[ Testit ] [ Sivukartta ]

Mediator PCI 1200
Teemu Kärkkäinen <wizor@luo.to>

Mediator on ensimmäinen toimiva PCI-väyläkorttiratkaisu Amiga 1200 -tietokoneelle. Se mahdollistaa PC-maailmassa käytettyjen kohtuuhalpojen lisäkorttien asentamisen Amigaan, jos vain ajurit ovat saatavilla. Tällä hetkellä on saatavilla ajureita esimerkiksi näille näyttökorteille:

  • Virge- ja VirgeDx-kortit (CybergraphX)
  • Voodoo5 5500 64 Mt (vain 24-bit BRG) (Picasso96)
  • Voodoo4 4500 32 Mt (vain 24-bit BRG) (Picasso96)
  • Voodoo3 2000/3000 (Picasso96)
  • Voodoo Banshee 8 Mt (Picasso96)

Ajuri (MediatorNET.device) löytyy myös monille eri 10 Mbit -verkkokorttien piirisarjoille. Itse ostin Voodoo3 3000 -PCI-kortin huuto.netistä helmikuussa ja samalla pistin tilaukseen Mediatorin Gentle Eyelta. Voodoo ehti pöydällä maata ja jäähdytellä yli kolme viikkoa, ennen kuin sain vihdoin ja viimein väyläkortin.


Ohjelmien päivitys ja asennus

Ensimmäisenä, kun on kone vielä toimintakunnossa, kannattaa mennä nettiin ja lähettää rekisteröintisähköposti Elboxille. Sen jälkeen sieltä pitäisi tulla vastaus n. 10-30 minuutissa, ja se sisältää uusimmat ohjelmat Mediatoria varten. Ohjelmat voi asentaa ennen Mediatorin asennusta, ja sen jälkeen vasta siirtyä koneen purkamiseen. Mediatorin rekisteröinti hoituu lähettämällä Elboxille sähköposti seuraavin tiedoin:

Vastaanottaja: support@elbox.com
Aihe: subscribe MEDIATOR PCI 1200 drivers
Viesti:
<oma nimi>,
<kotiosoite>,
<DRIVERS-versio>, (sarjanumero MEDIATOR PCI 1200 väyläkortille, 7 numeroa Mediator-kortissa tai pahvilaatikossa)
<liike joka myi Mediatorin sinulle>.

Tällä hetkellä uusin Mediator-päivitys on V2.1. Siinä on Mediator/Voodoo-ajurit jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, käyttävätkö ne MMU:ta vai eivät. MMU:ta käyttävät (pci.library ja voodoo.card) toimivat nopeammin ja niillä saa Mediatorin tukeman 1,76 Gt:n muistialueen kokonaan käyttöön. Myös Voodoo3 3000 -kortin koko 16 Mt:n muistialue on käytettävissä.

Syy myös nonMMU-ajureiden mukanaoloon on se, että muut MMU:ta käyttävät ohjelmat eivät toimi MMU-ajureiden kanssa. Itselläni se näkyi välittömästi Fusionin ja mmu.librarya käyttävien ohjelmien toimimattomuutena. Jos on onnellinen BlizzardPPC-kortin omistaja niin huomaa myös, että PPC-ohjelmat, jotka haluaisivat jotain grafiikkaakin näyttää, eivät toimi ollenkaan MMU-ajureiden kanssa. Kumpiakin ajureita kyllä päivitetään tulevaisuudessa, ja toivottavasti Elbox jossain vaiheessa saa MMU:ta käyttävän ajurin esimerkiksi mmu.library-yhteensopivaksi, jolloin se toimisi kiltisti muiden MMU:ta käyttävien ohjelmien kanssa. Mediator-päivityksiä tipahtelee kohtuunopeaan tahtiin, joten toivottavasti he saavat jo seuraavassa päivityksessä asiat kuntoon.

MediatorUP-päivityksen asennus onnistuu helposti käsin, kun ensin valitsee, kummat ajurit asentaa. Jos ei käytä Fusion/mmu.lib/PPC-ohjelmia, niin kannattaa valita MMU:ta käyttävät ajurit. Ne on myös helppo vaihtaa lennossa tarvittaessa toisiin, jolloin bootin jälkeen voi käyttää Fusionia jos on tarvis. Käsin asennus onnistuu helposti näin :

PCI.library -> Libs:
PCInfo -> C:
MediatorNET.device -> Devs:Networks/
Voodoo.card -> Libs:Picasso96/
Vendors.txt -> S: (tämä on vain Mediatorin mukana tulleella levykkeellä)

Sen jälkeen pitää tehdä hakemisto ENVARC:Mediator/ ja kopioida sinne VoodooInt- ja VoodooMem-tiedostot hakemistosta MediatorUP/envarc/Mediator/. VoodooInt-tiedosto sisältää Yes/No-rivin, joka vaikuttaa siihen, onko Hardware VBlank -keskeytys käytössä Voodoo-kortin kanssa. Tämä kannattaa pitää päällä, mutta jos tulee jotain ongelmia, niin voi kokeilla ilmankin. VoodooMem-tiedosto sisältää tiedon siitä, kuinka monta megatavua Voodoo-kortin muistista varataan Picasso96:n näytöille. Ei ole mitään syytä vielä ainakaan pitää tätä Voodoon muistimäärää pienempänä. Jos isojen näyttötilojen kanssa on ongelmia, voi kokeilla lisätä Picasso96modessa Framesize-kenttään n. 40-80 pikseliä. Se auttoi parissa moodissa, jotka leikkautuivat kummallisesti.


Mediatorin asennus

Heti ensimmäisenä iltana pitikin sitten jo aloittaa koneen purkaminen, vaikka väsytti kovasti eikä ollut tietoa siitä, miten laittaa virta sisään koneeseen, koska Mikronikin Classic-tornin virtalähteessä on erilainen liitin väyläkorttia varten kuin mikä Mediatorissa oli. Mediatoriin käy vain AT-tyyppinen (P8/P9, 12-pin) liitin. Aikani mietittyäni ja kerättyäni rohkeutta sainkin idean laittaa virrat sisään emolevyn liittimestä, joka on takapaneelissa. Siihen oli jo adapterikin valmiina niiltä ajoilta, kun ei ollut edes ZorroII-väyläkorttia koneessa. Hieman epäilytti, toimisiko ratkaisu, mutta kyllä se toimi.

Aloitin siis purkamalla tornin lähes alkutekijöihinsä. Emolevyn jätin paikalleen ja aloin miettiä, onko mahdollista saada samaan aikaan kiinni SilverSurfer Mediatorin alle. Kävi ilmi, että SS on muuten just passeli, mutta sen liitin, johon tulee lattakaapeli kiinni, on liian pitkä ja estäisi sen mahtumisen samaan aikaan Mediatorin väyläadapterin kanssa. Tein siis radikaalit ja irrotin liittimen piirilevystä kolvilla ja juotin lattakaapelin toisesta suunnasta suoraan liittimen paikalle. Sitten vain SS kiinni kelloportin liittimeen ja väyläadapteri paikalleen.

Sen jälkeen pitää irrottaa väyläadapterin kohdalla emolevystä yksi ruuvi ja laittaa siihen Mediatorin mukana tullut korotusruuvi. Kun nyt Mediatorin asentaa kiinni väyläadapteriin, niin se pitää myös ruuvata kiinni tähän korotusruuviin. Sen monimutkaisempaa ei asennus ole. Nyt voikin sitten alkaa laittaa lisäkortteja kiinni, jos niitä on valmiina.

Voodoo3:a asentaessani huomasin, että Mikronikin tornissa Mediator jää hieman liian korkealle, jotta Voodoon saisi ruuvattua kiinni tornin takapaneeliin. Voodoota ei kannata ainakaan jättää löysälle kiinni siihen, joten kannattaa laittaa siihen väliin myös jokin korotusruuvi tai vastaava. Itse laitoin puolen sentin korotusmutterin kiinni tornin runkoon tiukasti ja sitten ruuvasin siihen kiinni Voodoon. Tästä tulikin sopivan tukeva, joten aloinkin sitten laittamaan kovalevyjä ja sun muita kiinni ja käynnistämään konetta.


Loppuviilausta

Kone käynnistyikin ensi yrittämällä, ja pääsin Early Startup -valikkoon. Boottasin ilman startup-sequencea ja testasin shellissä komentoa

> C:PCIInfo

joka ilmoitti "Unable to open PCI.library'" ...kiva kiva. Hetken mietittyäni sammutin koneen ja vaihdoin Mediatorista Config-jumpperin toiseen asentoon ja käynnistin koneen uudelleen. Tällä kertaa tulostuikin:

Pci Device 1:
VendorID: 121a
VendorName: 3dfx Interactive Inc
DeviceID: 5
DeviceName: Voodoo3 All Voodoo3 chips, 3000
ClassCode: 30000
InterruptPin: 1
MemSpace0: 2000000 - 3ffffff
MemSpace1: 4000000 - 5ffffff
IOSpace2: 6000 - 60ff
RomSpace: 100000 - 10ffff

Tässä vaiheessa ei nukuttanut pätkääkään! ;) Aloinkin samantien säätää Picasso96:n asetuksia, jotta saisin kuvan näkymään Voodoon kautta. VoodooGuiden ohjeita seuraamalla se onnistuikin kohtuunopeasti, ja pääsin testaamaan ihan käynnistämistä WorkBenchiin. Ensimmäinen yritys kaatui kesken käynnistämisen. Syyksi paljastui nopean diagnoosin jälkeen ShowAmiga96-ohjelma. Poistin sen käytöstä, ja sen jälkeen kone käynnistyi ihan normaalisti asettamaani 1024x768x24-näyttötilaan.

Nopeus on aivan omaa luokkaansa isommillakin resoluutioilla. Vanha näyttökorttini oli CyberVision 3D/64 (CGX4), ja Voodoo pesee sen 6-0 kaikilla yli 16-bittisillä näyttötiloilla. Pienemmillä eroa ei ehkä huomaa. P96Speed-ohjelmalla nopeutus on tehtävästä riippuen parhaimmillaan yli 30x. Voodoo3:n muistiin kirjoitus on myös parhaimmillaan yli 9 Mt/sek, kun taas ZorroII/CV3D-yhdistelmällä se jäi kahden megatavun kieppeille. Apollon turbokortilla saa vielä parempia tuloksia johtuen huomattavasti paremmasta väylälogiikasta kuin mitä Blizzardeissa on.

Pelejä olen kokeillut jo sen verran, että esim. Quake pyörii jo erittäin pelattavasti pienellä resoluutiolla. Isommilla ei 060 enää jaksa pyöriä perässä hirveästi, vaikka väylä Voodoolle kestäisikin. Payback pyörii myös isommilla resoluutioilla pelattavasti, ja tein sille oman 512x384- näyttömoodin, joka tuntuuu optimaaliselta. Animaatioita (MPEG, AVI jne.) katsellessa kannattaa käyttää ohjelmassa Overlay-moodia (PIP)! Hyvin näkyvät MPEG:t pelkällä 68k:lla fullscreeniksi venytettynä ilman minkäänlaista hidastumista, 1280x1024x24-bit screenillä.

Kaiken kaikkiaan ostos ei kaduta yhtään, vaikka siihen rahaa paloikin. Jälkisäätöä koko homma vaatii aika paljon, että saa näyttöilat kohdalleen ja P96:n asetukset kuntoon. Tässä omani :

ENV-asetukset (ENVARC:Picasso96/):

AlertSupport [Yes] AmigaVideo [31Khz]
AreaEndSupport [Yes] BlackSwitching [No]
Debug [No] DirectColorMask [Yes]
DisableAmigaBlitter [No] DoNotSetMMU [No]
EnableBootVGA [Yes] Experimental [No]
PlanarOnlyDBuf [Yes] PlanarOnlyDIPFDBUF [Yes]
PlanesToFast [Yes] ShowModes [All]

Monitor-asetukset (Devs:Monitors/Voodoo.info):

BorderBlank=System
(MemoryClock=0)
(Quiet)
BigSprite=NO
BoardType=Voodoo
DisplayChain=Yes
FakeNativeModes=Yes
FontsFix=NO
GrantDirectAccess=No
IgnoreMask=NO
NoBlitter=NO
OverClock=NO
SettingsFile=SYS:Devs/Picasso96Settings
SoftSprite=NO
System2ScreenBlits=NO

Uusimman P96:n saa joko tekijöiden kotisivuilta osoitteesta http://picasso96.home.pages.de tai AmigaOS 3.5/3.9 -levyltä.


Valmistaja: Elbox Computer, support@elbox.com
Mediator-tukisivu CyberGraphX-sivustolla
Edustaja: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta: 1480 mk
Vaatii: A1200, PC-virtalähde, 4 Mt Fast, kiintolevy
Suositus: Amiga 1200T E/BOX (Power Tower) -tornissa, 68060/50 MHz tai 68040/40 MHz, 32+ Mt Fast, PCI-grafiikkakortti, SharkPPC G3/G4 -turbokortti, 64+ Mt SDRAM (SharkPPC), kiintolevy
Testattu: A1200T (Mikronik Classic), Blizzard 68060/64 MHz + SCSI-Kit IV, 48 Mt Fast, 6,3 Gt SCSI HD, 32x SCSI CD-ROM, ZIP 100 SCSI, SilverSurfer + Telewell ISDN TA128A, Voodoo3 3000, 17" LG Flatron 795FT+, OS3.5
Yleisarvosana: 92%

[ Testit ] [ Sivukartta ]