|
Directory Opus Magellan 2 on ehkä paras Amiga-ohjelma koskaan. Sitä voi käyttää tavallisena tiedostonhallintaohjelmana, mutta mikä tärkeintä, sillä pystyy korvaamaan kömpelön ja rajoittuneen Workbenchin työpöytäohjelmistona.
Magellan 2 on sekä vihattu että rakastettu ohjelma, mutta henkilökohtaisena mielipiteenäni vihaajat eivät vain ole koskaan tutustuneet ohjelmaan tarpeeksi, jos ollenkaan. Joka tapauksessa Amigalla ei ole koskaan nähty yhtä monipuolista ja käytön tehokkuutta lisäävää työpöytää, eikä varmaan tulla edes näkemään. AmigaOS 3.5 ja 3.9 olivat kuin kärpäsen suhahduksia siihen verrattuna, eivätkä OS4, AROS tai MorphOS:kaan tule koskaan pääsemään samanlaiseen ominaisuuksien integrointiin.
Mitä Magellan 2:lle on sitten tapahtunut vuosien varrella? Viimeinen virallinen päivitys ilmestyi marraskuussa 1999. Amiga-myynti oli käynyt sen verran huonoksi, että GPSoftware päätti keskittyä tuleviin Windows-versioihin ja lopettaa Amiga-versioiden tukemisen. GPSoftware oli kuitenkin avoimin mielin, mikäli joku toinen taho olisi halunnut kehittää ohjelmistoa eteenpäin. Tosin he tiesivät arvonsa ja pitivät oikeuksien saamiselle suhteellisen korkeaa hintaa.
Huhuja liikkui suuntaan jos toiseenkin. Olipa jopa sellaista puhetta, että Magellan 2:sta olisi tulossa MorphOS:n työpöytäohjelmisto. Niin tai näin, mutta lopulta Hyperion Entertainment teki kaupat Magellan 2:sta tarkoituksenaan kääntää siitä OS4-versio. Kului vuosia ilman uutisia edistymisestä ja lopulta selvisi, ettei Hyperion ollut suorittanut senttiäkään vaadittavasta maksusta ja sopimus oli peruuntunut. Tämä herätti tietenkin epäilyksiä, oliko koko kauppa ollut vain taktinen siirto käyttöjärjestelmien välisessä kädenväännössä.
Seuraava yrittäjä oli ruotsalainen Guru Meditation. Tällä kertaa aikomus oli selvästi oikeastikin päivittää ja myydä ohjelmaa, mutta todellisia lopputuloksia ei vaan näkynyt. Lähdekoodin assembler-osuuksia oli käännetty C-kielelle jne., mutta ilmeisesti resurssit eivät riittäneetkään projektin loppuun saattamiseen. Lopulta selvisi, että Guru Meditationilla oli ollut kolmen vuoden lisenssi kehittää uusi versio ohjelmasta. Ajan umpeuduttua kaikki oikeudet palautuivat jälleen kerran takaisin GPSoftwarelle.
Kului taas vuosia, eikä potentiaalista ostajaa alkanut näkyä. Lopulta käyttäjien keskuudessa alkoi muhia ajatus ohjelman ostamisesta avoimeksi lähdekoodiksi yhteisön voimin. Bountyt ja open source -projektit kun olivat muutenkin tulleet suosioon. Niistä oli tosin huonojakin kokemuksia, kun kehittäjät olivat ottaneet rahat ja projektit olivat jääneet heitteille. Joka tapauksessa lähdekoodit olisivat sen jälkeen kaikkien käytettävissä eikä suljettuna koodina jonkin yksittäisen tahon mielivallassa ja se mahdollistaisi edes vaikka vain pienimuotoisen bugien korjailun.
Lopulta GPSoftware näytti vihreää valoa avoimen lähdekoodin projektille ja yhteisöltä kerättäväksi tavoitesummaksi määritettiin 5600 dollaria. Määrä alkoi näyttää hieman liian isolta saavutettavaksi kohtuullisessa ajassa, mutta onneksi GPSoftware tuli vastaan ja hyväksyi jo kerätyn 4148 dollaria. Vihdoinkin Magellan 2 oli vapaa!
Alun perin oli epäilyksiä, kuinka innokkaasti kukaan ottaa tehtäväkseen jatkokehittää ohjelmaa sen vapauduttua. Yllätys olikin suuri, kun muutama innokas ohjelmoija tarttui toimeen heti ja vieläpä yhteistyössä kaikkien Amiga-varianttien kanssa! Natiiveja versioita alettiin kääntää AROS:lle, OS4:lle ja MorphOS:lle sulassa sovussa - kukapa olisi uskonut näkevänsä sellaista. Projektista tulikin harvinainen yhteistyön näyte niin kustannusten jakamisessa kuin jatkokehittelyssäkin.
Käännösversioita tekevät ohjelmoijat eivät olleet aiemmin käyttäneet kyseistä ohjelmaa, ja siitä irtosikin muutamia meheviä kommentteja. AROS-versiosta vastaavan suusta kuului "Olen löytänyt kokonaan uuden mantereen Amiga-maailmassa!" ja OS4-koodaajalta "Jotkut ehdottivat näiden ominaisuuksien uudelleen kirjoittamista nykyisiin järjestelmiin... mahdotonta!". AROS 68k:lla testannut kertoi ominaisuuksien ja nopeuden olevan jotain hämmästyttävää.
Käännökset muille alustoille eivät ole vielä valmiita kirjoitushetkellä, mutta jäämme innolla odottamaan, mitä tuleman pitää!
Sivun alkuun
|
|