Seppo Typpö
Haastattelussa Angus "I need your Amiga memories" Manwaring

Kuvassa: Angus ja Joe

Saku: Voitko kertoa meille lyhyesti, mikä Angus Manwaring on miehiään?

Angus Manwaring:
Synnyin 1959 Tunbridge Wellsissä, Englannissa. Olin hyvin mielikuvitusrikas lapsi, ja seurasin mielelläni sellaisia TV-ohjelmia kuin "ThunderBirds" (esitettin Suomessa nimellä "Myrskylinnut"), "UFO" ja "The Prisoner". Vaikka koulunkäynti ei minua pahemmin kiinnostanut, pärjäsin silti hyvin esim. ainekirjoituksessa. Peruskoulun jälkeen sain työpaikan valtion virastossa valokuvausosastolla, ja siellä sain puhuttua itseni oppilaitokseen, jossa sain tarvittavan koulutuksen varsinaiseksi valokuvaajaksi kyseiselle osastolle. Työssäni sain ensikosketuksen tietokonepeleihin. Innostuin niistä valtavasti, ja pian hankin kotiini käytetyn Commodore 64:n. Joitan vuosia myöhemmin kone vaihtui Amiga 500:aan. Minulla on vaimo, poika ja kaksi kissaa.

Saku: Miten Amiga Games Database (AGDB) sai alkunsa?

AM:
Kaikki alkoi vuonna 1997 uutisketjussa comp.sys.amiga.games- uutisryhmässä. Olin todella vaikuttunut siitä innosta, jolla ihmiset kuvailivat mielipelejään, ja päätin että jonkun täytyy koota nämä kirjalliset kokemukset talteen. Kysyin uutisryhmässä, olisiko joku toinenkin kiinnostunut pystyttämään webbisivuja, ja yhdessä toisen c.s.a.g-kantapeikon (Dennis Smith) kirjoitimme ensimmäiset AGDB-arvostelut.

Saku: Mikä on AGDB:n olemassolon päätarkoitus?

AM:
Viihdyttää entisiä, nykyisiä ja tulevia Amiga-käyttäjiä ja muistuttaa
maailmalle, kuinka hieno pelikone Amiga yhä on. Tunnen suurta kunnioitusta sellaisia ihmisiä kohtaan kuin Bert Jahn ja Jean-François Fabre, jotka loivat Amiga-pelejä kovalevylle fiksaavat ohjelmat WHDLoad:n ja JST:n. Itse en kykene tekemään sitä mitä he osaavat, joten AGDB:n avulla voin tehdä jotain Amiga-yhteisölle ja samalla myös itselleni.

Saku: Miksi Sakun lukijoiden tulisi kirjoittaa pelijuttuja AGDB:hen?

AM:
Koska minusta se on positiivinen asia Amiga-yhteisölle, niitä on mukava kirjoittaa ja monet ihmiset nauttivat lukea niitä. Haluan ajatella, että omalla tavallaan Saku ja minä olemme liittolaisia, pitämässä omalla tavallamme hengissä Amigaa ja yhteisöä sen takana.

Saku: Mitä Amiga merkitsee sinulle?

AM:
Se on yksi ihmiskunnan menestystarinoista - todellinen kotitietokone, helppo ja hauska käyttää eikä vaadi käyttiksen ajoittaista uudelleeasennusta. Pelipuolella tykkään rinnastaa Amigan kultavuosien (1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun) aikaista pelintekijöiden lahjakkuutta ja omaperäisyyttä siihen tyyliin ja luovuteen, jota populaarimusiikissa koettiin 1960-luvun lopulla. Amigan kulta-aikaan peliteollisuutta ei vielä ollut kesytetty (tai kuohittu) isojen pelifirmojen puku- ja kravattimiesten taholta tavalla, joka nyt on vallalla niin pelien kuin musiikinkin saralla.

Saku: Koska pidät yllä pelisivuja netissä, on paikallaan kysyä, mitkä ovat sinun Amiga-pelisuosikkisi ja miksi?

AM: Suosikkini vaihtuvat yhtenään, mutta yleensä ottaen pidän peleistä, joissa on syvyyttä ja joiden maailmaan voin uppoutua kokonaan. Pelilehdet eivät yleensä pidä peleistä, jotka sekoittavat eri peligenrejä keskenään, mutta minä olen eri mieltä. "Steel Empire" on erityinen suosikkini, samoin kuin "Paradroid 90" ja "Carrier Command". Voisin mainita vielä pelit "Powermonger", "Deuteros", "UFO: Enemy Unknown", "Star Crusader", "Virus" ja "Dungeon Master".

Saku: Mitä muita Amiga-aktiviteettejä sinulla on AGDB:n lisäksi?

AM:
Kotonamme on PC, mutta se on lähinnä poikani koulua varten, joten käytän Amigaani Internetin selailuun, c.s.a.g:n ja muiden uutisryhmien seuraamiseen sekä sähköpostien lähettämiseen ystävilleni. Aiemmin tapasin myös luoda Amigalla basson ja rummut kitaransoittoni tueksi. Ai niin, joko mainitsin, että käytän sitä myös pelaamiseen?

Saku: Useimmat lukijoistamme tietävät Jay Minerin Mitchy-koiran osasta Amigan historiassa, joten voitko kertoa meille Joesta? Onko kyseinen kissaeläin se taustavoima, joka itse asiassa ajaa Angus Manwaringia eteenpäin? :-)

AM: Joe on hyvä ystävä ja olemme hyvin läheisiä, mutta en ole vielä onnistunut taivuttelemaan häntä kirjoittamaan juttuja AGDB:hen. Ainoa mitä olen häneltä onnistunut saamaan on kuraiset tassunjäljet hiirimatolleni, ja hiireni on sen takia yhtenään tukossa!

Saku: AGDB:n lähestyessä uhkaavasti 1000 arvostelun rajapyykkiä, miten sinä henkilökohtaisesti näet Amigan ja Amiga Games Databasen tulevaisuuden?

AM: Amigan kohdalla... en tiedä. Olin ensimmäisten joukossa odottamassa AmigaOnea, mutta minua surettaa se ettei se enää tarjoakaan taaksepäin yhteensopivuuta Amigan erikoispiirisarjan kanssa. Toivottavasti koneen mukana tulee ensiluokkainen versio UAE:sta, joka osin korvaisi tämän puutteen. Hyperionin ihmiset ovat lahjakkaita ja omistautuneita, ja koen että he ovat oikeat henkilöt tekemään uuden käyttöjärjestelmän. Jos SharkPPC-kortit tulevat markkinoille, kiinnostavat nekin minua kovasti.
     AGDB:n osalta olen ajatellut, että kunhan saavutamme 1000 arvostelun rajan (tarkka tämänhetkinen luku on 960), alan liittää arvostelujen mukaan kuvakaappauksia peleistä. Ajattelin nopeuttaa tätä prosessia jonkinlaisen kuvauskilpailun avulla, pyytäen ihmisiä kaappaamaan mielipeleistään mielestään hyviä otoksia. Esimerkiksi lentosimulaattorissa se voisi olla jokin ulkoinen kuvakulma vaikka ohjuksesta, joka on juuri osumassa MiG:iin... tai jotain vastaavaa.

Saku: Lopuksi, onko sinulla viestiä Sakun lukijoille?

AM: Olkaa kilttejä toisia Amiga-käyttäjiä kohtaan älkääkä antako riidankylväjien ärsyttää itseänne. Ja jos haluatte kirjoittaa peliarvostelun AGDB:n, ottakaa ihmeessä yhteyttä. :)

Amiga Games Database löytyy Internetissä osoitteesta:
www.angusm.demon.co.uk/AGDB/AGDB.html

Angusin tavoittaa comp.sys.amiga.games-uutisryhmästä, jonka kantapeikkoja hän edelleen on.

Sivun alkuun