Raspberry Pi:llä vanhoja Acorn/RiscOS...

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2018 » Raspberry Pi:llä vanhoja Acorn/RiscOS pelejä « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Keskiviikkona, 31. tammikuuta, 2018 - klo 11.20:   
Testasin RiscOS:ia pitkästä aikaa Raspberry Pi:llä RiscOS:ää ja törmäsin ADFFS softan uusiin ominaisuuksiin. Alunperin sillä pystyi levyimageja mounttailemaan, mutta nyt se tekee hieman enemmän.

ADFFS emuloi siis levyasemaa ja tukee maksimissaan yhdeksää levy-imagea. ADFFS pätsää tarvitatessa levyn id:n perusteella !Boot tai !Run scriptit uusille koneille sopiviksi. Lisäksi se feikkaa tarvittaessa RiscOS:n 3.11:ksi joka on viimeisin vanhoilla raudoilla toimiva versio. Samaiselle OS:n versiolle on tehty suurin osa peleistä. ADFFS:ssä on myös jotain JIT ominaisuuksia joten oletan että se emuloi tarvittaessa myös prosessoria.

Tuosta on hyvä lähteä liikkeelle ja samaiselta sivulta löytyy linkit, niin RiscOS:n asennus imageihin, kuin vapaasti levitettäviin peleihin: https://forums.jaspp.org.uk/forum/viewtopic.php?f=14&t=381

Homma toimii jokseenkin siten että...

* Asenna viimeisin release candidate SD-kortille + nightly builds paketista image. Itse pistin nightly buildsin mukana tulleen Zero-kikkareen myös
* Asenna AnyMode RiscOS:n puolelle ja siihen liittyvä cmdline.txt lisäys ekalle fat-osiolle, josta myös riscso.img löytyy.
* Tarkista asetuksista että siellä on ainakin yksi levyasema enabloituna
* uusin ADFFS sisään
* pura pelipaketti sd-kortille
* muuta pelin levyimage tyypit Floppy- tai &FCE -tyyppiseksi
* käynnistä ADFFS ja raahaa levyimage ADFFS:n ikonin päälle
* käynnistä peli. Yleensä 'Boot floppy' kohdasta ADFFS:n ikonin valikosta

Jotkut kovalevyasennukset vaatii !Run scriptien korvaamista ADFFS:n tarjoamilla versioilla. Näihin lukeutuu esimerkiksi Alone In the Dark ja Dune2 (CD-versio). Dune2 vaati myös muuta elvytystä. Myös näitä kovalevyasennuksia käynnistäessä tulee ADFFS:n olla käynnissä koska se tarjoaa skriptien käyttämiä ominaisuuksia.

Raspberry Pi:n tekee erikoiseksi AnyMode ja sen mukanaan tuomat hienoudet. Käytännössä sen avulla pystytään asettamaan minkä kokoinen tahansa resoluutio ja r-pi hoitaa gpu:lla graffan skaalauksen koko ruutuun.

Useampi levyisten softien levynvaihto tapahtuu ctrl-shift f1-f9 yhdistelmällä.

Foorumipostissa mainittu !Boot.Loader on käytännössä sd-kortin fat-osio. Joten muokkaus on helppo tehdä myös PC:llä tai vastaavalla. ...ja esim. tiedosto joka näkyy RiscOS:ssä CMDLINE/TXT nimisenä on oikeasti CMDLINE.TXT niminen.

Pelit tukevat myös näppäimistöä kontrolleinaan. Varmaan ei ollut aikoinaan kaikilla joystickejä Acorneissaan.

RiscOS saattaa olla inan kummallinen käyttää, mutta siinä on itseasiassa paljon näppäriä ominaisuuksia. Sen käyttöön tarvitaan kolminäppäiminen hiiri. Keskinäppäimellä saa menun näkyviin. Yksi jännimmistä asioista on softat, jotka ovat vähän samaan tapaan rakennettu kuin Mäkki-softat. Ajettavasofta on hakemisto, jossa on tietynlainen rakenne. Softan sisältämiä tiedostoja pääsee tarkastelemaan shift pohjassa tupla klikkaamalla ikonia.

Koko hommasta tulee mieleen vähän erilainen WHDLoad. Jos jollain lojuu käyttämätön Pi nurkissa, niin tässä on mielestäni hauska käyttökohde.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: