Janne Sirén | jtsiren@yahoo.com
SAKU #1 - digitally remastered
Juhannuksena 1993 julkaistiin historian ensimmäinen Saku-lehti. Sitä oli edeltänyt paria kuukautta aikaisemmin Tomi Jaskarin Amigakerho 1 -hypertekstikooste, mutta SAKU #1 oli ensimmäinen Suomen Amiga-käyttäjien omaa lehtikoodia käyttävä levykelehti. Lehdessä oli edelleen pieni AmigaGuide-liite, mutta pääasiallinen media oli nyt demoscenestä levinneitä diskettilehtiä muistuttava ohjelma. Lehti oli päätoimittaja Pasi Kovasen käsialaa, samoin sitä pyörittänyt ohjelma. Ohjelma ei koneelta paljoja vaatinut: Amiga 500 perusvarustuksessaan riitti mainiosti. Artikkeleista ensinumerossa vastasivat Pasi Kovasen lisäksi Tomi Jaskari, Heimo Laukkanen ja Antti Vähä-Sipilä.

SAKU #1:n levykekoodi sisälsi jo myöhemmin levyke- tai disketti-Sakuna tunnetun lehden tärkeimmät ominaisuudet. Myöhempiä Saku-lehtiä selailleet ovat melkolailla kotonaan, mutta paljon myös puuttui vielä: Artikkeleiden tallentaminen ja tulostaminen loistivat poissaoloaan ja musiikki lehden taustalle ladattiin erillisellä ohjelmalla. Kaikki artikkelit olivat kahdessa palstassa, sillä lehtikoodi ei tukenut myöhemmin suositummaksi tulleita yksipalstaisia juttuja. Kansikuvaa ei ollut, eikä monilevyketuesta tai tekstin rivi- tai sanakohtaisesta värjäyksestä ollut vielä tietoakaan.

Tulevan yhdistyksen kannalta ensimmäisen Saku-lehden sisällöllisesti tärkeintä antia olivat ensiaskeleitaan ottavan tietokonekerhon, Suomen Amiga-käyttäjien unionin, rakenteelliset pohdiskelut. Lehdessä hahmoteltiin Suomen jakamista vyöhykkeisiin mm. levykelehden nopeaa leviämistä ajatellen. Aikana ennen Internetin arkipäiväistymistä oli uudella kerholla pohdittavanaan niinkin omituisia kysymyksiä kuin että kuinka levittää levykkeitä modeemittomille tai kaukopuhelurajojen yli purkkeihin... Tavallista Amiga-käyttäjää taas lämmittänevät lehden Amiga 1200 -esittely tai artikkeli siitä kuinka ilman kovalevyäkin voi elää. Nykytapahtumia seuraavat sen sijaan eivät voi olla hymähtämättä profetaaliselle otsikolle "Morphaus - Amiga muuttaa muotoja".

Sittemmin SAKU #1 on arkistoitu mm. Saku-rompulle ja löytääpä sen Aminetistakin. Classic Amigat alkavat olla kuitenkin yhä harvinaisempaa herkkua, joten kaikki eivät välttämättä vanhan sankarin kimppuun pääse ilman emulaattoreita. Sakun 10-vuotisjuhlan kunniaksi olemme kaivaneet tämän pioneerinumeron naftaliinista ja herättäneet sen eloon HTML-muodossa! Emme kuitenkaan voisi kuvitellakaan siirtävämme historiallista lehteä moderniksi hypertekstiksi, vaan olemme pyrkineet säilyttämään visuaalisen kokonaisuuden mahdollisimman eheänä. Vanha levykelehtemme kun korvaa paljon karuudestaan tunnelmassa... Klikatkaa linkkiä ja sitten KOODI-ikonia kahdesti!

Klikkaa tästä:


SAKU #1:n taustamusiikki (med)

Valitettavasti täysin autenttiseen tunnelmaan emme ole päässeet. Kenties tärkeimpänä lehteä luettiin alun perin koko ruudulla, eikä pienessä ikkunassa. Lehden taustamusiikki pauhaa sentään myös tämän uuden Sakun taustalla, mikäli viritätte oheisen linkin takana olevan MED-moduulin soimaan. Joitakin ominaisuuksiakin on digitaalisessa remasteroinnissa tippunut, lähinnä artikkeliluettelon selaus alapalkin keskimmäisillä nuolilla sekä artikkelihakemistoon liittynyt osoitetun artikkelin värjäytyminen. Sivunvaihtoja koristaneet efektit loistavat nekin poissaolollaan, eivätkä alapalkin nappulat välähtele klikattaessa. Eikä mikään pysty korvaamaan lehteä verkkaisesti, mutta ah niin äänekkäästi rouskuttavan levykeaseman kitinää... *huokaus*

Yhden muutoksen teimme myös aivan tarkoituksella. Laajalle levynnyt SAKU #1 -kopio nimittäin sisältää yhden merkittävän virheen: Jarre: Chronologie -artikkeli ei aukea. Syynä on "txt/chronologie"-tiedoston väärä nimi. Sen pitäisi olla "txt/jarre". Digitaalisessa remasteroinnissamme myös tämän artikkelin saa auki, joten jos olet odottanut kymmenen vuotta lukeaksesi aiheesta...

Ole hyvä.

Sivun alkuun