[ Pelit ] [ Sivukartta ]

Simon the Sorcerer 2
Ville Sarell <tripper@mbnet.fi>

Simon on taas täällä! Todella pitkän odotuksen jälkeen Peter Mulholland ja Paul Burkey käänsivät pelin vihdoin niin Amigalle kuin Macillekin. Paul Burkeyhan tunnetaan mm. strategiapeli Foundationin luojana. Simon 2:n piti alun perin ilmestyä Amigalle, mutta jostain syystä peli ilmestyikin vain PC:lle. Vanhan ajan point'n'click-seikkailut ovat kuitenkin nykyään sen verran harvinaista herkkua, etteivät tämäntyyppiset pelit koskaan vanhene.

Peli saapui suhteellisen tyylikkäässä DVD-kotelossa, joka sisälsi CD:n ja pienen ohjekirjasen. Ohjeista riittää kun tarkastaa eri ikonien merkitykset. Sen ehtii tehdä sopivasti asennuksen lomassa. CD:n sisältö kopioidaan kokonaisuudessaan kovalevylle, joten sitä ei tarvitse peliä pelatessa enää lainkaan. Toki pelata voi myös suoraan CD:ltä. Alkuanimaatio on hauska, ja se kannattaa katsoa ainakin kerran.

Ykkösosassa Simon seikkaili toisessa ulottuvuudessa pelastaakseen Calypso-nimisen velhon ilkeän Sordidin hallusta. Näin kävikin (Calypso pelastui, Sordid kuoli ja Simon palasi omaan ulottuvuuteensa), mutta tässä osassa Simonin arkielämää taas koetellaan. Hänen huoneeseensa nimittäin ilmestyy taikavaatekaappi, jonka on sinne lähettänyt haudasta nousseen Sordidin apuri. Totta kai Simon uteliaana nuorena miehenä kaappiin astuu, ja matka ulottuvuuksien läpi pääsee jälleen alkamaan. Taikakaapista kuitenkin loppuu polttoaine(!) kesken matkan, ja Simon päätyy eri ulottuvuudessa sijaitsevaan keskiaikaiseen kaupunkiin. Sieltä peli pääseekin alkamaan.

Simon 2:ssa ovat ikoneina ovat tyypillisten "look", "pick up" yms. lisäksi "give to" sekä "wear"-toiminnot. F10-näppäimestä löytyy apu niille, jotka ovat kyllästyneet pikselintarkkaan tavaran etsimiseen ruudulla; se nimittäin se paljastaa kaikki objektit, joiden kanssa voi olla jollain tavalla tekemisissä. Harmi vain, että kiusaus painaa sitä on suuri aina uuteen paikkaan saapuessa. Pelin vaikeustaso tuntuu olevan kohdallaan, eli eteneminen takkuilee vain muutamien kinkkisten ongelmien kohdalla, ja niiden parissa helposti vierähtääkin puolet koko pelin kokonaiskestosta. ;)

Grafiikka on matalassa resoluutiossa, joskin varsin tunnelmallista ja tämän tyyppiseen peliin hyvin sopivaa. Ääniefektit ovat sitä peruskamaa, mutta puhe on monivivahteista ja hauskaa. Onneksi ääninäyttelijöihin on satsattu, tunnelman luomisessa tämä on nimittäin enemmän kuin tärkeää. Esimerkkinä mainittakoon eräs puisto, jossa kolme naista pesee pyykkiä ja juoruilee toisilleen. Aluksi pelästyin ja käänsin äänenvoimakkuutta pienemmälle, kun yhdellä naisella oli ihan tajuton ääni, mutta sitten innostuinkin kuuntelemaan niitä monia juoruja, joita heillä tuntui loputtomiin olevan. Simonille vain kehittyi eräänlainen "suodatin" korviin pitkän kuuntelemisen seurauksena, ja pitikin jatkaa itse pelin pelaamista ;). Huumori on siis monipuolista (hieman Monty Python -tyylistä), vaikka Monkey Island -seikkailusarjan tasoon ei ylletäkään. Ainoa huonompi puoli Simonin dialogeissa oli itse Simonin ylimielinen ja sovinistinenkin luonne. Tämä on tietenkin ihan makuasia, ja olen muutenkin vasta niin alussa, että paha mennä sanomaan sen enempää.

Äänet ja teksti eivät aina synkkaa täysin keskenään. Yleensä teksti laahaa jonkin verran perässä, joten paras tapa on vain kuunnella puhetta ja lukea tekstiä sen mukaan kun jokin jäi epäselväksi. Musiikkia ei "teknisten hankaluuksien" takia vielä ole, toivon mukaan korjaantuu jollain seuraavista päivityksistä (niitä on ilmestynyt tätä kirjoittaessani jo viisi, linkki arvostelun lopussa). Äänet ja tekstin saa myös käyttöön niin yhdessä kuin erikseen. Tämä viimeisin piirre puuttui alkuperäisestä PC-versiosta.

Kaiken kaikkiaan Simon 2 on hyvin Amigalle käännetty seikkailupeli, jonka parissa vierähtää aikaa enemmän kuin huomaakaan. Käännös on myös sikäli hyvin tehty, ettei peli ole kertaakaan minulla kaatunut eikä muutenkaan toiminut ennalta-arvaamattomasti (nykyiset ongelmat kun ovat tiedossa pelin kääntäjilläkin). Yleensäkin seikkailupelit ovat hyvin subjektiivisia kokemuksia, mutta itse suuren osan kolunneena voin kyllä suositella Simon 2:ta varmana valintana. Paras tapa pelata ohjekirjan mukaan on ottaa viikko lomaa töistä ja linnoittautua kotiinsa peliä pelaten. :)

Loppuhuomautus: Jos puheet eivät kuulu, niin kopioi äänet CD:n data/voice/ -hakemistosta manuaalisesti uudelleen kovalevylle edellisten päälle ja asenna uusin päivitys.


Tekijä: Adventure Soft Publishing (PC)
Peter Mulholland & Paul Burkey (Amiga/Mac)
Julkaisija: e.p.i.c. interactive entertainment
Edustaja: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta: 295 mk
Tiedostot: Update 5 (525 kt)
Tukisivu (tulevat päivitykset täältä)
Vaatii: 68030, 16Mt, AGA tai RTG-grafiikkakortti, CD-ROM, n. 175 Mt kovalevytilaa (jos asennetaan HD:lle)
Testattu:

1. A1200 (PPC240/060), OS 3.9, BVisionPPC, 64 Mt, Delfina Lite, Ariadne2, HyperCom3Z, 36x CD, 2x CD-R, 20 Gt HD
2. A1200 AGA (040/40 MHz) OS 3.9 , 32 Mt, 8x CD, 4.3 Gt HD

Grafiikka: 86%
Äänet: 70%
Puhe: 88%
Musiikki: ei ole
Pelattavuus: 83%
Yleisarvosana: 85%

[ Pelit ] [ Sivukartta ]