Keskustelua Saku-foorumin tarpeellisu...

Saku-foorumi » Interaktiivinen Saku » Viestit 2001 » Keskustelua Saku-foorumin tarpeellisuudesta « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Janne Sirén
Torstaina, 1. maaliskuuta, 2001 - klo 18.25:   
Torstai, 01.maaliskuu, 2001 - klo 14.25
Sirpa Pöyhönen kirjoitti:

Se tällaista askeettista nyyssifriikkiä hiukan mietityttää, että eihän nykyinen Amiga-keskustelu vain jakaannu liian monen alueen kesken niin, ettei aktiivista toimintaa lopulta riitä kunnolla mihinkään?

--

Sirpa: Huolesi Amiga-keskustelun pirstoutumisesta on ihan aiheellinen, joskaan en ole varma onko foorumi silti aihe lisähuoleen.

Asemansa kauan säilyttänyt uutisryhmä sfnet.atk.amiga tuskin menettää kävijöitä tai välttämättä saisi niitä suuresti lisää oli foorumia tai ei. Keskustelua tästä on käyty ennenkin, mm. postituslista vs. uutisryhmä.

Jälkimmäinen on ollut olemassa kauemmin kuin mikään muista nykyisistä aktiivifoorumeista, ja sitä on myös mainostettu siellä ja täällä (myös Sakussa), mutta samanlaista tunkua se ei ole silti saanut (tai toisaalta erityisesti suhteessa Amigan menestykseen menettänytkään kävijöitä) kuin esim. Sakun tai sittemmin DOT:n postituslistat.

Näin ollen mielestäni on ollut jo kauan ilmeistä ettei uutisryhmä ole syystä tai toisesta niin houkutteleva viestintävaihtoehto kaikille, kun taas toisille se on ainoa oikea - etenkin niille jotka muutenkin seuraavat paljon uutisryhmiä. On siis selvä tilaus myös ryhmän ulkopuolisille tavoille keskustella.

DOT:n Amiga-postituslista pyörii hyvin tietääkseni edelleen ja mikäpäs siinä, toisille tuntuu sopivan oikein hyvin että viestit tulevat omaan postilaatikkoon. Toisaalta kumpikaan uutisryhmä tai postituslista ei sisällä sisäistä aluejakoa ja postituslistan ajoittainen suuri volyymi on ajanut joitakin listalta pois.

Muitakin keskustelupaikkoja amigisteille on, mutta Fidonet, MBnet ja ikävä kyllä myös vapaus.com:n foorumi ovat hiljentyneet. Sakunet jatkaa niin kauan kuin sille on ylläpito ja kysyntää, mutta suunta sieltäkin lienee aika ilmeisesti Internetiin päin. Mutta näiden foorumeiden tilannetta Saku-foorumi tuskin radikaalisti muuttaa - lähinnä joku voi saada virikkeen siirtyä Sakunetistä Saku-foorumin Saku-teeman perässä, mikä on vain hyvä asia keskustelun virkeyden kannalta.

Mutta miksi sitten Saku-foorumi kun on jo toimivat DOT:n postituslista sekä sfnet.atk.amiga? Kumpikaan mainitsemistani ei suosiostaan huolimatta ratkaise kaikkia keskustelun pulmia. Postituslistan suurta volyymiä eivät kaikki siedä, toisaalta uutisryhmä ei ole onnistunut luomaan sellaista henkeä kuin postituslista ja uutisryhmät eivät ole lyöneet itseään läpi kuten web ja sähköposti. Ja on joillakuilla pointtinsakin: ei sähköposti oikein sovellu keskustelyryhmäksi. Lisäksi sähköpostitulista on piilossa liittymisen takana eikä siten sovellu satunnaiseen vierailuun eikä houkuttele olemassaolollaan kovin helposti uusia kävijöitä saati toimi julkisena viestiarkistona.

Saku-foorumi ehkä osin jo brändinsä puolesta omaa aika hyvät mahdollisuudet menestyä tunnelman ja keskustelijoiden määrän osalta. Foorumin helppous (tänne pääsee mistä vaan webin ääreltä) sekä jako aiheisiin ja alueisiin tarjoaa mahdollisuuden filtteröidä keskustelun seuraamista - viestit eivät sen enempää tuki postilaatikkoa kuin vaadi liittymistä johonkin tai news-lukijan konffausta tai sekalaisten aiheiden selailua pitkästä viestilistasta.

Epäilemättä tämäkin foorumi osoittaa heikkoutensa käytössä (rekisteröimättömyys ja viestipointtereiden puute voi olla myös kirous) ja menestys pitkässä juoksussa riippuu monesta asiasta, mutta ehdottomasti koen että tilausta hyvin järjestetylle ja aktiivisesti ylläpidetylle web-foorumille Amigasta tuntuisi olevan. Ainakin toistaiseksi.

Ja ainahan on se pointti että jos uusi Amiga tästä tulee ja menestyy niin web-foorumilla onkin yhtäkkiä aivan uudenlainen paikka auringossa... webbiähän kaikki nykyihmiset käyttää kuitenkin. :-) Mutta se on tarina erikseen.

 

Terho Henriksson
Torstaina, 1. maaliskuuta, 2001 - klo 21.40:   
Saku-foorumin tarkoituksena on olla helppokäyttöinen keskustelukanava, joka toimii uusimmilla web-selaimilla.

Valitettavasti ongelmat joidenkin Amiga-selainten kanssa varjostavat tavoitteen toteutumista, mutta suurimmalla osalla foorumi todennäköisesti toimii moitteetta.

Viestiketjujen rakentuminen on kontrolloidumpaa, koska toisin kuten uutisryhmissä tai yleisesti foorumeissa, Saku-foorumissa jonkun henkilön yksittäisestä viestistä ei voi aloittaa uutta viestiketjua vastaamalla siihen. Itse näen sen etuna, viestejä on helpompi seurata.

Kaikki foorumit tarvitsevat oman käynnistysaikansa. Saku-foorumin on tarkoitus olla täydessä valmiustilassa silloin kun mahdollista uutta Amiga-hardwarea saadaan markkinoille. Samaten yksi tärkeä aihe on Saku 2001 -tapahtuma. Tämä foorumi on myös arvokas ja erilainen tietolähde ulkopuoliselle henkilölle, joka hakee tietoa Amigasta ja Suomen Amiga-harrastajista yhdistyksen kotisivujen kautta.

Foorumissa on myös ominaisuus, jonka käyttö kannattaa ottaa tavaksi. Se on "Viestit tänään" linkki vasemmassa palkissa. Silloin foorumi näyttää selkeässä muodossa kaikki päivän aikana kirjoitetut viestit. Tällöin on helppo kommentoida uusimpiin viesteihin ja pysyä ajan hermoilla :-)

Foorumin hakutoiminnot nousevat arvoonsa kun viestejä on kertynyt satoja. Hakuja voi suorittaa lisäysajan tai hakusanojen perusteella monipuolisesti.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: