Amigasta Pc:n korvaajaksi?

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2003 » Viestit 06/2003 asti » Amigasta Pc:n korvaajaksi? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Zabbo
Keskiviikkona, 14. toukokuuta, 2003 - klo 19.46:   
No joo, otsikkoa mukaillen. Tulen nyt kyselemään muutamia 'tyhmiä' kysymyksiä Amigasta PuuCee-käyttäjä kun olen (ainakin toistaiseksi), koettakaa kestää. Viisaat ja kokeneet Amiga-gurut valistakoot minua, tietämätöntä.
Käytän nykyistä konettani pääasiassa kuvankäsittelyyn, kirjoittamiseen/taulukkolaskentaan, 3D-mallintamiseen, nettisurffailuun ja satunnaiseen pelaamiseen.

1. Ohjelmistotuki: Onko Amigalle saatavilla vastaavia ohjelmia kuin nyt käyttämäni ohjelmat PC:llä (esim. Adobe Photoshop, Wordperfect/Excel, 3D Studio MAX)?

2. Ohjelmien ja laitteiden hankinta: Mistä voin hankkia em. ohjelmia? Uskoisin että ainakin uudempi rauta netistä tilaamalla ja ohjelmat imuroimalla, mutta entäs käytännössä? Ja mitä ne maksavat?

3. Miten hyvin esim. kuvankäsittely-ohjelmat pyörivät perustason laitteistoilla?

4. Ohjelmien ja raudan yhteensopivuus: Pc:hen tottuneena oletan Winukan kaatuvan vähintään kaksi kertaa päivässä ja keskeneräiset jutut kannattaa tallentaa joka viides minuutti. Uuden raudan asennuskaan ei yleensä onnistu ensimmäisellä yrittämällä eikä ainakaan ilman tajutonta asennusrumbaa. Mitenkäs amigalla?

Olen siis todellakin harkinnut PC:stä (P*skaCanisteri) luopumista ja siirtymistä muihin, ehkäpä laadukkaampiin laitteisiin. Rupeaa nimittäin hiukan ottamaan kuulaan nämä Pc ja Windows ympyrät. Laiteet kun saattavat jopa toimia pari kuukautta oikuttelematta ja sitten onkin jo edessä täydellinen uudelleenasennus. Että näin.

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 14. toukokuuta, 2003 - klo 20.18:   
1. Gimp, Photogenics, ImageFx kuvankäsittelyyn, Wordworth, Finalwriter kirjoittelemiseen, TurboCalc vissiin, jos muisti ei petä, on Excel tyylinen taulukkolaskenta ohjelma. Lähes kaikki 3D ohjelmat ovat lähtöisin Amigalta (Aladdin 4D, Real3D, Lightwave, Imagine, Tornado 3D jne) joten 3D ohjelmia kyllä on, mutta niitä ei kai juuri enään kehitetä Amigalle, joten uusimpia versioita ei löydy.

2. Laitteiden ja ohjelmien kanssa Visa-kortti on ystäväsi. Sillä hoituu tavaraa kätevästi Englannista tai Saksasta esim jossa kummassakin on vielä olemassa kohtuullisen kokoisia jälleenmyyjiä (Eyetech, Vesalia, KDH jne) sekä tottakai ihan koto-suomessa Gentle Eye:ä kannattaa tukea. Lisäksi Aminet on hyvä paikka ilmaisen softan hakuun .. vaikka softat siellä ovatkin ilmaisia, ne ovat hyvin usein kaupallista tasoa.

3. Kuvankäsittely .. hmm, valitettavasti jos jossain näkyy Amigan ikä se on puhtaan kone-tehon puute. Kyllähän noita vääntää, mutta saat varautua odotteluun kun kone käskyjäsi noudattaa.

4. Jos et hirveämmin patcheja ja hackeja koneellesi asenna, niin AmigaOS on hyvinkin vakaa, useamman viikon uptimet onnistuvat, mutta muistin-suojauksen puute tarkoittaa valitettavasti sitä, että jonkin ohjelman kaatuessa rebootti on edessä. Toisaalta, noita jonkin asian tekeviä ohjelmia on Aminet täynnä, joten jos joku ohjelma kenkkuilee niin heitä se mäkeen ja hae seuraava kokeiltavaksi.. karua, mutta totta :) Raudan asennus hoituu yleensä kivuttomasti, rauta sisään ja ajurit levykkeeltä/CD:ltä koneeseen ja homma toimii - yleensä. Toki joskus voi joutua enemmältikin tappelemaan, mutta Windowsiin tottuneelle se on pientä se :)

Näin myös täällä, Amiga hyöty/työkoneena, PC pelien pelaamista varten jo yli 10 vuoden ajan :)

 

JPQ
Keskiviikkona, 14. toukokuuta, 2003 - klo 20.20:   
1. No hyviä softia löytyy noihin hommiin osa osin parempiakin kuin mainitut. Ja ImageFX:hän on esim. amigan Photoshop vastine tässä
molempien erot keskenään joista olen tietoinen. Ja sitä paitsi ImageFX sallii Macin Photoshop plugarien käytön.

PhotoShop ImageFX
Kunnon CMYK & Pantone tuki Tässä on taas tuki animaatiolle paremmin ja kuulemma paremmat automaatio mahdollisuudet.

Ja kevyempiäkin kuvan käsittely softia toki on jos kuvan käsittely on lähinnä korjailua silloin riittänee Photogenics melkoisen pitkälle.
Ja rendaus softista mainitsen sen joka ainoa josta yhtään itse tajuan softa on Cinema 4D.
Ja Turbo Calc esimerkki hyvästä taulukko laskennasta,Wordworth & Final Writer kirjoitus softasta. Ja selaimeksi suosittelisin IBrowsea omien kokemusten pohjalta ja sähköpostiin YAMia.

2. Softat ja raudat saanet varmaankin Gentle Eyestä helpoiten eli www.ge.vip.fi ja Aminetista vastaavisti suurimman osan Freeware & Shareware materiaalista.

3. Määrittele perus taso ja se mihin on tottunut. Eli minä käsittelen minulle riittäävällä nopeudella kuvia 68060/50Mhz + 128Megaam muistia koneellani.

4. Mulla ei ole kuin pari pahempaa pulmaa ollut eläessäni amigassa. Toinen oli yksi äänikortti joka johtui siitä ettei toimi minun väyläkortilla. Ja PC väellä tuntuu olevan jatkuvasti pulmia.

PS. Tiedän mistä puhut tuossa PC pulmissasi ja toiseksi kysynkin oletko ennen amigaa käyttänyt ?
PPS. Kertokaa te lisää jotka esim. rendailette , koska mulla ei ole siitä kamalasti kokemuksia. Ja kuvankäsittelykään ei mulla ole yleensä kuvien korjailua vaan tosiaankin käsittelyä ns. "taiteeksi".
PPPS. Auttaisin enempi mielläni mutta koska päivä unet pitää ottaa niin juuri nyt ehdi auttaa enempää mutta luulen että aika pian saat lisää valaistusta.
PPPPS. Amigan softat on muuten halvempia aika usein vaikka Rauta onkin kalliimpaa.

 

Joanna
Torstaina, 15. toukokuuta, 2003 - klo 8.33:   
Amigasta tiedä. Mutta ainakin Pegasoksella (joillekkin se on Amiga
joillekkin ei .. mutta se on enemmän off topic) voi tehdä kaikkea
kivaa.. Kuten surffata nettiä.. imuroida fileitä. Lukea sähköposteja,
PDF datalehtiä, yms.. Sitten tiettyy katsella videoita ja kuunnella
musiikkia likimain joka formaatissa (mukaanlukien nettiradio jota
kuuntelen taustalla tätä kirjoittaessani).


Ai jotain vakavampaa? No en ole siihen vielä ehtinyt tässä,
Irccaamienn on vienyt aikaa :)

Uskoisin että voi tehdä ihan kelvollista jälkeä... pitää vaan ensin
löytää ohjelmat joilla saa jotain aikaan ja hankkia ne. Tietenkin
valikoima on hieman kehno verrattuna PC puoleen (eikä kaikkea saa)
mutta toivotaan että tilanne kehittyy kunhan tulee uusia koneita.

Luultavasti heikoin kohta tällähetkellä on yhteensopivuus PC
tiedostohjen kanssa. Siis en tiedä yhtään Amigan ohjelmaa joka osaisi
kunnolla lukea/kirjoittaa Word/excel tauhkoja. Saatan tietty olla
väärässä koska en ole itse ollut vuosiin mikään Amiga Aktiivi.
Kuvaformaatit eivät varmaan ole ongelma...

Raudasta: Uuden käyttäjän ei ainakaan minusta kannata ostaa mitään
68K konetta enää. PPC on huomattavasti halvempi suhteessa konetehoon
ja nuo tarpeesi on parempi täyttää uudella koneella kuin kasalla
purkka-teippi virityksiä.

 

JPQ
Torstaina, 15. toukokuuta, 2003 - klo 9.27:   
Joanna: toiseksi kuten minä sanoin amigan jotkut softaa osaa taas jotain mitä PC softat eivät osaa.
Jos Wordista riittää tekstin repiminen niin WOW Convertteri kait riittää. (löytyy minulta just tohon yms. hommiin) ja TurboCalc lataa muuten Execliä mutta yksi kaavakkeen (aidon sellaisen) näköinen Excel file auennut. Eräs vitsi kaavake siis jonka löysin netistä. Eli tämä heikossa kantamissa no toisaalta monet PC softat kämmii PNG kuvien kanssa. Ja siitä sentään löytyy jopa netistä dokumentit että luulisi että helpompaa.:)

 

KimmoK
Torstaina, 15. toukokuuta, 2003 - klo 14.58:   
Minäkin vastaan, vaikka muutkin on jo vastailleet... ;-)

>No joo, otsikkoa mukaillen. Tulen nyt kyselemään muutamia 'tyhmiä' kysymyksiä Amigasta PuuCee-käyttäjä kun olen (ainakin toistaiseksi), koettakaa kestää. Viisaat ja kokeneet Amiga-gurut valistakoot minua, tietämätöntä.

Vällkommen.

>Käytän nykyistä konettani pääasiassa kuvankäsittelyyn, kirjoittamiseen/taulukkolaskentaan, 3D-mallintamiseen, nettisurffailuun ja satunnaiseen pelaamiseen.

Kaikki edellä mainitsemasi onnistuu helpommin tai hankalammin Amigalla.

>1. Ohjelmistotuki: Onko Amigalle saatavilla vastaavia ohjelmia kuin nyt käyttämäni ohjelmat PC:llä (esim.
>Adobe Photoshop,

Kuulemma ImageFX on ominaisuuksiltaan lähinnä vastaava, muitakin on.

>Wordperfect

Eilispäivän tekstinkäsittelysoftia löytyy.

>Excel,

Eilispäivän taulukkolaskentasoftia löytyy.

> 3D Studio MAX)?

Eilispäivän 3D mallinnussovelluksia löytyy. (Lightwave ja tuleva Realsoft3D pitäisi pystyä hyödyntämään x86 romuasi laskentakiihdyttimenä, jos haluat)

Uusia softia & porttauksia saataneen nyt kun Amigasysteemien CPU tehot nousevat yli 100Mhz... Esim open office ei ikinö toimisi käyttökelpoisesti 50Mhz CPU:lla.

Yksi mahdollisuus on ajaa Amigassa Macintosh emulaattoreita. Niillä avautuu mahdollisuus käyttää esimerkiksi Netscape:n, IE:n, Word:n, Excelin, jne. Macintosh versioita.

>2. Ohjelmien ja laitteiden hankinta: Mistä voin hankkia em. ohjelmia? Uskoisin että ainakin uudempi rauta netistä tilaamalla ja ohjelmat imuroimalla, mutta entäs käytännössä? Ja mitä ne maksavat?

Netistä tilaamalla rautaa ja softaa. Tai vaikka soittamalla boogielle www.ge.vip.fi .
Ja Aminetista saa sitä ilmais/hareware yms softaa ja ...
Perinteisesti Amigasoftat on olleet sikahalpoja, mutta se ei liene totta enään...

>3. Miten hyvin esim. kuvankäsittely-ohjelmat pyörivät perustason laitteistoilla?

Jaap. Mikähän olisi perustason laitteisto...
Minun mielestäni 060/50Mhz on minimi prosessori vakavammalle Amigan kokeilulle. (kannattaa vain jos saa sikahalvalla)

Vaihtoehtoisesti voisit kokeilla saada Amithlonin x86 raudallesi ja ajaa 68k Amigasoftaa sillä.

Uudet Amigat + Pegasos koneet ovat hieman niin ja näin... ne olis paras vaihtoehto, muutta..
Uudet Amigat ei oo Amigoita ennen AmigaOS4:sta. Ja myös Pegasoksen MorphOS on suunnattu vain "kokeneille" käyttäjille, eli se ei ole vielä AmigaOS3.9 tasolla käytettävyydessään ja työkaluvalikoimassaan yms..

>4. Ohjelmien ja raudan yhteensopivuus: Pc:hen tottuneena oletan Winukan kaatuvan vähintään kaksi kertaa päivässä ja keskeneräiset jutut kannattaa tallentaa joka viides minuutti. Uuden raudan asennuskaan ei yleensä onnistu ensimmäisellä yrittämällä eikä ainakaan ilman tajutonta asennusrumbaa. Mitenkäs amigalla?

Eri tavalla.

Amiga on niin stabiili kuin sen stabiilein sovellus.

Uuden raudan asennus on perinteisesti ollut ongelmatonta Amigassa (ainakin minun kokemukseni perusteella), mutta toisaalta huippuunsa viritellyt klassikkoamigat on sen verran jo extreme viiksilankaviritelmiä että ...

>Olen siis todellakin harkinnut PC:stä (P*skaCanisteri) luopumista ja siirtymistä muihin, ehkäpä laadukkaampiin laitteisiin. Rupeaa nimittäin hiukan ottamaan kuulaan nämä Pc ja Windows ympyrät. Laiteet kun saattavat jopa toimia pari kuukautta oikuttelematta ja sitten onkin jo edessä täydellinen uudelleenasennus. Että näin.

Windows lienee suurin syy kaikkeen. x86 rauta ei ole niin surkeaa mitä ensialkuun luulisi.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 15. toukokuuta, 2003 - klo 16.27:   
Perinteisesti lienee PC-maailmassa hardware on ollut halpaa ja softat kalliita, Amigalla tuo on aikalailla päinvastoin, hardware (varsinkin Legacy kama) maksaa käden ja jalan verran kun taas softat ovat suht edullisia, paria kymppiä, muutaman satasen korkeintaan.

 

Zabbo
Torstaina, 15. toukokuuta, 2003 - klo 19.01:   
Ja Tarina jatkuu:

Amigaa en ole juurikaan päässyt käyttämään, paitsi kaverin A500:sta noin 10 vuotta sitten, sillä siirryin aikanaan C64:sesta PC:hen, taisi muuten olla suuri virhe. Tämä oli joskus Amiga:n hiipumisen aikoihin armon vuonna 1994. Tämän jälkeen olen omistanut 3 eri vuosikerta-PC:tä. Kaikissa omistamissani koneissa on ollut sama vika: kaatumatautisuus ja mystinen koko systeemin satunnainen ja täydellinen jumiutuminen, niin että vain uudelleenasennus korjaa vian. Tämä ilmeisesti on vain ja ainoastaan kaiken pahan alun ja juuren syytä siis Windowsin.
Tosin Win2K:hon vaihdon jälkeen on hieman helpottanut, sillä enää ohjelman kaatuminen ei (välttämättä) kaada Ikkunoita. Ihme kyllä kone ei ole noin kuukauteen oikutellut suuremmin, mutta se taitaakin vain odottaa sopivaa hetkeä kun alan kirjoittamaan päättötyötäni.
Olen myös kokeillut Linuxia, mutta se ei oikein innostanut. Lieneekö syynä samankaltaisuus Windows-maailmaan, vaikeatajuinen konfigurointi ja joidenkin käyttämieni laitteiden ajureiden puuttuminen.

Nykyisen budjettikoneeni uumenista löytyy Amd Duron 1200, Ati Radeon 9100 ja 512 megatavua muistia. Tällä koneella pyörivät softat melko hyvin, ellei erinomaisesti, siis silloin kun eivät kaatuile. Tarkemmin koneen käyttötarkoituksesta voin kertoa että esimerkiksi kuvankäsittelyni ei ole mitään perusjuttuja, kuten valokuvien retusointia vaan taiteellinen puoleni on päässyt valloilleen ja skannaa kuvia resoluutiossa n. 3000*3000, 'tussaa' ne piirtopöytää käyttäen ja lopuksi vieläpä värittää ne. Toinen paheeni eli 3D-mallintaminen on jäänyt nykyisin vähemmälle, mutta erilaisia maisemia ja animaatiohahmoja olen 3D Studiolla väsännyt. Tähän tarvitaan runsaasti konetehoa ettei masiina hyydy kesken luomisvimman. Koneellani en myöskään juurikaan enää pelaa kun lähes kaikki mahdolliset pelit on jo nähty ja koettu. Mitä nyt ajankuluksi joskus kun ei ole muuta tekemistä.

Nyt siis haluaisin kokeilla jotain aivan uutta, erilaista vaihtoehtoa, ns. mustaa hevosta, jotakin mikä ei ole kytköksissä PC:hen tai Winukkaan. Koneen ei siis tarvitsisi olla mikään Mega-Hyper-GTi-kone vaan peruslaite jolla em. hommat saa tehtyä sujuvasti ja ilman keskeytyksiä. PowerPC voisi kiinnostaa mutta nimen jälkimmäinen osa kyllä askarruttaa ;)

huh, huh olihan taas asiaa...

 

JPQ
Torstaina, 15. toukokuuta, 2003 - klo 20.55:   
Zabbo: ja Linux yhteisön avuliaisus on kokemuksieni mukaan heikompaa kuin Amigalla.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 15. toukokuuta, 2003 - klo 22.48:   
Moinen kuvankäsittely ja 3D mallinnus vaatii niin paljon konetehoa ja muistia että moisen saaminen riittävissä määrin Amigaan on sitten kyllä *kallista*. PPC on melkein must hankinta ja ne ovat kalliita, samaten muistin laajentaminen yli 128 megatavun maksaa ja paljon - valitettavasti.

 

Joanna
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 0.04:   
Yksi asia joka tosin pitää mainita on se ettei Amigan kanssa pääse eroon kaatumisista. Siis Win2K verrattuna Amiga kaatuu paljon helpommin bugisten ohjelmien takia. Tosin toisaalta Amigalla ei esiinny semanlaista systeemin lahoamista/uudelleenasennuksen tarvetta kuin monilla Wintoosan versoilla on tapana.

Sanotaan että jos haluaisi etsiä X86 natiivin OSn joka on lähellä Amigaa niin se on BeOS. Eli jos se tuntuu suunnilleen oikeaan suuntaan olevalta niin Amiga voi olla valinta.

Jani: edelleen olen sitä mieltä ettei Klassikkiin kannata lähteä tässä vaiheessa sellaisen ihmisen jolla ei ole laitteistoa valmiina. Riittävän järjestelmän teko maksaa ihan liikaa (koska kaikki osat maksavat suhteettomasti) verrattuna Pegasokseen ja jopa Amiga.-oneen (olettaen että OS4 tulee).

 

JPQ
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 0.37:   
Joanna: kaatuuhan se helpommin mutta osa softista on parempia. Kyllä minusta kannataa jos vain varat & hermot sallii.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 0.59:   
Joanna: Totta, kuten sanoinkin aiemmin, Classic Amiga kama on turhan hintavaa tehoon nähden. Toisaalta se on ainoa vaihtoehto AmigaOS:n ajoon tällä hetkellä emulaattoreiden ohella - ehkä sitten jos/kun OS4 tulee niin asiat voivat olla toisin. Minusta on aivan turha ostaa kalliin puoleista Pegasosta/AmigaOne:a Linuxin ajamista varten sillä sitä voi tehdä ilmaiseksi saatavilla PC-osillakin.

 

JPQ
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 1.33:   
Jani: olemme samaa mieltä ja toiseksi minusta melko turhaa tässä vaiheessa ostaa AmigaOnea kun ei ole vielä pahemmin Natiivia? (onkohan väärä termi?) softaa.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 9.57:   
Kyllä musta jo 040 ja varsinkin 060 riittää suhteellisen pitkälle kuvan käsittelyssäkin. Prossutehoa suurempi merkitys on sillä onko koneessa graffalauta vai ei. Tietty johonkin järeään videoeditointiin nyt on turha luulla 060:n potkun riittävän, mutta ihan tavalliseen jokapäiväseen kuvan käsitteleyyn riittää ihan mainiosti. Harvemmin sitä mitään 100000x10000 kuvia muokataan kuitenkaan :)

Graffalaudan merkitys on suuri. AGA:n tehot, värimäärä ja käytettävissä oleva graffamuisti loppuu liian herkästi. Mutta jos on esim Voodoo3 3000 PCI-graffalauta Amigassa, kuten itselläni, niin siinä on jo vääntöä paljon enemmän. Muistiakin tuossa on jo sentään edes 16MB, enemmänkin tietty sais ola mut on toi nyt selvä parannus silti.

Photogenics jne on kyllä oikein kelpo softia.

Mitä tohon keskusmuistiinn tulee, niin SIMM muisti on tosiaan uutena kallista, mutta käytettynä löytää isojakin muistipalikoita välillä suht halvalla. Muistihan ei kulu käytössä, ellei tule ihan piirivikoja.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 10.20:   
Joanna: "(koska kaikki osat maksavat suhteettomasti) verrattuna Pegasokseen ja jopa Amiga.-oneen (olettaen että OS4 tulee). "

Toki sehän on selvä kun kyse on kymmenen vuotta vanhasta koneesta (a1200). Olisi aika ihmeellistä jos tuon ikäistä konetta ja sille saatavilla olevan raudan hinta ei olis tehoon nähden kalliimpi kun uusilla koneilla.

Toisaalta Pegasos, eikä AmigaOne ei oikein nykymuodossaan sovi alottelijoille. OS4 ei edes ole myynnissä vielä ja vaikka kuinka niin väitetään, niin myöskään MOS ei ole vielä sillälailla käyttökelposessa kunnossa, että sitä voisi suositella muille kuin kokeneille Amigisteille. Tuosta on puhuttu Pegasosta käyttävien tyyppien kanssa irkissä ihan tarpeeksi, että aika selväksi tullut ettei se MOS niin valmis vielä ole.

Toisaalta jos klassikkia ajatellaan, niin pelkkä perus A1200 ei edes uutena maksa enää hirveästi, jollain 170EUR:lla saa jo uuden ja käytetyn varmasti halvemmallakin, jos sattuu löytämään jostain.

Mediator PCI-väyläkortti on myös parantanut ja helpottanut tilannetta huomattavasti. Mediator PCI 1200 maksaa KDH:lla saksassa tällähetkellä 235EUR siihen tietty rahdit päälle. Eli hmm jollain 300EUR:lla sen varmaan saisi suomeen.

Mediatoriin käykin sitten normaalit "PC:n" PCI-kortit joista ei käytettynä tarvitse monta euroa/kymmentä euroa maksaa.
Eli tärkeimmät laajennukset saa puoli ilmaiseksi. Vaikkapa nämä: Voodoo3 3000, hauppaugen telkkukortti, verkkokortti ja sb128.

On aik vaikee sanoa kumpaa, uusia amigoita vai classic amoita, voisi suositella sellaselle joka haluaisi tällähetkellä päästä kokeilemaan Amigaa.
Pegasoksen ja Amigaonen kohdalla rauta-asiat on kunnossa, mutta kummallekaan ei vielä ole käyttistä, joka olisi alottelijalle sopiva.
Classic Amigalle taas käyttis asiat on kutakuinkin kunnossa, vaikka tietty jokainen viritteleekin käyttistä kauniimmaksi jne. Classicin kanssa raudan kanssa joutuu sitten näkemään vaivaa. oman unelma koneensa joutuu itse kokoamaan, ellei sitten löydä valmista pakettia käytettynä. Toisaalta juuri Mediator PCI-väyläkortti on helpottanut asiaa paljon, kun enää ei tarvitse ostaa välttämättä lainkaan Amigan omia laajennuskoirtteja. Ei minullakaan ole enää ainutakaan Amigalle suunniteltua korttia, kaikki on PCI:tä. Eli Classicin kohdalla riittää ostaa A1200 ja hommata sille torni+poweri, ja sitten ostaa Mediator ja jostain PC-puljusta/huuto.net:stä näytönohjaimet jne.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 10.23:   
Niin ja tietty turbo pitää ostaa A1200:lle, se varmaan onkin yksittäisistä laajennus osista kallein, tosin niitäkin käytettynä välillä näkyy.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 10.34:   
Pitää myös muistaa, että Pegasoksella ja AmigaOnella EI VOI pelata suoraan vanhoja Amigan pelejä, siis niitä jotka vaatii Amigan erikoispiirit ja jotka ei toimi näytönohjaimilla.

Käytännössä toi sulkee pois lähes kaikki A500 aikoihin tehdyt pelit, uusiss koneissa kun ei enää ole erikoispiirejä lainkaan. Tietty joku voi sanoa, että no voihan Pegasoksella/AmigaOnella ajaa UAE:ta, mutta minusta ei ole järkeä ostaa kumpaakaan noista UAE:n ajamista varten. UAE:ta voi ajella PC:lläkin. Classic Amigan on parempi vaihtoehto sillon jos haluaa myös pelailla vanhoja pelejä.

 

Joanna
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 16.20:   
Miksuh: Kauhian pitkä selitys ja kumminkin lopputulos on se jonka sanoin. Eli se maksaa huomattavasti enemmän eikä anna samaa konetehoa loppukäyttäjälle.

Jos haluaa pelata A500 aikaisia pelejä niin ainut varma konsti on ostaa oikea A500 (tai A2000). Siis monet niistä peleistä ei kumminkaan toimi kunnolla edes tuollaisessa A1200 purkassa jonka rakensit. Tai sitten Ajaa UAE emulaattoria jossain laitteessa jossa on vääntöä riittämiin (WinUAE PC:llä)

Ja kyllä. MOS kaipaa (vallankin Ambient, eli workbench osa) vielä työtä, ainakaan minä ole mitään muuta väittänytkään kun siitä on puhetta ollut. Mutta uskon että sillä on kuitenkin enemmän tulevaisuutta kuin tarjoamallasi ratkaisulla.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 16.41:   
No kuka muka edes on väittäny että 060:lla esim saisi saman konetehon kun jollain 600Mhz G3:lla ? En minä ainakaan.

Mutta jos nyt ruvetaan laskemaan Pegasoksen hintaa kaikkineen, eikä vain emolevyä ja prossua eikä millään 299EUR alehinnalla, niin ei se yllä mainitsemani tavalla kasattu classic Amiga rahassa nyt NIIIIN paljon kalliimmaksi tule.
Koneteho/rahakasa vertauksessa ero TIETENKIN on iso.

Kyllä suuri osa a500 aikasista peleistä toimii viimestään degrader softien avulla jos ei muuten myös a1200:lla. Turbon ja muistinkin saa disabloitua yhden napin painalluksella tarvitaessa.

Ja kyllä se "purkka" joksi haukuit konettani on toiminut "purkaksi" oikein hyvin. Kiitos vaan :P

Mitä MOS:n tulee, niin sitä varmasti voi suositella semmosille joilla on Amigasta enemmän komemusta, mutta se ei ole sillä tasolla että sitä voisi suositella alottelijoille, vasta tuosta oli #amigafinilläkin puhetta jokin aika sitten. MOS:n joutuu esim kopsimaan OS3.9:sta roinaa ja AmigaOS:lle suunniteltua kamaa, että sen sais edes lähes samalle tasolle kun mihin OS3.9:n voi säätää. Kyllä tyly totuus kuulema on noin.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 16.46:   
Mä en itse ole siis päässyt edes testaamaan Pegasosta/MOS:a koskaan. toi juttu on siis kuultu suoraan niiltä #amigafin hepuilta jotka nyt Pegasoksen osti.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 16.59:   
Tottakai jos on varma et kiinnoistus amigaan säilyy eikä vaan jää hetken kokeiluksi ni noi uudet koneeet on tulevaisuutta ajatelen parempi vaihtoehto. Mut mä kyllä odottasin hetken, että käyttikset saadaan paremmin kuntoon. Semmosen keskeneräsen systeemin kanssa saattaa mielenkinto loppua turhan helposti ja sit käsissä on vaan kallis linux kone, kun linuxia olis voinu ajella PC:lläkin.

 

miksuh
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 17.47:   
Nythän ne assyt on kohta, ja porukka aiko sitä Pegasosta siellä demottaa. Onneks ne assyt kuitenki on vasta melkeen kolmen kuukauden päästä, saavat MOS heppulit hiukan aikaa koodaila vielä. Siis sehä on vaa hienoa jos assyilla jotkut uudet tyypit kiinnostuu amigasta ja pegasoksesta, mut mä toivon et se uus MOS1.4 tjsp versio ehtis assyille. Senhän pitäs mun käsittääkseni olla jo paljon valmiimpi.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 20.20:   
Niin, pitää muistaa, että ei se 299 EUR todellakaan ole koko kone, siihen kun ostat muistin, kovalevyn, näytönohjaimen yms yms niin hintaa on kohta vähintään tuplat tuohon verrattuna ja sitten aletaankin olla jo siinä tietämillä mihin hintaan saa A4000:n 060-turbolla, 128M muistilla, näytönohjaimella yms roinalla. Toki se 600Mhz G3 on nopeampi, mutta sillä pitää ajaa joko Linuxia tai MOS:ia joka ei vielä ole todellakaan mikään käyttäjä-ystävällinen vaan vaatii syvempää ymmärrystä itse MOS:sta kuin AmigaOS:stakin että sen saa toimimaan.

 

JPQ
Perjantaina, 16. toukokuuta, 2003 - klo 22.14:   
Toiseksi MorphOSille on vartavasten tehtyä softaa vähempi vielä tällä hetkellä epäilen jopa että ehkä häviää aina Classic Amigalle mutta eihän se määrä vaan laatu.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: