Amigan SCART-video

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2007 » Viestit 03/2007 asti » Amigan SCART-video « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Seppo
Keskiviikkona, 23. elokuuta, 2006 - klo 11.53:   
Aihetta on ehkä käsitelty aiemmin, en tosin nopealla silmäyksellä löytänyt tästä juttua. Eli kertokaapas tietävämmät millä tavalla tuo Amigan SCART-johdon:n kautta tuleva RGB poikkeaa esim Playstation 2:n vastaavasta?

Ostin hiljattain sellaisen kytkentäboksin, jolla kolme SCART:ia voidaan liittää yhteen. Boksiin on nyt liitetty videot, PS2 ja Amigan RGB-kaapeli. Ohjekirjan mukaan boksi tulee RGB/SVHS/V8-signaaleja. Boksi on sitten liitetty composite-kaapeleilla ulkoiseen scandoubler/flickerfixer-tyyppiseen boksiin, joka muuntaa normaali videon VGA-monitoritaajuuksille, jolloin kuva näkyy normaali TFT-näytössä.

Videoiden ja PS2:sen kuva näkyy näillä virityksillä hyvin, mutta Amigan RGB ei - ruutu on pelkästään valkoinen. Kokeilin vaihdella liittimien paikkaa tuossa kytkimess, ja jopa toisella Amigan RGB-monitorikaapelilla, mutta ei tullut parannusta asiaan. Onko vikaa kaapelissa vai miksi kuvaa ei näy?

 

Jupp3
Keskiviikkona, 23. elokuuta, 2006 - klo 16.28:   
En tiedä, onko tästä mitään apua: http://www.hardwarebook.net/cable/av/amigascart.html

 

Piru
Keskiviikkona, 23. elokuuta, 2006 - klo 21.21:   
Taikka tästä: http://pinouts.ru/Home/Scart_pinout.shtml
Tai tästä: http://en.wikipedia.org/wiki/SCART

 

Jope
Torstaina, 24. elokuuta, 2006 - klo 7.55:   
"Boksi on sitten liitetty composite-kaapeleilla ulkoiseen scandoubler/flickerfixer-tyyppiseen boksiin, joka muuntaa normaali videon VGA-monitoritaajuuksille, jolloin kuva näkyy normaali TFT-näytössä. "

Eihän se RGB-kuva sitten pääse sinne scandoublerillesi asti, jos olet kytkenyt siihen vain komposiitin.

PS2:n scarttijohdoissa kulkee yleensä sekä rgb, s-video, että komposiitti.

 

Seppo
Torstaina, 24. elokuuta, 2006 - klo 11.30:   
Jope: Eli ongelma on se, ettei tuo boksi osaa ottaa tuota Amiga-kaapelista tulevaa puhdasta RGB:tä ja tuupata sitä ulos boksin RCA-lähdöistä? Selvennykseksi, joudun käyttämään noita RCA-lähtöjä, koska tuohon sc/ff-boksiin ei pysty kytkemään suoraan SCART:ia (elämä olisi paljon helpompaa, jos pystyisi...)

"PS2:n scarttijohdoissa kulkee yleensä sekä rgb, s-video, että komposiitti."

No tuo selittää sen, miksi PS2:sen kuva näkyy ok. Tässä linkki käytössäni olevaan boksiin:

malli TC30

 

Jupp3
Torstaina, 24. elokuuta, 2006 - klo 16.34:   
Seppo:

Amigan kuva pitäisi näkyä ok, kunhan hommaat sellaisen SCART-palikan, johon saa kiinni 3xRCA-johtoja (1 kuvalle, 2 äänille) tai vastaavan johdon. (kuvan ja äänethän saa useimmista amigoista suoraan ulos RCA-johdoilla)

Ylensä tämän näköinen mötikkä:
http://www.rfconcepts.co.uk/Scart-RCA.JPG

Huom! Muistaakseni kytkentä on erilainen input- ja output-päille, joten valitse oikea (tai sellainen, jossa on kytkin)

 

Seppo
Perjantaina, 25. elokuuta, 2006 - klo 9.50:   
Jupp3: Sattumoisin tuommoinen in/out- kytkimellä varustettu palikka löytyi jo romulootastani, joten tökkäsin sen tuon SCART-jakajaboksin lähtöön ja vedin siitä sitten RCA-piuhat scandoubleriin. Ei näkynyt kuin musta ruutu. Otin sitten RCA:t irti ja kytkin palikan SVHS-lähdon tuon scandoublerin SVHS-inputtiin - tuloksena viistosti ruudun poikki pyörivä haamukuva, josta saattoi nippa nappa erottaa A1200:seen pyörimään laittamani pelin (WormsDC) alkukuva. Ihan niinkuin jokin tahdistussiguna puuttuisi tai sitten tuo scandoubleri ei tykkää tuosta Amigan RGB:stä. Ei hyvä :(

 

jPV
Perjantaina, 25. elokuuta, 2006 - klo 10.15:   
Seppo: mutta entä jos pistätkin sen palikan Scart-jakajaboksin sisäänmenoon ja Amigasta sitten komposiittina RCA-piuhalla siihen?

 

Seppo
Perjantaina, 25. elokuuta, 2006 - klo 12.23:   
jPV: Tuo varmasti onnistuu, olen aiemmin käyttänyt tuota Amigan komposiittilähtöä TV-kortin kautta niin, että olen saanut Amigan oman videokuvan näkymään graffakortin (Voodoo3) kautta samaisessa A1200:sessa.

Ongelma tuossa on vain Amigan komposiittilähdön kuvan laatu, joka on kauniisti sanottuna aika onneton. Tämä koko experimentti lähti liikkeelle siitä, että saisi tuon huomattavasti parempilaatuisen RGB-videon näkyville tuohon littunäyttöön.

 

jPV
Perjantaina, 25. elokuuta, 2006 - klo 12.31:   
Seppo: liekö tuolla kuitenkaan suurta väliä missä muodossa se Amigalta lähtee, jos se vaihtuu komposiitiksi kuitenkin siinä boksissa? Eri asia jos sais suoraan RGB:nä monitorille asti.

 

Seppo
Perjantaina, 25. elokuuta, 2006 - klo 15.30:   
jPV: Jokin aika sitten koetin viedä kuvaa suoraan A1200:sen komposiittilähdöstä tuon scandoublerin kautta littunäytölle, mutta lopputuloksena kuvan laatu oli aika karmea. RGB-videon konvertoinnin komposiitiksi ei luulisi laskevan tasoa kovin radikaalisti, joten lopputuloksen voisi olettaa olevan vähintään kohtuullinen.

Pitää silti illalla kokeilla tuota ehdotustasi, ja paria muutakin ideaa.

 

Jarmo Piippo
Lauantaina, 26. elokuuta, 2006 - klo 10.56:   
Seppo: RGB:n muunnos compositeksi nimenomaan laskee laatua radikaalisti, sille ei voi mitään edes ammattilaitteilla, signaalityyppien eron takia.

A1200:n composite ei kuitenkaan ole edes parasta mahdollista compositea, ei tosin kokemusteni mukaan myöskään PC-koneiden graffakorttien tv-out-liitäntöjen vastaavat. Eli Amigan kuva pääsee oikeuksiinsa vain RGB:n kautta.

Tuo alussa mainitsemasi kytkentäboksin ongelma Amigan RGB:n välittämisessä saattaisi johtua esim. väärästä tahdistussignaalista, Amigan RGB-portissa on nimittäin tarjolla myös erilliset pysty/vaaka-tahdistusignaalit, joita ei voi käyttää televisioiden kanssa. Siihen pitää kytkeä portin yhdistetty sync (comp.sync).

 

Seppo
Lauantaina, 26. elokuuta, 2006 - klo 15.52:   
Jarmo Piippo: Ok, tämä nyt tarkoittaa sitä, että täytyy sittenkin investoida lähitulevaisuudessa sellaiseen littunäyttöön, mihin on mahdollisuus liittää SCART suoraan Amigasta. Tuo komposiittikuva ei ole minulle riittävän hyvä pelaamiseen.

Kiitos kaikille kysymyksiini vastanneille avustanne :)

 

Pauli
Lauantaina, 26. elokuuta, 2006 - klo 17.38:   
Minä ostin sopivan SCART-johdon Gentle Eye:lta pari vuotta sitten ja hyvin on toiminut. Kannattaa sieltä kysyä.

-> http://www.gentle-eye.fi/

 

Seppo
Lauantaina, 26. elokuuta, 2006 - klo 22.35:   
Ehkä Boogie voisi ystävällisesti osallistua keskusteluun - poikkeaako tuo GE:n kataloogissa oleva Scart-kaapeli jotenkin näistä vanhemmista? :)

 

Seppo
Maanantaina, 28. elokuuta, 2006 - klo 21.38:   
Jatkoa tutkimuksille: jPV:n ehdotus toimii, mutta kuvan laatu ei ole kummoinen. Otin Boogiehen yhteyttä, katsotaan löytyisikö toimivaa SCART kaapelia. Monitorin vaihtoon olen pikkuhiljaa silti kallistumassa...

 

q
Tiistaina, 29. elokuuta, 2006 - klo 2.59:   
Hmmm... samasta aiheesta paljon keskustelua tässä:
http://www.amiga.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=27200&forum=8

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että vika on kaapelissasi. Letkussa todennäköisesti ei kulje vaadittavaa jännitettä jossain pinnissä, joka kertoisi laitteelle, että käytetään RGB:tä eikä komposiittia.

 

q
Tiistaina, 29. elokuuta, 2006 - klo 3.02:   
Vielä lisää, olen itsekin tilannut verkkokaupasta tuon Cypress CM-345S SCART RGB -vempaimen - koht. edullinen sd/ff hintoihin verrattuna ja vaikuttaa lupaavalta - konvertoi analogisen rgb:n 1024x768 resolle, toimii myös korkeissa resoissa, lomitetuissa ja toistanee kaikki värit.

 

Flux
Tiistaina, 29. elokuuta, 2006 - klo 5.52:   
Kupletin juoni on se, että Amigan D23-liittimestä ei tule ulos composite videota, vaan vain composite sync, joka vaaditaan RGB-kuvan muodostukseen. Syncin tilalla RGB:ssa voidaan käyttää myös composite videota, jossa on synkkien lisäksi koko kuva.

Composite videota saa ulos amigan RCA-liittimestä. A1200:ssa väreissä ja A500:ssa vain mustavalkoisena.

Pleikkarin RGB:ssa on todennäköisesti composite video, joten se toimii RGB:n lisäksi myös compositena.

 

mkl
Sunnuntaina, 3. syyskuuta, 2006 - klo 2.19:   
Amigoissa voi joutu puskuroimaan ulostulevia synkkasignaaleja, kone ei välttämättä lähtenyt käyntiin. (viite: jokin C=lehti)
Ehkä siksi kun Genlockeriominaisuutta varten jotkut synkkasignaalit toimii molempiin suuntiin, mutta muistaakseni compositesyncci ei tainnut olla tällainen tai mitä nyt hämärästi muistista horisen.

 

Jarmo Piippo
Sunnuntaina, 3. syyskuuta, 2006 - klo 18.51:   
mkl: Noin se on, eli jos käyttää erillisiä hsync/vsync-signaaleja ilman puskurointia, kone luulee genlockin olevan kytkettynä, ja jää odottamaan ulkoista tahdistussignaalia. Tuo ulkoisen tahdistuksen käytön mahdollisuus on juurikin se, jonka takia Amigaa käytettiin tv-lähetyksissä esim. kaapelikanavilla. Muissa koneissa ei tuollaista ollut vakiona, eikä taida olla vieläkään.

 

Flux
Maanantaina, 4. syyskuuta, 2006 - klo 13.29:   
H- ja V-synkkejä tarvitaan lähinnä CGA/VGA-tyyppisessä kytkennässä, scartissa käytetään composite-tahdistusta (yhdistetty H/V).

Mun mielestä H/V synkkien käyttö ilman puskurointia ei liity mitenkään genlockin tahdistussignaaleiden odotteluun. Kupletin juoni on se, että H/V synkit ovat TTL-tasoisia ja niitä tarvitaan Amigassa itsessäänkin. Jos näyttö imuroi ne polvilleen tai töpseli kytketään lennossa, sekoaa signaali jos ei ole puskuria (=signaalivahvistin) välissä.

 

Nappe1
Maanantaina, 4. syyskuuta, 2006 - klo 16.20:   
Heps,
Mistäköhän mahtaisi löytyä noita D23 liittimiä? Tämä wanha pieru, joka aikanaan loikkasi nepasta suoraan Amigaan, löysi nyt hommattuaan tämä klassikon sen perästä melkein-muttei-ihan yleisen liittimen.

Amiga-RGB -> VGA sovitin on jo videotykkiä varten tilattu saksanmaalta, mutta jotenkin tuntuu että tuo mokkula ei välttämättä kerkeä viikonlopuksi. (olisi vanhan porukan retroiltamat tulossa.)

Tykki kyllä taipuu PAL / NTSC taajuuksiin, mutta kaapelit nyt rajoittavat vähän kytkentää.

 

Nappe1
Maanantaina, 4. syyskuuta, 2006 - klo 16.26:   
äääh... tietenkin loikkasin nepasta PC:hen aikoinaan. :) taitaa olla työpäivä täys kun ei aivot toimi tätä vähää.

 

Jupp3
Maanantaina, 4. syyskuuta, 2006 - klo 16.58:   
>Mistäköhän mahtaisi löytyä noita D23 liittimiä?

Noitahan saa D25:sta rautasahan tms. avustuksella :)

 

Flux
Maanantaina, 4. syyskuuta, 2006 - klo 18.05:   
"Amiga-RGB -> VGA sovitin" lienee sama kuin amigan ulkoinen analogisignaalista tuplaava scandoubler, joiden kuvanlaatu on lukemani perusteella luokaton.

Parempi on digisignaaleista tuplaava scandoubler, kuten minun A1200 sisäinen, joka painetaan kahden piirin päälle emolla. Ja A2000:ssani GVP Impact Vision 24 -zorro/videoslot kortti, joka sisältää myös scandoublerin.

Scandoubler ei tarvitse muita laitteita, vaan siitä tulee suoraan pihalle VGA-liitin. Kuvaputkinäytössä 50Hz on ilkeen näköinen, mutta TFT tai projektorissa kuva on välkkymatön.

 

JPQ
Maanantaina, 4. syyskuuta, 2006 - klo 20.54:   
Flux: no ainakin eräs pala kait johdototusta vain mitä olen ymmärtänyt näistä sovittimista. Hinta on vaan silloin aika suolainen.
ps. tosin varma en ole.

 

Jarmo Piippo
Maanantaina, 4. syyskuuta, 2006 - klo 21.48:   
Flux: Kyllä se oli muistaakseni niin, että jos noita sync-nastoja kuormitetaan tarpeeksi (alasvetovastus), näyttöpiirit jäävät odottamaan ulkoista tahdistussignaalia (sync in -nastaan). En muista mistä tuon luin, pitänee tarkistaa Technical Reference Manualista totuus, kunhan ehdin.

 

Jarmo Piippo
Tiistaina, 5. syyskuuta, 2006 - klo 11.29:   
Väärin muistelin, on siinä sittenkin oma tulonsa tuolle ulkoisen kellon ohjaukselle, external clock enable. Lisäksi ulkoista sync-signaalia ei voi kytkeä suoraan, vaan siitä pitää tehdä kellopulssia external clock-tuloon.

"XCLK: This input is an alternate master clock to the device. It is enabled when XCLKEN* is low. This input is used to synchronize the device with an external video source".

(Technical Reference Manual, sivu 192.)

 

Seppo
Tiistaina, 5. syyskuuta, 2006 - klo 12.16:   
Taas pientä updatea: GE:ltä ostin uuden Amiga SCART-kaapelin, mutta eipä se tuokaan kuvaa näkösälle tuonut. Koetin myös tuoda kuvaa SVHS-nauhurin kautta, kytkin Amigan videon sen RGB-tuloon ja kytkin nauhurin SCART-lähdon tuohon jakajaan ja sitä kautta scandoubleriin. Edelleen puhtaan valkea kuva.

q: Joko olet sen Cypressin saanut, käyttäjäkokemukset laitteesta kiinnostaisi kovasti.

 

Flux
Tiistaina, 5. syyskuuta, 2006 - klo 16.16:   
Johan vian juoni on hehkutettu moneen kertaan. Koska scandoublerisi syö composite videota, sitä ei Amigan RGB-liittimestä saa. Eikä videonauhuri RGB-signaalia mihinkään konvertoi, kun ei edes tallenna sitä.

Kytke se scandoublerisi Amigan RCA-liittimeen, josta saa composite videota.

 

Seppo
Keskiviikkona, 6. syyskuuta, 2006 - klo 0.20:   
Flux: Se on tämä perusitsepäinen suomalainen luonne joka ei anna periksi, siksi sitä kokeilee kaikkea epätoivoistakin :)

Kuten olen aiemmin tässä ketjussa todennut, tuo A1200:n composite videon laatu on surkea, ja se surkeus vielä korostuu tuon scandoublerin kanssa. Tuolla kuvanlaadulla ei kehtaa edes pelata. Polkaisin koko tämän ketjun jalalle sen takia, että löytyisi joku vaihtoehto tuolle (pardon my french) compos(h)itelle. Koska tuo A1200:sen sisäinen scandoubler lienee sangen hankalasti saatavilla, vaihtoehdot lienee tuo q:n mainitsema Cypress tai sitten TFT-monitori, joka ymmärtää tuon Amigan SCART-videon päälle...

 

mkl
Torstaina, 7. syyskuuta, 2006 - klo 6.50:   
Eli h/v-synksignaalit kaipasivat ainoastaan puskurointia. Monitoriporttiin voisi laittaa halvan ylikellottimen: Oskillaattori, ja *xlcken alas. 7,09 MHz "PAL"-Amigan saisi juoksemaan vähintään 7,16 MHz "NTSC"-Amigan nopeudella.

 

JPQ
Torstaina, 7. syyskuuta, 2006 - klo 13.09:   
mkl: joo tosin tuo tuottais tiettyjä ongelmia oletan jos heitto liian
suuri.
[tietäjät vai olenko ihan väärässä??]

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 7. syyskuuta, 2006 - klo 16.23:   
mkl: periaatteessa tuo varmaan onnistuisi, joskin näytön piirto voisi mennä sekaisin. Ja tuo Master Clock tarkoittanee sitä 28 MHz:n kelloa, josta muut taajuudet jaetaan.

Seppo: Saku-lehdessä #16 (muistaakseni) oli ohje telkkarien kanssa paremmin toimivan RGB-Scart-kaapelin rakenteluun. Siinä on tasomuunnos sync-signaalille sellaiseksi, jota televisiot vaativat.

 

Seppo
Torstaina, 7. syyskuuta, 2006 - klo 22.53:   
Jarmo Piippo: Niimpä näkyy olevan. Kytkentä ei ole edes kovin vaikea toteuttaa.

Yksi kysymys heräsi, kun tutkiskelin tuota ulkoista scandoubleria ja huomasin, ettö siinä on myös komponenttivideo (YUV) input, Onko mitenkään mahdollista kytkeä Amigaa tuon kautta? Jos on, niin kuvan laadun kai pitäisi olla parempi kuin komposiittivideon?

 

Jarmo Piippo
Perjantaina, 8. syyskuuta, 2006 - klo 0.53:   
Seppo: Komponenttivideon laatu vastaa käytännössä RGB:tä, mutta niiden välinen muunnos on monimutkainen. Helpommalla/halvemmalla pääset, jos saat sen RGB:n toimimaan suoraan.

 

quenthal
Perjantaina, 8. syyskuuta, 2006 - klo 1.42:   
Seppo: vielä odotellaan :-(

 

Seppo
Tiistaina, 3. lokakuuta, 2006 - klo 13.19:   
Ihan vaan tiedoksi, että Acerin AL1932M littunäyttö syö sellaisenaan Amigan RGB:tä, kytkin tuon GE:ltä ostamani SCART-piuhan A1200:sen monitorilähdöstä tuon monitorin SCART-inputtiin, ja kuva tuli näkyviin ok.

 

teuvo
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2007 - klo 13.14:   
Seppo: kokeilitko, kuinka scart-jakajasi toimii tämän acerin kanssa? näkyykö amigan kuva jakajan läpi acerissa ok?

 

Seppo
Tiistaina, 2. tammikuuta, 2007 - klo 20.38:   
@teuvo
En ole scart-jakajaa kokeillut, kun suora kytkentä toimii. Voisihan tuota kokeilla, josko onnistuisi...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: