Muutama aloittelijan kysymys...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2002 » Viestit 10/2002 » Muutama aloittelijan kysymys... « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

luupää
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 11.44:   
Minulla on joskus varmaan 15 sitten ollut Amiga, en muista siitä oikein mitään, nyt ostin uudelleen A500 koneen, siihen liittyen muutama tyhmä kysymys:


- Mukana tulleella TV-modulaattorilla ei tule telkkariin kovin hyvää kuvaa, siis verrattuna monitoriin. Jos hankin tähän monitorin, pitääkö sen olla välttämättä "Amigan monitori" (esim. 1084), vai voiko tämän liittää PC:n monitoriin, ja millaisen johdon tarvin siihen?

- Millaiset johdot ja ohjelmat tarvin jos yritän siirtää tavaraa PC:ltä Amigalle, ja mistä niitä saa? Pitääkö Amigassa olla kovalevy, vai onnistuuko tuo muuten?

- Voiko lisämuisti aiheuttaa ongelmia pelien ja ohjelmien toimivuudessa? Onko sellaisia pelejä jotka eivät siitä "tykkää"? Pitääkö siinä muistissa olla on/off-kytkin?

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 12.16:   
1. periaatteessa ei ole olemassa ns. "amigan" monitoria. Käytännössä kuitenkin esim 1084 taikka 8833 ovat tälläisiä koska Amigan natiivit näyttötilat vaativat 15Khz kykenevän monitorin (PAL 15,75Khz, NTSC, 15.6Khz) ja käytännössä kaikkien "PC" monitoreiden alaraja on noin 31Khz eli moiset eivät toimi ilman ns. scandoubleria joka tuplaa nuo Amigan natiivit näyttötilat tuohon 31Khz tuntumaan. Halvin ja helpoin tapa on ostaa jostain 15Khz monitori, niitä saa parilla kympilla käytettynä. Mulla olis kyllä itseasiassa jopa ylimääräinen moinen..

2. Tiedon siirto toimii kätevästi joko ns. nollamodeemi-kaapelilla jolloin tarvitset vain terminaali-ohjelmat kumpaankin päähän. Toinen vaihtoehto on hakea Aminetista ilmainen ajuri jonka avulla Amigan diskettiasema osaa lukea PC:n 720K ja 1440K disketteja. Käytännössä A500:lla tuo 720K formaatti on se mitä pitää käyttää, siinä kun ei ole HD-korppuasemaa. Ei tarvitse olla kovalevyä.

3. Lisämuisti aiheuttaa tiettävästi monien vanhempien pelien kanssa erilaisia omituisuuksia ja siksi kaikissa näkemissäni, ainakin niissä puolen megan trapdooriin laitettavissa muisteissa, on tuollainen on/off kytkin. Toki sitten on pelejä jotka vaativat lisämuistin olemassa olon, tai osaavat muutoin hyödyntää sen jos sellainen on.

 

Petteri
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 12.21:   
Fyysisesti kyllä melkein minkä tahansa PC-monitorin saa kiinni Amigaan yksinkertaisen välikaapelin avulla, mutta ongelmana on sitten A500:n vanha käyttöjärjestelmä, jonka näyttötuki kattaa vain videomonitorit ja televisiot. Eli käytännössä joudut siis hankkimaan ns. Amiga-monitorin tuohon koneeseesi.

Amiga osaa sopivan ohjelman avulla kirjoittaa ja lukea myös PC:n DD-levykkeitä, joten niitä voi käyttää kätevästi tiedostojen siirtämiseen koneiden välillä. Tunnetuin näistä ohjelmista on CrossDOS, joka myöhemmillä uudemmilla Amigoilla tuli käyttöjärjestelmän mukana.

Toinen, hiukan hankalampi, keino tiedostojen siirtämiseen on nollamodeemikaapeli, joita saa halvalla tietokoneliikkeistä. Kaapelin kautta tiedostoja siirrettäessä pitää molemmissa koneissa olla käynnissä ns. terminaaliohjelma, jonka avulla sitten yksittäisiä tiedostoja voi siirrellä koneelta toiselle.

Lisämuisti aiheuttaa yleensä ongelmia vain kaikkein ensimmäisimpien Amiga-ohjelmien/pelien kanssa. Useimmissa lisämuistikorteissa on paikka kytkimelle, jolla lisämuistin saa kytkettyä pois päältä, mutta itse en ainakaan A500-aikoinani sellaista koskaan tarvinnut.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 12.26:   
Kyllä vanhallakin käyttöjärjestelmällä voi käyttää "PC" monitoria, mutta tämä vaatii että koneessa on ECS piirisarja joka osaa dblPAL, DblNTSC ja Productivity tilat jotka kyllä näkyvät kaikki ihan normaalilla (S)VGA monitorilla tai sitten se scandoubleri on toinen vaihtoehto.

 

KimmoK
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 12.30:   
TV modulaattorin video-outista tulee parempi kuva kuin RF/antenni -liitännästä. Moisen voi myös reitittää PC:n TV -kortin kautta PC:n sisuksiin & sen monitorille. Lisäksi www.ge.vip.fi myynee scandoublereita ja flixer fixereitä joilla VGA monitorin saa suoraan A500:n. Lisäksi maailmalla näkyy myytävän esim. NecMultisync3D monitoreja jotka ovat käypiä monitoreja Amigoille.

 

miksuh
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 13.09:   
Yksi vaihtoehto on myös tehdä SCART-johto a500:n ja telkun välille. Tulee parempi kuva kun telkkumodulaattorilla. Monitoreista Nec multisync 3D on tosiaan oikein kelpo putki, omani tosin on jo vanhuuttaan mennyt aika suttuiseksi, ei ihme kun se oli vuosia miltei jatkuvasti pällä ennenkun graffalaudan ja normaali svaga putken hommasin.

 

luupää
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 13.18:   
Hmmm... olisiko jossain ohjeita tuon scart-johdon tekemiseen? (en ole kovin kätevä käsistäni) :))

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 14.32:   
Aminetissä on rakennusohjeet, voin myös scannata aikoinan C= lehdessä olleen jutun jossa kerrotaan kuinka moinen rakennetaan - oliskohan mulla jopa ylimääräinen tuollainenkin josta voisin luopua.

 

KimmoK
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 14.39:   
miksuh: No alkaahan ne jo olla hieman suttuisia, mutta reilun 10 vuoden jälkeen edelleen vähemmän suttuisia kuin yli puolta nuoremmat 17" ICL:t tai Nokian monitorit...

Toisaalta Nec3d taisi olla maailman kaikkauden paras 14" monitori vuoden 89 tienoilla ... muistaakseni testien voittaja ja suomessa 8000mk ... omani hankin Hollannista 4000mk:lla ... ahhh.. nostalgiaa... Anyway lienee väärin verrata sitä keskikastin 17" monitoreihin...

 

miksuh
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 15.32:   
No ei ainakaan minun neccini ole vähemmän suttunen :) Siis mun Nec 3d:ni alkaa pahasti vedellä viimesiään :) Tuo ei enää juuri kelpaa kun satunnaiseen käyttöön ja vanhojen pelien pelaamiseen. Kuva on suttuinen, värit on putken kylmänä olessa vihreät ja kuvassa on pieni tyyny vääristymä :) Värit tosin korjautuu kunhan putki lämpiää.

Sillon kun ton putken ostin se oli kyllä oikein kelpo putki, mutta vanhuus alkaa painaa pikkuhiljaa tuota mun kappalettani :) Se on kuitenkin totta, että Nec multisync 3D oli -89 maissa todella hyvä putki. ikäänsä ja käytön määrään nähden tuo munkin putkeni on kestänyt hyvin.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 16.27:   
Minulla on Necin Multisync-II monitori kakkos-näyttönä täällä. Kuva on hyvä, mutta säätövara loppuu pahasti kesken ja iän takia alkaa jo pakko olla pitää kirkkautta lähes maksimissa että on tarpeeksi vaaleat sävyt joitain pelejä yms tavarten. Loistava putki kyllä, synccaa ihan mihin vain mitä Amiga sille työntää 15 ja 35Khz välillä :) .. ainoa miinus on että se painaa kuin synti :)

 

Kepa
Torstaina, 10. lokakuuta, 2002 - klo 22.32:   
Aloittelijan ... otsikko on kuin minulle.
Hieman aiheeseen liittyvää, eli jos hankin koneeseen graffakortin niin tarvitsenko siihen myös scandoublerin jotta näkyy normaali svga monitorilla? vai näkyykö ilman scandoubleria svga näytöllä vain sen graffa kortin näyttö moodit ja sitten amigan omat ei.No jos kuitenkin pitää hommata se scandoubler ja näytönohjain niin onko jokaiselle kortille oma scandoubler vai käykä esim. se suikkiksen malli kaikkien näyttökorttien kanssa. Kuvitellaan esimerkki koneena vaika A 4000. Ja miten ohjelmat yms. yleensä tukee noita näytön ohjaimia. Kuinka paljon parempia ovat pci väyläiset voodoo kortit vs. Cybergraphx , picasso. jne...Toivottavasti joku saa tolkkua ?!
Olisi paljon muutakin mutta kukaan ei jaksaisi lukea saati vastata.

 

jPV
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 0.26:   
Umm.. tästä tulee varmaankin pitkä vastaus, mutta taidanpa aloittaa kuitenkin :) Pitäis joskus tehdä se sivu, jossa kerrottaisiin Kaikki(tm).

Elikkäs... Amigan omien graffapiirien tuottama kuva saadaan ulos useammasta paikkaa; ulkoisista liittimistä (RGB, composite, RF-modulaattori), sisäisestä video-slotista (zorro-väyläiset koneet), suoraan piirien nastoista sekä parista muusta vähemmän käytetystä paikasta. Uudempien Amigoiden graffapiireistä saadaan suoraan svga-kelpoisia tiloja, jolloin riittää pelkkä yksinkertainen adapteri, jolla saadaan svga-liitin monitoria varten. Yleensä kuitenkin pelit sekä demot käyttävät videotiloja (15kHz juovataajuus), joka ei näy nykyisillä svga-monitoreilla (jollei niissä ole varta vasten tv/video-optiota). Graffakorteissa on sen sijaan valmiina svga-liitin ja niiden käyttämät näyttötilat ovat suoraan svga-monitoreilla näkyviä ja täysin riippumattomia Amigan omista graffapiireistä. Eli graffakortillisessa Amigassa on itseasiassa kaksi erillistä näytönohjainta silloin.

Aina jos halutaan videotilat näkymään standardi svga-näytöstä tarvitaan scandoubler, joka voidaan kytkeä Amigaan joko ulkoisena RGB-porttiin, sisäisenä videoslottiin tai sisäisenä emolla olevien piirien nastoihin. Scandoublerit voivat olla erillisiä tai sitten graffakortin yhteydessä.

Jos halutaan sekä videotilat että graffakortin näyttötilat näkymään samasta svga-monitorista, niin eri graffakortit tuovat tähän eri vaihtoehtoja. Joissakin graffakorteissa on integroitu scandoubler, joka ottaa Amigan signaalin videoslotista ja osaa automaattisesti näyttää joko graffakortin tai Amigan oman tilan. Esimerkiksi PicassoIV-kortissa on tällainen ratkaisu. Joissakin korteissa, kuten CyberVision64/3D:ssä, on samanlainen scandoubler taas erillisenä lisämoduulina. Sitten on kortteja (esim. PicassoII), joissa on vain läpivienti toiselle näytönohjaimelle. Läpivientiin voidaan kytkeä Amigan ulostulo, mutta svga-monitoria varten väliin tarvitaan erillinen scandoubler. Joissakin korteissa ei sitten ole ollenkaan mahdollisuutta kierrättää Amigan omia näyttötiloja graffakortin kautta. Esimerkkeinä CyberVisionPPC, BVisionPPC sekä PCI-kortit. Näissä tapauksissa tarvitaan erillinen scandoubler ja monitorinjakaja, joka voi olla automaattinen (bmon jne) tai manuaalinen... tai sitten suosiolla kaksi näyttöä, svga ja tv/videomonitori.

Graffakorttien scandoublerien vaatima videoslot löytyy "bigbox" Amigoista vakiona, mutta A1200:n zorro-väyläkorteissa se ei ole itsestäänselvyys. Useimmista se kuitenkin löytyy, mutta vaatii erillisen videoslot-enablerin toimiakseen.

Eli siitäpä sitten miettimään, mikä ratkaisu on itselle miellyttävin ja käytännöllisin... Uusimmat zorro-graffakortit ovat nopeudeltaan riittäviä ja niissä saattaa olla bonuksena sisäänrakennettu scandoubler/flickerfixer (PicassoIV:llä voi jopa nostaa videotilojen virkistystaajuutta yms). PCI-kortit ovat jonkin verran nopeampia ja niissä on yleensä enemmän muistia ja vähän parempia näyttötiloja (mikäli on tarpeeks hyvä ja iso putki ;). 3D-ominaisuudet ovat lisäksi ihan toista luokkaa.

Niin tuosta flickerfixeristä vielä, että joissain scandoublereissa on sellainen ominaisuus, joka poistaa värinän interlace-tiloista... enemmän tai vähemmän paremmalla tuloksella. Värinä kyllä poistuu, mutta saattaa tulla jotain graffavirheitä tilalle varsinkin liikkuvassa kuvassa.

Puf... siinäpä sitä... hankala nähdä tästä pienestä editointikentästä kokonaiskuvaa, että tulikohan kuinka luettavaa tekstiä :)

ps. yleensä kaikki hyötysoftat toimivat näytönohjaimilla sekä saavat aimo annoksen potkua kyseisillä tiloilla. Uudemmat sekä wb:llä toimivat pelit hyötyvät myös, mutta vanhahkot pelit käyttävät itsepäisesti videotiloja.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 0.29:   
grafiikkakortit perustuvat ihan standardiin PeeCee rautaan eli sieltä tulee ne normaalit näyttötilat mitä PC:stäkin ja näkyvät siis ihan hyvin (S)VGA monitorilla. Olet oikeassa siinä, että tällöin tottakai vain grafiikkakortin läpi tulevat näyttötilat näkyvät PC näytöllä ja Amigan omat eivät koskapa ovat edelleen 15Khz tiloja ja niitä varten tarvitset edelleen scandoublerin. Jossain näytönohjaimissa on sisäinen scandoubleri jolloin molemmat näkyvät hyvin samassa PC näytössä -- ovat tosin hiukan kalliimpia moiset näytönohjaimet.

Kaikki yhtään uudemmat ja yleensäkin systeemi-ystävälliset ohjelmat toimivan hienosti myös näytönohjaimen läpi. Vanhemmat ohjelmat eivät niin hyvin. Jotkut ohjelmat toimivat suht ok ns. modepromoottorin läpi joita on Aminetissa useita (esim. ModePro, NewMode jne) jotka ohjaavat ohjelman ruudun aukeamaan koneen natiivin piirisarjan sijaan näytönohjaimelle.

PCI-väyläiset kortit käyttävät samoja ajureita (P96 tai Cgfx) kuin muutkin. Ovat tottakai nopeampia ja paljon halvempia kuin Amigan omat Zorro-väyläiset.

 

Flux
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 10.53:   
Voiko tuosta päätellä, että minun GVP Impact Vision 24 -zorrokortilla on peräti myyntiarvoa?

 

jPV
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 11.15:   
Flux: eikös se ole lähinnä videotyöskentelyyn tarkoitettu? Muistia ei näytä olevan kuin 1,5 megaa, joten sillä ei kovin kummoisia resoja saa eivätkä nykyiset rtg-softat sitä tue. Toisaalta sillä pystyy kaapata videokuvaa toisesta rgb-lähteestä, joten siinä mielessä sillä voisikin olla käyttöä jollekin.

 

Matti Kuuva
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 11.24:   
jPV: Kiitos! Selvensit huomattavasti näkemystäni Video-slotista. Mihin kaikkeen sitä voi käyttää?

 

JPQ
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 11.42:   
Flux: Sehän osaa kait vain noin yhden reson 768x580. NÄin käsitin ja kelpaisi muuten mullekkin kait mutta kun ei nyt ole varaa ja eikä ole videoita jotka antaa RGB:tä. Kyllä kiinnostuineita on enempi kun maksajia.

JPV: video editointi korttihan tuo ja siihenhän piti olla joku TrueColor Scalakin kait.

Kaikki jotka voi auttaa: Muistanko väärin että Videoslotista sai kuvan bittitasollakin ulos? eli kahdeksan nastaa per värikomponentti ?

 

Flux
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 12.01:   
Tarkoitin, että iv24 toimii myös hyvälaatuisena scandoublerina. Kortissa on multifunction töpselin lisäksi tavallinen HD15-liitin svgalle. Käyttää analogin sijasta digimuotoa ennen tuplaamista.

http://www.casema.net/~kroone/3000/articles/videoslot.html

Tein aluksi IV24:aan (katso aiempi debatti aiheesta) pelkän standard-slotin adapterin. Sillä värisävyjä oli todella niukasta.

Sitten laitoin extented-slotista 12 ensimmäistä nastaa ja tuli kaikki 4096 sävyä svga:aan.

Enempää IV24 ei sitten tarviikaan. Esim printteriportin karvat ovat turhia IV24:lle.

Onneksi käytössä on B2000. A2000:ssa on pelkästään standard-slot (ei extentediä lainkaan).

 

JPQ
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 13.29:   
Saiskohan tuosta jopa 24-bittisen jos olisi A4000:nen ?

 

Flux
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 20.05:   
On IV24:sta A4000-versiokin.
http://www.fh-telekom-leipzig.de/~s98102/exp/videode.html

 

JPQ
Perjantaina, 11. lokakuuta, 2002 - klo 21.36:   
Puhuin kyllä scandoubler puolesta. Mutta hyvä
tietää kyllä tue muukin.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: