[ Testit ] [ Sivukartta ]

Amithlon ja AmigaXL
Sami Ylönen <letti@amigafin.org>

Amithlon, eli AmigaOS, joka toimii suoraan PC-raudalla, mitenkä tuohonkin nyt sitten oikein pitäisi suhtautua? Suoraan sanottuna ei hajuakaan. Siksipä hutkiva journalistimme ottaa asiasta selvää!

Itse olen vannoutunut amigisti, henkeen ja vereen, viimeiseen asti. Töissä joudun ikäväkseni käyttämään Windows 2000 Professionalia (joka muuten toimii jo melkein hyvin... töitä tehdessä). Kotona minulla on oma mukava A4000:ni, jolla teen kaiken mitä nyt teenkin (eli en juuri mitään kehittävää) ja pari muuta lähes yhtä mukavaa Amigaa, koska minä nyt vain satun tykkäämään niistä. Totuus kuitenkin vaikuttaa pahasti siltä, ettei uusia Classic Amiga malleja enää tule, ja vanhoja malleja ole valmistettu enää vuosiin.

Amithlonin ideahan on lähes käyttökelpoinen: normi-PC-rauta (lue: halpaa, saa kaupasta), joka pyörittää uusinta AmigaOS:ä. Emulaatiohan se on, mutta kumminkin. Mitään hardista hakkaavia demoja ynnä pelejä tällä tuskin kukaan kuvittelee ajavansa, mutta käyttöjärjestelmäystävällisiä tuotteliaan sukupolven yleishyödyllisiä ohjelmistoja (email, irc) kyllä ajelee moitteetta. Ja mahdollisesti jotain kehittävämpääkin, kuvan- tai äänenkäsittelyä ehkäpä? Villit ja vähän vähemmän villit huhut kertovat muun muassa ImageFX:n ja ProStationAudion olevan suhteellisen vikkeliä Amithlonilla, sopivalla kellotaajuudella varustetussa koneessa.


Napinaa paketista

Mmmm, pretty. Joka tapauksessa tulin kiinnittäneeksi huomiota kunnollisen dokumentaation puutteeseen. (Noh, tämä on taas näitä mielipideasioita. Minä tykkään kunnon opuksesta, jossa on selitetty kaikki.) Onhan kyseessä tosin "uunituore" tuote, mutta luulisi paketissa nyt tulevan edes jonkinasteinen läpyskä, jossa sanotaan "pistä CD asemaan ja käynnistä kone uudelleen". Plussana toki se, että mukana seuraa parikin kunnollista ohjekirjaa (Art Effect ja AmigaWriter), mutta ISO miinus siitä että ovat molemmat saksaksi. Herranjestas sentään, molemmat softat ovat sentään olleet markkinoilla jo jonkin aikaa, joten luulisi niihin jo englanniksi ohjeiden olevan! Ehkä vika on minussa, kun olettelen moisia.

CD:llä toki tulee jonkinnäköiset ohjekirjan
tapaiset (www-sivustot, lähes identtiset www.amithlon.com:in kanssa), joilla pääsee alkuun, mutta kohtaamistani asennusvaiheen ongelmista niissä ei mainita sanallakaan mitään. CD:llä on myös 18-sivuinen PDF-tiedosto, jossa käsitellään lähinnä AmigaXL:n asennusta, Amithlonin osuus on vain sivun mittainen (joka sinällään riittää, mikäli homma toimii niin kuin sen pitäisi).

Toisaalta, käyttöjärjestelmän asennuksenhan pitäisi olla niin helppoa, ettei mitään ohjetta välttämättä tarvitse. CD asemaan ja boot, sitten vain valitaan, mille levylle asennetaan ja mitä. Olisikin niin yksinkertaista... (Tosin, eihän se AmigaOS 3.9:n asennuskaan ole ihan näin yksinkertaista :) Niiiiiiiin ja paketissa seurasi myös nätti pieni pehmoinen kohokuviologo tietokoneen kylkeen tai etupaneeliin. Tämmöisistä pikkujutuista ainakin minä tykkään suunnattomasti, vaikka niillä ei mitään varsinaista käytännön hyötyä olekaan!


Asennuksen kimppuun

Tässä vaiheessa minun kannattanee mainita, että paketissa tulee mukana kaksi eri emulaattoriohjelmistoa, Amithlon ja AmigaXL. Amithlon on tarkoitettu stand-alone-asennukseen kun taas AmigaXL on tarkoitetty pyörimään QNX:n päällä (ja näin ollen tarjoaa laajemman tuen erilaiselle hardwarelle). Kuitenkin tarkoituksenani on asentaa testikoneeseen pelkästään AmigaOS, joten käytämme tarkoitukseen paremmin soveltuvaa Amithlonia. AmigaXL perustuu suositun UAE:n JIT-versioon. (UAE = UNIX/Universal/Unusable [valitse yksi] Amiga Emulator, JIT = Just-In-Time, eli ajettava koodi käännetään lennossa emuloivalle prosessorille, jolloin itse suorittaminen nopeutuu huomattavasti).

Teoriassa Amithlon boottaa suoraan CD:ltä emulaatioon, minkä jälkeen voidaan esikäsitelty PC:n kovalevy (voit myös käyttää suoraan Amigasi kovalevyä) partitioida normaalisti HDToolBoxilla. Näin siis teoriassa. Käytäntö tosin oli hieman toisenlainen... mitä ilmeisimmin saamani arvostelukappale oli ensimmäistä erää tai muuta vastaavaa, kone ei kuitenkaan missään tilanteessa suostunut siltä käynnistymään (Error 80, disk 9F). Tuttavani kanssa puhuttuani tulimme siihen tulokseen, että CD:stä on olemassa ainakin kaksi painosta, joista hänellä ensimmäinen teki aivan samaa vikaa, mutta uudempi toimii kuulemma moitteettomasti.

Aikani tuota ihmeteltyäni totesin tilanteen toivottomaksi. Toisin sanoen, mistään netistä en löytänyt mitään tietoa mistään muusta ongelmasta Amithlonia asennettaessa kuin partitioinnista, jonka olin jo tehnyt 1:1 ohjeiden mukaan. Kaikki FAQ:t yms. alkoivat tilanteesta, jossa Amithlon oli onnellisesti asennettuna, suoraan CD:ltä bootattuna. Aikataulun vuoksi en voinut myöskään "tilata uutta CD:tä" (joka kyllä ehtisi seuraavaan artikkeliin mennessä perille). Jonkinmoista email-supporttia olisin kyllä saanut, mutta luonteeni ei antanut periksi häiritä poloisten ihmisten joulurauhaa tiukkaakin tiukemmilla kysymyksillä ja marmatuksellani.

Löysin kyllä ohjeet, kuinka Amithlon kopioidaan CD:ltä FAT-osiolle, mutta ei ainakaan minulta löydy viitseliäisyyttä tehdä moista operaatiota (vaikka homma sinänsä ei mikään vaikea olekaan). Ehkäpä elämä amigistina on totuttanut minut liian helppoon elämään... Levyn partitioinnista mainitsen toistaiseksi vain sen verran, että osoitteesta http://www.amithlon.net/ löytyy mielestäni parhaat ohjeet sen toteuttamiseen. Itse tein niiden ohjeiden mukaan, enkä kohdannut mitään ongelmia.


...ja asennuksen kimppuun.

Amithlon siis ei suostunut asentumaan tähän koneeseen. Siispä siirryin suunnitelmaan b, ja asentaa pullautin QNX:n tyhjälle kovalevylle, jonne se menikin kivuttomasti. QNX itsessään tunnisti kaikki korttinikin ja käynnistyi heti ensi yrittämällä. Laitoin verkon asetukset kohdalleen ja lukaisin vielä AmigaXL:n asennusohjeet lävitse. Helppoa kuin mikä: käynnistetään install manager, valitaan lähteeksi CD media ja klikataan AmigaXL-kohtaa sekä install-nappulaa. Tämän jälkeen joutuu tekemään vielä yhden valinnan ja kuittaamaan asennuksen suoritetuksi, minkä jälkeen päästäänkin jo käyttämään Amigaa. Ehkä hieman hankalampaa kuin Amithlonin suunnitelmanmukainen asennus, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä. Yritin asennuksen jälkeen saada AmigaXL:n käynnistymään automaattisesti heti QNX:ään loggauduttaessa, mutta oletettavasti kädetin jossain, ja koskapa itse emulaatio on pääasia, en ruvennut asiasta tällä erää ottamaan selvää.

Emulaatio käynnistyy kätevästi shellistä /usr/amiga/AmigaXL-komennolla. Käynnistyminen kestää pidempään kuin mitä olin kuvitellut ja kuullut, mutta testikone ei ole mikään tykki, ja kyseessä on AmigaXL eikä Amithlon. AmigaOS 3.9:n ilmestymiseen menee siis noin 5 sekuntia, mikä ei ole pitkä aika. Tosin Amiga 4000:ni boottaa samanlaiseen setupiin samassa ajassa, ja siinä sentään on vain 50 MHz:n 68060... AmigaXL:ssä on valmiiksi asennettuna AmigaOS 3.9 ja AWeb sekä muutamia muita emulaation kannalta tarpeellisia sovelluksia.


Vihdoinkin asiaan!

AmigaXL toimii suhteellisen vikkelästi, joten asettelin prefsit kohdalleen ja kikkailin normaalia WorkBench-käyttöä jonkin aikaa. HDToolBoxia en ehtinyt kokeilla, vaan siirryin asentamaan koneeseen muutamaa yleishyödyllistä softaa. Ensimmäisenä luonnollisesti halusin asentaa Envoyn, koskapa sen asennettuani pääsen käyttämään suoraan Amiga 4000:n varastolevyä ja saan asennettua tarpeelliset ohjelmistot suoraan sieltä.

Itse asennus meni niin kuin olettaa saattaa, sujuvasti. Ainoa miinus tässä
vaiheessa tulee siitä, että AmigaXL:n alla ei ole olemassa deviceä, jolla pääsisi käyttämään verkkoa. Envoy vaatii SANAII -yhteensopivan verkkokorttiajurin, joten sen toimintaan saattaminen jäi haaveeksi. Ilmeisesti Amithlonin puolella löytyy verkkokortille ajuri, sillä Amithlon-postituslistalta löysin devicen nimen, mutta CD:ltä ei tätä powerne2k.deviceä löytynyt. Vähintäänkin kummallista, mutta device voi tietysti olla vain muistissa, mikä selittäisi senkin. Amithlon- ja AmigaXL-postituslistoilta lukemani perusteella ymmärsin, että Envoy toimii Amithlonin alla, mutta ei AmigaXL:n.

Envoyn toimimattomuus hieman haittasi suunniteltua testausta, koskapa tarkoituksenani oli käyttää hyväksi suunnatonta turhien ohjelmien kokoelmaa Amiga 4000:ni kovalevyllä. Sain kuitenkin ahaa-elämyksen, kun muistin olemassaolevan sys/work-backup-CD:n. Kopioin sieltä joitakin ohjelmia, ja kaikki tuntuivat toimivan varsin vikkelästi. YAM tosin kaatui siinä vaiheessa, kun lähti hakemaan sähköposteja, mutta tälle lienee selityksenä se ettei koneen verkkoyhteys ollut toiminnassa. TVPaint toimi ainakin yhtä nopeasti kuin Amiga 4000:ssani, vaikkakin hiiren pointterista jäi ajoittain ruudulle roskaa.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaisi siltä, että suurin osa käyttöjärjestelmäystävällisistä ohjelmistoista toiminee suoraan tai hieman viilaamalla. Tämän kuvan sain myös postituslistoilta, joiden seuraamista suosittelen kaikille, jotka ovat ohjelmiston hankkineet tai suunnittelevat hankkivansa.


Häh? Siinäkö se muka oli?

Oli se. Mutta ei huolta! Lue eteenpäin... Arvosanaa en edes ryhdy tälle tuotteelle pohtimaan, koska en sitä kunnolla päässyt vielä testaamaan. Aikomuksenani on kuitenkin seuraavaan Sakuun mennessä saada aikaan kattava testausartikkeli, lähinnä softista joita itse käytän lähes joka päivä Amiga 4000:ssani ja mahdollisesti muustakin softasta. Toivomuksia saa esittää.

Testikoneena Amithlon/AmigaXL-yhdistelmälle oli seuraavanlainen kokoonpano:
Prosessori: Celeron 466 MHz
Emolevy: Asus MEL-M
Näytönohjain: Matrox G200
Verkkokortti: Accton 10/100
Kovalevy: 20 Gt Samsung
Muistia: 512 Mt, Kingston
CD-asema: 40x Samsung
Monitori: 21" Nokia 445ZA

Silmämääräisissä käytettävyystesteissä vertailukohteena on tornitettu Amiga 4000:
CPU-kortti: CyberStormPPC 200 MHz / 68060 50 MHz
Näytönohjain: CyberVisionPPC
Verkkokortti: AriadneII
Kovalevy: 18 Gt UW-SCSI IBM
Muistia: 128 Mt
CD-asema: 10/4/32 Plextor CDRW, 40x Plextor
Monitori: 19" Nokia 446Xpro

Tekstiin sisällyttämissäni vertauksissa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että Amiga 4000 -kokoonpanoani on säädetty ja viritelty viimeiset neljä vuotta, kun taas AmigaXL asennettiin ja testattiin vajaassa viikossa. Lisätietoa Amithlonista saa suoraan Internetistä, vaikkapa seuraavista osoitteista:

Haage & Partnerin viralliset sivut
Amithlonin koodaajan omat Amithlon-sivut, hyvät FAQ:t
Amithlon-postituslista, tiukkoja kysymyksiä ja vastauksiakin!
AmigaXL-postituslista


Amithlonin arvostelukappaleen Suomen Amiga-käyttäjät ry:lle lahjoitti Haage & Partner.

Valmistaja: Haage & Partner, support@haage-partner.com
Edustaja: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta: 198,50 e
Vaatii: Athlon-, Duron, Pentium- tai Celeron-prosessori (suositus 500 MHz tai parempi)

[ Testit ] [ Sivukartta ]