Janne Sirén | jtsiren@yahoo.com
Kirjakatsauksessa Koneen lumo

"Millainen oli kotitietokoneiden kehityshistoria Suomessa? Kuinka suosittu pelikone oli Commodore 64? Oliko Atari ST parempi kuin Amiga?"
Matka menneeseen
Edellä siteeratuilla sanoilla alkaa Petteri Saarikosken lokakuussa julkaistun väitöskirjan takakansi. "Koneen lumo" on paitsi tieteellinen julkaisu, myös nostalginen matka suomalaisen kotimikrohistorian alkuhämäriin ja sieltä takaisin nykypäivään. Sellaisena kirja koskettaa varmasti myös monia Sakun lukijoita - olemmehan me olleet mukana tuolla samaisella matkalla.
Koneen lumo käsittelee mm. Commodore 64:n menestystarinaa.
Koneen lumo on väitöskirja, joten sitä johdattelee tieteellinen kysymyksenasettelu suomalaisen tietokonekulttuurin kehityksestä. Kirja on tieteellisestä luonteestaan huolimatta harvinaisen viihteellistä luettavaa aihealueesta kiinnostuneelle tai muuten vain nostalgiannälkäiselle. Lisäksi tieteelliset lähtökohdat ja menetelmät antavat tavallista mikroharrastajan kirjoitelmaa suurempaa uskottavuuspohjaa kirjaan kerätylle mittavalle taustatiedolle.

     
"Viimeinkin kirja, joka puhuu omalla äidinkielellämme koko kotitietokoneiden kehityksen kirjosta."
Ennen kaikkea Koneen lumo kuitenkin ansaitsee kiitosta, ja sitä kantaa eteenpäin, valtava taustoittamis- ja haastattelutyö, joka sen eteen on tehty. Kirja vilisee tuttuja nimiä ja lähteitä kotimikroilun historiasta, ja pelkät lähdeluettelot sivuhuomautuksineen ovat mielenkiintoista luettavaa. Mieli matkaa väkisinkin menneisiin vuosiin kirjassa, joka siteeraa Niko Nirviä, Jyrki Kasvia ja MikroBitin entistä päätoimittajaa Eskoensio Pipattia tai puhuu Sierrasta, Civilizationista ja Jukka Tapanimäestä. Kerrotaan Toptronicsin historiasta, Bittileireistä, purkeista ja Spectravideosta.
Kirjaan on kerätty runsaasti kuvitusta MikroBitin arkistoista.
Kerrassaan harvinaista herkkua maailmassa, jossa tietokoneeksi on jo vuosia tunnuttu miellettävän vain se standardisoitu PC ja satunnainen Macintosh. Viimeinkin kirja, joka puhuu omalla äidinkielellämme koko kotitietokoneiden kehityksen kirjosta.
Suositeltavaa luettavaa
Koneen lumo alkaa 1970-luvulta ja kotitietokoneiden maihinnoususta Suomeen ja päättyy 1990-luvun puoliväliin, jolloin tietotekniikka oli arkipäiväistymässä osaavien harrastajien lisäksi kaiken kansan ulottuville. Väliin mahtuu tarinaa atk-kerhotoiminnasta, Nokian ja Saloran kansallisista kotimikrohankkeista, tietokonepelien asemasta ja merkityksestä, viruksista, hakkereista, purkeista ja PC:n läpimurrosta. Löytyypä kirjasta myös aliluku "Amiga - kotimikrojen viimeinen dinosaurus", joka tekee mielestäni Amigalle sangen hyvin oikeutta. Kerrankin.
Amigan myöhempien aikojen seikkailut ja yhteisöllisyys, mukaan lukien Saku, saavat nekin palstatilaa.
Paitsi että Koneen lumo antaa tilaisuuden pienimuotoiseen itsetutkiskeluun ja oman kotimikroharrastuksensa historian ymmärtämiseen sekä tietysti nostalgianälän ruokkimiseen, sen pitäisi olla liki pakollista luettavaa jokaiselle tietokonealalle pyrkivälle uudelle taiturille. Koneen lumo pakkaa suhteelliseen kompaktiin kokoon paljon ymmärrystä ja oivallusta siitä, miten tähän päivään on päästy. Toisarvoista sinänsä on tietokoneiden ja laitteiden historia, koneitahan tulee ja menee, mutta kirjan sisältämät inhimilliset kertomukset sisältävät arvokasta oppia.

Kirja siteeraa viimeisellä sivullaan parin vuoden takaisen Assembly-voittajademon sanomaa "Lapsuus on Amiga". Kotimikrot kasvattivat kokonaisen sukupolven suomalaisen tietotekniikan tämän päivän huippuosaajia. Tästä kertomuksesta voisi suurempi visionääri johtaa totuuksia vaikkapa suomalaiselle menestykselle globaaleilla markkinoilla. Tai kenties Koneen lumo on vain hyvä romsku. Niin tai näin, suosittelen lämpimästi.

Kirjaa voi tilata Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen kotisivuilta kohdan Tieteellinen julkaisusarja takaa. Teoksen koko nimi on Petri Saarikoski: Koneen lumo. Mikrotietokoneharrastus Suomessa 1970-luvulta 1990-luvun puoliväliin. Sivuja on 471 ja hinta 30 euroa.

Sivun alkuun