuttamiseksi ja uudelleen käynnistämiseksi - ei enää virtakytkinsammutuksia!

4. ADRipper hoitaa kätevästi CD-levyjen kääntämisen MP3-tiedostoiksi.

5. AMC eli Amiga Media Center on monenlaisen multimedian pyörittämiseen tarkoitettu ohjelmisto, esim WebTV.

6. MPlayer, todella hyvä ohjelma audio/videotoistoon.

7. OWB eli Origyn Web Browser, omasta mielestäni tämän hetken kaikkein käytettävin saatavilla oleva web-selain.

8. Hollywood/Hollywood Designer, ohjelmointikieli/presentaatiotyökalu.

9. Amicygnix, "X Window system", joka on tuonut muutaman todella maukkaan ohjelman Amigakäyttäjien ulottuville, esimerkiksi Gimp, Audacious, Amiword, Gnumeric ja Pidgin. Amicygnix-ympäristöä käytettäessä X1000:n tehot tulevat ehkä parhaiten esille!

10. X1KTemp, koneen lämpötilojen seuraamiseen.

11. AmigaAmp, musiikin toistoon.

12. DvPlayer, Audio/Video toistin, painii samassa sarjassa kuin MPlayer

13. Ajoittain kannattaa päästellä höyryjä ja pelaaminen on siihen oiva keino, tästä esimerkkinä Swamp Defence.

14. Vice-emulaattori toimii lääkkeenä Commodore-nostalgiaan.

15. Sysmon kertoo koneesi toiminnasta monenlaisia asioita.

16. A-FTP Server -ohjelmalla teet Amigastasi FTP-palvelimen.

17. Jack on ohjelma johon olen todella tykästynyt: on kalenteria, säätietoja, ruudunkaappausta, laskinta, valuuttalaskinta ja muuta mukavaa.

18. Tunenet on oma suosikkini musiikin toistoon, nettiradio on äänessä tälläkin hetkellä.

19. Amiupdate pitää koneen päivitykset ajan tasalla.

20. RunInUAE-ohjelma pyörittää osan 68k-peleistä ja -ohjelmista.

21. Internet-välilehden alta löytyy esimerkiksi Timberwolf, joka toivottavasti jonain päivänä ottaa web-selaimien ykköspaikan.

22. Muistia on 1 GB (DDR2) ja näytönohjain on Radeon HD 5450 1 GB, eiköhän näillä Amiga-maailmassa vähän aikaa pärjätä...

Toivon että tässä on konetta yhtä pitkäksi aikaa kuin edellisessä, 2004 ostamassani jonka vielä myin eteenpäin. Historia on osoittanut, että Amiga-rauta on pitkäikäistä, sitä ei kerta kaikkiaan ole koko ajan saatavilla, saati sitten aina varakaan ostaa. Tästä on hyvä jatkaa, Amiga ei ole kuollut eikä kuopattu. Mitä henkilökohtaisesti kaipaan kaikkein eniten ohjelmapuolella on ajantasainen web-selain, toivottavasti Timberwolf tulee lunastamaan lupauksensa. Toisena listalla olisi Spotify, sitäkin on lupailtu.

Kenelle suosittelisin tätä konetta? Kiteytettynä voisin sanoa, että jos harrastus on vienyt mennessään eikä lähes 3000 euron hinta säikäytä, niin anna palaa! Amiga-harrastus on jotain joka aina vain jaksaa kiehtoa. Lupaan lopettaa samalla sekunnilla kun kipinä sammuu, mutta tällä hetkellä siitä ei ole pelkoa.

Kiinnostuitko? http://www.a-eon.com/


Sivun alkuun