Janne Sirén | jtsiren@yahoo.com
Pegasoksen asennuspäiväkirja (osa 4/4)

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 | Osa 4

klo 23.28

Ohhoh. Hetken se mietti, mutta sitten ruudulle pukkasi tietoa näytönohjaimen spekseistä ja virheilmoitus näppäimistön puuttumisesta. Lupaavaa. Tuntui jopa pysyvän laite virheilmoituspromptissa pystyssä sen minuutin jonka annoin rullata. Kenties muistikammasta onkin johonkin. Asialle täytyy saada lisäselvyyttä, joten vandalisoin hetkeksi toisesta koneesta romppuaseman ja näppäimistön.

klo 23.35
Lainaromputin, -näppäimistö ja -hiiri ovat kiinni. Ei kun menoksi.

klo 23.46

Hui, sehän toimii! Lainakytkentöjen jälkeen SmartFirmware käynnisti koneen ok-promptiin. MorphOS-romppu asemaan ja cd-kannessa mainittu komento "boot /pci/cd boot.img" promptiin. Voila.

Hetken kuluttua MorphOS oli latautunut kaikessa komeudessaan ilman kiintolevyä tai levykeasemaa. Ei ehkä ihan aloittelijoille tuo komento silti. :-) Näyttötiloilla leikkiessäni sain jo ensimmäiset grafiikatkin korruptoitumaan, mutta vakaa oli muuten. Korruptio korjaantui itsestään, mitä lie. Ehkäpä selviän ilman uuden muistikamman hankintaa? En kuitenkaan uskalla ainakaan vielä kytkeä sitä toista 256 megaista koneeseen, kahdesta rekisteröimättömästä kammasta kun kuulemma seuraa vain harmia.

Ircissä muutkin ovat edenneet. Wizor ihmettelee että MorphOS täytyy bootata että skiniä voi vaihtaa. Itse tyydyn purkamaan lainaviritelmäni. Nyt täytyy tehdä pari tilausta. Plextorin cd-rw-asema mustalla etupaneelilla ja Maxtorin 40 gigatavun kiintolevy. Jahka saapuvat, sitten kootaan loput.

Päivän päätteeksi käänsin vielä Pegasoksen kotelon alta jalkatassut kotelon reunaan, jolloin pöytämallista tuli siro pieni torni lattialle.
09.04.2003 keskiviikko
klo 15.37

Tilaamani kiintolevy ja romppuasema saapuivat. Koteloa auki ja töihin. AOpenin kotelossa kiintolevy asennetaan näppärästi romppu- ja levykeaseman kehikoiden alle ja yläkehikko nousee ilman ruuvien vääntämistä. Jätin levykeasemanpaikan vapaaksi, vaikka tokkopa levykeasemaa tulen hankkimaan.
Kaapeloinnin hankaluuden vuoksi (kun asemat eivät ole normaalissa orientaatiossa toistensa päällä) jouduin liittämään kiintolevyn primary-IDEen ja romppuasema pitänee liittää secondary-IDEen erillisillä kaapeleilla. Liekö sitten pelkästään vain hyvä asia sekin. Kiintolevykehikko irtoaa kotelosta yhdellä ruuvilla asennusta varten ja menee takaisin yhtä helposti.

klo 15.56
Romppuasema ei tunnukaan yhtä ilmeiseltä asennettavalta, joudun konsultoimaan kotelon ohjeita ensimmäistä kertaa. Mihin se ruuvataan? Ohjeista selviää että romputin ruuvataan koteloon pohjasta! Ja kas kas, myös aseman pohjassa on kuin onkin paikat ruuveille. Kiinnitän aseman, virta-, IDE- ja äänipiuhat.

Asennan samalla koneeseen toisen Kingstonin 256-megaisen rekisteröimätömän kamman. Mallinumero on sama kuin ensimmäisessä, mutta tällä kertaa kampa on yksipuolinen - miten mahtaa toimia...

klo 16.16
Ensimmäinen käynnistys ilman suljettua koteloa tuntuu toimivan ok. Romppuasemaa lukuun ottamatta kone vaikuttaa sangen hiljaiselta. Romputin pitääkin sitten melkoista metakkaa latailleessaan. Aseman malli on Plextor PlexWriter 48/24/48A.

klo 16.28
Kone kasaan ja käyntiin. Edelleen tuntuu toimivan. Tosin PlexWriter ei tunnu pitävän pystyasennosta. Pian selviää kuitenkin että kone täytyy kääntää toiselle kyljelleen, että romppuaseman pienet kiinnikkeet, jotka ovat vain toisella puolella, pitävät kiekot paikoillaan. Hetken jo säikähdin että joutuisin pitämään koteloa pöytämallisena. Vaikka kotelo on pieni, pystyasento ja lattialla pitäminen säästävät kummasti tilaa.

MorphOS-rompun Tools-hakemistosta löytyvä UnitControl näyttää tunnistavan myös kiintolevyn, vaikkei info-komento (siitä on vuosia kun käytin sellaista) mitään vielä näytäkään. Mietin pelonsekaisin tuntein seuraavaa vaihetta. Koneen kasaaminen tähän pisteeseen meni vielä lähivuosien PC-kokemuksella, mutta MorphOS on uusi ja outo, ja tutut Amiga-piirteetkin autuaasti unohtuneet. Tämä tulee ottamaan aikansa.

Jostain syystä avail-komento näkee koneessa vain vajaa 400 megatavua muistia. Tunnistaakohan kone jostain syystä toisesta kammasta vain puolet? Kotelon avattuani huomaan että tänään lisäämästäni yksipuolisesta kammasta tuntuu katoavan puolet riippumatta siitä kumpaan slottiin sen laittaa. Toinen kampa tuntuu toimivan hyvin (alempi kampa oheisessa kuvassa on toimiva). Otin huonosti toimivan kamman varmuudeksi pois, epävakausongelmista kun on maailmalta kantautunut huhuja. Eiköhän tuo 256 megatavua muistia riitä ihan passelisti.

klo 17.15
Kiintolevy pitäisi saada nyt käyttöön. UnitControl ei ilmeisesti ollut relevantti ohjelma, Start-, Stop- ja Mount-napit eivät siellä tunnu kiintolevylle tekevän mitään. SCSIConfig on harhaanjohtavasta nimestään huolimatta HDToolBoxin korvaaja ja vaikuttaa heti lupaavammalta. Nimen historia lienee siinä että Amigalla ja näemmä myös MorphOS:n A/Boxissa IDE-levyjä kohdellaan SCSI-levyinä käyttöjärjestelmän puolesta. SCSIConfig ei ole mitenkään käyttäjäystävällinen, vaan selvästi melko vaiheessa, mutta saan yhden suuren FFS-paritition aikaiseksi silti hyvin vaivattomasti. Lisään vain levylle partition (Partition-ikkunasta Add) ja se täyttää automaattisesti koko levyn. Valitsin myös asemalle optimigeometrian Config Drive -toiminnon takaa. Ambientin, eli MorphOS:n Workbenchin, ylävalikosta löytyy Format Disk, jolla saan juuri luomani partition alustuksen käyntiin.

Netissä joku valittelee ettei 40 megatavun Maxtor ole toiminut hyvin Pegasoksella. Lienee eri malli tai jokin kappalevika, sillä ainakin toistaiseksi käyttöönotto on sujunut ongelmitta. Alustuksen aikana katselen Ambientin valikoita. Aboutin osana oleva info-lista kertoo että väylänopeus on edelleen 100 MHz eikä 133 MHz. Ilmeisesti April2 ei ole muuttanut tätä.

klo 17.30
Jaahas, olisi varmaan pitänyt lukea ohjeet. Rompun juuressa oleva readme antaa aika lailla asennusvinkkejä ja ilmeisesti levylle olisi pitänyt partitioida joku käynnistysosio. Otetaanpa uusiksi ohjeiden kera.
     Hmm. Se pieni partitio tarvitaankin ilmeisesti vain jos käyttää SFS-tiedostojärjestelmää. Minulle kelpaa FFS ainakin toistaiseksi. Ohjeiden mukaan käynnistystä suoraan SFS/PFS-partitiolta tuetaan seuraavassa firmware-päivityksessä.
     Formatoin ison partitioni ja kopioin ohjeiden mukaan cd-rom-levyn sisällön sinne:

copy cd0:#? to dh0: all quiet

Sepäs oli tuttu rimpsu. Ja sitten resettiä ja SmartFirmwarelle komento:

boot /pci/ide/disk@0,0:0 boot.img

klo 18.05
SmartFirmware ei sittenkään suostu käynnistymään tuolta isolta partitiolta. Täytyy osioida 50 megatavun BI0-partitio ja alustaa ja asentaa MorphOS uudelle osiolle uudemman kerran.

klo 18.22
No niin! Nyt toimii. Hetken SmartFirmwarella leikittyäni keksin sanoa sille myös:

setenv boot-command boot /pci/ide/disk@0,0:0 boot.img
setenv auto-boot? true
nvstore

En tiedä onko tuo nvstore tarpeen, mutta nyt Pegasos boottaa itse itsensä ilman suoraan kiintolevyltä. Hyvin toimii myös 1280x1024-resoluutio 24-bittisenä ViewSonicin littunäytön kanssa. Rompun saa viimeinkin koteloonsa ja konffaus voi alkaa!
     Ircissä pari muutakin ihmettelee että yksipuolinen 256 megatavun muistikampa tuo koneelle vain puolet muistista. Articia-S-northbridge on tunnetusti kranttu muisteistaan.
Mitä jäi käteen?
Pegasos on sangen helppo asennettava PC-laitteita tuntevalle, itse laitteiston puolella suurin haaste lienee lähinnä yhteensopivien muistien paikantaminen ja sopiva näytönohjain. Käyttöjärjestelmän ja BIOSin asentelu taas ovat melkoista manuaalista viilausta, joten sikäli vielä ollaan aika kaukana mattimeikäläisistä. Vaan eipä MorphOSää olekaan tässä vaiheessa tarkoitettu muille kuin harrastelijoille. Nämä asiat lienevät aika lailla paremmalla tolalla kun Pegasos 2 joskus ehkä rantautuu...
     Vaan se fiilis. Pegasos on niin "Amiga" että välillä unohtaa että alla pyörii 600 megahertsin G3 ja muutenkin hippasen paljon parempaa rautaa kuin Classic Amigalla konsanaan. Nopeahan se on. Mutta se nopeus ei PC:n turruttamalle enää tunnu niin ihmeelliseltä. Ovathan ne PC:tkin nopeita. Mutta kun vertailee millaisia tehoja PC:llä vaaditaan samaan, tai sitä miltä se vanha Amiga muutamia vuosia sitten oikeasti tuntui...

Tämä lentää.

Pegasoksen asennuspäiväkirja (osa 4/4)

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 | Osa 4

Sivun alkuun