Petter Valli | pvalli@mail.student.oulu.fi
DirectoryOpus Magellan 2 (V5.82) ja MorphOS 1.4

Lähtökohtana tehokkuus
Hyvin pian MorphOS 1.4:n asentamisen jälkeen selviää MOS:n olevan vielä kaukana valmiista paketista. Käyttökelpoiseksi saaminen vaatii paljon vanhan Amiga-softan asentamista koneelle, ja senkin jälkeen jää joitain puutteita kuten hakemistoikkunoiden näkyminen muussa kuin ikoninäkymässä sekä tiedostojen tunnistaminen ja käsittely niitä klikkaamalla (vrt. filetype, deficons). 1.5-versioon on luvattu paljon parannusta ja jopa Magellan2-tyylisiä listereitä, mutta koska sen julkaisuajankohta on kovin epävarma, niin on mietittävä vaihtoehtoja, joilla käyttis saataisiin käytettäväksi heti. Pakettien käsittely, purkaminen ja asentaminen on kovin työlästä pelkästään ikoneita klikkailemalla ja shelliä käyttäen, joten vähintään filemanageri ja tukku apuohjelmia olisi laitettava.

Vanhat Magellan2-käyttäjät tosin tietävät, että niillä eväin jäädään kauaksi tehokkaasta ja joustavasta koneen käytöstä, joten eihän se auta kuin lähteä kokeilemaan, miten Magellan2 toimii uudella käyttiksellä. Ikävähän se olisi käyttöliittymässä ottaa takapakkia, kun kone ja käyttis ovat muuten ottaneet aimo harppauksen vanhasta Classic Amigasta.
Ongelmia kerrakseen
     
"Vaikka ensitunnelmat olivatkin aika epäluuloisia, niin lopulta Magellanin sai toimimaan varsin hyvin."
Siirsin vanhan Magellan2:n asennuksen Amigastani Pegasokseen. Ohjelma käynnistyi, mutta pienen testailun jälkeen oli jo tukku ongelmia kasassa. Workbenchin korvaajana Magellan ei suostunut käynnistymään ollenkaan. Siinä moodissa olisi myös menettänyt PNG-ikonituen ja Ambientin kuvakkeet olisivat näkyneet vain valkoisina laatikoina, joissa lukee "Ambient PNG". Silmänruokaahan se vain on, mutta olisi sitäkin kiva vähän säilyttää. Erillisenä ohjelmana omalla screenillään Magellan toimi, mutta sielläkin oli sama ikoniongelma, ja omalla screenillä menettää monta perusominaisuutta kuten vuorovaikutuksen muiden ohjelmien kanssa (esim. tiedostojen drag&drop). Workbench-screenillä käytettäessä Magellanin pääikkuna on tunkaistava jonnekin normaaliin tapaan, mutta MOS:ssa sen päivittyminen näytti kangertelevan. Ikkuna jäi välillä täysin harmaaksi reunuksiaan myöten. Periaatteessa se ei käyttöön juuri vaikuta, mutta ruman näköistähän sekin on.

Ulkonäköön vaikutti myös Magellanin ikkunoissa oleva iconify-gadgetti, joka ei korvaudu MOS:n skinien mukana tulevilla gadgeteilla. PadLock-gadgetistakin olisi ehkä tullut ongelma, jollei sitä olisi piilotettu jo ennestään DO5extPrefs-ohjelmalla tai env:iä muokkaamalla. Myöskään Magellanin "Custom Screen Title" ei näytä kovin hyvältä.
Kuva 1. Iconify-gadget.

Käyttöä haittaavia ongelmia löytyi myös useita. Button Bankit ja Startmenut eivät toimineet asetuksillani juuri ollenkaan. Startmenuista nyt sai jotain käyntiin, kun käytti pientä kikkailua. ArcDir jumitteli enemmän tai vähemmän, jos paketeista tutkiskeli vähänkään enempää kuin päähakemistoa. Font requester jumitti. Function editorin Workbench-käynnistys ei toiminut. MOS-natiivit softat eivät käynnistyneet tuplaklikkaamalla listeristä.
Ratkaisuja metsästämään
Onneksi lähes kaikkiin ongelmiin löytyi ratkaisu pienellä etsimisellä tai kompromisseilla. Oikeastaan vain Font requester on vielä selvittämättä, ja sekin kuulemma toimii MOS 1.5:llä.

Tärkein löytö oli Fab:n tekemä ohjelmapaketti, Magellambient (20 kt), joka ratkaisee käynnistys/screen-ongelman. Sen avulla Magellanin listerit aukeavat suoraan Ambientista kuin WBR:nä konsanaan, mutta silti Ambient ikoneineen on esillä päällimmäisenä. Myös Magellanin Button Bankit ja Startmenut toimivat Ambientin ruudulla. Magellan on säädettävä käyttämään backdrop-ikkunaa ja Workbenchin screenmodea. Magellambient sisältää käynnistysskriptin sekä trapevent- ja lister-käskyt. Skripti käynnistää Magellanin ja vaihtaa sitten Ambientin päällimmäiseksi. Trapevent huomaa tuplaklikkauksen keskimmäisellä napilla työpöydälle ja avaa sitten lister-käskyn avulla uuden listerin.

Ruman iconify-gadgetin saa pois Morgothin tekemällä MPatch-ohjelmalla (17 kt). Se patchaa DirectoryOpus executablen ja tekee alkuperäisestä varmuuskopion. Iconify-gadget tosin poistuu vain listereistä, mutta niissähän se näkyy eniten.
Kuva 2. Iconify-gadget poistettu.

Custom Screen Titlestä pääsee eroon asettamalla env-muuttuja dopus/WorkbenchTitle 1:ksi. Apuna voi käyttää myös DO5extPrefs-ohjelmaa (biz/dopus, 39 kt), joka löytyy Aminetistä.

Button Bank ja Startmenu -ratkaisu oli yksinkertainen. Magellanin omista asetuksista oli otettava pois päältä Miscellaneous/Mouse buttons over inactive banks -valinta.

ArcDir:n jumittelun ratkaisin vaihtamalla sen XADopus-moduuliin, joka avaa paketit Magellanin listereihin käyttäen XAD:ia.

Function editorin Workbench-käynnistys pitää kiertää esim. käynnistämällä ohjelmat AmigaDOS-moodissa WBRun-käskyllä.

MOS-natiiveja ohjelmia varten tein uuden filetypen, "Executable, ELF", jonka laitoin tunnistumaan "Match ?ELF"-käskyllä. Prioriteetti kannattaa laittaa pieneksi, että mahdolliset muut filetypet ajavat tämän ohi, mutta vähän suuremmaksi kuin "all"-filetypellä, mikäli sellainen löytyy. Tuplaklikkauksen funktioksi voi sitten laittaa vaikka "AmigaDOS {f}", jos haluaa ohjelman käynnistyvän suoraan tuplaklikkauksella. Jos taas haluaa mahdollisuuden syöttää argumentteja ohjelmalle, niin esim. "AmigaDOS {f} {Rs Enter arguments for program...}" toimii. Normaali shiftin kanssa käynnistäminen ei kuitenkaan lue ikonin tooltypejä, vaan sitä varten on tehtävä erillinen funktio. Itse päädyin tuplaklikkaukseen Ctrl:n kanssa. Funktioksi "AmigaDOS wbrun {f}".

Kuva 3. Elf-filetypen asetuksia.
Lopputulos?
Vihdoinkin käytettävä systeemi! Vaikka ensitunnelmat olivatkin aika epäluuloisia, niin lopulta Magellanin sai toimimaan varsin hyvin. Monia ominaisuuksia jää silti puuttumaan OS3.x:n alla ajamiseen verrattuna, kuten ikonien käsittelyyn ja asetteluun liittyvät asiat. Onneksi kuitenkin tärkeimmät toimivat. Niihin luen listerit, filetypet, startmenut, buttonbankit, hotkeyt ja ftp:n. Toivottavasti joskus saisimme MOS-natiivin version Magellanista, mutta tällä hetkellä oikeudet näyttäisivät olevan sellaisella taholla, joka toteuttaa todennäköisesti vain OS4-version tai mahdollisesti myös 68k-päivityksiä.

Sivun alkuun