|
Emulaattorimarkkinoille ja retroilijoille suunnattu kolmannen polven PCI- ja ZORRO-liitäntäinen Catweasel on todellinen monitoimikortti, sillä se sisältää levykeaseman ohjaimen, näppäimistöportin, kaksi peliohjainporttia ja SID-äänipiiriin perustuvat ääniominaisuudet.
Kortin takaosassa on kaksi digitaalista peliohjainporttia, äänen ulostulo ja Amiga 4000 -näppäimistöportti. Urospuoleisista 9-pinnisistä Atari-tyyppisistä peliohjainporteista toinen on kiinteä osa korttia, ja toinen on kiinnitetty kortin takapaneeliin lyhyen kaapelin avulla. Äänen ulostuloa varten on naaraspuoleinen RCA-liitin, josta saadaan kortin äänipiirin tuottamat synteettiset äänet mono-muodossa. Näppäimistöportti on Amiga 4000 -tyyppinen MiniDIN-portti, ja siihen voidaan Amiga 4000 -näppäimistön lisäksi kytkeä myös Amiga 2000/3000 -näppäimistö PS/2-adapterin avulla.
Koneen sisäisiä kytkentöjä varten kortilla on CD-liitin äänen ulostuloa varten, A1200-kelloporttiliitäntä ja levykeasemaliitäntä. Kelloporttiliitäntään voidaan asentaa Amiga 1200 -kelloporttilaajennuksia, ja CD-liittimen kautta saadaan ulos synteettiset ja digitaaliset äänet stereona. Levykeasemaliitäntään voidaan kytkeä kaksi PC-yhteensopivaa 3,5" tai 5,25" HD-levykeasemaa, jolloin muun muassa PC-, Amiga- ja Commodore 64 -formaatissa olevien levykkeiden lukeminen ja kirjoittaminen on mahdollista.
Catweasel MK3 on pakattu pieneen tyylikkääseen Individual Computersin pakettiin, joka sisältää kortin lisäksi levykeasemakaapelin, asennus-CD:n ja englanninkielisen ohjeen. Ohjeessa käsitellään liitinten paikat ja jumpperit, mutta varsinaiset asennusohjeet puuttuvat.
|
|
Jos Catweasel on tilattu SID-piirin kanssa, se löytyy valmiiksi korttiin asennettuna. |
Oma SID asennetaan painamalla se kortin takaosassa olevaan tyhjään kantaan niin, että piirin merkitty pää (puolikuun muotoinen syvennys) tulee kannan merkityn pään puolelle. Tämän jälkeen on erittäin tärkeä tarkistaa, että 6581-jumpperi on oikeassa asennossa. Väärässä asennossa oleva jumpperi voi aiheuttaa SID-piirin rikkoutumisen!
Catweasel voidaan kytkeä sellaisenaan tietokoneen vapaana olevaan PCI-paikkaan, mutta Amigan ZORRO-liitäntäpaikkaan asennettaessa on Catweaselin takapaneeli ensin irrotettava. Kun takapaneeli ja siinä olevan peliohjainportin kaapeli ovat irti, kortti voidaan kääntää ylösalaisin niin, että ZORRO-liitännän johdinpinnat ovat alaspäin, ja sovittaa sitä tyhjään ZORRO-paikkaan.
Indvidual Computersin ZORRO-kortit ovat varsin tarkkaan mitoitettuja, joten kortin ZORRO-liittimen reunaa voi joutua hieman viilaamaan, ennen kuin se istuu vaivatta korttipaikkaan. Kun kortti tuntuu istuvan paikalleen, voidaan levykeasemakaapeli ja äänijohto kiinnittää.
Amiga-asennuksessa Catweasel jää koneen sisälle, kauas kotelon takaseinästä, eikä paketti valitettavasti sisällä Amigalle sopivaa taustapaneelia. Näin kaikki kortin takaosassa olevat ulkoisiksi tarkoitetut liitännät jäävät koneen sisäpuolelle.
Kahdesta Catweaselin ääniulostulosta CD-liitäntä on parempi vaihtoehto, sillä sen kautta kuuluvat synteettisten äänten lisäksi myös digitaalinen äänikanava, joka voidaan 8580-SIDiä käytettäessä miksata koko stereokuvaan sulkemalla kortin mono-jumpperi.
Mukana seuraava CD sisältää AmigaOS:lle, MacOS:lle, Linuxille ja Windowsille levykeasemaohjaimen ja tukun vanhojen 8-bittisten koneiden emulaattoreita, joista yksikään ei hyödynnä Catweaselin ominaisuuksia. Huomion arvoista kuitenkin on, että monet Amigalle tehdyistä emulaattoreista ovat uusia ja aiemmin julkaisemattomia.
Jotta Catweaselin levykeohjainta voisi käyttää Amigassa, on levykeajuri (multidisk.device) ja tiedostojärjestelmien alustustiedostot (mount-tiedostot) asennettava CD:n "Amiga_Drivers"-hakemistosta. Asennus on toteutettu Shell-komentojonona, joka vaatii "catweasel"-viitteen luomisen ennen komentojonon suoritusta. Kun viite on luotu Shellissä, voidaan asennus käynnistää kaksoisklikkaamalla "Install_Me"-ikonia.
Asennuskomentojono ei osaa asentaa kaikkia tiedostoja oikein, vaan käyttäjän on komentojonon tekemän asennuksen jälkeen otettava varmuuskopio "DEVS:"-hakemistossa olevasta "mfm.device"-ajurista ja kopioitava sen tilalle CD:llä oleva "mfm.device"-ajuri, sillä ilman sitä Catweaselin levykeajuri ei toimi oikein.
Vaikka levykeohjain tukee Macintoshin levykeformaattia, asennuspaketissa oli vain MSDOS-, Amiga-, XTRA- (2.3 MB levykkeet) ja Commodore 64 (1541 ja 1581) -tiedostojärjestelmien alustustiedostot. Myös mainostettu tuki Nintendon levykkeille puuttui.
Asennuksen jälkeen Prefs-hakemistosta löytyvällä, hieman karun näköisellä Multidisk-ohjelmalla voidaan muuttaa levykeohjaimen asetuksia. Levykkeentunnustelu, josta aiheutuu asemien säännöllinen raksahtelu, voidaan estää tai sallia, samoin kuin virheenkorjaus. Myös asemien luku/kirjoituspään siirtoviiveen säätäminen on mahdollista.
Catweaselilla oli aluksi vaikeuksia levykkeiden alustuksessa ja tunnistamisessa Panasonicin levykeasemilla, mutta siirtoviiveen kasvattaminen Multidisk-ohjelmalla poisti ongelmat XTRA-tiedostojärjestelmää lukuun ottamatta. (Alustusongelmat XTRA-tiedostojärjestelmällä saattavat johtua ennemmin huonolaatuisista levykkeistä kuin multidisk.devicestä, koska XTRA-tiedostojärjestelmä käyttää maksimaalisesti hyväkseen levykkeen tallennuskapasiteetin.)
Amiga- ja MSDOS-levykkeiden lukeminen ja kirjoittaminen Catweaselin ohjaaman aseman kautta on huomattavasti nopeampaa kuin Amigan omalla HD-levykeasemalla. Jos koneen pystyisi käynnistämään suoraan Catweaselin levykeasemasta, se olisi lyömätön vaihtoehto Amigan omille levykeasemille.
Kortin ääniominaisuuksia Amigassa hyödyntäviä ohjelmia ei Catweaselin asennus-CD:ltä löydy, mutta Coyote Flux on tehnyt "PlaySID"-ohjelman "playsid.library"-kirjastosta ilmaisen Catweasel-version, joka mahdollistaa Commodore 64:n musiikkikappaleiden soittamisen Catweaselillä.
Sekä PlaySID (PlaySID3.lha) että Catweaseliä käyttävä playsid-kirjasto (PlaySID.lha) löytyvät Aminetista hakemistosta "mus/play/".
Uudistetun playsid-kirjaston ansiosta PlaySID soittaa kaikki synteettiset äänet Catweaselin SIDillä, mutta digitaalisten äänten (samplejen) toistossa se turvautuu Amigaan. Catweaselin ja PlaySIDin yhteistyö tuottaa varsin autenttisen tunnelman, vaikka samplejen toistosta puuttuukin kuusnelosmaista säröä. Vaihtoehtoisessa yhteissoittotilassa PlaySID toistaa kuusneloskappaleita yhtä aikaa Catweaselin SIDin ja Amigan emulaation avulla, ja tulos on varsin mielenkiintoinen muistuttaen Wide Stereo -efektiä.
Testissä ollut Catweasel käytti SIDin suodatimia liian tehokkaasti 8580-SIDeillä ja aiheutti tietyissä kappaleissa napsumista, äänen pätkimistä ja katoamista, mutta 6581-SIDeillä vastaavia ongelmia ei esiintynyt. Molemmilla SID-tyypeillä äänessä oli lievää säröä, mutta sen aiheuttajana oli todennäköisesti äänikortti, jonka kautta äänet kulkivat, eikä Catweasel. 8580-SIDin suodatinhäiriöt ovat harmillisia, mutta ohjelmallisesti kyllä korjattavissa.
Catweasel MK3 on mielenkiintoinen tuote, joka on varmasti parhaimmillaan retrohenkisen PC-käyttäjän koneessa. Amigalle Catweasel on ensisijaisesti SID-ääniominaisuuksilla maustettu levykeaseman ohjain, jonka ongelmana on laadukkaiden tukiohjelmien puute. Kunnollisella ohjelmistopaketilla ja Amigan takapaneelilla Catweaselin osakkeet nousisivat roimasti, mutta tällaisenaan se on hyvää keskitasoa.
Vaatimukset:
- ZORRO-väyläinen Amiga
- PC:n levykeasema (3,5"/5,25" HD-asema)
- SID-piiri (8580, 6581 tai 6582)
Testilaitteisto:
- Amiga 2000, ZORRO-II-väylä
- Amigan sisäinen 3,5" HD-levykeasema
- PC:n 3,5" HD-levykeasemat: Panasonic JU-257A427P ja Panasonic JU-257A606P
- SID-piirit: 6581 (2 kpl) ja 8580 (2 kpl)
- Catweasel MK3 PCI/Flipper, Rev. 2
Catweasel MK3 PCI/Flipper |
Hyvää |
- levykkeiltä lukeminen ja niille kirjoittaminen nopeaa
- aidot SID-äänet
- pieni prosessorikuorma SID-kappaleiden toiston aikana
|
Huonoa |
- ei takapaneelia ZORRO-asennusta varten
- tukiohjelmisto viimeistelemätön ja puutteellinen
- liian tuhdit suodattimet 8580 SIDille
|
Yleisarvosana |
75% |
Valmistaja |
Individual Computers |
Myyjä |
KDH Datentechnik, http://www.kdh-shop.de |
Hinta |
109,80 €, ilman SID-piiriä 89,90 € |
Sivun alkuun
|
|