Esa Lyttinen <virgo@vip.fi>
Paljonko Amigasi kuluttaa?

Tarkistuksen paikka: Tiedätkö paljonko Amigasi kuluttaa? Totta, en tiennyt minäkään, ennen kuin nyt. Joskus pidin Amigaani pienivirtaisena, mutta en enää, en ainakaan PPC-koneita. Tämä juttu koskettaa siis vain kyseisiä koneita.

Tavallisen A1200:n kulutus PPC/060 + BVision: pelkkä Workbench, 5 V lähdössä 5,3 A. Quake PPC-puolelle pyörimään, 6,38-7 A. Ei siis ihme, jos kortti kuumenee. Pelkkä PPC-käyttö nostaa 2 A. Mittauksia tehdessäni kortilla oli lisäsyöttö puhaltimen liittimeen. Mittaus tehtiin Amigan oman virtaliitimen kohdalta, kovalevyille oli omat suorat virrat. Ilman tuota lisävirtaa kulutus voi hyvinkin yltää yli kahdeksaan ampeeriin.

Samalla testasin myös 12 V, joka oli luokkaa 0,6 A. Turbo ei juurikaan siis piittaa tuosta. Tätä en olisi varmaan koskaan tullut itse testaneeksi, ellei kone olisi alkanut temppuilemaan. Mitä ennen ja jälkeen sitten tapahtui?

Tällaiset viathan tulevat aina sillon, kun olisi jotain isoa projektia edessä ja mahdollisesti vielä kiirekin. Koteloituna A1200 oli jo ollut noin viisi vuotta, kunnes eräänä päivänä kone ei enää halunnut käynnistyä ollenkaan. Tämä yleensä viittaa powerin tehottomuuteen tai alivirtaan. No, sain sen vielä renkkaamalla käyntiin, kuten niin monesti ennenkin. Kone pysyi pystyssä pitkiäkin aikoja. Pyöritti varsinkin Quakea pitkiäkin toveja, eikä muistaakseni koskaan kaatunut Quaken kanssa. Taitaa sekin tykätä siitä niin... ;)

No, käyttiksen puolella ei asia ollutkaan niin helppo. Nettiin pääsy oli aika arpapeliä ja päättyi, ennemmin tai myöhemmin, täysin mustaan ruutuun. Kone ei siis kaatunut ja resetoitunut, vaan löi BVisionin kuvan mustaksi. Sen jälkeen ei mitään. Konetta ei edes pystynut resetoimaan. Näppiksen CapsLock tosin vihjasi, että prosessori oli pysähtynyt, tai niin juntturassa, ettei ehtinyt sitä lukea. Huomattavaa oli, että ennen koneen jymähtämistä hiiriosoitin karkaili silloin tällöin vasemmalle. Sen sivuttain siirtyminen oli muutenkin kuin hiekan päällä, joten epäilin hiiren johdon olevan poikki.

"PortDiag" näyttikin selvästi, että jotain oli vialla. Vain toinen kahdesta rekisteristä vaihtui hiirtä liikuteltaessa sivulle, varsinkin vasemmalle. Vaihtohiirtä ei ollut käsillä, joten jatkoin tutuilla linjoilla.

Koska minulle oli tuttu tuo "ei lähde käyntiin" -ongelma, niinpä vaihtamaan poweria. Olihan se jo vanha. Otin vaihdokin SCSI-boksistani. Tarkistin sen ennen asennusta, eikä se antanut täyttä 12 V, eikä 5 V, vaan 11,68 V ja 4,80 V. Joten rukkasin sen uusiin arvoihin, 12,20 V ja 5,30 V, ennen asennusta. Siihen asti oli ollut siinä uskossa, että tuo 12 V olisi se tärkeämpi. No, nyt olen viisaampi.

Eron huomasi heti. Amiga ei empinyt ollenkaan, vaan lähti heti käyntiin, ilman ongelmia tai power-valon vilkuttelua. Katsoin siis ongelman selvitetyksi, kunnes noin viikon päästä ongelma alkoi uusiutua ja paheni huomattavasti nopeammin. Kolmessa päivässä kone oli samassa jamassa kuin aiemminkin.

Tällä kertaa huomasin powerin virtaliitännän mustuneen 5 V pinnin kohdalta, josta seurauksena oli kulutuksen mittaus. Edellinenkin oli mustunut, mutta olin miettinyt sen johtuvan pitkästä käytöstä. En tiedä kuinka suurelle virralle tuo Amigan oma virtaliitin on mitoitettu. Ainakin tämä 7 A oli liikaa PC:stä revitylle liittimelle, joka lämpeni niin, ettei siihen voinut heti koskeakaan. Periaatteessa on mahdollista, että Amigan oma virtaliitin sulaa tuollaisesta lämmöstä, ainakin joissakin Micronik-torneissahan virransyöttö kulkee juuri tuon liitimen kautta. PCI- ja Zorro-laajennuksilla on omat syöttönsä, eikä Amigan oma liitin silloin joudu niin koville. Lisävirtojen antaminen koneelle levariliitimestä varmaan auttaa myös, kuten turbon puhaltimeen syötettävä lisä. Mutta ne eivät kuitenkaan riitä, jos tuo päävirtaliitäntä pettää.

Luultavasti liittimeni kohtalo on oksidoituminen pitkän ajan kuluessa, mistä johtui, että seuraava liitin paloi heti. Ihme kyllä, mitään sen kummempaa ei ole ilmennyt. Tehtyäni muutoksia virran syötössä ovat edellä mainitut ongelmat hävinnet. Jos Amigan oma liitin on alimitoitettu, sekin oksidoituu aikaa myöten, ja tämä ongelma ilmenee siis näissä koneissa. Tarkistukseksi riittää, jos kokeilee omalla sormellaan, kuinka kuuma liitin on. Lämmin on jees, mutta kuuma ei mielellään - viileä olisi paras.

Tulin sitten katsoneeksi sitä vanhaakin powerliitintä. Se oli jo palanut nokiasteelle. Sisällä oleva liitin itse on nyt täysin harmaa, eikä siinä luultavasti ole jousivoimaakaan pitämään sitä pinnissä kiinni. Hiiriongelmat johtuvat melko varmasti juuri tuon liittimen kipinöinnistä, tai hyvin pienistä jännitteen katoamisista. Viritys, jonka tein poweriin nostamaan virtoja, on luultavasti turha ja korottaa koneen sisälämpötilaa aivan turhaan. Taidanpa purkaa sen, kunhan ehdin...

Mikä taitaa tarkoittaa sitä, ettei koskaan, ennen kuin se vikaantuu taas. ;)

Sivun alkuun