Jani Saijos
Demoskene.katastro.fi -näyttely

Demoskene.katastro.fi oli Helsingin nykytaiteen museossa Kiasmassa pyörivä demonäyttely, joka oli esillä 28.3.-15.6.2003. Kaupungilla saattoikin törmätä C-64- ja Amiga 500 -julisteisiin, joissa näyttelyä mainostettiin. Itse kävin tutustumassa kyseiseen näyttelyyn sunnuntaina 18. toukokuuta, jolloin oli Kiasman 5-vuotisjuhlat ja sisäänpääsy kaikkiin museon eri näyttelyihin oli ilmainen.

Kiasman esite näyttelystä kuvaa sitä seuraavasti: "Demoskene.katastro.fi -näyttely tarjoaa yhden aikaisemmin julkisuudelta hyvin varjellun näkökulman digitaalisen mediataiteen kehitykseen 1980-luvulta nykypäivään. Nimenomaan sen sukupolven näkökulman, joka kasvoi kotitietokoneiden sekä pelien keskellä ja aloitti taiteen tekemisen suoraan digitaaliseen muotoon uusilla teknologioilla. Näyttely esittelee ilmiötä, jota kutsutaan "demoskeneksi" ja tähän liittyviä "demo"-teoksia, jotka juontavat juurensa hakkeri- ja kräkkerikulttuureista."

Tämän lisäksi määritellään termit demo, demoskene ja kräkkääminen. Esitteessä on kuvaukset jokaisesta näytillä olleesta demosta, millä alustalla ne pyörivät sekä tekijät. Näyttelyllä on myös kotisivut osoitteessa http://demoskene.katastro.fi ja ne on laadittu osaksi näyttelyä. Sivuilta löytyy esillä olleet demot ja muuta näyttelyyn liittyvää tietoa. Voisi ehkä perustellusti ihmetellä, että jos kerran sivut ovat osa näyttelyä, niin miksei näyttelytilassa ollut yhtään konetta, jolla näitä sivuja olisi voinut paikan päällä tarkastella. Näyttelyn aikana Cafe Kiasmassa järjestettiin myös DJ-iltoja demoskene-muusikoilta. Näyttelyn mielenkiintoisinta demoa oli myös mahdollisuus äänestää tekstiviestillä.

     
"-- olisin toivonut näytille useampia Amiga-demoja kuin nyt esillä olleet kolme."
Demot olivat näytillä niitä pyörittävine koneineen mustassa huoneessa. Koneiden rooli osana näyttelyä oli yhtä suuri kuin itse varsinaisen demon. Esimerkiksi C-64 oli kiinnitetty seinään levyasemineen sekä muuntajineen kuin taulu konsanaan. Kaikki muutkin koneet olivat hyvin esillä. Tämän lisäksi koneiden vieressä oli ledinäyttö, josta kävi ilmi koneen teknisiä tietoja sekä tietoa demosta. Amigoista oli näyttelyssä mukana Amiga 500, Amiga 1200 sekä pöytämallinen Amiga 4000. Amiga 1200:ssa oli vielä seinään pultattuna ilmeisesti itseviritelty PC:n muuntaja, joka oli kyllä hieman karun näköinen. Commodoren laitteiden lisäksi huoneessa oli useita erilaisia PC-koneita sekä kaksi Nokian 7650-kännykkää ja yksi Compaqin iPaq. Demojen musiikkia varten oli joka koneen yhteydessä muutamat kuulokkeet.

     
"Kaiken kaikkiaan näyttely oli kuitenkin näin demoskenen ulkopuolisen silmin ihan onnistunut."
Näyttelystä jäi hieman ristiriitainen lopputunne. Toisaalta on hienoa, että demot on asetettu samalle tasolle kuin muu nykytaide ja että niille on tehty oma näyttely hyvin tunnettuun museoon, joka sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Toisaalta taas olin odottanut, että näyttely olisi ollut hieman laajempi kuin yksi ei-niin-kovin-suuri huone ja että näytillä olisi ollut enemmän demoja. Lisäksi olisin toivonut näytille useampia Amiga-demoja kuin nyt esillä olleet kolme. Kaiken kaikkiaan näyttely oli kuitenkin näin demoskenen ulkopuolisen silmin ihan onnistunut.

Näyttelyssä olivat mukana seuraavat demot. Demon nimen perässä on lainausmerkeissä lyhyt ote Kiasman esitteestä kyseisen demon kohdalta.

Byterapers, Inc.: "Still Strong - 11th part", 1989. "Kyseisessä osassa esiintyvät kaikki klassiset ensimmäisten demojen ja introjen tunnusmerkit: Tärkeimpänä sivuittain kulkevat "scrollitekstit", joissa välitetään viestejä muille. Muita klassikkoja ovat huljuvan logon taustalla liikkuvat väripalkit, leijuvat "spriteillä" tehdyt animoidut (B)-kirjaimet ja musiikin tahtiin takovat ekvalisaattorit." Esityskoneena oli Commodore 64.

Virtual Dreams: "Chaosland", 1993. "Chaoslandissa on pieneen tilaan tungettu musiikki ja mm. klassikoksi muodostunut "Chaos Zoomer" -efekti. Äärimmäisen harvinainen veto on käyttää demossa alastonta miesvartaloa naisen sijaan." Demoa pyöritti Amiga 500.

CNCD & Parallax: "dEEP - The Psilocybin Mix", 1995. "PC:n Doom-peleistä tutut 3D-sokkelot ovat niitä harvoja vaikutteita, jotka PC:stä siirtyivät Amigalle, yleensä suunta oli päinvastainen. Musiikkia on enää vaikea verrata perinteiseen melodiseen 4-kanavaiseen "tracker" -ohjelmilla tehtyyn musiikkiin. Kappale venyttää tyylilajia jo selkeästi kokeellisen elektronisen musiikin suuntaan." Koneena oli Amiga 1200.

Maturefurk: "Lapsuus", 2001. Demon esittelyssä todetaan sen voittaneen Assemblyn demosarjan pääpalkinnon ja että samassa sarjassa olleet tehokkaille PC:ille tehdyt demot jäivät toiseksi. Demo myös venyttää vanhaa rajoittunutta Amigaa uusiin ulottuvuuksiin. Demoa pyöritti siis Amiga 4000.

Mikko Wilkman: "The Incredible IFS-System", 2003. "Teos perustuu laajalti tunnettuun Iterated Function System fraktaalialgoritmiin. Mielenkiintoisinta teoksessa on se, ettei ohjelmoija juurikaan määrää tai voi kontrolloida algoritmin tuottamaa lopputulosta. Kokemus on siis jokaiselle katsojalle erilainen ja jokaisella katsontakerralla uusi." Koneena oli Pentium 4.

katastro.fi: "godog", 1998. Javalla tehty demo, jota voi katsoa WWW-selaimella. Koneena oli Pentium III.

Komplex: "dozen", 1999. "OpenGL-grafiikkarajapintaa hyödyntävä demo on ohjelmoitu alun perin Javalla, mutta ensimmäisenä demona myöhemmin käännetty Microsoftin .Net -arkkitehtuurille. Musiikkia on vokaaliosuuksineen enää vaikea tunnistaa demomusiikiksi." Demoa esitti Pentium 4.

TPOLM: "The Day The Earth Was Born", 2000. "Teos ottaa pelkistetyn hallitusti kaiken irti yhdestä klassisesta ja ryhmälle ominaisesta demoefektistä - tunnelista" ja demoa pyöritti Pentium III.

Orange: "The Nonstop Ibiza Experience", 2000. Esityskoneena Pentium 4.

Komplex: "Shine", 2002. "Kännykälle tehdyssä teoksessa esiintyy klassinen demoefekti, "sinus scroller", joka oli alkuperäisessä tehtävänannossa vaadittu efekti." Esityslaitteena oli Nokia 7650.

Byterapers, Inc. & Doomsday: "Limbo", 2002. Assembly 2002:n mobiilidemojen kilpailusarjan voittaja. Esityslaitteena oli Compaq iPaq 3660.

katastro.fi. "Crime Minister of Europe", 2003. Näyttelyä varten valmistunut Nokia 7650-kännykälle tehty demo. Teoksen todetaan sisältävän useita klassisia Amiga-efektejä, kuten ikuisesti jatkuva zoomaus fraktaaliin ja "2D bump". Mukana myös radiositeettimenetelmällä valaistu animoitu 3D-objekti sekä "Radial Blur" ja "Median Filter".

katastro.fi: "Codename Chinadoll", 1999. "Demo keräsi heti julkaisun jälkeen laajasti arvostusta yhdistämällä tyylillisesti uudella tavalla 2D- ja 3D-grafiikkaa." Demoa pyöritti Pentium 4.

Mikko Karvonen: "Teonanácatl", 2003. "Harrastelijoiden tekemät sample-levykkeet levisivät nopeasti ympäri maailmaa. Kiasman pääsisäänkäynnillä kuuluvassa ääniteoksessa on käytetty juuri näitä klassisia sampleja ja efektejä nykyaikaisin menetelmin jälkikäsiteltynä."

Sivun alkuun