Jarkko Pienimäki | jarpie@amigafin.org
Classic Monster Collection (osa 1)
Classic Monster Collection on kahdeksan DVD:n paketti, joka sisältää kulttimaineeseen nousseet Universal Studiosin kauhuelokuvat 1930-luvun alusta 1950-luvun puoliväliin.

Neljä ensimmäistä arvostellaan tässä ensimmäisessä artikkelissa, ja neljä viimeistä toisessa osassa, joka julkaistaan seuraavassa Sakussa. Tyylikästä pahviboksia löytää hyvin varustetuista erikoisliikkeistä ja tavarataloista noin 50 euron hintaan, ja yksittäisiä elokuvia saa noin 12 eurolla kappale.
Kaikissa levyissä on valikot suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, tanskaksi tai hollanniksi. Elokuva, dokumentti ja kommenttiraita on tekstitetty vielä noiden lisäksi norjaksi ja islanniksi. Kaikkien elokuvien kuvasuhde on ei-anamorfinen 1.33:1. Phantom of the Opera on ainoa väreissä kuvattu, kaikki muut elokuvat ovat mustavalkoisia. Ääniraita on Dolby Digital Mono, ja kaikkien elokuvien kieli on englanti.

Eiväthän nämä elokuvat nykyään välttämättä kauhistuta tai säikytä, mutta ovat hienosti tehtyjä. Omasta mielestäni varsinkin James Whalen Frankenstein ja The Bride Of Frankenstein ovat nykyäänkin mestariteoksia, varsinkin kun katsoo elokuvien ikää. Phantom of the Operaa lukuunottamatta kaikille muille tuli monta jatko-osaa, mutta ne eivät nousseet lähellekään alkuperäisten tasoa, poikkeuksena tietysti The Bride Of Frankenstein.
Dracula (1931)
Dracula on ensimmäinen Universalin tekemistä puhutuista kauhuelokuvista. Elokuvasta piti alun perin tulla iso produktio, mutta lama ja taloudelliset vaikeudet iskivät, jolloin budjettia karsittiin ja siirryttiin kirjafilmatisoinnista huomattavasti lähemmäs teatteriversiohin pohjautuvaa elokuvaa. Juoni ei luultavasti ole kenellekään tuntematon. Kiinteistönvälittäjä ja lakimies Renfield menee Transylvaniaan viemään Draculalle papereita tämän ostamasta luostarista. Dracula tekee Renfieldistä apulaisensa, ja he menevät laivalla Englantiin.

Draculaa näyttelee Bela Lugosi, joka näytteli samaa roolia myös suositussa teatteriversiossa. Tämän ansiosta Lugosi tunsi ja oli jo sisäistänyt hahmon hyvin, ja tekeekin loistavan roolisuorituksen. Dwight Frye näyttelee seonnutta Renfieldiä suorastaan täydellisesti, ja Edward Van Sloan näyttelee onnistuneesti Van Helsingiä. Muut näyttelijät jäävät Lugosin, Fryen ja Van Sloanin varjoon.


Elokuvan on ohjannut Tod Browning ja kuvannut Karl Freund. Elokuvassa on joitain hienoja ja uurauurtaneita kamera-ajoja sekä kuvasommitelmia, mutta ohjaaja Browning hillitsi Freundin kamera-ajoja ja kuvausta, koska piti enemmän staattisesta paikallaan olevasta kamerasta. Elokuvassa on toki puutteensa ja vikansa, ja siinä on nähtävissä myös selkeitä käsikirjoittajien ja ohjaajan virheitäkin. Kaikesta huolimatta elokuva on loistava Lugosin ja Fryen säkenöivien ja suorastaan maagisten roolisuorituksien sekä äärimmäisen hienon tunnelman ansiosta.

DVD:n kuvassa on filmiartifakteja, pehmeyttä ja välillä myös valkoisia pisteitä, jotka johtuvat alkuperäismateriaalin kunnosta ja iästä. Alkuperäinen äniraita on tallennettu DVD:lle Dolby Digital 2.0 -muodossa ja se on luonnollisesti monoa. Äänessä on kohinaa, suhinaa ja muita häiriötä, mutta ne eivät haittaa dialogia ja muita ääniä. Elokuvaan ei ole alun perin sävelletty musiikkia, mutta DVD:llä on myös erikseen valittavissa alkuperäisen ääniraidan päälle Philip Glassin vuonna 1999 elokuvaan säveltämä musiikki, joka on tallennettu DD5.1:nä. Itse en ole elokuvaa tämän kanssa katsonut.

Ekstroina on valinnaisen musiikkiraidan lisäksi kuvagalleria, jossa on kuvia elokuvan kulisseista, mainoksista ja muusta materiaalista. Levyllä on myös vähän yli 30-minuuttinen "The Road To Dracula" -dokumentti, jossa kerrotaan elokuvan taustoja, ns. "kehityshelvetistä", näyttelijöiden valinnoista ja muusta elokuvaan liittyvästä. Dokumentissa on mukana näyttelijöiden ja tuotantotiimin jälkeläisiä ja ystäviä, jotka kertovat näyttelijöiden elämästä ja urasta sekä elokuvan tekemisestä. DVD:llä on myös todella mielenkiintoinen ja informatiivinen David Skalin kommenttiraita sekä nykyään jo huvittava alkuperäinen traileri.

Draculan R1-DVD:llä on myös samaan aikaan samoissa kulisseissa tehty espanjankielinen versio, jota ei ole tähän eurooppalaiselle DVD:lle jostain syystä laitettu.

Dracula (1931)
Elokuva 4 / 5
Video 2,5 / 5
Ääni 2,5 / 5
Ekstrat 4,5 / 5

Sivun alkuun
Frankenstein (1931)
Classic Monster Collection on kahdeksan DVD:n paketti, joka sisältää kulttimaineeseen nousseet Universal Studiosin kauhuelokuvat 1930-luvun alusta 1950-luvun puoliväliin.

Neljä ensimmäistä arvostellaan tässä ensimmäisessä artikkelissa, ja neljä viimeistä toisessa osassa, joka julkaistaan seuraavassa Sakussa. Tyylikästä pahviboksia löytää hyvin varustetuista erikoisliikkeistä ja tavarataloista noin 50 euron hintaan, ja yksittäisiä elokuvia saa noin 12 eurolla kappale.Toinen Universalin "hirviöelokuvista" on Frankenstein. Universal halusi tuoda lisää kauhua menestyneen Draculan lisäksi, ja Frankenstein oli todella hyvä valinta. Henry Frankenstein haluaa luoda oman elävän luomuksensa ja kerää kuolleilta ihmisiltä osia kyttyräselkäisen apulaisensa Fritzin kanssa.


Elokuva on Draculan tavoin tehty enemmän teatteriversioiden kuin kirjan perusteella, mutta elokuva-Frankensteiniin on lisätty mukaan omiakin ideoita, kuten Frankenstenin kyttyräselkäinen apulainen Fritz. Frankenstein on siitä hieno, ettei se pyri olemaan vain kauhuelokuva Draculan tavoin, vaan se on moniulotteisempi, joten sitä voi analysoida ja lähestyä monelta eri taholta.

Tärkeimmissä ja pääosissa nähdään Henry Frankensteinina Colin Clive ja hirviönä Boris Karloff. He varastavat shown muilta näyttelijöiltä täydellisyyttä hipovilla roolisuorituksillaan. Colin Clive näyttelee hienosti ja sulavasti kahden ääripään Frankensteinia; toisaalta Frankenstein on rauhallinen ja mietiskelevä, mutta toisaalta taas hullu ja sekopäinen tiedemies, joka haluaa jumalaksi jumalan paikalle.

Boris Karloff ei koko elokuvan aikana sano yhtäkään vuorosanaa, vaan näyttelee täysin ilmeiden ja liikkeiden varassa kovan maskin alta kuin olisi syntynyt Frankensteinin hirviöksi. Muissa rooleissa nähdään Draculasta tuttu Dwight Frye kyttyräselkäisenä Fritzinä, Edward Van Sloan professori Waldmanina, Mae Clarke Henry Frankensteinin morsiamena Elizabethina sekä John Boles Frankensteinin ja Elizabethin ystävänä Victor Moritzina.

Whale on ohjannut elokuvan tyylikkäästi käyttäen hienosti kauniita ja loistavia lavasteita sommitelmissaan. James Whalella oli käytännössä vapaat kädet tehdä elokuvaa, ja sen huomaa lopputuloksesta - tuottajat eivät ole sekaantuneet ohjaajan näkemykseen tai päätöksiin, jolloin Whalen taiteelliset ansiot näkyvät selvästi elokuvasta.

DVD:llä kuva on parempi kuin Draculassa; kuvassa ei ole nähtävissä valkoisia pisteitä kuten Draculassa, ja pehmeyttäkin on vähemmän. Ääni on muiden boksin elokuvien tavoin DD2.0:na ja luonnollisesti monoa. Dialogi toistuu vähän vaimeana, mikä johtuu suhinoiden poistamisesta.

Ekstroina levyllä on "The Frankenstein Files" -dokumentti, jossa äänessä ovat mm. maskeerajaekspertti, näyttelijöiden sekä muiden tiimin jäsenten jälkeläisiä sekä elokuvahistorioitsijoita. Dokumentti todella mielenkiintoinen ja informatiivinen, vaikkei se olekaan kuin 35-minuuttinen. DVD:llä on myös traileri, vuodelta 1931 oleva lyhytelokuva "Boo!", jossa on pätkiä vanhoista kauhuelokuvista humoristisen juonnon kera sekä kuvagalleria, jossa on kuvia mm. mainosmateriaaleista ja elokuvanteosta. Mukana on myös elokuvahistorijoitsija Rudy Behlmerin kommenttiraita, jossa hän kertoo paljon triviatietoa sekä näyttelijöiden ja elokuvan taustoja. Kommenttiraita on dokumentin tavoin todella kiinnostava ja informativinen.

Frankenstein (1931)
Elokuva 5 / 5
Video 3 / 5
Ääni 3 / 5
Ekstrat 4,5 / 5

Sivun alkuun
The Mummy (1932)
Tarina alkaa vuodesta 1921, jolloin arkeologi Sir Joseph Whemple, hänen apulaisensa Ralph Norton ja Dr. Muller löytävät haudan, josta löytyy Im-Ho-Tepin muumio ja arkku, jonka päällä lukee kirous. Norton avaa arkun Mullerin ja Whemblen poissaollessa Mullerin kiellosta huolimatta. Norton lukee arkusta löytämäänsä kääröä ääneen, jolloin muumio herää, vie käärön ja Norton jää sekopäisenä nauramaan.

Nimiroolissa muumiota näyttelee Boris Karloff, joka tekee hyvän ja hillityn roolisuorituksen. Muumio ei kuitenkaan ole hahmona Draculan tai Frankensteinin hirviön tasoa, eikä omaa samaa karismaa. Zita Johann näyttelee Helen Grosvenoria ihan mukiinmenevästi ja on tarpeeksi persoonallinen Karloffin rinnalle Edward Van Sloanin kanssa. Van Sloan näyttelee rutiinilla Dr. Mullerin roolin, joka on varsin samankaltainen kuin Draculan Van Helsing. Elokuvassa Karloffin, Grosvenorin sekä Van Sloanin varjoon jää David Manners Frank Whemplenä, vaikkei teekään mitenkään huonoa roolisuoritusta.


Elokuvan on ohjannut saksalainen Karl Freund, joka toimi 1920-luvulla mm. FW Murnaun kuvaajana ja kuvasi vuonna 1931 Draculan Tod Browningin ohjatessa. Freund ohjasi The Mummyn hyvin, käytti runsaasti liikkuvaa kuvaa sekä hyödynsi mainiosti valoa, varjoja ja hienoja lavasteita. Hyvästä ohjauksesta huolimatta The Mummyn tarina ei ole samaa luokkaa esimerkiksi Frankensteinin kanssa, ja se on selkeästi liian samantyylinen kuin Draculan tarina. The Mummy kärsii
myös muumiohahmon karisman ja vetovoiman puutteesta, eikä se ole yhtä moniulotteinen kuin Frankensteinin hirviö.

Kuva DVD:ssä on samaa luokkaa Frankensteinin kanssa, mutta yhdessä välissä elokuvaa näkyy ruudulla hetken valkoinen pystyviiva, joka johtunee masterissa olevasta naarmusta. Tälläkin DVD:llä ääniraita on DD 2.0 Mono, ja samoin kuin muissa kokoelman elokuvissa, äänessä on välillä suhinaa ja dialogi toistuu vähän matalalta.

Ekstroina tälläkin DVD:llä on dokumentti eli Mummy Dearest jossa kerrotaan elokuvan taustoja ja mm. ohjaajan ja näyttelijöiden välisistä riidoista. Levyllä on myös Paul M. Jensenin hyvä ja paljon tietoa sisältävä kommenttiraita, kuvagalleria ja traileri.

The Mummy (1932)
Elokuva 3 / 5
Kuva 2,5 / 5
Ääni 3 / 5
Ekstrat 4,5 / 5

Sivun alkuun
The Invisible Man (1933)
The Invisible Man perustuu H.G. Wellsin samannimiseen romaaniin. Claude Raisin näyttelemä Jack Griffin keksii näkymättömäksi tekevän seerumin ja menee testaamaan sitä syrjäseudulle pieneen kylään.

Claude Rains tekee debyyttielokuvassaan suurenmoisen roolisuorituksen pelkällä äänellään, koska joutui pitämään käytännössä koko elokuvan ajan siteitä päässään. Rainsin ääni on persoonallinen ja juuri sellainen ääni, jota ohjaaja James Whale etsi. Muissa rooleissa nähdään mm. Gloria Stuart Griffinin morsiamena, William Harrigan Dr. Kempinä ja Henry Travers Dr. Cranleynä, mutta he jäävät auttamatta Claude Rainsin varjoon.


Elokuvassa on ikäisekseen loistavat erikoisefektit. Niiden ei uskoisi olevan vuodelta 1933, sillä niiden suunnittelija John P. Fulton on ollut todella kekseliäs. Ohjaaja James Whale on tehnyt jälleen kerran mainiota työtä ohjaajana; elokuvassa loistavia kohtauksia ja hienoa kameran käyttöä. Elokuvan tarina noudattaa kirjaa enemmän kuin Frankenstein ja Dracula, lähinnä siksi, että H.G. Wellsillä oli oikeus hylätä käsikirjoitus. The Invisible Manin on käsikirjoittanut R.C. Sheriff, joka teki paljon yhteistyötä Whalesin kanssa Iso-Britanniassa teatterin puolella ja käsikirjoitti ennen The Invisible Mania Whalen debyyttiohjauksen, Journey's Endin.

Kuvassa on luonnollisesti rakeisuutta ja se vähän pehmeäkö mutta yllättävän hyvä 70 vuotta vanhaksi. Aäni DVD:llä on monona ja DD2.0-muodossa, ja siinä on vähän suhinaa. Muiden boksin elokuvien tapaan mastereiden iän huomaa.

Ekstroina levyllä on "Now You See Him: The Invisible Man Revealed!" -dokumentti, joka on muiden boksin mukana tulleiden dokumenttien tapaan laadukas ja mielenkiintoinen. Levyllä on myös kuvagalleria sekä Rudy Behlmerin kommenttiraita, joka sekin on todella hyvä.

The Invisible Man (1933)
Elokuva 4 / 5
Kuva 3 / 5
Ääni 3 / 5
Ekstrat 4,5 / 5

Sivun alkuun