[ Testit ] [ Sivukartta ]

Elbox Mediator Multimedia CD
Teemu Kärkkäinen <wizor@luo.to>

Elboxin tuoteperheeseen kuuluvaan Mediator-PCI-väyläkorttiin (lue artikkeli tästä Sakusta sekä aiemmat jutut Saku #36:sta!) on jo pari kuukautta sitten ilmestynyt ajureita ja MACH-piiripäivityksen sisältävä Multimedia CD. CD sisältää seuraavat ohjelmat :

  • AHI-ajuri Creative Soundblaster 128 -PCI-kortille (tukee piiristöjä ES1371, ES1373, CT5880 ja EV1938)
  • Mixer-ohjelma Soundblaster-kortille
  • TV-ohjelma, joka tukee monia PCI-väyläisiä TV-kortteja (tukee piiristöjä Bt848A, Bt849A, Bt878A, FUSION 878A, FUSION 879A)
  • Päivitetty Picasso96-ajuri Voodoo4 4500 (32 Mt) ja Voodoo5 5500 (64 Mt) -korteille. Mahdollistaa kaikkien resoluutioiden ja syvyyksien käytön.

Lisäksi uusimmissa MMCD-päivityksissä on saatavilla myös:

  • 100 Mbit -verkkokorteille ajuri, joka tukee RTL8139-piiristöllä toimivia kortteja
  • Uudemmat versiot muista ajureista

Uusien MACH-piirien asennus on helppoa, eikä Mediatoria tarvitse irrottaa koneesta toimituksen ajaksi. Vanhat piirit saa irti helposti CD:n mukana tulevalla "työkalulla", ja uudet piirit voi vain painaa paikoilleen. Jos tuntuu, että voimaa tarvitsee enemmän, niin kannattaa toinen käsi pitää Mediatorin alla ja painaa sitä vasten. Piirien asennus on välttämätöntä, koska ne sisältävät tarvittavan hardware-avaimen, joka mahdollistaa CD:llä olevien ohjelmien käytön.

Kun piirit ovat paikoillaan, voi alkaa katsella CD:n sisältöä lähemmin. Ensimmäiseksi kannattaa rekisteröidä CD Elboxille, ja se hoituu jälleen kerran sähköpostin välityksellä. Lähetä osoitteeseen support@elbox.com viesti, jossa viestin aiheena on "subscribe MM CD". Viestin sisältöön kirjoita CD:n sarjanumero, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja lopuksi liike, josta ostit MMCD-paketin. Viestin lähetettyäsi ei pitäisi mennä kauankaan, kun uusin päivitys jo saapuu.


Soundblasterin ohjelmat
Elboxin asennusohjelma kopioi tarvittavat tiedostot oikeisiin paikkoihin ja muuttaa user-startupia sen verran, että lisää sinne Soundblasterin alustuskomennon ja sys:prefs-hakemiston hakupolkuun. Se mitä asennusohjelma ei tee onkin myös välttämätöntä ja tehtävä manuaalisesti. SB:n ohjelmat vaativat, että PCI-väylässä on asennettuna myös näyttökortti, jonka muistia SB voi sitten käyttää DMA:ta varten. Jos on koneessa esim. Voodoo3-kortti jossa on 16 Mt muistia, niin siitä on varattava 1 Mt SB:n (ja myös TV-kortin!) käyttöön. Tämä tapahtuu vähentämällä ENVARC:Mediator/VoodooMem-tiedostossa olevasta luvusta yksi. Asennuksen jälkeen kone on käynnistettävä uudelleen.

Äänikortin ohjelmisto koostuu seuraavista osista:

DEVS:AHI/sb128.audio
DEVS:AudioModes/SB128

Nämä tiedostot antavat mahdollisuuden eri ohjelmille soittaa ääniä SB:n kautta käyttämällä AHI:a. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen on AHI:n asetuksissa valittavana 8- ja 16-bittiset äänitilat stereona tai monona - myös HiFi-tilat - 5-48 Khz:n taajuuksilla. Se että kaikki tilat ovat kahteen kertaan ei ole virhe, sillä SB128- ja SB128_1-moodit ovat mahdollisia siksi, että SB:ssä on itse asiassa kaksi erillistä stereo-DAC:ia. Tämä mahdollistaa kahden digitaalisen äänen yhtäaikaisen soiton, joiden yhteenmiksaamisen SB hoitaa itse. Voi esim. laittaa MOD/MP3-musiikkia soimaan SB128-moodissa ja samalla pelata peliä, joka käyttää SB128_1-moodia. Äänet kuuluvat samaan aikaan, eikä prosessoria tarvitse käyttää turhaan äänien yhteenlaskemiseksi.

Soundblaster AHI preferences

Esimerkiksi voi laittaa AHI Unit 1:lle taajuudeksi 44100 Hz, kanavamääräksi 1 (tarkoittaa: yksi kappale stereokanavia) ja moodiksi SB128:16bit Stereo++. Tämän jälkeen asettaa Amplifier-ohjelman käyttämään AHI Unit 1:tä musiikkia soitettaessa.

C:SBMixer
SYS:Prefs/Mixer
LIBS:Mixer.library

Nämä ohjelmat mahdollistavat puolestaan SB:n eri liitäntöjen ohjaamisen, esim. äänenvoimakkuus ja balanssi. C:SBMixer-ohjelma alustaa käynnistyksen yhteydessä SB-kortin ja avaa mixer.libraryn. Käynnistyksen jälkeen voi avata Prefs/-hakemistossa olevan Mixer-ohjelman.

Soundblaster Mixer

SB sisältää takapaneelissa sisäänmenot mikrofonille ja yhdelle äänilähteelle. Kortilla taas on liitännät CD-asemalle, toiselle äänilähteelle (esim. TV-kortti) ja puhelinvastaajalle. Kaikkia näitä voi säätää Mixer-ohjelmalla itsenäisesti, ja SB sitten miksaa kaikki yhteen nippuun ja takapaneelin kautta vahvistimelle.

Ohjelman käyttö on hieman hankalaa, kun näkee vain yhden sisäänmenon kerrallaan. Muuten se on kohtuusimppeli ja helposti omaksuttava. Bass- ja Treble-kontrollit eivät toimi kaikilla piirisarjoilla, esim. oman korttini CT5880-piiristöllä. Uudemmassa mikserissä on myös tuki tällä hetkellä SB Live! ja Audigy-korteille, joiden sisäänmenoja voi ohjata, mutta AHI-ajuria kyseisille korteille ei ole vielä julkaistu. Mixer-ohjelmalle on myös parempi vaihtoehto, TaskiMixer (paketti , joka tekee samat asiat mutta ohjelman käyttöliittymä on mielestäni paljon parempi.

TaskMixer Full

Ohjelman asetuksissa voi myös piilottaa osia käyttöliittymästä, jolloin siitä voi räätälöidä itselleen simppelimmän ja vähemmän tilaa vievän. Esimerkiksi tähän tyyliin:

TaskiMixer

Ohjelman voi imuroida itselleen osoitteesta ftp://taski.com.pl/pub/TaskiMixer.lha.


Asennuksen tuskaa

Laitepuolen asennus vaati Saku #36:ssa esiteltyyn itsetehtyyn PowerToweriin takalevyn muokkauksen. Suuren reiän tehtyäni ja taivuttamalla osasta pienen lipan, johon tulevat PCI-kortit kiinnitettäisiin, saatiin tornista kohtuuvaivattomasti Mediator-yhteensopiva. Voodoo4:n monitoriliitäntä on myös niin sivussa, että asennettaessa korttia Infinitiv-torniin on tornille annettava puukkoa. Mediatorin asennuspala emon ja turbon väliin nosti turbon kuitenkin niin korkealle, etteivät koneen kuoret menneet enää paikalleen.

Softapuolen asennus ei ollut ruusuilla tanssimista. Ajuripaketin mukana tulleet ohjeet sisälsivät jumpperointiasetukset vain Apollon turboille. Ongelmia ilmeni heti: näyttötilaa ei voinut muuttaa ilman että kone kaatui, minkä jälkeen se ei edes enään käynnistynyt. Elboxille lähettämiini kyselyihin kyllä vastattiin, ja ehdotuksia satelikin uudesta virtalähteestä PPC:n flash romin päivittämiseen. Parisen viikkoa tuli tapeltua asetusten ja ajurien kanssa, kunnes hetken mielijohteesta päätin pistää väyläkortin WAIT-jumpperin kiinni (closed), vaikka ohjeet käskevät tehdä sen vain jos käytössä on Apollon 040/060 ja V4- tai V5-näytönohjain.

Nyt kone käynnistyi vaivatta ja näyttötilaa pystyi muuttamaan. Lähetin Elboxille viestin, missä kerroin ongelmasta ja kuinka se korjataan, ja he lupasivat tiedon olevan seuraavassa ajurijulkaisussa. Tietoa ei kuitenkaan ole vielä lisätty ohjeisiin, vaikka ajureista on jo julkaistu monta versiota.


TV-kortin ohjelmat

Asennusohjelma kysyy ensimmäisenä asennetun TV-kortin mallia, ja mikäli omaa ei löydä listalta, kannattaa kysyä Elboxilta, olisiko mahdollisesti jokin malli yhteensopiva oman korttisi kanssa. Voi myös itse kokeilla kaikki mallit läpi, jos siltä tuntuu. Kun malli on selvillä ja oikea ajuri asennettu, kysyy ohjelma nyt TV:ssä käytettävää kuvajärjestelmää. Suomessa oikea valinta on PAL-BDGHI. Tämän jälkeen kysytään maantieteellistä olinpaikkaa, jonka mukaan ohjelma asentaa TV-kanavat SYS:Channels/-hakemistoon.

C:TV
Libs:TV.library

Elboxin ohjelma on täysin raakile, eikä sille valitettavasti ole tehty edes GUI:ta, joten sen asetukset joutuu joko antamaan käsin Shellissä tai sitten kirjoittamaan käsin ikonin tietoihin. Mikäli ei ole hajuakaan, miten kanavat asetetaan TV-ohjelman vaatiman PLL-arvon mukaan, niin tässä voi mennä hetki jos toinenkin sitä pähkäillessä. Tässä vaiheessa kannattaa suosiolla muokata C:TV.info-tiedostoa ja laittaa sinne oletusasetuksiksi:

SIZE=8
AUDIO_MODE=0
RESET
SIGNAL_FMT=3

Tässä SIZE tarkoittaa avattavan ikkunan kokoa, jossa 8 on suurin ja 1 pienin. AUDIO_MODE tarkoittaa mistä lähteestä ääntä tuotetaan ja SIGNAL_FMT valitsee käytettävän TV-järjestelmän (3=PAL-BDGHI). Tässä vaiheessa kannattaa hakea netistä MediTV-ohjelma.

MediTV

MediTV ohjaa TV-korttia itsenäisesti sen jälkeen kun Elboxin ohjelmat ovat alustaneet sen käyttöön. Kaikki säädöt näkyvät välittömästi kuvassa ja ohjelma tukee myös lähes kaikkia Philipsin ja Temicin valmistamia virittimiä. Näin sain myös oman korttini (Terratec TerraTValue) toimimaan ensimmäistä kertaa.

Ohjelmassa on pikanäppäimet kanaville 0-9 ja painamalla esim. 1:tä ja nopeasti perään 3:a pääsee kanavalle 13. Kaikkein ylin nappula lopettaa ohjelman. S-nappi selaa TV-kortin eri sisäänmenojen välillä eli alussa kortti saa signaalin virittimeltä ja painamalla kerran S-nappia saa kortti signaalin komposiittivideoliittimeltä (CVBS), sen jälkeen S-video-liittimeltä jne., kunnes neljäs painallus tuo näytön takaisin virittimelle.

Alapuolella on mute-nappi ja sen alapuolella napit +/- kanaville ja äänenvoimakkuudelle. Näiden alapuolella säädöt kuvan valoisuudelle, kontrastille ja värikylläisyydelle. Numeronäppäimien oikeassa alakulmassa oleva M avaa kanavien asetusikkunan.

Add Channel -nappula avaa ikkunan, jossa uudelle kanavalle voi antaa nimen ja taajuuden joko vetopalkin avulla tai sitten vain kirjoittamalla sen suoraan. Kanavien taajuudet kannattaa katsoa YLEn sivuilta ja käydä sieltä läpi VHF-alueet 1, 3, 4 ja 5. Ohjelmassa on myös automaattinen kanavien haku, jonka saa menusta esille, mutta jostain syystä se ei löytänyt minulla yhtään kanavaa.

TV Workbenchin taustalla

TV-kuvan saa myös näkymään jostain väristä läpi lisäämällä TV.info-tiedostoon BACKDROP tooltype. Käynnistyksen yhteydessä TV-ohjelma lukee nyt ENVARC:Mediator/Background-tiedoston sisällön, jossa on esim. rivi:

RED=154 GREEN=161 BLUE=205

Rivi ilmoittaa sen värin RGB-arvon, jonka läpi TV-kuva näytetään. TV:n saa pois päältä antamalla shellissä komento "TV CLOSE". TV:n kanavia voi tässä moodissa vaihtaa myös MediTV-ohjelmalla. MediTV:n sulkeminen tosin ei sulje TV:tä.

AGA-tilat omassa ikkunassa

Kytkemällä Amigan videoulostulo TV-kortin sisäänmenoon ja asettamalla DEVS:Monitors/Voodoo.info-tiedoston tooltype DISPLAYCHAIN=NO on mahdollista vaikka pelailla pelejä tai katsella demoja omassa ikkunassa WB-ruudulla. Hyödyllinen esim. kun ei omista semmoista monitoria, joka osaisi näyttää AGA-tilat tai ei ole tilaa pitää kahta monitoria rinnakkain.

100 Mbit ethernet

Uusimmissa MMCD-päivityksissä on mukana nyt myös ajuri 100 Mbit verkkokorteille, jotka käyttävät Realtek 8139 -piiriä. Teoriassa kortin pitäisi pystyä verkossa siirtämään jo useampi megatavu sekunnissa, mutta käytännössä siihen ei käsittääkseni ole päästy. Mediatorin väylä prosessorille tosin kyllä siirtää n. 12 megatavua sekunnissa 68060/64 MHz prosessorilla. En ole vielä itse päässyt testaamaan.


Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan tämä on jo hyvä alku, jos aikoo ostaa enemmän laajennuskortteja kuin vain ne, joita Mediatorin perusohjelmilla pystyy käyttämään. Aluksi tässä ei tunnu olevan paljon sisältöä, mutta tulevaisuudessa samaan hintaan tulee saamaan myös uudempien SoundBlaster-korttien (Live! ja Audigy), MPEG-dekooderien ja IO-ohjaimien tuen. Plus sitten muuta, mitä Elbox mahtaa kehitellä, mutta ei ole vielä kertonut siitä meille. Toivottavasti ajurit on myös muutettavissa helposti toimimaan AmigaOS4:ssä, kunhan se saadaan uunista ulos. Mediatorin omistajille tämä paketti on kyllä ihan rahan arvoinen, ja varsinkin kun sitä täydentää muiden tekemillä ohjelmilla. Listaa 3rd party -ohjelmista löytää osoitteesta:
http://www.vgr.com/mediator/software3rdparty.shtml

Täällä meillä MMCD:tä voi tilata Gentle Eyeltä hintaan 40 e + postikulut.

Pitemmittä puheitta hyvät uudet vuodet, ja toivottavasti AmigaOS4 PPC saapuu pitemmittä viivästyksittä ainakin ensi vuoden pukinkonttiin! ;)


Valmistaja: Elbox Computer, support@elbox.com
Mediator-tukisivu CyberGraphX-sivustolla
Edustaja: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta: 40,50 e (joulukuu 2001)

[ Testit ] [ Sivukartta ]