Amiga 600 hankinta

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2012 » Amiga 600 hankinta « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 8. huhtikuuta, 2012 - klo 0.07:   
http://www.huuto.net/kohteet/amiga-600-2mb-chip-hiiri-ja-peleja/215158538
https://saku.amigaaa.com/flux/a600_1.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a600_2.jpg

Amiga 600 on ollut pitkään hakusessa, eikä hyllyssäni ole semmoista koskaan ollutkaan. Kätevä A500 korvikkeeksi, koska pieni kokoinen, tikkuliitännät hyvässä paikassa ja kickstart 1.3 piirillä erittäin A500 yhteensopiva. Nyt huuto.netissä oli passeleita ehdokkaita, joista yksi oli hyvä. Puolen tunnin ajomatkan päässä, että pääsi testaan ennen ostamista, ei yhtään kellastunut, 1mt lisämuisti ja hinta melko edukas. Tosin saksanmallinen näppis.

Testauksessa selvisi nopeasti, että äänissä oli jotakin häikkää. Ihan kuin toinen äänikanava olisi puuttunut, lisäksi ajoittain rutinaa äänessä. Näppisresetointi ei toiminut kickstart 1.3 piirillä, 2.05 piirillä kylläkin. Koska koneessa oli vikaa, päästiin hinnasta sopuun. Olihan koneessa siisti koppa, lisämuisti ja korppuasema, vaikka emo olisikin rikku.

Kotosalla paremmalla äänentoistolla selvisi heti, että toinen äänikanava on mykkä. Kone auki ja U15 eli LF347 nelois op amp hyvin kuuma. Kuumuuden syyksi löytyi piirilevyllä kytevä kipinä jalan 8 vieressä. Bilteman kylmäspraytä niskaan ja äänet toimi hyvin.

Irroitin C304 elkon, joka on skemojen mukaan op ampin käyttösähkön suotoelko, jotta kytemiskohtaan pääsi käsiksi paremmin. Pesin kytemispaikan sinolilla ja hammasharjalla. Virta päällä ja äänet toimivat moitteetta. Suotoelko vaikutti tarpeettomalta. Tutkin tarkemmin, jalka 8 on yhden op ampin ulostulo ja ihan vieressä kulkee -12v linja, mitkä olivat kyteneet keskenään. Koska putsaamalla ei tule välttämättä pitemmän päälle moitteetonta, erotin ohi kulkevan -12v linjan folioita katkomalla kelluvaksi ja hyppylangalla kulkemaan muualta. Vaikka elko vaikutti tarpeettomalta, halusin silti sen siihen. Alkuperäisen irroitus oli vienyt foliota mennessään, turha sitä oli takaisin laittaa, laatikossa oli sopiva korvaava.

Resetointi toimii nyt myös KS 1.3 piirillä. Olisihan se kummallista, että toisella ei toimisi, koska skemojen mukaan reset logiikka ottaa suoraan signaalit näppiksen matriisilta eikä siten ole kickstart riippuvainen. Ilmeisesti äänipuolen vika häiritsi sen verran, että ei toiminut toisella kickstartilla.

Limppuliitännän kypsyneen piikkiriman voisi joskus uusia, mutta tarvetta limpulle ei toistaiseksi ole.

Nyt A600 vaikuttaa ehjältä. Hyvä ettei mitään ollut mennyt rikku. Esimerkiksi pintaliitos op amp olisi minun vehkeilläni hyvin ilkeä vaihtaa ja joutuisi sen hakeen kaupastakin.

 

jansa
Käyttäjätunnus: jansa

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 8. huhtikuuta, 2012 - klo 9.10:   
Mielenkiintoista luettavaa ja hienoa, että kuussatku lähti toimimaan! Korjaa nyt joskus tuo limppuliitäntäkin, niin sittenhän kone on kuin uusi :-) Siihen on hyvä tökätä vaikka CF-kortti.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 9. huhtikuuta, 2012 - klo 23.58:   
Juuri näin minäkin ajattelin, mielenkiintoista luettavaa. Amiga korjaus juttuja ei ole liikaa, koska huoltoa tai korjausta tarvitsevat retrotietokoneet ovat tulevaisuutta lähes jokaisen harrastajan kohdalla.

Laittamistasi kuvista näkee hyvin kuinka pintaliitoselkot ovat vuotamillaan litkuilla hapettaneet U15 jalat. Nehän eivät koskaan pullistu päästä vaan vuotavat omaa jalkaansa pitkin.

A4000 emolevyn vastaavassa tehtävässä olevassa kohdassa itse päädyin vaihtamaan vastaavan piirin koska uusia oli saatavilla ja vanhan irroitus SMD pihdeillä kohtuu helppoa ja padien ja ratojen siistintäkin helpompaa kun piiri on poissa.

A1200 emolevyssä taas yhdessä tapauksessa turbokortin lisävirran syöttö emolevyn korppuasemalle tarkoitettuun virtaulostuloon oli kärväyttänyt (olikohan se 12V linjan) ja äänet olivat lakanneet toimimasta.

Tuntuu olevan nuo Amiga-äänivikojen syyt moninaisia.

Koska selvästikin tiedät mitä teet, niin kysyn onko sinolin käyttö esimerkiksi tälläisessä elektrolyyttivuotohapettumien puhdistuksessa merkittävästi parempi kuin isopropanolin?

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Tiistaina, 10. huhtikuuta, 2012 - klo 6.58:   
En tiennyt, että kyseiset elkot laskevat alleen. Ajattelin, että joku roska tms on tehnyt oikosulkua ja piirilevy lähtenyt hiiltymään. Hyvä etten laittanut kypsää elkoa takaisin. En tiedä kumpi on parempaa, hyllyssäni ei ole isopropanolia.

Tuli putsauksesta mieleen, vasta kohtuu hiljan opin ijlrf juutuubeja katsomalla, että hammasharjalla ja vaikkapa sinolilla voi putsata juotoksista ylimääräiset hartsit. Olisi ollut hyvä tietää jo vicin lisämuistiprojektissa, josta on raportti vapaa sana osastolla 2011 otsikolla "Vic 20 ja sisäisen lisämuistin siirto ulkoiseksi". Käytin piirilevyn reikien avaamiseen uutta juotostinaa, runsaan hartsimäärän olisi voinut putsata pois. Voisi edelleenkin, varsinkin alapuolella hyvin käsillä. On vain näkökysymys, ei vaikuta toimintaan, eikä näy avaamatta moduulia.

Filttereiden toiminta on myös tarkistettu. Laitoin startrekkerillä musiikkimoduulin soimaan. Led nimisellä pikkuruisella dos-ohjelmalla voi himmentää tai kirkastaa power-lediä eli kytkeä filtteri päälle/pois. Äänikanava kerrallaan korvakuulolla tutkimalla selvisi, että filttereiden toiminta on moitteeton. Olisihan niihen voinut tulla vikaa, koska filtterit ovat toteutettu käyttäen kyseistä op amppia.

Huutonetin poimintani kohokohta on A600 tarkoitettu disaini pölysuoja, josta on kuva huudon kohteen tiedoissa lisättynä jälkikäteen.

 

Tero S.
Käyttäjätunnus: protek

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 10. huhtikuuta, 2012 - klo 22.02:   
Itse olen oman A600:ni liitinpintoja putsannut tinaimusukalla ja propanolilla. Kyllä se hommansa hoitaa. Oma kuussataseni on edelleen auki, kun yritän vaihtaa Paulaa. Hiiren oikea nappi ei pelaa ja erinäisten korjausyritysten päätteeksi päädyin yrittämään vaihtaa Pauilan toiseen. Piiri lähti SMD rework stationilla nätisti irti mutta uuden laitto tinapastalla ja rework stationilla aiheutti jalkojen väliin niin monta tinasiltaa, että homma menee uusiksi.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Torstaina, 19. huhtikuuta, 2012 - klo 0.29:   
https://saku.amigaaa.com/flux/a600_3.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a600_4.jpg
http://www.elektori.com/

Lähes kaikki loputkin pintaliitoselkot olivat levittäneet mönjäänsä lähiseudulla, eikä rikkunainen piikkirima lämmittänyt mieltä. Päätin vaihtaa kaikki pintaliitoselkot ja korjata riman.

Kävin elektorista hakeen kasan elkoja ja piikkirimaa. Parin tunnin operointi ja homma oli valmis. Nyt yhteistyökykyisiä A600 vuosia pitäisi olla riittävästi.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 19. huhtikuuta, 2012 - klo 0.45:   
Juu ensimmäisestä kuvasta näkyy tyyppilliset Amiga 1200-4000 SMD elkojen vuotojäljet kun kompoenttien omien jalkojen juotos on kiiltävän sijaan harmaanvihreä rakeinen matta.

Hyvä. 105 asteen elkoilla kestää pidempään. 85 asteen elkoja ei juuri enää myydä onneksi. 6 negatiivinen jalka ylös ja 3 alas. Näyttää menneen laakista oikeinkin tuo suunnittelultaan sekava layoutti. :-)

Kuvan SOT-23 komponenttien jalat näyttävät muuttuneen eniten elkojen litkuista, mutta yleensä eivät moisesta piittaa.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Torstaina, 19. huhtikuuta, 2012 - klo 0.51:   
Uskaltaakohan A1200 avata, kun nyt tietää mitä katsoa.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 19. huhtikuuta, 2012 - klo 1.00:   
Hehe, niin siinä on muistaakseni 12 SMD elkoa ja 4 läpiladottavaa päästä pullistuvaa elkoa, joiden en kyllä ole koskaan nähnyt Amiga emolevyissä pullistuneen.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2012 - klo 18.18:   
http://www.kauppasatama.fi/info.asp?tuote=DEL-126
http://www.kauppasatama.fi/info.asp?tuote=IDE44-CF2
http://eab.abime.net/showthread.php?t=35893
https://saku.amigaaa.com/flux/a600_5.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a600_6.jpg

Päätin kokeilla, että piikkirimakorjaus on onnistunut, eikä muuallakaan ole vikaa. Tilasin kauppasatamasta lattakaapelin ja ide-cf adapterin. CF-kortteja pyöri laatikossa valmiiksi. Toimituskulut postitse olivat 2,50 eur, tilasin viikonloppuna, saapui torstaina. Pätevä 4 arkipäivän toimitusaika.

Asennus, osiointi ja WB asennus. Boottaa kortilta nätisti. Pisti silmään, että HD led ei toimi adapterissa eikä amigan kotelossa. Adapterissa ei tarvisikaan toimia, koska ei näy koneen sisältä, mutta näppiksen vieressä oleva pitää toimia. Tarkastin maadoittamalla ide pin 39, jolloin amigan disk led syttyi. Näin ollen amigan puolella ei ole vikaa.

Googlaamalla selvisi, että kyseisessä ide-cf adapterissa on suunnitteluvirhe, jonka takia led ei toimi. Laitoin ohjeen mukaisen hyppylankan adapteriin, mutta led oli edelleen pimeänä adapterissa ja amigassa.

Päätin ottaa adapterista turhan osat pois, koska mielestäni täysin passiivinen piisaa hyvin. Otin pois 8 jalkaisen osan, pari 3 jalkaista osaa ja ledin. Kaikki pintaliitoskamaa. Lienevät kaikki lediin liittyviä osia. Langoitin itse CF pin 45 kulkemaan ide pin 39. Ei toiminut led vieläkään.

CF pin 25 oli mielestäni tarpeettomasti maadoitettu adaperissa, laitoin kellumaan folion katkaisemalla. Ei vieläkään toiminut.

Huomasin, että ide 41 ja 42 pinneistä syötetään sähköä CF pinneihin 13, 36 ja 38. CF on virtapihi, eikä siten lisävirtaa tarvita 2.5" liitäntässä, ensimmäiset 40 karvaa piisaavat. Laitoin kellumaan katkaisemalla folion. Led lähti toimimaan.

Projekti oli yllättävän työläs, mutta passiivisesta adapterista vika on aina löydettävissä kotikonstein. Jälkikäteen ei tiedä, mitkä operaatiot olivat turhia ja mitkä tarpeellisia. Riittää, että toimii.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: