Sekalaiset   Sivukartta
Spacecenter Babylon 5, Die Komplete Staffel 1 DVD
Tuomo Mämmelä <spam-it@nic.fi>

Syksyn mittaan alkoi korviini kantautua huhuja, että takavuosien mega-super-hyper-<aseta omat ylistyssanasi tähän>-scifisarja Babylon 5 olisi tulossa DVD:lle. Pitkälliseltä tuntuneen odottelun jälkeen ensimmäisen kauden jaksot sisältävän paketin myynti alkoi lokakuun puolivälin tienoilla. Tässä hieman infoa tuosta paketista.

 
"Ilmakuva" Babylon 5 -asemasta.
 
Kyseessähän siis on J. Michael Straczynskin luoma sarja, jonka tapahtumat sijoittuvat reilun 250 vuoden päähän tulevaisuuteen, pääasiassa avaruusasemalle nimeltä Babylon 5. Asema on rakennettu edistämään rauhaa maailmankaikkeudessa luomalla rauhallinen ympäristö, jossa eri rodut voivat käydä kauppaa keskenään ja harjoittaa diplomatiaa. Lyhyesti sanottuna, asema on oma pienoismaailmansa, jossa tapahtumia riittää.

Koko ensimmäisen tuotantokauden kattava paketti sisältää kuusi DVD-levyä, viidellä niistä neljä jaksoa kullakin ja viimeisellä levyllä kahden jakson lisäksi kaksi dokumenttia ja hieman muuta lisämateriaalia. Kahdessa jaksossa on lisäksi kommenttiraita. Ekstroja ei ole kovin paljon, mutta ei se ainakaan minua ole häirinnyt, itse sarjan jaksothan ne ovat se pääasia. DVD-levyillä kuva on 16:9-muodossa ja äänipuolesta vastaa Dolby Digital 5.1 -muotoon miksattu ääniraita. Kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen, mutta sarjan iän huomioonottaen se on mielestäni ihan hyvä (ainakin parempi kuin omissa puolinopeus-VHS -nauhoissa :).

Oman pakettini tilasin suoraan Saksasta. Amazon.de myy edelleen pakettia samaan edulliseen hintaan, 29,99 euroa. Toimituskuluja tulee lisäksi vajaat 6 euroa. Kokonaisuutena tämä paketti on kuitenkin erittäin halpa, muualta hankittuna hintaa tulee helposti tuplaten. Saksan Amazonin nettisivuilta löytyy myös englanninkieliset helpit, mutta itse tilaussivut ovat vain saksaksi. Tilauksentekoa helpottaa kummasti, jos tuttavapiiristä löytyy saksankieltä taitava, mutta Babelfishin avullakin pärjää. Suomessa tätä pakettia englanninkielisillä kansilla myy ainakin Filmifriikki. Tuon saksalaisen paketin levyt ovat R2-aluekoodilla, joten se toimii hyvin täkäläisissä DVD-soittimissakin.
 
Michael Garibaldi (Jerry Doyle) ja Jeffrey Sinclair (Michael O'Hare).
 
Saksan Amazonin myymässä paketissa on toki saksankieliset kannet, mutta itse levyiltä löytyy englanninkieliset valikot sekä ääniraita ja tekstitykset myös englanniksi. Suomenkielisiä tekstityksiä levyt eivät sisällä, ja niitä on parempi olla kaipaamatta, sillä niitä ei löydy mistään muustakaan paketista - koko Euroopan julkaisuissa sisältö on identtinen, vain kansissa on eroja. Itse en tekstityksiä kyllä kaivannutkaan, ääniraidalla puhe on koko ajan riittävän selkeästi kuultavissa.

Nykyisten tietojen mukaan seuraavat tuotantokaudet tulisivat myyntiin DVD:llä puolen vuoden välein, eli ensi keväänä toinen tuotantokausi ja vuoden päästä kolmas jne. Kaikkiaanhan sarjaan kuuluu viisi tuotantokautta.

Tämän ensimmäisen paketin kakkoslevyyn on päässyt pujahtamaan harmillisen häiritsevä virhe muuten hyvässä kokonaisuudessa. Yhdessä jaksossa on väärä kuvasuhde kaikissa niissä kohtauksissa, joissa kuvassa on tietokoneella tehtyjä elementtejä tai koko kuva on tietokoneelta lähtöisin. Tämä sama vika on tietääkseni kaikissa R2-alueen julkaisuissa. Vielä ei ole tiedossa, onko joskus mahdollista vaihtaa tuo levy korjattuun versioon.

Kokonaisuutena mielestäni ihan onnistunut julkaisu, tuota yhden levyn virhettä lukuunottamatta. Omalta kohdaltani tämä ensimmäisen kauden julkaisu ylitti odotukset, niin hinnaltaan (edullinen) kuin laadultaankin. Kaiken lisäksi en onnistunut katsomaan sarjaa jakso kerrallaan, vaan katsominen eteni levy kerrallaan... :)

(HUOM! Artikkelin kuvia ei kannata käyttää referenssinä DVD:n kuvanlaatuun, johtuen käytetystä kuvien kaappausmenetelmästä ja sen puutteista.)

Spacecenter Babylon 5, Die Komplete Staffel 1 DVD
Ostopaikka:  
Amazon.de
Hinta:  
29,90 e (+ toimituskulut)
Hyvää:
  • hinta
Huonoa:  
  • ei suomenkielisiä tekstejä
  • yhdessä jaksossa väärä kuvasuhde
Sekalaiset   Sivun alkuun  Sivukartta