|
Halusin kokeilla jotain Linux-käyttöjärjestelmää Amigassa. Koska Linuxeille tavanomainen säätäminen ei kiinnostanut eikä edes olisi luonnistunut, niin asennusohjelma täytyi löytyä. Valitsin Debian GNU/Linuxin, koska sille on asennusohjelma ja lisäksi se taitaa nykyisin olla ainoa Linux-jakelu, joka vielä tukee virallisesti Classic Amigaa.
Koneeni on Escomin valmistama A1200, jossa on Blizzard 1230-IV -turbokortti FPU:lla ja 32 megatavua muistia. Kovalevy on 20-gigainen, monitori tavallinen PAL-monitori.
Debianin konevaatimukset ovat suurinpiirtein seuraavat: prosessori vähintään 68020 ja MMU-piirillä, joko erillisellä tai sisäisellä. Periaatteessa FPU ei ole pakollinen, mutta kuuleman mukaan emulaatiota ei ole kukaan kirjoittanut, joten käytännössä FPU vaaditaan. Muistia saa olla 8 megasta ylöspäin, kovalevytilaa 200 megasta ylöspäin. Konevaatimuksista ja Linuxista Amigassa on myös tarkempaa tietoa. Kannattaa myös ottaa huomioon, että asennusohjelma on englanninkielinen ja ainakin välttävä lukutaito täytyy olla, ennen kuin asennuksen voi olettaa onnistuvan.
Ennen kuin asennuksen aloittaa, kannattaa kovalevyn tärkeistä tiedoista ottaa varmuuskopiot. Koska koneessani ei ole romppuasemaa, päätin tehdä asennuksen siten, että haen ensin vain asennusohjelman ja annan sen hakea loput rojut Internetistä. Tällöin koneen täytyy olla kytkettynä verkkoon, josta pääsee Internetiin. Muita tapoja en edes koittanut.
Amiga-puolen asennus- ja boottausohjelmat löytyvät kätevästi yhdestä paketista (6,2 Mt). Muita tiedostoja ei tarvita. Jolleivät .tar.gz-tiedostot oikein muuten aukea, löytyy Aminetistä apu: AmiGNUtar.lha (util/misc, 664 kt). Paketti kannattaa purkaa "debian"-nimiseen hakemistoon, koska asennusohjelma etsii paketissa olevia tiedostoja Amigan osioilta. Tiedostot saa Amigaan vaikka FTP:llä tai webbiselaimella. Korpulle ne eivät mahdu.
"StartInstall"-skripti on tarkoitettu käynnistämään asennus, mutta ainakin minulla se asettaa väärän videomoodin ja kuva kaatuu. Seuraavalla rivillä sain asennuksen käynnistymään:
amiboot-5.6 -t 5 -p 222 -d -k linux.bin -r root.bin root=/dev/ram video=amifb:pal nolangchooser
Vielä kun painetaan enteriä, niin AmigaOS tapetaan, Linux boottaa RAMilta ja käynnistää asennusohjelman.
"Configure the keyboard" - näppäimistön asetus
Annetuista vaihtoehdoista soveliain näppäimistökartta suomalaiselle lienee "amiga-se: Swedish (Amiga)", joten valitsin sen.
"Partition a Hard Disk" - kovalevyn osiointi
Asennusohjelma käynnistää fdisk-työkalun. Vähintään kaksi Linux-osiota on hyvä olla, rootille ja swapille omansa. Swapia suositellaan laitettavaksi tuplaten fyysisen muistin määrä. En tiedä mihin tämä sääntö perustuu, joten laitoin mukisematta 64 megan swapin.
Painamalla "m" saa ohjeet.
Painamalla "p" fdisk näyttää nykyisen osioinnin.
Painamalla "n" lisätään uusi osio. fdisk kysyy kolme asiaa: "Partition number", minulla oli valmiina kolme Amiga-osiota, joten uusi osio on numeroltaan neljä.
"Low Cylinder", osion alkusylinteri. "High Cylinder", tähän täytyy laskea haluttu määrä sylintereitä plus alkusylinterin numero. Sylinterin koon voi laskea vaikka muiden osioiden parametreistä, mutta suurin mahdollinen sylinterinumero kannattaisi tarkistaa jostain, esim. kovalevyn tarrasta.
Painamalla "t" asetetaan osio oikean tyyppiseksi: rootille "t" ja "11", swapille "t" ja "12".
Kun osiointi on valmis, painetaan "w" ja fdisk tallentaa osioinnin kovalevylle ja sulkeutuu.
"Initialize and Activate a Swap Partition" - swap-osion alustus
Asennusohjelma löytää itsenäisesti swap-osioksi merkatun osion. Bad-block-skannauksen ajaminen on vapaaehtoista. Jätin väliin.
"Initialize a Linux Partition" - root-osion alustus
Jälleen bad-block-skannauksen ajaminen on vapaaehtoista. Tässä vaiheessa Debian-asennus alustaa levyn, mikä kestää isolla osiolla tovin. Niin, ja tässä vaiheessa osioilla mahdollisesti olleet monen vuoden projektit ovat sitten mennyttä, jos varmuuskopiointi unohtui. Alustuksen valmistuttua valitaan "yes", kun asennus haluaa mountata alustetun osion rootiksi.
"Install Kernel and Driver Modules" - kernelin ajurituki
Asennus kysyy mistä asennuspaketit löytyvät, tarkoittaen Amiga-osiolla "debian"- hakemistossa olevia tiedostoja. Valitaan "hard disk : partition on the hard disk" ja sen jälkeen se osio, jolla asennuspulikat ovat, minulla dh0:lla, eli "/dev/hda1:". Tämän jälkeen asennukselle kerrotaan, missä hakemistossa tiedostot ovat. Asennus alkaa töihin, odotellaan.
"Configure Device Driver Modules" - ajurituen asetukset
Koska koneessani ei ole muita laajennuksia kuin PCMCIA-verkkokortti, valitsen kategorian "net Drivers for network interface cards and network protocols". Sieltä valitsen "apne PCMACIA NE2000 and compatibles support". Asennus asentaa ajurimoduulin verkkokortille kerneliin. Commandline argumentin jätin tyhjäksi.
"Configure the Network" - verkkoasetukset
Ensin keksitään jokin sopiva "host name", hmm... vaikka "debian". Sitten asennus kysyy käytetäänkö DHCP:tä tai BOOTP:tä, vastaan "yes", koska ADSL-loorani toimii serverinä. Kiinteät ip-asetukset ovat myös ihan varteenotettava ratkaisu.
"Install the Base System" - perusjärjestelmän asennus
Jälleen asennus kysyy, missä ihmeessä ne asennusfilet nyt ovat? Tämä tarkoittaa "basedebs.tar"-pakettia, jonka annan asennusohjelman hakea Internetistä. Valitsen "network" ja URL:iksi "http://ftp.us.debian.org/debian", koska se tuntui toimivan. Jos paketti löytyy seitistä, niin asennus hakee, purkaa ja alkaa asentaa perusjärjestelmää. Nyt on hyvää aikaa täyttää rekisteröintilomake, doh. Tai lähteä kahville. Nimittäin tämä vaihe kestää useita tunteja, ehkä päiviä?!? No ei ihan, mutta aikaa saa varata paljon.
"Make System Bootable" - Järjestelmän käynnistys
Jos valitaan normaalisti "next"-vaihtoehto, asennusohjelma ilmoittaa ettei bootloaderia ole Amigalle saatavilla. Tälle ei voi mitään, vaan Debian täytyy aina bootata Amibootin avulla. Valitaan "Alternate1: Reboot the System".
Asennus on valmis!
Uudelleenkäynnistyksen jälkeen AmigaOS on jälleen hengissä ja voidaan bootata Debian ensimmäisen kerran kovalevyltä. Käynnistysrivi on lähes sama kuin asennuksen käynnistys, ainoastaan rootiksi kerrotaan kovalevyosio, kas näin:
amiboot-5.6 -t 5 -p 222 -d -k linux.bin root=/dev/hda4 video=amifb:pal nolangchooser
Ensimmäisellä boottauskerralla Debian käynnistää perusasetusohjelman, mutta sen voi käynnistää myös myöhemmin käskyllä "/usr/sbin/base-config". Kannattaa olla huolellinen ja tarkkaavainen luoviessaan asetusohjelman läpi.
Linkit:
> Debianin kotisivut
> Asennusopas
> Linux/m68k FAQ
> Installing Debian woody
Sivun alkuun
|
|