C=lehdet Saku-rompulle (tai yleensä d...

Saku-foorumi » Interaktiivinen Saku » Viestit 2014 » C=lehdet Saku-rompulle (tai yleensä digitaaliseen muotoon) « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Sunnuntaina, 8. kesäkuuta, 2014 - klo 13.11:   
(Off-topic -aihe siirretty omaan ketjuunsa. -Moderaattori)


quote:

ShK kirjoitti:

Olen ollut yhteyksissä Jari Peltolaan (editor-in-chief|MB magazine) aiheesta, että jos olisi mahdollisuus saada C=-lehden vuosikerrat Saku -romppujulkaisuun. Olemme kuitenkin saaneet huomata, että C=-lehden romput voivat olla meille vaikea pala. Ydinongelma on siinä, että millä oikeuksilla MikroBitti on artikkelit aikanaan ostanut ja onko heillä lupa uudelleen julkaista ne. Omasta mielestäni asiaa kannattaisi yhä jaksaa selvittää, sillä kyseessä olisi mittava kulttuuriteko.




Jotenkin muitelisin että joskus kustantajalla oli vakaa aikomus saada vanhat Mikrobitin vuosikerrat nettiin/rompulle, mutta siihen olisi pitänyt saada jokaiselta entiseltä avustajalta kirjallinen lupa. Voi nyt olla että kyseessä oli joku toinen mikrolehdykkä... Toivotaan parasta! C=-lehdet ovat hieno aarre.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 8. kesäkuuta, 2014 - klo 13.58:   
asiaa joskus tosiaa selvitettiin ja lehtitalon puolelta tuli juurikin kyseisestä syystä aika kylmää suihkua niskaan. epäilen ettei ihan lähitulevaisuudessa asian suhteen tapahdu muutosta :-(

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 8. kesäkuuta, 2014 - klo 14.37:   
Olin 1994-1995 mukana keskusteluissa MikroBitin puolelta a.o. asiassa ja tosiaan tilanne on se, että siellä vuodesta 1994 on toimittu sopimuksella ja ehdoilla joka sallii digitaaliset arkistot kuten romput - ja niitä on jonkun verran tehtykin. Sitä ennen lehdentekijöiltä ostettiin oikeus vain paperijulkaisuun.

Ongelma on tosiaan vuosi 1993 ja sitä edeltävät vuodet - eli esim. koko C=lehden aika. Siellä juridiikka ainakin silloin meni niin, että kaikilta pitäisi saada luvat erikseen - käytännössä siis aika mahdoton tehtävä. En sitten tiedä onko lainsäädännön tai muiden suunnalta tullut tähän uutta sittemmin, mielestäni yleinen etu kyllä olisi, että vanhoja lehtiä voitaisiin digiarkistoida julkiseen jakeluun.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 9. kesäkuuta, 2014 - klo 16.06:   
kuinka pitkä on copyright aika tuossa ?

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 10. kesäkuuta, 2014 - klo 14.04:   
En tiedä. Eikös copyright yleisesti periaatteessa ole aika massiivinen, 75 vuotta tekijän kuolemasta tai jotain sensuuntaista?

 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 14. kesäkuuta, 2014 - klo 10.47:   
75 vuotta tekijän kuolemasta. Ei taida meidän elinaika riittää kun oltiin samanikäisiä tekijöiden kanssa :-)

C= lehden tapauksessa ei välttämättä olisi mahdoton rasti kerätä kaikilta avustajilta luvat talkootyönä. Se kyllä vaatisi mittavan urakan mutta vuosikertojen ja avustajien lukumäärä on melko rajallinen. Myös aihepiiri on tarkkaan rajattu ja meidän käyttäjien verkostosta löytyy aina joku joka tuntee jonkun joku tuntee kaverin kautta oikean henkilön tai perikunnan.

Esimerkiksi julkaisemalla pienimuotoisen nettikampanjan voisi pelkästään tavoittaa suurimman osan avustajista. Loppuihin joutuisi käyttämään salapoliisintyötä ja välttämättä kaikkia ei siltikään löydetä. Mutta helpompaa se nyt on kuin kymmenen vuotta sitten.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Lauantaina, 14. kesäkuuta, 2014 - klo 18.21:   
@itix:

Nimet löytyvät tosiaan helposti C=-lehdistä. Hauskana yksityiskohtana on, että 2/1990-lehden tekijälistan sivulla lukee, että se on 1/1990-numero.

Toinen asia on tosiaan miten luvat pyydetään. Kaikki eivät tunnetusti ole edes hengissä enää.

Tässä nimikooste kaikista numeroista:

PäätoimittajaEskoensio Pipatti
ToimitussihteeriTuija Luukkala
Sari Alho
Toimitussihteeri/ToimituspäälikköTuija Lindén
Toimittaja/toimituspäälikköKim Leidenius
ValokuvausAki Korhonen
Pekka Väänänen
Taitto ja PiirtoksetWallu
Pentti Nuortimo
Toimitustyöryhmä/Vakituiset avustajatAnssi Ahonen
Kai Becker
(Toimittaja)Pasi Andrejeff
Max Hamberg
Pasi Hytönen
Jyrki J.J. Kasvi
Jukka Marin
Tomi Marin
(Pelitoimittaja)Niko Nirvi
Jori Olkkonen
Pekka Pessi
Jouni Smed
Jouko Riikonen
Jukka Tapanimäki
Risto Siilasmaa
Petri Teittinen
Juha Tuominen
Juhani Vehviläinen


 

itix
Käyttäjätunnus: itix

Rekisteröity: 6-2009
Lauantaina, 14. kesäkuuta, 2014 - klo 21.35:   
Kasvi, Nirvi, Wallu sekä Marinit ovat varmasti helppoja tavoittaa ja uskon että jos päätekijöiltä saataisiin luvat olisi helppo saada myös loput mukaan. Lupien kysyminen pitäisi varmaan tehdä yhteistyössä lehtitalon kanssa koska heillä on kai jonkinlaiset oikeudet lehteen? Näillä on myös lakimiehet jotka osaavat luonnostella sopimustekstin. Lehtitalolle se maksaa jonkin verran mutta ei se ehkä mahdoton rasti ole päästä yhteistyöhön. Lehdet varmaan pitäisi käydä vielä yksitellen läpi artikkeli artikkelilta ettei ketään jää pois. En kyllä usko että ketään puuttuu.

Sikäli kun tekijä on jo menehtynyt oikeudet ovat siirtyneet perikunnalle. Tämä on vaikein osuus koska täytyy saada lupa koko perikunnalta ja perikunta täytyy tietysti selvittää. Tekijänoikeus periytyy kuten muukin omaisuus.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 15. kesäkuuta, 2014 - klo 13.30:   
Onkohan toimittajalista kuinka kattava? Lehdissähän on usein avustajien kirjoittamia juttuja, joista kaikkia ei ole lueteltu "apinalaatikossa". Miten mahtoi olla C=lehden kohdalla?

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Sunnuntaina, 15. kesäkuuta, 2014 - klo 19.43:   
Ei ole kattava. Nopea vilkaisu 11 ekaan numeroon:

Ville Tarmola, Markku Alanen, Pekka Heino, Hannu Pohjanheimo, Mika Suominen, Markus Aalto, Lauri Henttonen, Pekka Honkkanen, Kai Becker, Mikko Palatsi, Jukka O. Kauppinen, Antti Litmanen, Kai Lindfors, Topi Maurola, Markku Heiskari, J-P. Santikko, T. Kotipelto, Jukka Petrov, Ari Hypönen, Toni Luode, Jouko Riikonen, Paavo Merilinna, Kim Nordlund, Petro Huoponen, Jussi Pakkanen, Petteri Tuulos, Jouni Kaskiharju, Esa Männistö, Jarmo Nikula, Antti Koivisto, Jari Pyykkö, Antti Oksannen, Mikko Paajala, Juho Anttila...

Osa Guru-palstan tekstejä, mutta toisaalta kaikissa Guru-palstan vinkeissä ei ole nimeä lainkaan. Sitten pelipalstaa pidetään Baron Knightlore -nimimerkillä ja pari artikkelia joissa ei nimeä näy lainkaan.

 

vesku
Käyttäjätunnus: vesku

Rekisteröity: 4-2010
Sunnuntaina, 15. kesäkuuta, 2014 - klo 21.27:   
Baron Knightlore = Teittinen

 

Zilverfang
Käyttäjätunnus: zilverfang

Rekisteröity: 11-2011
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 10.33:   
Vähän aiheen ohi, mutta C-lehdet on luettavissa ainakin täällä digimuodossa:

http://amiga.unikko.org/C-lehti/

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 11.00:   
Tapio Kivistö on nimitetty 24.6. alkaen MB-lehden päätoimittajaksi. Olemme jatkaneet hänen kanssa keskustelua mahdollisuudesta saada C=-lehdet Saku-rompulle.


quote:

Tapio Kivistö wrote:

Juttelimme taannoin Peltolan Jarin kanssa noista C=-lehden vuosikertojen digitoimisesta ja totesimme tosiaan, että tekijänoikeusasia voi olla tässä hankala. Selvittelen vielä sitä, mutta kovin paljon en uskalla tältä osin luvata.




 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 11.44:   
ShK:

Mielenkiintoista - vrt. pohdinta MB:n tulevaisuudesta: http://saku.bbs.fi/discus/messages/2593/9863.html?1401127842 - Taustaa Tapio Kivistöstä vuodelta 2011, nythän kaikki tai lähes kaikki alla linkissä mainituista lehdistä on myyty Sanomasta ulos, poislukien MB: http://www.sanomamagazines.fi/yritysinfo/mediamateriaali/tiedotteet/art1665-Tapio-Kivisto-kehittamaan-Sanoma-Magazinesin-tekniikkalehtia.html

Mitäköhän käy MB:lle tulevaisuudessa? Toivottavasti tämä kuitenkin kääntyy tilaisuudeksi panostaa lehteen jollain uudella tavalla! Vaihtuikohan päätoimittaja talon vai vanhan päätoimittajan päätöksellä? Jos talon päätöksellä, ehkä siellä sitten on vielä jotain suunnitelmia panostaa lehteen (tai myydä se)?

Mitä tulee C=lehtien laittamiseen yhdistyksen rompulle, niinhän se on että tarvitsemme siihen asianmukaiset luvat tai muuten sitä ei voi tehdä. Kiitos ShK että olet pitänyt asiaa tutkalla, vaikka vaikealtahan tuo tosiaan vaikuttaa.

Muista esitellä uudelle päätoimittajalle myös kutsu lähettää lehden toimittaja/avustaja Saku 2014 -tapahtumaan pohjustamaan juttua retrotietokoneharrastuksesta Suomessa. Tai jos ei muuta, ehkä paikalla käyvä toimittaja/avustaja voisi tehdä nettijutun MBnet.fi:hin aiheesta...

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 12.22:   
Lisätietoa edellä mainitusta:

Tapio Kivistö MB- ja Auto Bild Suomi -lehtien päätoimittajaksi
https://www.sanoma.com/fi/uutiset/tapio-kivisto-mb-ja-auto-bild-suomi-lehtien-paatoimittajaksi

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 6. heinäkuuta, 2014 - klo 12.26:   
Keskustelu MB:stä lienee parempi jatkaa täällä:

http://saku.bbs.fi/discus/messages/2593/9863.html?1404638690

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: