Testit   Sivukartta
Lyra-näppäimistösovitin
Janne Peräaho <janne.peraaho@surfeu.fi>

 
Lyra
 
Lyra on Individual Computersin valmistama sovitin, joka mahdollistaa PC-näppäimistön käyttämisen Amigassa. Sisäinen malli on tarkoitettu tornitetulle Amiga 1200:lle, ja se asentuu näppäimistöpiirin päälle. Testattavana ollut ulkoinen "Bigbox"-malli liitetään Amiga 2000/3000/4000 -näppäimistöporttiin.

Lyra näyttää ei-kaupalliselta tee-se-itse-miehen tuotokselta, jonka kytkeminen Amigaan tuntuu hieman arveluttavalta. Tuotteella ei ole vakuuttavaa pakkausta, ei kylkiäisohjelmia - puhumattakaan käyttöohjeista. Individual Computers on kuitenkin tunnettu laadukkaista tuotteistaan, joten Lyran ulkonäkö saattaa pettää.

Asennusohjeiden puuttumisesta ei ole sanottavaa haittaa, sillä käyttöönotto on varsin mutkatonta: Amiga sammutetaan, PC-näppäimistö liitetään Lyraan ja Lyra Amigan näppäimistöporttiin. Tämän jälkeen kone voidaan käynnistää, ja näppäimistö on välittömästi käytettävissä ilman ohjelmistoasennuksia.

Kirjoitettaessa näytölle tulostuu pääsääntöisesti painettua näppäintä vastaava merkki, mutta koska PC:n ja Amigan näppäimistöt poikkeavat toisistaan näppäinten lukumäärän, merkintöjen ja sijoittelun suhteen, saa oikeaa näppäintä hakea joskus aika tavalla. Kirjaimet ja numerot ovat toki kaikki tutuilla paikoillaan, mutta esimerkiksi Help- ja Amiga-näppäimet on sijoitettu varsin eksoottisesti. Lyran perusasetuksilla Amiga-näppäimet löytyvät Windows-näppäimistä, jotka ovat PC-näppäimistössä Amiga-näppäimistön Alt-näppäinten paikalla. Tämä aiheuttaa luonnollisesti Amiga-näppäimistöön tottuneelle runsaasti virhepainalluksia. Help-näppäintä tarvitsee harvemmin, mutta sitä saakin sitten etsiä. Se löytyy PC-näppäimistöstä Insertin takaa.

Lyran päälle liimatun tarran mukaan online-ohjeet saa esille painamalla Pause-näppäintä. Näppäimen painaminen tulostaa URLin, www.jschoenfeld.de/l, joten ohjeisiin käsiksi pääseminen edellyttää webbiselainta ja verkkoyhteyttä. Online-ohjeiden sijasta selaimeen avautui testihetkellä kuitenkin vain sivu, jossa kerrottiin Lyran ohjeiden olevan vielä keskeneräiset.
 
Ei ohjeita
 
Lyran tuote-esittelyosiosta, "http://jschoenfeld.com/products/lyra_e.htm", löytyy jonkin verran käyttäjälle hyödyllistä tietoa. Sivulla kerrotaan esimerkiksi tiettyjen PC-näppäinten toiminnasta Lyran kanssa sekä vaihtoehtoisesta näppäinasettelusta, joka tuo helpotusta Amigan näppäimistöön tottuneille.

Lyran sisältä löytyvällä jumpperilla voi määrätä, käytetäänkö näppäinasettelua A (jumpperi auki) vai B (jumpperi kiinni). Oletuksena Lyra käyttää asettelua B. Jumpperin poistaminen ja asettelun A aktivoiminen muuttaa hieman numeronäppäimistön toimintaa ja vaihtaa Windows- ja Alt/Alt Gr -näppäinten paikkaa. Jos amigamaisempi A-asettelu miellyttää enemmän, kannattaa näppäimistön Windows- ja Alt/Alt Gr -näppäinten hatut vaihtaa saman tien keskenään, jolloin näppäinpainatukset ja toiminnallisuus saadaan vastaamaan paremmin toisiaan.
 
Ei ohjeita
 
Lyrassa on 6-pinninen Mini Din6 -pistoke, joka ei sovi Amiga 2000/3000:n 5-pinniseen Din-näppäimistöliitäntään ilman asianmukaista adapteria. Amiga 2000/3000 -käyttäjille adapterin puuttuminen Lyran myyntipaketista on harmittavaa, mutta onneksi sovittimeksi käy PC:n näppäimistöadapteri, joka on alun perin tarkoitettu PS/2-näppäimistön liittämiseen vanhan malliseen emolevyyn (DIN5M-DIN6F-sovitin). Kyseisiä adaptereita löytyy kaikista hyvin varustetuista ATK-liikkeistä, ja ne maksavat keskimäärin noin 6 euroa kappale.
 
Ei ohjeita
 
Vaikka Lyra näyttää hieman kotitekoiselta, on se siitä huolimatta laadukas tuote. Painallukset välittyvät Amigalle viiveettä, eikä testijakson aikana ilmennyt näppäinten "pohjaan juuttumista", merkkien "syöntiä" tai mitään muutakaan ongelmaa. Varmatoimisuuden lisäksi Lyran pisteitä nostaa sen kyky välittää samanaikaisia näppäinpainalluksia, jota ilman monien pelien pelaaminen olisi hankalaa.

Miinusta Lyra saa olemattomista ohjeista, Amiga 2000/3000 -adapterin puuttumisesta ja hankalasti toteutetusta näppäinasettelun vaihtajasta.

Lyra-näppäimistösovitin
Valmistaja:  
Individual Computers
Myyjä: 
Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta:  
40,50 e
Mallit:
 • Ulkoinen "Bigbox" Lyra Amiga 2000/3000/4000:lle. Liitetään näppäimistöporttiin.
 • Sisäinen Lyra tornitetulle Amiga 1200:lle. Asennetaan näppäimistöpiirin päälle.
Vaatii:
 • PS/2-näppäimistö
 • Amiga 2000/3000: DIN5M-DIN6F-sovitin
Hyvää:
 • ensi hetkestä käyttövalmis ilman ohjelmistoasennuksia
 • huomioi samanaikaiset näppäinpainallukset
 • nopea ja varmatoiminen
 • vaihtoehtoinen näppäinasettelu
Huonoa:  
 • heikko ohjeistus
 • Amiga 2000/3000 -sovittimen puuttuminen
 • näppäinasettelun vaihtaminen hankalaa
Yleisarvosana: 95%
Testit   Sivun alkuun   Sivukartta