Keskustelua aluejaosta

Saku-foorumi » Interaktiivinen Saku » Viestit 2003 » Keskustelua aluejaosta « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Anu Seilonen
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 16.07:   
Edit: Siirretty Uusi sukupolvi: Muut -alueen ketjusta "Amiga Forever 5.1 julkaistu" kommentit aluejakoon liittyen Interaktiiviseen Sakuun yhteisen otsikon "Keskustelua aluejaosta" alle.

-Thoriel


 

JPQ
Keskiviikkona, 25. joulukuuta, 2002 - klo 15.16:   
Tämä juttu kylläkin kuuluis musta Classic Amiga puolelle kun tarkemmin ajattelen koska emu emuloi Classic Amigaa eikä noita tulevia härpättimiä. Sanokoon muutkin komenttinsa tästä pointista ?

 

Janne
Keskiviikkona, 25. joulukuuta, 2002 - klo 15.44:   
JPQ: Tätä aluejakopointtia on pähkäilty Saku-"johtoryhmänkin" kanssa... Hankala asia kieltämättä.

Konsensus tällä hetkellä tuntuisi olevan meidän (heidän) päässämme se, että Classic Amiga on monella tapaa "frozen in time" -teknologiaa, joka huipentui AGA:an, OS 3.9:n ja Phase 5:n PPC-kortteihin. Tämä kehitys ei enää merkittävällä tavalla tulle jatkumaan - muuta kuin vahvassa retrohengessä. Tämä siis kuvailisi alueen Classic Amiga merkitystä sellaisena kuin sen tällä hetkellä näemme ja olemme määritelleet.

Mikä sitten on alue Uusi sukupolvi: Muut? AROS ilmeisestikin on tällainen projekti. Liian vähäinen ansaitakseen omaa aluettaan, liian merkittävä unohdettavaksi kokonaan. Amithlon ja AmigaOS XL voitaneen ajatella tulevaisuuden jutuiksi nekin, vaikka tuntuu että niiden tulevaisuus loppui ennen kuin alkoikaan. Näin siis olemme jo tuoneet emulaattorit kuvioon. Mutta entäs UAE ja Amiga Forever? Niin, nehän ovat Classic Amiga -kamaa, ja Amiga Forever on vahvasti positioinut itsensä retrotuotteeksi...

Mutta toisaalta kaikkia yllämainittuja yhdistää jatkuva kehitys, riippumattomuus Classic Amiga -raudasta ja kyky toimia nykyisillä ja tulevilla PC, yms. koneilla. Siis tapa jatkaa Amigan perinnettä muodossa tai toisessa - uusi sukupolvi? Tämä on tämänhetkinen alueen määritelmä ja sellaisena etusivulla myös kuvailtu (päivitetty viimeksi tänään). Joka tapauksessa kommentit aiheesta ja keskustelu siitä ovat enemmän kuin tervetulleita.

Miksi alueelle sitten on poimittu mukaan myös Linux ja CommodoreOne, eihän niillä ole Amigan kanssa paljoakaan tekemistä? Ja 68k-Linuxhan on Classic Amiga -asiaa tavallaan? Totta. Niin on tavallaan myös OS4 ja MOS jos niitä ajetaan PowerUp-raudalla. Rajanveto ei ole selvää, koska selviä rajoja ei ole kun tarkkaan syynätään. Mutta edelleen, Linux Amigalla on yksi tapa viedä eteenpäin kehitystä jonka voidaan ajatella pysähtyneen Classic Amiga -kategoriaan. Siksi se on tavallaan uutta sukupolvea. Toisaalta koska sekä uuden sukupolven että classicin laitteilla voidaan ajaa Linuxia ja niihin saattaa liittyä myös yhteistä keskusteltavaa, ajateltiin että Linux-keskustelu olisi hyvä irroittaa ainakin pääosin muilta alueilta.

Toisaalta CommodoreOne on aiheeseen etäisestä aasinsiltojen kanssa liittyvä uusi kehityskohde, siispä tavallaan uutta sukupolvea... kävijät ovat toivoneet sen käsittelyä täällä ja siispä näin heitä pyritään palvelemaan. CommodoreOne ei ole Amiga eikä siitä sellaista tule, ei varmasti edes "Amiga-yhteensopivaa", mutta tällä hetkellä se koetaan osaksi Saku-foorumia ja näinpä se on mukana. Kävijät ovat puhuneet.

Uusi sukupolvi: Muut -alueen ja muidenkin alueiden kuvauksia ja määrityksiä tullaan säätämään, kuten on tähänkin asti tehty, aina kun kehitys, palaute ja keskustelun linjat antavat siihen aihetta. Aluejakoa ei ole kiveen kirjoitettu, eikä kannatakaan - Amiga-maailmamme elää sellaista myllerrystä että kuka tässä mitään uskaltaa ennustella.

Selvää kuitenkin on, että Amiga-yhteisöön on muodostunut kaksi valtavirtaa - Amigan ja Genesin leirit. Toivon että ne voivat elää sulassa sovussa ja yhdessä, mutta siitä huolimatta niillä on omat tekniset puitteensa jotka erottavat - ja siten erottavat alueita. Siksi siis kaksi ensimmäistä Uusi sukupolvi -aluetta. Kuka tietää vaikka joku päivä ne taas yhdistyisivät. Lisäksi on joukko toistaiseksi vähämerkityksellisempiä teknologioita ja amigistien kiinnostuksenkohteita joita kolmas Uusi sukupolvi -alue yrittää palvella. Classic Amiga taas on puhtaaseen retroiluun sillä aidolla ja oikealla (tai tällä hetkellä enemmänkin ainoaan oikeaan harrastamiseen kun muut ovat vielä enemmän unelmointia ;-).

Miten on, millaisena te näette Amiga-yhteisön ja sen rajanvedot?

(Moderaattorit voivat moderoida tämän ketjun Interaktiiviseen Sakuun jos ja kun kokevat tarpeelliseksi.)

 

JPQ
Keskiviikkona, 25. joulukuuta, 2002 - klo 18.56:   
CommodoreOne täyttää yhden amigaan liityneen haaveni eli kuten jossain täällä sanoin ne customipiirit.

 

Anu Seilonen
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 16.04:   
Edit: Ketju siirretty Uusi sukupolvi: Amiga -alueelta Interaktiiviseen Sakuun ja uudelleennimetty yhteisen otsikon "Keskustelua aluejaosta" alle. -Thoriel

 

Ibe U
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 13.21:   
Asiaton aloitus, jolla ei oikeastaan ole muuta tarkoitusta kuin herättää huomiota.

Se voisi olla peräisin jostain muusta keskustelu foorumilta, silloin tosin vakavissaan kirjoitettuna.

Yhdistäkää nämä uudet alueet Joooko.

Kyllä kaikkien "Amiga" harrastajien pitäisi mahtua samoihin "piireihin"

 

miksuh
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 14.16:   
Henkilökohtasesti oon ihan samaa mieltä. Amiga/Pegasos kahtiajaon vahvistaminen täälläkin erillisillä alueilla ei ehkä ole paras mahdollinen
idea. Kuitenkin surinosa uusiin koneisiin liittyvästä keskustelusta on varmasti enemmän tai vähemmän yleistä juttua, joka saattaa kiinnostaa kumpaakin puolta. En tosiaan näe syytä jakaa porukkaa kahtia täälläkin.

 

miksuh
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 14.25:   
Varsinkaan kun osastoluettelossa ei ole lainkaan yleistä keskustelualuetta aluetta uuden sukupolven koneille.

Joku voi tietty sanoa, että jos toisenkin puolen jutut kiinnostaa, niin voihan sitä lukea molempia alueita, mutta eikö sillon yhtähyvin alueet voisi olla yhdistettynä. Helposti ihan huomaamatta käy niin, että AmigaOne käyttäjät lukee enimmäkseen amigaonealuetta ja pegasos tyypit omaa aluettaan. Voipi mennä monta yleistä keskustelua sivu silmien. Eli vähintäänkin joku yleinen alue olisi syytä olla musta.

 

KimmoK
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 14.26:   
Tappeluiden pelko...?

Itse en ota kantaa kummin on parempi. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Itse klikkaan miltei aina "viestit tänään" jolloin saan näkyville kuumat perunat "kaikista leireistä".

 

miksuh
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 14.33:   
Niin mutta miten sijotetaan esim johonkin molemmille koneille tulevaan hommeliin liittyvä keskustelu jos ei ole lainkaan yleistä aluetta ?
Minusta se olisi syytä ola, koska ei välttämättä kaikki juttu ole vain AmigaOne tai pegasos kohtasta.

 

KimmoK
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 14.54:   
Niin... haluaisin just nyt aloittaa keskustelun lapsille suunnatuista Amigasovelluksista... enkä osaa päättää minne se kuuluu... Jos pistän sen vapaa sana osastolle niin kukahan sen sattuu sieltä lukemaan ... eikä se ole pelkästään classic tai uuden sukupolven Amiga asiaa ... ja tod näk. samat softat pyörii myös MOS:ssa ... ja moiseen keskusteluun voi liittyä asiaa ohjelmoinnista (porttaaminen), peleistä, "hyöty"sovelluksista yms...

Ikuisuuskysymyksiä, ei liene yhtä oikeaa vastausta.

Ehkäpä yksi mahdollisuus ois virittää preferences systeemi jonne voi halutessaan niputtaa kaikki haluamansa keskustelut samaan näkymään... ja tiukkapipoiset voi pistää piiloon keskustelut joita ei halua nähdä.
Ehkäpä vieläkin parempi on jos "vain" tarjotaan mahdollisuus perustaa keskusteluja jotka näkyvät useammassa kuin yhdessä aihepiirissä.
(tuttua juttua lotus notes sovelluksen tiimihuoneista)

 

Janne Sirén
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 15.31:   
Tämä kuuluisi Interaktiivinen Saku -alueelle... :-)

Kiitos kommenteista, we do hear you. Aluejaolla on kuitenkin puolensa, entinen oli jossain määrin epälooginen. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö nykyisessäkin olisi kehittämisen varaa. Mikä koskee Classicia? Mikä uutta sukupolvea? Mitäs jos sovelluksesta on sekä 68k-, että MOS- että OS4-versiot?

Selvästikin yksi ratkaisu voisi myös olla yhteinen keskustelualue kaikille aiheille jotka koskettavat Amiga-juttuja noin niinkuin yleensä. Mutta ei sekään kaikkea ratkaise. Mitä jos on Linux-ongelma? Koskettaa aluksi vaikkapa vain Pegasosta, mutta myöhemmin kasvaa keskuteluksi joka koskettaa Linux-systeemeitä yleensä? Minne se kuuluu?

Alueiden jakamisella oli nimenomaan tarkoitus rohkaista siirtymistä yleisestä keskustelusta siihen, että voidaan keskustella konkreettisista erilaisia laitteita koskettavista asioista samaan tapaan kuin ennen Classic Amiga edusti paikkaa kysyä vaikka OS 3.x:n patchisoftista tai muusta vastaavasta. Uusi sukupolvi on tähän mennessä ollut pelkkä spekulaationurkka, ja muutoksella haluttiin ennakoida ja rohkaista (vaikuttaa keskusteluun!) siirtymistä odottelusta varsinaiseen toimintaan.

Odotan innolla ensimmäistä keskustelua vaikkapa siitä miten MorphOS:ssa vaihdetaan shellin fonttia tai OS4:ssä piilotetaan title-bar. Se ei ole yleistä keskustelua. Ja niin mukavaa kuin se yleinen keskustelu mielestäni onkin, olemme jauhaneet sitä jo kymmenen vuotta. Olisi aika päästä eteenpäin.

Raflaava muutos on saanut aikaan hyvää keskustelua ja uskon että sen pohjalta voidaan lähiaikoina jalostaa jatkosuunnitelmia aluejaon hiomiseksi. Päällimmäisenä omissa ajatuksissani on se, kuinka Pelit- ja Ohjelmointi-alueisiin suhtaudutaan ja se, tarvitseeko uusi sukupolvi jonkun yhteisen alueen vaiko kenties tarvitseeko ylipäätänsä kaikki Amigaan liittyvä jonkin yhteisen alueen.

Yksi aluejako voisi olla tällainenkin:

Yleinen keskustelu
Uusi sukupolvi: Amiga
Uusi sukupolvi: Genesi
Uusi sukupolvi: Muut
Classic Amiga
Pelit
Ohjelmointi
Vapaa sana
Interaktiivinen Saku

Toisaalta haluaisin rohkaista myös platformispesifistä ohjelmointikeskustelua. Aluejaolla kun uskoakseni voidaan myös paljon vaikuttaa siihen millaisia viestejä ihmiset rohkaistuvat kirjoittamaan. Aina sen ei kannata vain seurata keskustelua, vaan joskus myös ennakoida sitä.

Ennakointi on toki paljon vaikeampaa kuin beesaaminen.

Kiitos palautteesta ja hyvää uutta vuotta kaikille! Jatkakaa keskustelua.

 

Janne Sirén
Torstaina, 2. tammikuuta, 2003 - klo 12.08:   
Tähän vielä lisäyksenä:

Aluejaolla ei ole tarkoitus jakaa ihmisiä, vain aiheita.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: