World of Amiga '99 -päiväkirja
hakemistoon

Keskiviikko 21.07. kello 15:23
World of Amiga '99 -uutiset avattu. Varsinainen palvelu käynnistyy torstaina 22. heinäkuuta.

Torstai 22.07. kello 00:07
Matkalaukut on pakattu ja World of Amiga '99 -työpari suuntaa muutaman tunnin kuluttua lentokentälle. Odotettavissa on hyvin mielenkiintoiset messut, etenkin kun Amigan osanotto on ilmeisesti laajentunut entisestään. Vaikka messut alkavatkin varsinaisesti vasta lauantaina, tutustumme tapahtumapaikkaan jo huomenna perjantaina, joten pysykää kuulolla!

Torstai 22.07. kello 15:42
Saavuimme Finnairin uudella Airbusilla aamutuimaan ja olemme parhaillaan kotiutumassa Lontooseen. Kartta unohtui hotelliin, mutta kuka sellaista Lontoossa tarvitsee?

Torstai 22.07. kello 16:23
Kävimme juuri lunastamassa Episode I -liput Euroopan suurimmaksi itseään mainostavaan Odeoniin, hinta melkein 90 mk kappale. Star Wars on pyörinyt Lontoossa vajaan viikon.

Torstai 22.07. kello 21:50
Episode I nähty ja todettu uskolliseksi Star Warsin hengelle. Harkitsemme juuri Star Wars -ateriaa Pizza Hutissa... Huomenna puhumme vain Amigasta, lupaus. Ja ehkä AmiColasta.

Perjantai 23.07. kello 13:12
Olemme nyt saapuneet World of Amiga -messujen tapahtumapaikan ulkopuolelle. Bongasimme jo Petro Tyschtschenkon puhumassa puhelimeen. Ja ei kun sisään.

Perjantai 23.07. kello 15:29
Autamme juuri UGN:n standin pystyttämisessä. Ehdimme jo auttaa Amigaakin siirtämällä ison lastin AmiColaa kulissien taakse. Amigan kotisivuille saattaa ilmestyä linkki UGN:n webcamiin. Avoin lehdistötilaisuus on huomenna klo 18:00 Lontoon aikaa, suljettu tilaisuus sunnuntaina.

Perjantai 23.07. kello 17:28
Amigan standi nousee kohinalla. Siellä on iso lasivitriini, johon arvatenkin ilmestyy Amiga NG:n kotelomallit myöhemmin. Paljon standeja on vielä ihan kesken.

Perjantai 23.07. kello 19:05
Amiga NG:n kotelot asetettiin juuri esille - videon kokoinen sulavalinjainen kotelo ja näyttö. Väreinä harmaata ja mustaa, hyvin tyylikäs. Edessä kaksi USB-liitäntää, takana kaksi korttipaikkaluukkua.

Perjantai 23.07. kello 19:29
Näimme juuri muoveissa olevan AmigaOS 3.5 -laatikon. Julkaisun tosin pitäisi olla vasta ensi kuussa. Olemme viisaampia, kun messut alkavat huomenna.

Perjantai 23.07. kello 19:39
Hyllyllä on muoveissa olevia AmigaOS 3.5 -pakkauksia, tyhjinä tosin. Takahuoneessa pyöri AmigaOS 3.5 livenä, siitä nähty ohimennen vasta tiedostojen kopiointia ja järjestelyä. Nyt useamman tiedoston kopioinnin aikana ruudulle näkyy tulevan progress bar.

Perjantai 23.07. kello 20:21
Jim Collas saapui tapahtumapaikalle.

Perjantai 23.07. kello 20:41
Jannet kelanvetopuuhissa: "Ei onnistu, Mr. Collas seisoo meidän kaapelin päällä!"

Perjantai 23.07. kello 22:00
Ohjelmistouutuutena Amiga Forever 3.0 on myynnissä, mukana AGA- ja MIDI-tuella varustettu UAE. Messuhalli suljetaan klo 20 paikallista aikaa. Lisää uutisia huomenna!

Lauantai 24.07. kello 00:04
Ensimmäinen World of Amiga -päivä on takanapäin ja rentoudumme paikallisessa nettikahvilassa. Varsinaiset messuthan alkavat vasta huomenna ja tänään vietimme koko päivän auttamalla User Group Networkia ja mm. Amigaa järjestelyissä.

Sekä User Group Network että mahdollisesti myös Amiga tulevat raportoimaan tapahtumasta web-kameran ja konferenssien voimin, joten kannattaa vilkuilla UGN:n ja Amigan kotisivujen suuntaan. Mekin toki jatkamme raportointia tämän sivun kautta.

Messupaikka on kohtuullisen kokoinen, kolmeen kerrokseen jaettu halli, jossa näyttelytiloja on siellä ja täällä. Näyttävin ständi on itseoikeutetusti Amigalla, joka on selvästi panostanut julkisivuunsa. Suuri videoseinä, näyttelyhylly jota koristavat AmigaOS 3.5 -laatikot (tyhjiä) ja Amiga NG:n lasivitriini ovat omiaan herättämään kiinnostusta.

Totesimme myös yksimielisesti, että uusi, seuraavan sukupolven Amiga on hankkimisen arvoinen, ainakin jos sisuskalut ovat yhtä herkulliset kuin ulkokuori. Hieman Sega Saturnia muistuttava laatikko upotettuine Amiga-logoineen on todella tyylikäs. Laajennusvaraa kaipaaville tulee onneksi myyntiin kookkaampikin emolevy.

Muistakaa vilkaista Amigan kotisivuille, jossa on julkistettu yhteistyö Corelin kanssa. Ehkäpä huomenna saamme myös mahdollisuuden jutella Jim Collasin kanssa, tänään hän tyytyi seisoskelemaan nettiletkumme päällä ja meillä riitti muutenkin töitä. :-)

Lauantai 24.07. kello 12:22
Messut ovat alkaneet. Esittelyssä nähty mm. IBrowse 2 ja Wildfire PPC. UGN:n IRC-konferenssit ovat alkaneet ja kiertävä webcam starttaa pian. Väkeä on aika paljon.

Lauantai 24.07. kello 12:38
Voyager 3 on myynnissä 20 punnan messuhintaan. Saimme juuri kutsut Amigan iltatilaisuuteen, jossa Collas puhuu ja josta on videoyhteys AmiWestiin. Tilaisuus on klo 17.30 - 19.30 paikallista aikaa.

Lauantai 24.07. kello 12:50
Myös IBrowse 2 on myynnissä, 35 puntaa, päivitys 12 puntaa. Uusi AmigActive-lehti on näytillä, tulee myyntiin muualla 30.9. ClickBoomin T-Zero on myynnissä sekin.

Lauantai 24.07. kello 14:08
UGN:n teknikoilla on ongelmia sähkön ja verkon kanssa, joten webcam ja IRC myöhästelevät. Amigan standilla esitellään parhaillaan Wildfire 7 PPC:tä videoseinällä. Upea!

Lauantai 24.07. kello 15:52
Webcam toimii UGN:n sivulla ja käyttää Saku 99:ää varten tehtyä Vidicam-ohjelmaa. Hyvä Suomi! :-) Collas, Havemose ym. ovat juuri kamerassa ja IRC:ssä.

Lauantai 24.07. kello 18:47
Annex esitti juuri kolme biisiään ja saimme haastattelun, jonka yritämme julkaista illalla, Amigan tilaisuuden jälkeen. UGN:n webcam lähettää kohta kuvaa eri paikoista.

Lauantai 24.07. kello 19:21
Juttelimme juuri AROS-projektissa olevan henkilön kanssa, ja hän kertoi että AROS alkaa valmistua. Lähdekoodi julkaistaan Aminetiin tämän viikonlopun aikana.

Lauantai 24.07. kello 19:51
Messut loppuivat tältä päivältä ja virta on sammutettu standeilta, joten webcamit täytyi sulkea. Lehdistötilaisuus alkaa vajaan tunnin kuluttua, lisää uutisia sitten.

Lauantai 24.07. kello 20:10
Päivän suuri uutinen: Allan Havemose on ajanut viiksensä.

Lauantai 24.07. kello 20:51
Transmeta!!!

Sunnuntai 25.07. kello 00:26
AROS (Amiga Research OS) on julkaistu Aminetiin (/misc/emu/).

Sunnuntai 25.07. kello 02:13
Amiga listasi yhteistyökumppaneitaan: Sun, Corel, Transmeta, Broadcom... ei vielä kuitenkaan kaikkia. Esittelivät AmigaObjectsien ideaa yms. Lisää raporttia sunnuntaina, nettikahvila oli jo suljettu.

Sunnuntai 25.07. kello 13:20
Eilinen oli User Group Networkin ryhmälle teknisiä haasteita täynnä. Reilusti puolen päivän jälkeen alkoi näyttää ilmeiseltä ettei VLab-pohjaista web-kameraa saada käyntiin. Tartuimme tuumasta toimeen ja tarjosimme ryhmälle omaa Vidi 12 -pohjaista vararatkaisuamme, joka itseasiassa kehitettiin alunperin Saku 99:n tarpeisiin, mutta todettiin turhan heikkolaatuiseksi paremman vaihtoehdon ilmaannuttua.

Vidi 12:n ohjelmisto ei tue web-kameran tarpeita, joten sen kylkeen purkattiin Janne Sirénin erään Fish-levyltä löytyneen lähdekoodin pohjalta tekemä ohjelmanpalanen. Saimme kuin saimmekin kameran pyörimään muutamien lähiverkko-ongelmien ratkettua juuri sopivasti Jim Collasin, Allan Havemosen ja Rick LeFaivren saavuttua ständille IRC-konferenssiin. Voisiko parempaa ajoitusta enää olla?

AmigaOS 3.5:n vielä keskeneräinen versio oli esittelyssä. Selvästi uutena erottuivat kehittyneempi ikonijärjestelmä ja parempi drag and drop -tuki. Nyt ikonit pystyy järjestelemään nimen mukaan jne ja kansioikkunoiden kokokin saadaan automaattisesti säätymään sisällön mukaan (resize to fit). Lisäksi ikonit voivat olla animoituja, esimerkkinä eräs ikoni oli olevinaan vuosi 2000 -laskuri.

Tulostintuki on nyt täysin 24-bittinen ja tulostinasetusten ikkunassa näkyy esimerkkikuva, josta asetusten vaikutuksia voi tarkkailla. Myöhemmin Amigan esittelyvideolla vilahti myös AmigaOS 3.5:n uudistettu HDToolBox ja AWeb - käyttöjärjestelmän mukana toimitettava selain.

Amigan tunnuskappaleesta tuttu Annex esiintyi messuilla, ja esitti kolme kappalettaan: Back for the future, Keep the momentum going ja The Spirit of Amiga. Kappaleet tuntuvat paranevan loppua kohden, Back for the futuren hieman nykivä rytmi on vaihtunut jo varsin soljuvaan melodiaan The Spirit of Amigassa. Tanssiesitys oli tietysti mukavaa katseltavaa.

Onnistuimme bongaamaan Annexilta myös haastattelun, yksinoikeudella Suomen Amiga-käyttäjille. Vastaukset ovat suomennettuja mukaelmia suhteellisen rennosta vuoropuhelusta. Koko Annex oli paikalla, mutta vain Sandra ja Alex olivat äänessä.

Mitä tykkäätte tämän vuoden World of Amiga -messuista?

Parempi ympäristö esiintyä. Viime vuoden tapahtumapaikan, hotellin lava oli pienempi ja epämukavampi. Itse messut ovat aika samanlaiset, paitsi että Amigan ständi on nyt näyttävämpi.

Oletteko koskaan käyttäneet Amigaa?

Sandra: Kyllä olen, mutta en vielä en ainakaan omista. Saatan ostaa Amiga NG:n, jos siitä tulee hyvä.

Alex: En omista Amigaa, mutta säveltäjällämme on monta Amigaa, joita olen käyttänyt. Aion ottaa joskus "Amiga-oppitunteja".

Mitkä ovat Annexin tulevaisuudensuunnitelmat?

Esiintyä Amigan ja Amiga-yhteisön musiikillisena symbolina, kuten tähänkin asti. Esiintymistä tullaan kehittämään eteenpäin, kuten musiikkiakin. Marraskuussa Kölnin messuilla tullaan julkaisemaan uusi levy, jolla on vähintään yksi uusi biisi, ehkä enemmänkin.

Mistä tulee nimi Annex?

Ei aavistustakaan, mutta arvailemme ettei niin voimakkaanoloinen sana voi olla tarkoittamatta mitään, joten sen on kai pakko kuvastaa Amiga-yhteisön voimaa. :-)

Oletteko jo maistaneet AmiColaa?

Emme vielä.

Teidän pitäisi...

(Sandra lähtee hakemaan AmiCola-tölkkiä.) Mmm, ihan hyvää. Ei ole kyllä Pepsiä eikä Cokista, mutta se on AmiColaa.

Onko teillä jotain sanottavaa suomalaisille amigisteille? (*doh*)

Kiitos kaikille amigisteille! Muistakaa ostaa marraskuussa ilmestyvä levy.

Toimituksen huomiona todettakoon, että Annex on livenä todella mukavan oloinen porukka. AmiColan kohdalla tosin taisivat olla kohteliaita, sillä ainakaan me emme järin vakuuttuneita olleet AfriColan mieleen tuovasta mausta. Amigan Axel Kraemer ei tiennyt mitä Cola sisältää, mutta totesi ettei se ole ainakaan mitään tunnettua merkkiä: "It's something special." Tietääköhän kukaan mitä se sisältää? :-)

Päivän varsinainen kohokohta oli kuitenkin illalla, kun kokoonnuimme pienen juomatarjoilun jälkeen auditorioon Amigan videokonferenssiin. Tilaisuudesta oli yhteys AmiWest-messuille yhdysvaltoihin. Petro Tyschtschenko avasi konferenssin pyöräyttämällä käyntiin Amigan toiminnasta kertovan pienen musiikkivideon, joka on tänään jo myynnissä 10 punnan hintaan. Kyse ei ollut mistään Annexin tanssivideosta, vaikka heidän musiikkiaan käytettiinkin.

Valkokankaalla välähteli kuvia Amigan toimitiloista ja Petro keräsi itseoikeutetusti parhaat naurut yleisöltä koomisilla liikkeillään ruudulla. Sitten tulivat yhteistyökumppanien logot. Sunin kohdalla kukaan ei oikein ehtinyt reagoida, Corel keräsi jo melkoiset aplodit, mutta kun sinisellä pohjalla tumma Transmeta-teksti seilasi ruudun läpi, sali suorastaan räjähti aplodeihin.

Videon jälkeen Jim Collas puhui pitkään ja hartaasti, kerraten ensin jo aikaisemmin kuullun Amigan vision uudesta vallankumouksesta ja alkaen sitten palapalalta tarkentamaan. Hän esitti hyvinkin inspiroivia esimerkkejä siitä miten AmigaObject toimii.

AmigaObjecteja kannattaa ajatella palveluina, esimerkiksi set-top-boxissa on TV-viritin, tietokoneessa kiintolevy, yms. Kaikki nämä palvelut ovat Amigan käyttöympäristön laitteiden käytettävissä täysin läpinäkyvästi, riippumatta siitä missä ne fyysisesti sijaitsevat. Idean hahmottamiseen meni Collasin kaltaisen taitavan puhujan kuulijanakin kauan, joten emme odota teidän vielä tämän pohjalta ymmärtävän - suunnitelma on kuitenkin hyvin vakuuttava.

Collas jatkoi kuitenkin kertoen, ettei kaikkia suunnitelman strategisia kohtia voida vieläkään paljastaa - itseasiassa tavallisesti yhtiöt tuskin paljastaisivat näinkään paljoa. Kaikki palaset toivottavasti loksahtavat meilläkin paikalleen kolmen - viiden kuukauden kuluessa.

Seuraavaksi puhuivat Rick LeFaivre ja Allan Havemose. He kertasivat suunnitelman teknisiä yksityiskohtia ja näyttivät mm. kaavion MCC:n teknisistä ratkaisuista. Transmetaa ei suoraan nimetty uutena prosessorina, mutta toisaalta se mainittiin videolla yhteistyökumppanina ja parivaljakko heitti pilke silmäkulmassa juttua tyyliin: "Emme vielä voi puhua Transmetan valinnasta prosessorina."

Linuxistakin puhuttiin pitkään, vaikka Amigan puolelta sen merkitystä vähäteltiinkin. Eräässä kaaviossa Linux oli vain pieni palanen muiden joukossa. Yleisön huolenaiheita lievennettiin kuitenkin kertomalla kuinka Linuxista saadaan hyvinkin modulaarinen paketti, jossa esimerkiksi ajurit ladataan run-time moduuleina. Amiga on lisäksi saanut Linuxin pakattua jo 256 - 512 kilotavuun sekä ROM-piirille.

X-Windows taasen tarjotaan lähinnä vain kehittelijöille ja harrastelijoille, information appliancet saavat oman ikkunointijärjestelmän. MCC:stä tulee muutenkin tarvittaessa varsin Linuxmainen, mutta vain jos käyttäjä niin haluaa. MCC on information appliancien tavoin osa Amigan käyttöympäristöä, mutta se laajenee kehittelijöiden ja harrastelijoiden tarpeisiin myös perinteisemmäksi tietokoneeksi, joskin todella hyvistä osista tehdyksi sellaiseksi.

Havemose mainitsi myös, että AmigaObject tehtiin alunperin C++:lla ja on nykyisin myös Java-muodossa. Java tulee olemaan Amigan suunnitelman kannalta hyvin tärkeä. LeFaivre jatkoi kertomalla Sunin reaktion: "Heillä on tämä loistava teknologia (Java), mutta he eivät tiedä mitä tehdä sillä. Kun kerroimme suunnitelmamme heille, he halusivat heti mukaan." Sama koskee myös muita teknologioita, Amiga haluaa yhdistää teknologioita uudella, vallankumouksellisella tavalla.

Vallankumouksellinen teknologia, vai vain hyviä puhujia? Meistä ainakin tuli uskojia.

Sunnuntai 25.07. kello 15:30
UGN:n Euroopan edustajat, mukana Janne Sirén, pitivät kokouksen Jim Collasin kanssa käyttäjäryhmäasioista. Lontoo hiljenee, lähdemme lentokentälle. Kiitos.

Maanantai 26.07. kello 00:52
World of Amiga -työpari on palannut Suomeen. Tarkempaa selontekoa matkasta on odotettavissa seuraavan Saku-lehden myötä. Vielä kerran kiitos mielenkiinnostanne, otamme mielellämme palautetta vastaan.