Saku #42 on julkaistu!

Saku-foorumi » Interaktiivinen Saku » Viestit 2003 » Saku #42 on julkaistu! « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Anu Seilonen
Tiistaina, 18. maaliskuuta, 2003 - klo 1.13:   
Suomen Amiga-käyttäjät ry:n Amiga-aiheisen Saku-lehden numero 42 on julkaistu, ja sen voi hakea yhdistyksen kotisivuilta seuraavista osoitteista:

http://saku.amigafin.org

tai

http://batman.jypoly.fi/~saku/
http://www.tzimmola.net/saku/

Saku on lähetetty myös Aminetiin, ja se on pian noudettavissa docs/mags-hakemistosta (saku42.lha). Lisäksi voit hakea lehden
Amiga Zonelta, puh. (017) 611 015 (avoinna 24h).

Saku #42 sisältää seuraavat artikkelit:

Aikaisempien Sakujen artikkelit
Suomen Amiga-käyttäjät ry.
Suomen Amiga-käyttäjät ry:n tiedotteet

Ajankohtaiset
Uutiset
Suomen Amiga-käyttäjät ry:n lukijakysely 2002

Testit
Catweasel MK3
Ensiaskeleita AmigaOnen kanssa
IBrowse 2.3
Creative Nomad MuVo 64MB -MP3-soitin
Pieni tulostustarviketesti
Subway-USB-ohjain

Pelit
Bill's Tomato Game
Crossfire II: Pikatestissä v1.03
Crossfire II: Haastattelussa Thomas Schulze
Nykypäivän pelit ja uudet Amigat

Sekalaiset
Alternative Party 2003
Amiga-maailma - kärsi ja kestä
Haastattelussa Genesin Bill Buck ja Raquel Velasco
MorphOS-ohjelmointia
Pegasos 1, 2 ja 1/2?

Vakiot
Posti
Errata (Quake II -kuvia)
Suomen Amiga-jälleenmyyjät
Suomen Amiga-tapahtumat
Sakunetin virallinen nodelista 7.3.2003
Tulossa
Haluttuja aiheita

Hauskoja lukuhetkiä!

 

KimmoK
Tiistaina, 18. maaliskuuta, 2003 - klo 12.47:   
Aikas upea zine, jälleen!

 

Janne
Tiistaina, 18. maaliskuuta, 2003 - klo 15.42:   
Kiitos Anu, hyvästä työstä. Ja viisaista sanoista pääkirjoituksessasi. :-)

Yhdistyksen on syytä olla "asioiden yläpuolella", vaikka emme itse aina jaksaisi ollakaan. Siitä on hyvä ponnistaa.

 

JPQ
Tiistaina, 18. maaliskuuta, 2003 - klo 22.55:   
Ja pitää tässä taas yrittää seuraavaankin juttuja voi olla että tulee useitakin.

 

J.
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 7.54:   
Itse voisin yrittää vaikka jonkinlaisen arvostelun tuosta StormC 4:stä kun tuli hankittua. Tosin ei pysty vielä asentamaankaan kun koneen romputin on rikki :-(

Ostan samantien tilalle CD-R/RW aseman ja polttosoftan niin pystyy paremmin varmuuskopioimaankin kiintolevyn.

 

Jon
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 11.04:   
Hyvä J! Samalla teet arvostelun niistä uusista värkeistä :)

Kiinnostaisikohan ketään lukea/kirjoittaa C++-ohjelmoinnista?

 

Hooligan/DCS
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 11.18:   
Ketkä ovat tilanneet CommodoreOnen? Olis kiva saada ens sakuun isompi artikkeli asiasta.

 

JPQ
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 11.24:   
J.: StormC4 testi voisi olla kivakin koska on aikasen kallis kait ? eli ettei osa sikaa säkissä. Nimimerkki StormC3.sesta en demon pohjalta pitänyt jo editointi tuntuman takia ja erään ajatus virheen joka liittyy koodin värittämiseen.
Jon: lukea kiinnostaisi ja kyllähän eräästä asiasta voisin malli koodin sakuun naputella.
Hooligan: ehdomasti olen samaa mieltä en ole itse tilannut vielä ainakaan sentään täyttää uuden sukupolven/sukupuolen Amiga perus vaatimuksen josta haaveilin.

 

Markus
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 12.59:   
Jon: Minä lukisin mielelläni C++:sta artikkelin. Voit tehdä minun puolesta vaikka aivan alkeista alkaen jutun - ja vaikka moniosaisen. :) Suoranaista C++-koodia en ole itse koskaan tehnyt.

 

JPQ
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 13.04:   
Markus: minullakin vain vähäiset C taidot mutta yritän silti eräitä ideoitani koodata. On eräs projekti joka olisi ihanne oloissa realiaikainen mutta Classic Amigalla tuskin onnistuu vaikka sillä sitä koodailenkin. Vaiheessa 0,5% eli ideoita on ja vähän testaamatonta koodia.

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 13.30:   
Täällä myös Amigan ohjelmointi C++:lla aivan alkeista lähtien otettaisiin ilolla vastaan :)

 

Jon
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 14.30:   
Ihan alkeisartikkelia ajattelin - ja senkin varmaan luettaisin jollakin gurulla ensin :)

 

Markus
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 14.54:   
Jonkinlaisena artikkeli-ideana voisi esittää myös aiheen "Mikä on Amiga?". Artikkelin voisi toisaalta esittää Saku-lehdessä tai sitten yhdistyksen kotisivuilla muualla tai sitten sekä että siten, että yhdistyksen kotisivuilta olisi linkki Sakun artikkeliin. Ideana olisi kertoa ulkopuolisille, nimenomaan uusille sukupolville (joku on sanonut, että 50-vuotiaat ihmiset eivät enää vaihda puoluekantaansa :) (en tosin taida minäkään)), mikä Amiga on.

Uuuden sukupolven Amigat eivät ota juuri tuulta siipiensä alle, jos asiakkaat koostuvat vain vanhoista Amiga-harrastajista. Itseasiassa tuolloinhan uudet Amiga-koneet myisivät itseasiassa vähemmän kuin classic Amigat - osa entisistä Amiga-harrastajista kun on kokonaan jättänyt Amigan.

Ajatellaan vaikkapa 13-vuotiaita. He ovat syntyneet 1990 ja olivat 4-vuotiaita, kun Amiga alkoi epämääräisesti "kellumaan" (omistajavaihdokset). Miten heille voisi perustella uuden sukupolven Amigaa vaihtoehtona halpis PC+Windows-koneen sijasta? Itseasiassa ennakkoluulottomat nuoret voisivat olla hyväkin kohderyhmä, koska heillä on halu oppia uutta, jolloin kone, jonka käyttö saattaisi olla hieman vaikeampaa kuin mainstream-koneen, voisi olla heille omiaan.

 

Markus
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 14.58:   
...tosin Amigan on kyllä pakko saada kunnon webbiselain kaikkine kilkkeineen, jotta nuoriso huolisi Amigan koneekseen...

 

J.
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 15.27:   
JPQ: Ei tuo StormC 4 kallis ole jos tuo H&P:n erikoistarjous (noin 50 euroa) on vielä voimassa. Itse pistin visan vinkumaan ja tilasin sen suoraan H&P:ltä. Postikuluineen hieman alle 60 egua ja tuli varsin nopeasti (olikohan vajaa viikko tilauksesta).

 

JPQ
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 16.49:   
Markus: no ei kaikki nuoret noita klikkeitä välttämättä halua ei kaikki nuoret ole samanlaisia.
J.: no ei ole tuollain joo mutta minullapa ei ole intoa tilailla saksasta kun ei ole luottokorttia joka lienee pakollinen. Kun tuskin postiennakko onnistuu. Vaikka eräs wanha ei ATK firma tunteekin suomen sattuneesta syystä hyvin niin että lähettävät postiennakolla tänne.

 

JPQ
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 16.53:   
Markus: no ei kaikki nuoret noita klikkeitä välttämättä halua ei kaikki nuoret ole samanlaisia.
J.: no ei ole tuollain joo mutta minullapa ei ole intoa tilailla saksasta kun ei ole luottokorttia joka lienee pakollinen. Kun tuskin postiennakko onnistuu. Vaikka eräs wanha ei ATK firma tunteekin suomen sattuneesta syystä hyvin niin että lähettävät postiennakolla tänne. Itse asiassa minusta kaikki alle 100euron hyvätsoftat (Kuten MakeCD ja Windows taas sellainen joka kallis) on halpoja ja StromC:tä en uskalla ostaa kun en tiedä miten hyvin toimii nykyään noi eräät jutut...

 

itix
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 18.11:   
Markus: No kannattaa unohtaa heit kättelyssä että Amigasta tai Pegasoksesta tulisi mitään massatuotetta. Se ei yksinkertaisesti ole realistista. Amigakin menestyi vain koska sille sai miljoonittain pelejä (piraattina tietenkin) ja samalla kaavalla PC että PS2 myyvät. Tälläkin hetkellä Nintendo ja Microsoft saavat lapioida kottikärryittäin rahaa ulos pitääkseen omat konsolinsa pinnalla.

Sitten jos ajatellaan hyötykäyttöä niin aika heikkoa sielläkin. Nettikoneena se voisi olla kätevä (mummot eivät kaipaa flashejä tms.) kun ei tarvitse opetella mitään lopetusproseduureja.

 

Markus
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 18.44:   
En uskokaan, että Amigasta suoranaista massatuotetta tulee. Pelkään itseasiassa, että eivät ylipäätään ota uudet Amiga-koneet tuulta siipiensä alle, kun olemassa olevasta Amiga-yhteisöstä ei taida riittää ihmisiä sekä AmigaOnelle että Pegasokselle, jostain pitäisi saada myös uusia asiakkaita. Saapa nähdä miten käy.

Saku 42:n kyselyssäkin kävi ilmi, että yhteisö vanhenee, ainkaan vielä ei uutta nuorta polvea ole tulossa. Mitäs sitten kun vanhimmat kuolevat pois ja nuoremmatkin tulevat vanhainkoti ikään? :)

 

JPQ
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 21.21:   
Markus: Ja AmigaOS4.0 vain viipyy ja viipyy. Ja Pegasos halvempi ja siitä kysynkin mikä ALVeineen sen normaali hinta saksassa ?
PS. Myykö Vesalia postiennakolla ?

 

Jon
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 21.40:   
JPQ: jäit jo junasta. Pegasos I:t meni ja II:t ovat tulossa joskus tulevaisuudessa.

 

Joanna
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 22.42:   
Jon: Tässä täytyy korjata omaa tekstiään, siis niitä Pegasos 1 levyja/laitteita saattaa vielä saada jälleenmyyjiltä. Määriä en tiedä enkä kuka niitä tilasi, mutta lienee varminta kysyä Kdh/vesalia ensinnä (ja ehkä GGS data).

Tuossa Sakulehdessä mainitsemani loppumisilmoitus koski Genesiä itseään, he ovat myyneet kaikki Pegasos 1 laitteet mitä aikovat valmistaa. Siis sekannuksen aiheuttaa se että kaikki 400+ korttia ei mennyt suoramyyntinä harrastajille vaan osa meni jälleenmyyjille.

Toinen kupru koskee Marvellin Discovery 2.. siinä oleva sram on 2megabittiä, ei megatavua. Mutta siitä virheestä syytän julkisen dokumentaation heikkoitta :)

 

Jon
Keskiviikkona, 19. maaliskuuta, 2003 - klo 23.32:   
Ok, enpä muistanut että niitä voi olla jälleenmyyjillä, mutta ei välttämättä kovin halvalla??

 

JPQ
Torstaina, 20. maaliskuuta, 2003 - klo 0.03:   
Jon: jäin ja jäin eli olisi silti kiva tietää tuon Pegasoksen hinta joka se oli ja tottakai Pegasos2 kiinnostaa oletuksena kuten myös AmigaOnet. Ja voi silti Pegasos olla AmigaOnea halvempi ?
Joanna: Ja jos tietolähde antaa väärää tietoa eikä ole mahkuja tarkistaa olet syytön ja silloinkin melkosyytön jos sinun pitäisi avata esim. pelikonsoli tarkistaaksesi mitä se sisältää. Eli jos joutuisit näkemään yletöntä vaivaa.

 

Joanna
Torstaina, 20. maaliskuuta, 2003 - klo 5.09:   
Jon: Tuskinpahan niiden Pegasos1:sten hinta liene noussut enää tässä vaiheessa. Vesalian webbisivulla hinta (Alveineen) 569.90 euroa ja se heidän tarjouksensa jossa on mukana Chiftechin kotelo on ihan kiva.

 

Joanna
Lauantaina, 12. huhtikuuta, 2003 - klo 2.52:   
Ah.. täydennyksenä viimeisimmässä Sakulehdessä olleeseen juttuuni. Catweasel III :lle on nykyisellään olemassa Beta-ajurit Pegasokseen. Kokeilen kun tässä ehdin sen tuonne asennella ja löydän jonkun neuvomaan mitä pitää tehdä että sen saa toimimaan käytännössä (mountlistoja, filesysteemejä yms?). Mutta dokumenttien mukaan sen pitäisi osata Amigan ja PC:n formaatit ainakin.

http://ami.ga/news/news76_e.htm

Sitten kun vielä joku tekisi CW III:lle Pegasoksella toimivan sidimusiikkisoittimen ja joikka + Näppisajurit niin alkaisi varmaan laite houkutella moniakin konetta vaihtavia :)

 

miksuh
Lauantaina, 12. huhtikuuta, 2003 - klo 13.26:   
Niitä PCI paikkoja sais vaan olla vähä enempi :) Noh toivottavasti Pegasos 2:n pistävät niitä edes lisää. muuten voi olla et ei raaskis yhtä paikkaa uhrata jollekin korppuohjaimelle, korppuja kun niin vähän tulee muutenkin enää käytettyä.

 

Joanna
Lauantaina, 12. huhtikuuta, 2003 - klo 13.51:   
Nojuu.. kaikkea saisi olla aina lisää mutta tuohon kokoon ja hintaan ihan määrättömiin kehtaa vaatia. Ja ainakin minä pidän siitä että emo on tuollainen söpön kokoinen :)

Itse en ainakaan tarvitse paljon PCI-kortteja kun ei ole mitään historiallisia SCSI laitteita (printteri +skanneri on USB.laitteita) ja likimain kaikelle laitteille on liittimet emolla. Nopeampi Usbi tai Firewire tuskin on käytännössä hyödylllinen vielä aikoihin, ehkä TV kortin siirto PC:stä voisi olla tarpeen sitten kun ottaa Pegan pääkoneeksi.

Tulevasta versiota ei ole ollut paljonkaan puhetta, pitää odottaa mitä he saavat aikaan.

 

KimmoK
Lauantaina, 12. huhtikuuta, 2003 - klo 14.09:   
Jos nuo uudet amigamaiset hilavitkuttimet alkavat myydä enemmänkin, niin veikkaan että ilmestyy catweasel tapainen härveli myös USB:lle...

 

miksuh
Lauantaina, 12. huhtikuuta, 2003 - klo 15.14:   
Kimmok: Toi usb versio vois olla ihan hyvä idea.

 

Janne
Sunnuntaina, 13. huhtikuuta, 2003 - klo 15.58:   
miksuh: Mielenkiinnosta - mihin ihmeeseen sinä käytät PCI-paikkoja yli kolme? Mulla ei ole PCI:ssä Pegasoksessa kiinni mitään enkä heti keksi mitä tarttisin?

 

Hooligan/DCS
Sunnuntaina, 13. huhtikuuta, 2003 - klo 16.37:   
Mulla on verkkokortti kiinni Pegasosin pci:ssä

 

JPQ
Sunnuntaina, 13. huhtikuuta, 2003 - klo 17.05:   
Hooligan: eikös emolla ole verkkokorttia muistanko siis vääriin ja jos onkin niin onko liitin vääränlainen vai mikä siinä on ?

 

Janne
Sunnuntaina, 13. huhtikuuta, 2003 - klo 20.29:   
JPQ: Pegasoksen emolevyllä on verkkokortti jos tavallinen 10/100 Mbps eetteri kelpaa... Onko Hooliganilla joku muu verkkosysteemi?

 

Joanna
Sunnuntaina, 13. huhtikuuta, 2003 - klo 22.42:   
Muilta foorumeilta + ircistä lukien hänellä on ollut ongelmia sen via-rhine ajurin kanssa. Eli se jumii isojen (10mt kokoluokka) tiedostojen kanssa. Pci kortti toimii kuulemma paremmin. Itse en ole kokeillut siitää mitään megatavudataa joten en tiedä.

 

KimmoK
Maanantaina, 14. huhtikuuta, 2003 - klo 10.19:   
Kyllä kolme PCI:tä riittää moneen, etenkin kun huomioi mitä löytyypi jo emolevyltä.

Kuitenkin henkilökohtaisista mieltymyksistä riippuen joku voi haluta näitä:
SCSI ohjain
Catweasel
Voodoo3 (kolmas monitori)
TV-kortti tai video editointikortti (joidenkin mielestä Radeon AIW on huono ja ainakin ajurit puuttuu)
Äänikortti/DSP kortti (Delfina)
Toinen verkkokortti verkon jakamiseen tai gigabit ethernet (10Mbit voi kyllä kytkeä myös USB1:n)
TotalImpact QuadG4 tai DCE Microserver...vaimikäsenytoli
Mahdollinen AGA kortti??
Skannereiden omat PCI kortit?
DAQ kortit? (~mittalaitekortit)
PCMCIA adapterikortti?

Mutta yli kolme nuista samanaikaisesti lienee jo hieman teoreettista tarvetta...
Ja jos väkisten alkaa keksiä niin olishan niitä.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: