Koska aloitin alusta tyhjältä osiolta, saatoin vapaasti valita, minkä tiedostojärjestelmän otin käyttöön. Amigan vanha FFS on nykymittapuun mukaan hidas ja aiheuttaa koneen kaatuessa toisinaan validointioperaation, joka hidastaa seuraavaa koneen käynnistystä (vähän kuten scandisk PC:llä, sillä erolla että Amiga validoi moniajossa). Merkittävimpinä vaihtoehtoina ovat kaupallinen Professional Filing System 3 (PFS3) tai Smart File System (SFS).
Valitsin SFS:n, koska se on ilmainen, nopea ja kokeiluni perusteella luotettava. Pitää olla tarkkana, että valitsee SFS:stä sellaisen version, joka ei ole kovin buginen (esimerkiksi marraskuussa 2001 tarjolla ollut uusin paketti on kuulemma buginen). SFS osaa tehokkaasti ajoittaa levyjen luku- ja kirjoitustapahtumia siten että moniajo nopeutuu. Lisäksi SFS mm. hallitsee FFS:ää tehokkaamman levypuskureiden käytön (cache), sekunnin murto-osassa tapahtuvan levyn validoinnin ja osaa jopa kaatumisen jälkeen kirjoittaa puskuriin jääneen datan levylle.
Tiedostojärjestelmän päivittäminen onnistuu WorkBenchin omalla HDToolbox-ohjelmalla tai HDInstTool-ohjelmalla, jonka voi ladata Aminetistä (88 kt). Päivitys kannattaa tehdä tyhjälle kovalevylle, ennen kuin aloittaa OS3.9 asennuksen, ettei vahingossa tietoja menisi hukkaan. Tarkemmat ohjeet löytyy SFS:n levityspaketeista. Päivitys onnistui mutkattomasti, tarkempi selostus SFS:stä pitänee kirjoittaa joku toinen kerta.
Kovalevy yleensä kannattaa osioida, jos se on esimerkiksi 20 Gt:n kokoinen, niin kuin minulla. Amigalla eri osioille voi antaa osionnimet, ei mitään C, D, E... hirvityksiä (jos ei halua), vaan nimiksi voi laittaa jotain järkevää, esimerkiksi PELI, DATA jne. OS 3.9 osaa käsitellä minkäkokoisia osioita tahansa, mutta jotkin vanhat ohjelmat eivät välttämättä ymmärrä yli 4 Gt:n osiota, ja joillekin ikivanhoille peleille saattaa 2 Gt olla yläraja. Osioiden koko kannattaa miettiä sen mukaan, mihin tarkoitukseen kunkin osion aikoo käyttää.
Varausyksikön koko kannattaa Amigassa pitää pienenä, itselläni se on 1 kilotavu. Eri kokoisilla varausyksiköillä en ole havainnut merkittävää nopeutumista tai hidastumista (isompi varausyksikkö voi olla nopeampi, mutta 4 kt suurempaa ei kannattane koskaan käyttää), joten tärkeimmäksi varausyksikön valinnan kriteeriksi jäänee se, minkäkokoisia tiedostoja levylle aikoo tallentaa (pienille tiedostoille pieni varausyksikkö). Varausyksikön kokoa kasvatettaessa on huomioitava, että bufferien vaatima muistintarve kasvaa samassa suhteessa. SFS tarvitsee paljon buffereita toimiakseen nopeasti, suosittelen vähintään 512 bufferia (512 * 1 kt varausyksikkö = 512 kt) yleisimmin käytetyille osioille, mieluummin 1000 tai jopa enemmän. 256 on ehdoton minimi.
Ennen kuin uskaltaa heittää menemään vanhan käynnistysosion, on syytä tehdä käynnistyslevyke. Käynnistyslevyke tarvitaan, koska Amigan boot ROM ei sisällä CD-ROM-aseman eikä näytönohjaimien ajureita (paitsi emolevyllä olevien OCS-, ECS- tai AGA-piirien tuen). Formatoin käynnistyslevykettä varten puolenkymmentä käytettyä levykettä, kunnes viimein sain kaksi niistä toimimaan. Ensimmäinen käynnistyslevykkeen tekemisyritys epäonnistui. Kokeiluvaiheessa ruutu jäi mustaksi, ja vasen Amiga + M -näppäimien painaminen paljasti virheilmoituksen, joka kertoi näytönohjainajurin kaatuneen. Ilmeisesti CyberGraphX3-ajuri ei toimi OS 3.9:n kanssa. Buuttasin uudestaan vanhalla kovalevyllä ja muutin näyttötilaksi AGA NTSC 640x200 -resoluution 32 värillä, sillä olen todennut sen toimivan parhaiten monitorista riippumatta. (Myöhemmin totesin, että vielä isompi värimäärä voisi olla parempi, koska silloin OS 3.9:n taustakuva ei häiritse niin paljoa ikonitekstien lukemista.)
Tallensin asetukset ja tein uuden käynnistyslevykkeen, joka tällä kertaa toimi täydellisesti. Myöhemmin huomasin, että se toimi vain sen vuoksi, että levykkeelle oli tullut vika, jonka takia CVision3D (CGX3-ajuri lisänäytönohjaimelle, CyberVision 64/3D:lle) ei ollut latautunut ollenkaan! Kokeilin tehdä vielä uuden käynnistyslevyn, jolta varmistin, että kaikki tiedostot toimivat kopioimalla ne RAM-levylle ja siirsin CVision3D-ikonin pois levykkeen devs/monitors-hakemistosta. (Sen saa näkyviin avaamalla levykkeen ikkunan ja valitsemalla ylävalikosta Window -> Show -> All files.) Temppu näytti toimivan.
Myös CD-ROM-asema toimi, kun koneen käynnisti käynnistyslevykkeellä, mutta CD-RW-aseman ajuri/dosdriver pitäisi varmaan kopioida manuaalisesti. En todennäköisesti tarvitse sitä, koska myös uuden CD-ROM-asemani pitäisi pystyä lukemaan CD-RW-levyjä. Jos kuitenkin haluaa saada kaikki asemat toimimaan, niiden ikonit voinee itse raahata (siirtää hiirellä) käynnistyslevykkeen devs/dosdrivers-hakemistoon sekä lisäksi mahdollisen ajuritiedoston L-hakemistoon. CGX4-ajuri pitää asentaa aikanaan tulevalle uudelle osiolle OS 3.9:n päälle, jotta voin käyttää jälleen näytönohjainta.
Tässä välissä ajattelin poistaa vanhan 3 gigatavun kovalevyn. Vanhan käynnistysosion 3-gigaisella kovalevyllä olin muuttanut kuten jo aiemmin kuvailin (käynnistyslevykettä ja varmuuskopiota varten) eli sellaiseksi, ettei siellä ei enää ole linkkejä muihin osioihin (etenkään startup-sequencessa tai user-startupissa), jotta hätätilanteessa sen pitäisi buutata kohtalaisen varmasti. Kopioin koko osion sisällön talteen pienelle piilotetulle osiolle uudelle kovalevylle. Kokeilin uutta "hätätilanteen" osiota ja se toimi, kunhan oli tarkkana boottivalikon kanssa, että boottaus ohjautuu oikealle osiolle. Nyt minulla pitäisi olla kaksi tapaa käynnistää kone, jos uusi käyttöjärjestelmäosio sattuu menemään rikki tms.
Kun kone kerran sattui olemaan auki, asensin 50x-CD-ROM-aseman vanhan 4x-aseman tilalle ja vaihdoin yhden 8 Mt:n simmin 32 Mt:n simmiin, jolloin Fast-muistin määrä kasvoi 72 megaan. (Myöhemmin jatkoin 128 megaan, upeasti toimii ja nyt voi jo alkaa surutta käyttää levycachea yms.) Jostain syystä OS 3.5:n HDToolBox luulee uuden 50x-romputtimen olevan kovalevy, yrittää hakea siltä osiotietoja ja menee jumiin moisessa yrityksessä. Pitänee selvittää joku toinen kerta miten tuon saa toimimaan.
|