Langattoman Internet-yhteyden luomiseen tarvitaan yksinkertaisimmillaan vain GPRS-puhelin ja siihen GPRS-liittymä, sekä tietokoneeseen tarvittavat ajurit ja TCP/IP-pino. Testikäytössä oli Ericssonin T65-puhelin sekä dna:n liittymä. Puhelin kytketään Amigan sarjaporttiin tarkoitukseen sopivalla kaapelilla.
Aluksi puhelimen asetuksiin täytyy lisätä uusi yhteys Yhteys-valikosta kohtaan Datayhteys > Datapalvelu. Valitaan GPRS-data ja annetaan sille nimeksi mitä halutaan (esim. dna GPRS) ja APN-nimeksi internet (huomaa pieni alkukirjain!). Käyttäjätunnusta ja salasanaa ei tarvita. Tallennetaan tehdyt asetukset. Puhelin ilmoittaa "Uusi GPRS-palvelu luotu".
Nyt luodun palvelun asetuksia täytyy vielä muokata. Vaihdetaan kohtaan "Suositelt.palv." vain GPRS (GPRS only), IP-osoite jätetään tyhjäksi, "Käyttöoik.aset." valitaan "Normaali", Tiedonpakkaus ja Otsikkotietojen pakkaus "Ei käytössä" sekä palvelun laatuun kaikkiin kohtiin "Tilattu".
TCP/IP-pinona käytän itse Genesis-ohjelmaa. Yhteyslaitteeksi valitsin Generic modemin. Puhelinnumeroksi yhteyttä varten valitaan GPRS-numero, joka dna:n tapauksessa on *99***1# ilman suuntanumeroita tai muita lisukkeita. Dna:n DNS-palvelimet (Interfaces/ppp/Resolv/Domain name servers) ovat 217.078.192.078 ja 217.078.192.022, mutta Genesiksellä palvelimet löytyivät automaattisestikin.
Kun kaikki tarvittavat numerot on naputeltu, ruvetaan muodostamaan yhteyttä palvelimeen: klikataan Genesiksestä online-tilaan. Sillä hetkellä pitää puhelimessa näkyä "Yhdistää", jolloin tietää olevansa GPRS-datayhteyttä muodostamassa. Nopeus ei suorastaan päätä huimaa, mutta sainpahan n. kolmen megatavun datatiedoston imuroitua Aminetista n. 10 minuutissa.
Myöhemmin, kun olin saanut yhteyden toimimaan, soitin asiakaspalveluun kysyäkseni lisää tietoja, mutta siitä ei juurikaan ollut apua. Operaattorin teknisestä tuesta kerrottiin, että GPRS-yhteys Amigalla on mahdollista, kun käyttää standardiajureita. Asiakaspalvelun henkilö oli jotenkin ihmeissään, kun näinkin se onnistuu! :-)
|