Petteri Valli | pvalli@mail.student.oulu.fi
MP3-soitto-ohjelmat vertailussa

Otin vertailuun MP3-soitto-ohjelmia, joiden arvelen olevan suosituimpia nykyään ja jotka toimivat parhaiten highend-Amigoilla. Eli laitteistona on vähintään 060 prosessori, erillinen näytönohjain sekä AHI-tuki. Vertailu keskittyy lähinnä ohjelmien käytettävyyteen ja ominaisuuksiin eikä prosessorin kuormitukseen tms, jolla ei varsinkaan PPC-koneilla ole suurta väliä.

     
"Parhaan ohjelman valinta riippuu pitkälti henkilökohtaisista mieltymyksistä ja käytettävästä laitteistosta."
Kaikki vertailun ohjelmat käyttävät pääasiallisena tai vaihtoehtoisena dekooderina mpega.libraryä. Kyseisestä librarystä on erilliset versiot useimmille eri prosessoreille, joten kannattaa olla tarkkana, että käytössä on varmasti oikea versio. Kerran joku huonosti tehty asennusohjelma asensi 68030-version, vaikka koneessa oli 68060-prosessori. Siinä sai hetken ihmetellä, miksi MP3:n soittaminen teki yhtäkkiä huomattavasti enemmän prosessorikuormaa kuin ennen.

Amigalle on myös saatavilla useita eri hardware-dekooderiratkaisuja,
joilla MP3-kappaleiden soittaminen onnistuu lähes millä tahansa 68k-sarjan prosessorilla. Myös 68060:lla sellaisen käyttö tekee koneen muusta käytöstä paljon jouhevampaa, sillä kyllä software-purkukin vie jotain 40%:n luokkaa prosessoriajasta. Kovolla soittaminen onnistuu joillakin äänikorteilla, äänikortin laajennuksilla tai erillisillä esimerkiksi rinnakkaisporttiin kytkettävillä laitteilla. HW-dekoodereilla soitettaessa prosessorin kuormitus on siis hyvin pientä, melkein nollassa. Ainoana miinuksena minkäänlaiset musiikin tahdissa muuttuvat visualisoinnit eivät toimi, koska purettua dataa ei siirretä enää takaisin koneelle. Kannattaa siis muistaa poistaa käytöstä monissa ohjelmissa oletuksena olevat visualisoinnit. Ne kun vievät hieman tehoja, vaikka eivät mitään näyttäisikään. Lisäetuna HW-purussa on, että mikäli purkukovolta tuleva ääni miksataan joko äänikortissa tai erillisessä mikserissä, niin samanaikaisesti voi itse koneelta soittaa mitä tahansa muuta ääntä ongelmitta.

Useimmissa ohjelmissa on myös ARexx-tuki, jolloin ohjelmaa voidaan ohjata ulkoisesti ja saada vaikkapa tietoja soitettavista kappaleista. Komentorivioptioinakin voi yleensä antaa vähintään soitettavan MP3-tiedoston nimi, joten esimerkiksi filemanagerit on helppo konfiguroida avaamaan valitut kappaleet halutulla soitto-ohjelmalla.
AmigaAMP
AmigaAMP on monipuolinen ohjelma, joka käyttää mpega.libraryä 68k-prosessoreilla ja AMP decoding engineä PPC:llä. Se soittaa MP3-tiedostojen lisäksi myös AIFF-, WAV- ja 8SVX -tiedostoja. AmigaAMP tukee myös hw-dekoodereita MHI-rajapinnan (ajurit mm. Delfinoille ja MAS-playerille) sekä Prelude-äänikortin MPEGit-moduulin kautta. Äänen ulostuloon käytetään AHIa ja asetuksista voidaan valita AHIn käyttämä unitti, mikä on hyvä asia useamman äänikortin omistaville sekä muiden ääntä tarvitsevien ohjelmien yhtäaikaiseen käyttöön.

Ohjelmassa on yksinkertainen GadTools-GUI, mutta myös tuki WinAMP-skineille, joita onkin ilmiselvästi tarkoitus käyttää. GadTools-pohjaisessa GUIssa toimivat vain aivan perusjutut. WinAMP-skin toimii kuten esikuvansa, mukaanlukien perinteiset visualisoinnit, namiskat, soittolistat ja equalizerit.
Info-ikkuna näyttää monipuolista tietoa ladatusta kappaleesta ja sen ID3-tageja voi editoida. MP3-streameja voi kuunnella netin kautta. Ulkoisilla plugineilla voi lisätä näyttävyyttä musiikin toistoon.

Käytössä ohjelma tuntuu toimivan suht hyvin. Pientä valittamista löytyy tiedostojen lisäämisestä soittolistaan, sillä AmigaAMP ei tunnu erottavan eri tiedostotyyppejä toisistaan, vaan esimerkiksi hakemiston lisäämisessä kaikki siinä olevat tiedostot ilmaantuvat soittolistaan, olivat ne sitten MP3- tai tekstitiedostoja. Shuffle-optiokin toimii varsin hankalasti. Jos se on valittuna, niin soittolista muokataan satunnaiseksi, mikäli listan ensimmäistä kappaletta aletaan soittaa. Mikäli kappaleita sitten lisätään kesken soittolistan soiton, niin lisätyt kappaleet eivät sitten soi satunnaisessa järjestyksessä. Hieman voisi nipottaa myös siitä, ettei tiedostojen ID3-tageja skannata kappaleita lisättäessä vaan vasta kappaletta soitettaessa.

AmigaAMP
Kotisivu www.amigaamp.de
Testattu v2.12
Hyvää
  • AHI-optiot
  • HW-purkutuki
  • pluginit
Huonoa
  • tiedostotyypit
  • shuffle

Sivun alkuun
AMPlifier
AMPlifier on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen AmigaAMP:n kanssa. Sillä on yksinkertainen GUI, mutta myös tuki WinAMP-skineille. WinAMP-skinien kanssa toimivat visualisaatiot sekä kaikki ylimääräiset optiot.
AMPlifier soittaa MP3-tiedostojen lisäksi AIFF-, MAUD-, WAVE- ja RAW -tiedostot. Se käyttää software-purussa mpega.libraryä ja ulostuloon AHIa tai X-audiota. AHIn unitti on valittavissa, joten esimerkiksi AHIa käyttävien pelien pelaaminen samanaikaisesti musiikin kuuntelun kanssa on mahdollista. Hardware-purkuun käytetään mpeg.device -yhteensopivia devicejä, joita löytyy ainakin Delfina-äänikorteille, Melody Z2:lle, Melody1200+/pro:lle, Peggy+:lle ja CD32-FMV:lle.

File info -ikkuna näyttää vain ID3-tagit, jotka ovat editoitavissa, mutta muuta ylimääräistä infoa ei kappaleista löydy AmigaAMP:n tapaan. MP3-streamit ja ulkoiset pluginit ovat tuettuja tässäkin ohjelmassa.

Käytössä ei AMPlifierista juuri löydy moitteen sijaa. Soittolista toimii varsin esimerkillisesti, parhaiten koko testissä. Hakemistoja voi lisätä AMPlifieristä tai drag&dropilla Opuksesta tai WB:stä, ja vain soitettavat tiedostot lisätään soittolistaan. Myös alihakemistoja sisältävät hakemistot toimivat ja kaikki tiedostot skannataan. ID3-tagit voidaan valita skannattaviksi jo ladattaessa ja niiden esitystapa soittolistassa voidaan määritellä itse. Shuffle toimii myös erinomaisesti. Jokainen kappale soitetaan vain kertaalleen, eikä kappaleiden lisäys kesken soiton haittaa shufflea mitenkään. Soittamattomat kappaleet myös erottaa soittolistasta, koska niiden nimet näkyvät lihavoituna.

AMPlifier on testin ainoa shareware-ohjelma, kun muut ovat freewarea. Shareware ei aiheuta muita rajoituksia kuin yhden käynnistyksessä aukeavan requesterin. OS3.9:n mukana tulee rekisteröity versio, jossa kyseistä requesteria ei ole.

AMPlifier
Kotisivu www.katodev.de
Testattu v2.33 (MorphOS) ja v2.34 (AmigaOS)
Hyvää
  • AHI-optiot
  • HW-purkutuki
  • soittolista
Huonoa
  • shareware

Sivun alkuun
AmiNetRadio (ANR)
ANR on vertailun selkeästi monipuolisin ohjelma. Se on alun perin kehitetty pääasiassa nettiradioiden kuunteluun, mutta sittemmin siihen on tullut tuki paikallisten MP3-tiedostojen kuunteluun sekä monelle muulle formaatille. Tuettuja formaatteja ovat OGG Vorbis, ProTracker, AHX, SoundMon, Future Composer ja CDDA suoraan CD:ltä AHIn kautta.

Shoutcast-streamien kuunteluun ANR tarjoaa paljon ominaisuuksia. Siinä on oma ShoutSearch-työkalu, jolla streameja voidaan etsiä helposti ilman selainta, jota joudutaan käyttämään esim. AmigaAMP:n ja AMPlifierin kanssa. ShoutSearch näyttää monipuolisesti tietoa streameista ja hakuja voidaan rajata mm. bitraten mukaan. Streamit voidaan myös tallentaa kovalevylle MP3-tiedostoiksi.

ANR:ssä on myös panostettu ohjelman ulkoasuun. Skinejä löytyy monenlaisia ja niiden tekemisessä ei paljon rajoituksia näytä olevan. GUI-vaihtoehdoista löytyy niin pientä, suurta, läpinäkyvää kuin omituisen mallisiakin. Myös WinAMP-skinit toimivat, ja onpa mukana myös yksinkertainen MUI-GUI niille, jotka eivät turhasta koreudesta välitä. Graafista näyttävyyttä tuovat myös useat visuaaliset efektit, kuten ikkunan värin feidaaminen sen aktivoituessa ja musiikin mukaan muuttuvat visualisoinnit, joita on vakiona enemmän kuin muissa ohjelmissa. Ulkoiset pluginit ovat myös tuettuina, ja ANR hyväksyy sekä AmigaAMP:n että AMPlifierin pluginit.
AHIn unitia ei voi valita, vaan vaihtoehtoina on joko music-unitin käyttäminen tai audio-moden suora valinta. Onneksi music-unitin kanssa voi useimmiten käyttää myös muiden ohjelmien ääniä.

Soittolista on MUI-pohjainen ja melko monipuolinen. Ikkuna on jaettu kahteen osaan, vasemmalla soittolistaluettelo, johon voidaan lisätä uusia soittolistoja. Oikealla taas näkyvät valitun soittolistan sisältämät kappaleet. Kappaleluettelossa näkyy kappaleen nimi, soittokerrat, kesto, ID3-tagien tiedot, koko ja polku. Varsin monipuolista tietoa siis, mutta jo niin paljon, että niitä ei tahdo saada näkyviin yhtäaikaa, vaan tarkastelu vaatii vierittämistä ja sarakkeiden järjestelyä. Muutenkin soittolistaikkuna vie aika paljon tilaa ruudulta ja sitä ei pidä yhtä mielellään auki kuin WinAMP:sta tuttua soittolistaa, joka on useimmissa muissa ohjelmissa käytössä. Drag&drop soittolistaan toimii ja uudet tiedostot skannataan, joten väärässä formaatissa olevia tiedostoja ei lisätä. Drag&drop tosin toimii rekursiivisesti vain yhden hakemiston verran. Isommat hakemistorakenteet pitää lisätä soittolistan "Add files recursively" -optiolla. Shuffle arpoo kappaleita ihan satunnaisesti eikä ota huomioon kappaleiden soittokertoja, mikä on varsin harmillista, sillä samat kappaleet tulevat yleensä soitetuiksi useaan kertaan, kun taas joitain kappaleita ei soiteta ollenkaan.

Hardware-dekoodereille ei löydy tukea, eikä ilmeisesti ole tulossakaan. Myös 68k-tuki on kyseenalaista jatkossa ohjelman keskittyessä MOS:iin. HW-dekoodereita voidaan kyllä käyttää jotenkuten kiertotietä, sillä MP3:t voidaan putkittaa PIPE:-devicen kautta jollekin muulle soitto-ohjelmalle. Ongelmana on vielä se, ettei itse ANR:n dekoodausta voida siinäkään tapauksessa poistaa käytöstä. Prosessorille tulee siis ylimääräistä työskentelyä, jota voidaan vain yrittää pienentää karsimalla purun ja äänentoiston laatua.

AMPlifier
Kotisivu aminetradio.amigazeux.net
Testattu v3.1
Hyvää
  • stream-tuki
  • pluginit
  • skinit
  • OGG-toisto
Huonoa
  • shuffle
  • HW-purun puute

Sivun alkuun
SongPlayer
SongPlayer on yksinkertainen MUI-GUIlla varustettu soitto-ohjelma, jota voidaan myös käyttää komentoriviltä. Tuettuja formaatteja ovat IFF, AIFF, WAV, AU, MP2, MP3, MP3PRO, CDDA ja OGG. Erikoisuutena SongPlayerissä on karaoke-tuki, mutta juuri muuta ylimääräistä ominaisuutta siitä ei löydykään: muutama yksinkertainen scope ja oma audio-tietokanta.

Skin-tukea ei löydy, mutta ulkoasua voidaan muuttaa jonkin verran MUI-asetuksista sekä nappuloiden vaihdettavilla grafiikoilla. Esillä olevat nappulat voidaan myös määrittää ja pääikkunassa näkyvät komponentit ovat valittavissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi kappalelista, soitettavan kappaleen tiedot ja edistyminen.
Soittolistaan voi lisätä rekursiivisesti kappaleita drag&dropilla, mutta ohjelman oman valikon kautta ei hakemistojen lisäys onnistu. ID3-tagit skannataan ja soittolistassa näkyvien kappaletietojen esitystapa on muokattavissa. Shuffle vain sekoittaa soittolistan kappaleet satunnaiseen järjestykseen, eikä siitä ole palaamista enää alkuperäiseen järjestykseen. Toimii jotenkuten niin kauan kuin et halua lisätä uusia kappaleita soittolistaan. Sitten järjestys menee taas sekaisin, ja joudut kuuntelemaan jo soitettuja kappaleita uudestaan.

AHIn unitia ei voi valita, joten ongelmia tulee muiden äänien käyttämisestä samaan aikaan. Testikoneella koko ohjelma jumitti, jos yritti esimerkiksi pelata jotain peliä yhtäaikaa. HW-purku ja stream-tuki puuttuvat kokonaan.

SongPlayer
Kotisivu amigadev.free.fr/songplayer
Testattu v1.62
Hyvää
  • OGG-toisto
Huonoa
  • AHI-optiot
  • ei HW-purkua
  • ei stream-tukea

Sivun alkuun
The Mpega Library GUI (TMLG)
TMLG on vanha ohjelma, jonka olin unohtanut kokonaan sitten 68030-aikojen. Taisi olla siihen aikaan ainoita softia, jolla pystyi soittamaan MP3-tiedostoja 030:lla ilman pätkimistä, kunhan vain karsi laatua tarpeeksi. Kokeilin muistin virkistykseksi kovalevyltäni löytyvää versiota, ja ohjelmahan paljastui yllättävän monipuoliseksi, joten otin sen testiin mukaan vertailun vuoksi.

TMLG käyttää yksinkertaista Boopsi-GUIta, mutta tukee myös WinAMP-skinejä. Skinit tosin vaikuttavat vain pääikkunaan eivätkä esim. soittolistaan.
Soittolistaan voi drag&dropata ja se toimii rekursiivisesti. Tiedostotyypit tarkastetaan, mutta näyttää siltä, ettei ohjelma osaa karsia ihan kaikkea asiaankuulumatonta pois. Kappaleet näkyvät soittolistassa tiedoston nimen mukaan, ja ID3-tagien mukaiset nimet näkyvät ainoastaan pääikkunassa parhaillaan soitettavan kappaleen kohdassa. ID3-tageja voi myös editoida. Shuffle arpoo seuraavan kappaleen satunnaisesti huomioimatta onko sitä soitettu aiemmin.

TMLG:ssä on myös plugin-systeemi ja developer-aineisto niiden tekemiseen. Tiedä sitten, onko plugineja tehty kovin paljoa. AHIn unitia ei voi valita, joten muiden ohjelmien samanaikainen käyttö hankaloituu. TMLG lopetti soittamisen jotain peliä testatessa, mutta jatkoi kiltisti, kun pelin pisti pois päältä.

The Mpega Library GUI (TMLG)
Kotisivu Aminet (mus/play, 215 kt)
Testattu v1.350
Hyvää
  • vanha jaksaa yllättää
Huonoa
  • AHI-optiot
  • ei HW-purkua
  • ei stream-tukea
  • shuffle

Sivun alkuun
Kaya
Kaya on MorphOS:n mukana tuleva soitto-ohjelma, joka soittaa sekä MP3- että Ogg Vorbis -tiedostoja. GUI on tilaavievä ja hyvin pelkistetty. Jonkinlainen skin-tuki on myös, mutta se rajoittuu lähinnä kontrollinappuloiden grafiikoiden vaihtoon. GUIssa on neljä valittavaa tasoa. Ensimmäisessä näkyy vain perusnappulat, toisessa näytetään lisäksi soitettavan kappaleen tiedot, kolmannessa lisätään volume- yms. säätöjä ja neljännessä soittolista.
Soittolistassa näytetään tiedoston nimi, tyyppi ja pari ID3-tagia. Listaan lisääminen on hankalaa, sillä hakemistoja ei voi lisätä. Kappaleita voi kuitenkin lisätä yksi tai useampi kerrallaan joko drag&dropilla tai tiedostovalitsimen kautta. Vaikka lisättyjen tiedostojen tyyppi periaatteessa tarkastetaan, niin silti niistä ei karsita pois soittokelvottomia tiedostoja. Shuffle toimii perin epämääräisesti. Samoja kappaleita saatetaan arpoa peräkkäin eikä shuffle toimi, jos kappaleen vaihtaa itse.

Ohjelmassa on ID3-tag-editori, ja AmigaAMP:n ulkoiset visual pluginit toimivat, mutta muuten ominaisuudet ovat varsin vähäiset. AHIn asetuksista voi valita vain moodin, ei käytettävää unitia. Pelitestissä Kaya jumitti kokonaan.

Kaya
Testattu 1.0
Hyvää
  • OGG-tuki
Huonoa
  • hakemistojen lisäys
  • GUI
  • shuffle
  • AHI
  • ei stream-tukea

Sivun alkuun
Summa summarum
Parhaan ohjelman valinta riippuu pitkälti henkilökohtaisista mieltymyksistä ja käytettävästä laitteistosta. Itse käytän AMPlifieria 68k-koneella sen HW-purkuominaisuuksien takia. Myös Pegasoksella päädyn yleensä AMPlifieriin sen shuffle- ja soittolistaominaisuuksien vuoksi. OGG-tiedostoja soitettaessa tai muuten vaihtelun vuoksi käytän toisinaan ANR:ää. Toisilla on varmasti muita mielipiteitä, ja he painottavat eri asioita eri ohjelmissa, mutta toivottavasti tähän vertailuun ei tullut varsinaisia virheitä kovin paljon. Korjatkaa myöhemmin, jos jokin asia tuntuu väärältä.

Testilaitteistot:
Amiga 1200, 68060@60 MHz, 128 Mt RAM, Voodoo 3, Delfina Lite (Smack's delfina.library patch)
Pegasos I, PowerPC G3@600 MHz, 256 Mt RAM, Radeon 9200SE, internal audio

Sivun alkuun