Viikon namupala
hakemistoon

Amiga Inc. kehittää uutta laitteistoriippumatonta Amiga-käyttöjärjestelmää. Uuden järjestelmän kehitysympäristön ensiversio, Amiga SDK 1.0, julkaistiin keväällä ja ensimmäiset ilmaisohjelmat uudelle Amigalle ovat jo ilmestyneet. Tutustumme orastavaan tarjontaan esittelemällä loppuvuoden ajan joka viikko yhden tällaisen ohjelman.

Juggler

41/2000 - Janne Sirén

Amigan varhaishistoria tuntee kaksi erityisen kuuluisaa demoa: Boing-demon ja Jugglerin. Hieman nykyisestä Amigan Boing-logosta poikennutta punaruutuista palloa pompotellut Boing oli aivan ensimmäisiä alkuperäisen Amigan ohjelmia, kun taas jonglööri-Juggler seurasi hieman myöhemmin, vuonna 1986. Teknisesti vain Boing todella suoritti reaaliaikaista laskentaa, kun taas Juggler oli pelkkä animaatio, mutta molemmat loksauttelivat aikoinaan leukoja - ne olivat sulavuudessaan ja näyttävyydessään aivan ennennäkemättömiä.

Ymmärrettävästi ei sen enempää Boing kuin Jugglerkaan edusta mitään erikoista nykypäivän tekniikan rinnalla, mutta historiallista arvoa niillä lienee monille amigisteille sitäkin enemmän. Amiga SDK 1.0:n mukana toimitetaankin pari erilaista versiota uudistetusta Boing-demosta, joissa on lämmitelty alkuperäistä ideaa hieman paremmalla grafiikalla. Sen sijaan Juggler, jonka sulava animaatio ja silloin harvinainen raytrace-grafiikka kohahduttivat aikoinaan, on portattu uudelle Amigalle alkuperäisessä muodossaan.

Tehtävää on helpottanut Jugglerin tekninen toteutus: animaatio on helppo tuoda uuteen ympäristöön. Itse asiassa uusi Juggler ei ole muuta kuin alkuperäinen Juggler-animaatio tallennettuna SDK:n mukana tulevan Viewflm-katseluohjelman ymmärtämään muotoon. Pieni, noin 320x200-resoluutiossa pyörivä animaatio menettää osan hohdostaan hukkuessaan työpöydän kookkaampien ikkunoiden joukkoon, mutta se jokin siinä jaksaa edelleen sävähdyttää. Pakollinen lisäys jokaisen entisen ja nykyisen amigistin kokoelmiin...