Testit   Sivukartta
Mirage 4000 Pro - Laajennusvoimaa A4000:lle
Joni Halme <joni.halme@amigaone.cc>

Mirage Pro on Amiga 4000:lle jykevä laajennustorni, jonka mukana tulee Elboxin ZorroIII/PCI-väyläkortti, Mediator PCI 4000 ja Mediator Multimedia CD. Hintaa paketilla on noin 600 euroa. PCI-kortteja löytyy melkein joka kaupasta ja Zorro-kortteja korvaamaan olin jo hankkinut Edimaxin 10/100-verkkokortin, Voodoo3 3000 -näytönohjaimen, SoundBlaster 128 -äänikortin ja WinTV Go -TV-kortin. Zorro-korteista jäi vielä IOBlix käyttöön. Otin yhteyttä Gentle Eyen Boogiehen, joka laittoi Miragen tilaukseen. Amiga-markkinoiden kireän tilanteen vuoksi torni piti maksaa etukäteen.

alkuun
Pienet kuoret, suuri sydän

Tornia sitten odoteltiin jopa pari kuukautta, mutta vihdoin kärsivällisyys tuotti tulosta ja postiin tupsahti 8 kg:n paketti. Gentle Eyen mukaan Suomeen on tullut vain kaksi Miragea hänen kauttaan, joten harvinaista herkkua oli luvassa.

Mirage on todella pieni Amigan torniksi: 425 mm syvä, 210 mm leveä ja 405 mm korkea. Kun pienin Amigani torni on ollut maxi-ATX, niin ei tahtonut uskoa Amigan mahtuvan Miragen sisälle edes kirveellä. Torni on varustettu 300W virtalähteellä, minkä luulisi riittävän. ZorroIII/PCI-väyläkortti korvaa Amigan oman tytärlaudan ja sisältää viisi PCI-paikkaa, kuusi ZorroIII-paikkaa sekä videoslotin. Minua yhä huolestutti tilan puute ja olin varma, että lämmön kanssa tulee vielä ongelmia. Tornin edessä on paikka 80 mm x 80 mm tuulettimelle, joka ottaa ilmansa kotelon pohjan kautta, mutta se tuskin riittää.

Mediator PCI 4000 on siis kortti, jolla PCI-paikat aktivoidaan. Mediatorista löytyy kolme jumpperia, jotka selitetään manuaalissa tarkemmin, mutta ne voi jättää oletusarvoihin, ellei ole asentamassa SharkPPC:tä. Kortilla on valmiina uudet Mach-piirit, jotka normaalisti joudut ostamaan Mediator Multimedia CD:n mukana, ja itse CD:llä oli valmiina toiseksi uusimmat ajurit. Ennen asennusta kannattaa hakea asennusohje Elboxin sivuilta. Ohje on hyvin kuvitettu ja melko yksiselitteinen. Elboxin CD:llä ei tule Picassoa, joten tarvitset joko OS3.9:n CD:n tai käy imuroimassa uusin Picasso osoitteesta www.picasso96.home.pages.de.

Tornin kyljet avautuivat helposti. Mukana ei tullut kunnollisia asennusohjeita, vaan ainoastaan Mediatorille ohjekirja, jossa neuvottiin hakemaan asennusohjeet Elboxin kotisivuilta. Kotisivuilta löytyikin selkeät ja hyvin kuvitetut ohjeet Miragen käyttöönottoon. En selvitä asennusta sen enempää, sillä se käy juuri niin helposti kuin Elboxin ohjeissa neuvotaan. Emolevyn ja väyläkortin asennus kävi helposti ja ne menivät tukevasti kiinni.

Tornin mukana tulee yllinkyllin tarvittavia ruuveja ja niitä jää reippaasti ylikin. Eräs asia mikä kannattaa tarkistaa asennusvaiheessa on kaksi ruuvia suoraan parallel- ja 15 kHz -liittimien alapuolella. Jos sinulla ei ole eristettä emolevyn alla, ruuvit voivat aiheuttaa oikosulun. Pari prikkaa tai popniitit auttavat asiaa.
Kovalevyt ja dvd-asema kannattaa asentaa torniin ennen emolevyä. Muuten ruuvien laittaminen on lähes mahdotonta. Korppuaseman jätin aivan suosiolla pois, kun sitä ei ole käyttänyt sitten vuoden kaksi. Hiiren ja ilotikun liittimien jatkojohdot menevät nätisti emolevyn alta. PCI- ja Zorro-kortit menevät paikalleen ilman suurempaa voiman käyttöä ja osuvat takana oleviin korttipaikkojen reikiin kuin valettu.


alkuun
Softaa höyläten

Ohjelmiston asennus oli taas asia erikseen. Tappelin sen kanssa muutaman päivän, ennen kuin kaikki toimi juuri kuten piti. Silloinkin päädyin asentamaan OS3.9:n uudestaan. Jos olet aiemmin käyttänyt CyberGraphX:ää, se kannattaa poistaa ennen Picasson asennusta. Asenna tarvittavat PCI-ajurit Mediator-CD:llä olevalla installerilla. Tämän jälkeen asenna Picasso96. Asennuksessa pitää seuraa tarkasti Elboxin antamia ohjeita (CD:graphics & fast ethernet/voodoo4&5Guide).

Asennuksessa valitaan näytönohjaimeksi CVision64/3D. Asennuksen jälkeen valitaan update installation ja asennetaan vain Monitorsettings. Uudelleennimeä Devs:Monitors/ -kansiosta CVision3D ja CVision3D.info tiedostoiksi Voodoo ja Voodoo.info:ksi. Ikonin tooltypeistä pitää vaihtaa Boardtype=Voodoo. Tuplaklikkaa Voodoon ikonia ja sen jälkeen avaa Sys:Prefs/ -kansiosta Picasso96mode-ohjelma. Valitse Attach setting to Board0: Voodoo. Tallenna asetukset, ja nyt Voodoon pitäisi toimia. Näytönohjain kannattaa saada ensimmäisenä toimimaan, koska TV-, ääni- ja 10/100-verkkokortit tarvitsevat osaa näytönohjaimen muistista.

Mediatorin asetukset löytyvät Env:Mediator/ -kansiosta. Jos ei halua muokata Env-asetuksia käsin, netistä on imuroitavissa Medication-niminen ohjelma tätä varten. Asetukset voi minusta jättää oletusarvoihin, mutta jos Voodoon kanssa tulee ongelmia, kannattaa asetukset tarkistaa. Kannattaa heti rekisteröityä Mediatorin käyttäjäksi, että saat uusimmat ajuripäivitykset. Tämä käy lähettämällä sähköpostia osoitteeseen support@elbox.com. Otsikoksi Subscribe MM CD ja viestiin oma nimi, sähköpostiosoite, Mediator Multimedia CD:n sarjanumero ja sen firman nimi, josta olet Miragen ostanut.


alkuun
PCI-kortit syynissä
Kuva näkyi Voodoon kautta ihan hyvin. Näyttötiloja piti säätää jonkin aikaa Picasso96mode-ohjelmalla. Mm. Interlacet pitää ottaa pois yli 1024x768-tiloista. PiP lähti toimimaan, kun tajusin sen vaativan 16-bit PC-tilan. Aluksi Warp3D eivät tahtonut toimia, mutta tämä korjaantui Warp3D:n uudelleen asennuksella. Muista käyttää MM CD:n mukana tullutta versiota Warp3D:stä! Nopeudessa eron huomaa parhaiten isoilla tarkkuuksilla. Siinä missä CVisionPPC käytti 640x480-tilaa, saatoin nyt käyttää jo kokoja 800x600 tai 1024x768. Esim. Heretic II on Voodoolla paljon kauniimpi katsella - johtunee jostain blending-rutiineista, jotka CVisionPPC:stä puuttuivat.

Uudella verkkokortilla lähiverkko- ja ADSL-yhteys avautui ongelmitta. Sekä Genesis että Miami toimivat FastEthernet.devicen kanssa kuin se legendaarinen junan vessa. 100 Mbps -verkkokortissa on miinusta, ettei se toimi jos Voodookaan ei toimi. 10 Mbps kortit toimivat ilman Voodoota.

Äänikortti alustetaan samaan tapaan kuin Delfina. User-startupissa ajetaan Elboxin Mixer-ohjelma. Mixeristä löytyy kaikki tarvittava äänenvoimakkuuksien ja tasapainon säätämiseen, mutta ohjelma on todella epämukava käyttää. Korvaajaksi voi harkita esim. TaskiMixer-ohjelmaa. Äänikorttia käytetään AHI:n kautta ja kortilta löytyy tutut 8/16 bit mono, stereo, stereo++ ja Hifi-tilat. Jokainen äänitila löytyy kahteen kertaan, koska Sound Blasterissa on kaksi itsenäistä stereo-DAC:ia. Jostain toistaiseksi tuntemattomasta syystä muut kuin stereo++ tilat toistavat vain vasemman stereokanavan. Käsittääkseni olen ainoa, jolla tällaista esiintyy, mutta en ole vielä ehtinyt perehtymään asiaan. Jos joku tietää mistä tuo voi johtua, niin laittakaa sähköpostia.

Elboxin oma TV-ohjelmisto on vähintäänkin epämukava käyttää, enkä vaivautunut edes kokeilemaan sitä. Korvaavia ohjelmia on ilmestynyt jo paljon, mutta minusta hyvä ohjelma on SuperTV, jolla voit helposti järjestellä TV-kanavat ja säätää kuvan kirkkautta, kontrastia yms. Koska TV-kuva syötetään suoraan Voodoolle, ei TV:n katselu rasita prosessoria ollenkaan. Kuvaa voi skaalata miten haluaa tai katsella sitä kokoruututilassa. Elboxin ohjelmalla TV-kuvaa voi katsoa myös Workbenchin taustakuvana Colorkeyn avulla. Hieno ominaisuus, jos haluaa hieman esitellä kavereille. ;)

Jos omistat TV-modulaattorin, voit ottaa kuvan modulaattorin video outista TV-kortille, ja saat natiivitilat TV-kortin kautta WB:n näytölle. Muista vain laittaa Voodoon tooltypeistä DisplayChain=NO. MM CD:llä on myös TV-kortin ajuri VHI-studiolle. Pikaisessa testauksessa videokuvaa sai kaapattua melko helposti, mutta kun käytössä oli vain VHI-studion demoversio, en perehtynyt asiaan sen tarkemmin.

alkuun
Viimeiset silaukset
Kuten arvattua, pieni torni lämpenee helposti, koska ilmanvaihto on hankalampi toteuttaa. Mahdutin koneeseen kaksi IDE-kovalevyä, 10 krpm UWSCSI-kovalevyn ja DVD-aseman. Kun vielä Voodoo ja PPC tuottavat kiitettävästi lämpöä, niin torni käy jo lämpöpatterista. Pieniä viimeistelyjä siis tarvittiin.

Lisäsin tornin edessä olevaan 80x80-paikkaan tuulettimen ja parantelin vähän ilmanottoa.
Koneen taakse virtalähteen alapuolelle lisäsin myös 80x80-tuulettimen, mikä vaati jo hieman kuviosahaa. Voodoon siiliin lisäsin tuulettimen. Yhdessä tuuletin ja siili vievät sen verran tilaa, että jouduin järjestelemään kortit uudestaan ja jättämään yhden PCI-paikan Voodoon vierestä tyhjäksi. PPC:n tuuletin oli jo luonnollisesti päivitetty 12V-versioon. Entisen tilaa vievän UWSCSI-kaapelin vaihdoin lyhyempään kierrettyyn johtoon, samoin IDE-kaapelin. Sellaisia ohjelmia varten, jotka eivät tue AHIa, tinailin johdon, jolla saa audion emolevyn RC-liittimistä Soundblasterin aux in -paikkaan.

Valmistaja:  
Elbox Computer
Edustaja: 
Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta:  
618 e (9/2002)
Hyvää:
  • Vaikka hintaa reippaasti, on se minusta kohtuullinen kun miettii mitä sillä saa.
  • Helppo asentaa. Emolevy ja väyläkortti menevät tukevasti paikalleen
  • Itse torni on pieni ja tyylikäs.
  • Pci-laajennusten tuomat edut.
  • Huomattavasti enemmän laajennettavuutta vanhaan torniini verrattuna.
Huonoa:  
  • Torni on pieni ja tuulettimille on huonosti paikkoja.
  • Virtalähde ja 3.5" paikat ovat huterat.
  • Ohjelmiston asennus vie oman aikansa.
  • Jos aiemmin oli CVisionPPC, et enää saa early startupia näytönohjaimen kautta.
Linkkejä:  
Testit   Sivun alkuun   Sivukartta