Anu Seilonen
Uutiset

"Mä sulle luvannut en ruusutarhaa", lauloi Eija Merilä joskus 1970-luvun alun käännösiskelmässä. Amiga-yhteisölle sen sijaan on lupailtu kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä viime vuodet. 26.-27.7. Sacramentossa, Kaliforniassa pidettyyn AmiWest 2003 -tapahtumaan oli etukäteen luvattu monenmoista herkkua, jota odotellessa kielet rullattiin vyön alta ja jännitettiin, josko amigisteilla viimeinkin olisi aihetta oikein kunnon läähätykseen. Ei luvattu ruusutarhaa, mutta ei tällaisesta ryteiköstäkään ollut puhetta. Lue lisää AmiWest 2003:sta jäljempänä tällä palstalla.

Uutissivustojen tarjontaa voit katsastaa yhdistyksen kotisivujen kautta.
Suomen Amiga-käyttäjät ry. täytti 10 vuotta
Juhannuksena 2003 juhlittiin Suomen Amiga-maailmassa historiallista tapahtumaa: Saku-lehti ja sen myötä myös Suomen Amiga-käyttäjät ry:n toiminta täytti pyöreät kymmenen vuotta. 21. kesäkuuta 1993 julkaistu SAKU #1 käynnisti koneiston, jonka rattaat pyörivät yhä liukkaasti. Menossa on jo lehden yhdestoista vuosikerta, ja yhdistyksen toiminta jatkuu vakaasti yli sadan jäsenen voimin. Isoja pippaloita ei konkreettisesti vietetty, mutta juhlan kunniaksi pieni ydinryhmä kokoontui Riihimäelle grillaamaan, kippistämään juhlajuomaa ja muistelemaan mukavia. Tässä lehdessä on myös pullea Saku 10 vuotta -juhlaosio, jossa kerrataan yhdistyksen taivalta, muistellaan menneitä ja katsotaan tulevaan. Lue lisää Ajankohtaisista!

10-vuotissynttärimme noteerattiin myös muutamalla uutissivustolla:
> Digitoday.fi
> Sektori.com
AmiWest 2003 - lisää lupauksia
Vuoden suurin Amiga-tapahtuma, AmiWest 2003, ei tuonut kovin suurta selvyyttä asioihin. OS4 on edelleen beta-asteella, eivätkä kaikki komponentit ole vielä PPC-natiiveja. MorphOS:stä tulee kuun vaiheessa 1.4-päivitys JIT-emulaatiolla varustettuna. AmigaOneja ei vieläkään ole maailmalla kovin merkittävästi, vaikka niitä tapahtumassakin myytiin. Pegasoksia on myyty useita satoja, ja Pegasos II:a G4-prosessorilla höystettynä uumoillaan loppuvuodeksi.

Genesi demosi tapahtumassa teknisten vaikeuksien ryydittämänä MorphOS:n versiota 1.4, joka oli demokoneessa vielä beta-asteella. Muina esittelylaitteina oli rivistö Pegasoksia. SuperBundle-softapaketin ensimmäinen versio julkistettiin parin CD:n pakettina, ja siitä aiotaan jatkossa tehdä Aminetin tyyppinen jatkuvasti päivittyvä MorphOS-softakokoelma. Pegasokseen on myös saatavana gigahertsin G4-prosessoripäivitys, jota esiteltiin tapahtumassa.

Amiga esitteli OS4:n betaversiota 200 MHz:n CyberStormPPC:llä varustetussa Amiga 4000:ssa. Graafiset ominaisuudet hieman hidastelivat, mutta sen sanottiin johtuvan juuri CSPPC:n tehonpuutteesta. Tarkempaa valmistumisaikataulua OS4:lle ei annettu. Kupongin ostajille mainittakoon, että huhuista huolimatta niitä ikuisuus sitten lupailtuja T-paitoja ei ole vieläkään lähetetty.

>
Polarboing - kuvia ja mp3-tiedostoja
> Stricq - kuvia ja videotiedostoja
> Ben Hermansin OS4-esitys
> AmiWest 2003
Amiga Zoneen ja Sakunetiin nyt telnet-yhteydellä
Kirjoittanut: Esa Heikkinen

Toisinaan on tullut kyselyjä, eikö Sakunetiä pääse lukemaan millään Internetin kautta. No, nyt pääsee - Amiga Zone BBS on saanut telnet- yhteyden, vihdoin viimein. 12-vuotias Amiga Zone siis elää yhä, ja pyörii vielä tänäkin päivänä A3000T-tietokoneessa. Kesäkuun alkupäivinä tuli ADSL hankintaan, ja sitä kautta kiinteä yhteys nettiin. Totta kai välittömästi alkoi työskentely boxin saattamiseksi nettikäyttäjien ulottuville. Aivan heittämällä ei homma onnistunut, ovathan TCP/IP ja modeemeille tarkoitettu boxisofta kaksi eri asiaa, jotka puhuvat eri kieltä. Mutta melkoisten virittelyjen ja alkuvaikeuksien jälkeen boxi toimii jo sen verran sujuvasti netinkin yli, että siitä uskaltaa vähän julkisemminkin mainita.

Erityisen hienoa on se, että kaikki toiminnot, jotka toimivat modeemilla, toimivat myös telnetin yli. Kaikki tapahtuu vain erittäin paljon nopeammin kuin modeemilla, koska tieto siirtyy noin 25 kB/sek ja heinäkuussa vieläkin nopeammin, kun Sonera päivittää linjan 512k:ksi! Eli voit mm. imuroida ja lähettää tiedostoja (esim. QWK/WWF-paketit) zmodemilla, kunhan käytät sellaista terminaalia, jossa on TCP/IP-mahdollisuus. Joten tässäpä yksi mahdollisuus päästä Sakunetiin.

Kesäloman tavoitteena olisi luoda myös Sakunetin nodeille mahdollisuus pollata telnetin yli. Tämä voisi olla kauan kaivattu aikalisä tuolle vanhalle mutta yhä vain aktiiviselle verkolle. Myös käyttäjäksi pääsee nyt aikaisempaa helpommin, rekisteröinnissä kysytään omista tiedoista lähinnä nimi ja asuinpaikkakunta. Toki myös guestina voi purkissa vierailla vanhaan tapaan, mikäli ei vaivaudu rekisteröitymään. Guest-tunnuksellakin voi lukea Sakunetiä, muttei voi kirjoittaa.

Joten tervetuloa kokeilemaan! Toivon, että tästä on iloa edes pienelle käyttäjäyhteisölle, jottei varsin iso virittämisen vaiva olisi mennyt tyystin hukkaan. Perheellisellä on varsin niukasti aikaa harrasteisiin, ja uskokaa pois, että suurin osa ideoista jää tekemättä ajanpuutteen vuoksi. Vain TÄRKEIMMÄT tehdään vaikka väkisin (eli öisin) - ja tämä projekti ylitti tuon tärkeysasteen.

Telnet-yhteys otetaan osoitteeseen amigazone.org. Tällä hetkellä boxi palvelee vain yhtä käyttäjää kerrallaan, koska telser.devicea ei voine enää rekisteröidä (yhteystiedot muuttuneet). Mutta ruuhkaa ei ole ollut, joten en usko, että tästäkään tulee ongelmaa.

Sivun alkuun