Projekti: Saku - Suomen Alt-käyttäjät

Saku-foorumi » Interaktiivinen Saku » Viestit 2014 » Projekti: Saku - Suomen Alt-käyttäjät « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 26. lokakuuta, 2014 - klo 7.11:   
Viimeisimmät Suomen Amiga-käyttäjät ry:n Saku-tapahtumat ovat viitoittaneet uutta tietä yhdistyksen toiminnalle ja yleisölle. Konesodat ovat vuosikymmeniä takana - nyt ne raivoavat jossain tuolla kaukana pelikonsoli- ja älypuhelinmarkkinoilla. Vanhat veriset tietokonekilpailijat historian sivuilta ovatkin yllättäen taistelijapareja nykymaailman huomiosta kamppailtaessa.

Olemme avanneet Amiga-kerhomme, tapahtumamme ja sydämemme menestyksekkäästi paitsi vanhoille 8-bittisille Commodoreille, myös niiden ja Amigan vanhoille kilpailijoille. Monet Sakun piirissä harrastavat harrastavat muutakin kuin Amigaa. Modernimpien laitteiden ja ohjelmistojen puolella olemme jo vuosikaudet toivottaneet tervetulleeksi monenlaiset Amigan ympärillä pyörineet vaihtoehtoishankkeet, kuten MorphOS ja Pegasos, ja sittemmin kaukaisemmatkin asiat kuten Turbo Chameleon ja Raspberry Pi. Itseasiassa Saku on aina ollut todella inklusiivinen, koskaan en muista että olisimme mitään (asiallista) sulkeneet pois, jota joku on halunnut tuoda esille lehdessämme tai tilaisuuksissamme. Tämä ei ole aina toteutunut maailmalla tietokonekerhoissa, joissa leirijako on voinut olla hyvinkin voimakasta. Olkaamme ylpeitä omastamme.

Saku 2014:n jälkimainingeissa esittelin leikkimielisesti yhdistyksemme puheenjohtajalle uuden nimiehdotukseni meille: Suomen Alt-käyttäjät. Tämä nimi on lähellä Suomen Amiga-käyttäjiä sekä visuaalisesti että foneettisesti, joten se on tuttu. Samoin Alt-sana on Suomessa muodostunut jonkinlaiseksi synonyymiksi vaihtoehtoiselle tietotekniikalle. En suinkaan ehdottanut, enkä ehdota, että hautaisimme muita vahvoja nimityksiämme. Päinvastoin, Saku ja Suomen Amiga-käyttäjät ry sekä uudempaa perua oleva AMIGAAA!-huuto ovat sementoituneet paikalliseen tietokonekulttuuriimme. Olemme olleet siinä määrin onnistuneita, että mainstream-media on kuvittanut Amigaksi nyt kaikkea kuusnelosesta Atariin. Joku voisi väittää tätä jopa hieman arveluttavaksi historian uudelleenkirjoittamiseksi. Me ollaan Amigoita kaikki, kun oikein bittiin katsotaan? :-)

Suomen Amiga-käyttäjät ry:n ja Sakun ytimessä on tietenkin Amiga - ja tekijöidemme vahvin tunneside liittyy sihen. Tätä suhdetta ei pidä rikkoa tai vaarantaa, eikä missään nimessä revisionistisesti yrittää kiistää. Se ei ole tarkoitukseni. Yläkerta tietää, että maailma on täynnä onnettomia yrityksiä uudelleenkeksiä yhdistysten ja firmojen elämäntehtävää. Ne yleensä päättyvät yhtä onnettomasti, jos side tekemisen tarkoitukseen rikotaan. Pitää olla juurilleen uskollinen: Lapsuus on Amiga. Saku on Amiga. Elämän perustotuuksia, eikö niin. Mutta samalla kannattaa varmasti pitää mieli avoimena toiminnan ulkolaidoilla luontaisesti tapahtuvalle laajenemiselle. Siellä voi olla enemmänkin saavutettavaa. Uutta yleisöä, uusia tekijöitä, uutta jatkuvuutta, jotka pitkällä tähtäimellä ovat aina tällaisen pienen yleisön vapaaehtoistoiminnan kompastuskiviä. Jos Sakun piiriin saadaan laajempaa tietokone-vintagea, mikäs sen parempaa, se ruokkii myös Amiga-historiaa. Yhtälailla, jos Saku voi olla myös kanava uudemmille modernin tietokonekulttuurin nicheille, se voi olla piristysruiske koko touhulle.

Ehkäpä Suomen Alt-käyttäjät -hankkeen tuntosarvina voisimme olla me itse. Jos jokin kehityssuunta saa luontaista kannatusta ja kantoapua kerhon toiminnan piiristä, sitä kannattaa katsastella ja kuulostella. Näin on tehty viime Saku-tapahtumissa, kun mukaan on hiljalleen ujutettu kokonaisia tietotekniikkasukupolvien läpileikkauksia. Väkisin ei pidä jonnekin rykiä tai itseään tehdä tykö. Toiminnan sielu säilyy, kun se tuntuu luontevalta ja kuuluvan joukkoon. Mutta sama toimii myös kääntäen: Kunhan kaikki tiedämme, että on tervetullutta tuoda Sakuun mukaan jotain muutakin henkeen sopivaa ATK:ta kuin vain Amigaa, siihen uskalletaan myös helpommin ryhtyä. Minä ehdotan, että on tervetullutta jatkossakin. Vallankumousta emme kaipaa, mutta kenties evoluutioteorialle on sijaa.

Entä sitten se nimiasia? En ehdota, että vaihdamme virallista nimeä Suomen Alt-käyttäjät ry:ksi, mutta kenties voisimme ottaa sen yhdeksi uudeksi lempinimeksemme, "aputoiminimen", jonkinlaisen adjektiivin jolla Sakua voi joskus joillekin yleisöille kuvailla. Liikanimen, jolla avata asiaa kuulijalle jolle halutaan nopeasti viestiä mitä kaikkea Saku kattaa laajimmassa toimintaulottuvuudessaan. Myös projektinimi, jolla puhua yhdistyksen sisällä toiminnan laajentamisesta uusiin suuntiin (ja tarvittaessa myös kaventamisesta, jos Suomen Alt-käyttäjät -hanke alkaisi saada ei-toivottuja lieveilmiöitä).

Saku, Suomen Amiga-käyttäjät, Suomen Alt-käyttäjät, kaikilla on samoja alkukirjaimia ja tuttu ilme. Ne kertovat myös historiaa yhdistyksen toiminnan kehittymisestä unionipäivistä alkaen, kerroksia kaarnassamme kuin vanhassa puussa. Puu tarvitsee vuosirenkaansa kasvaakseen ja elääkseen, kenties mekin.

Jätän ajatuksen viisaampien käsiin.

Terveisin, Suomen Amiga-käyttäjät ry:n perustaja-allekirjoittaja ja Sakun puuhamies vuosimalleja 1993-2004/2012-
Janne Sirén

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Sunnuntaina, 26. lokakuuta, 2014 - klo 13.11:   
Tässä ehkä kannattaisi kysellä muiden "alan" toimijoiden kiinnostusta yhteistyön tekemiseen vaikka näiden tapahtumien järjestämisessä. Esimerkiksi vain vähän ennen Saku 2014 tapahtumaa oli samalla suunnalla Ylöjärvellä Vammalaparty jota ei nimestään huolimatta ole enään järjestetty Vammalassa. Veikkaan, että muitakin vastaavia järjestetään ympäri maata. Tässä olisi mahdollisuus yhteisvoimin järjestää iso retrokonetapahtuma yhteisvoimin jos vaan yhteishenkeä löytyy. Vammalapartystä voi lukea lisää täältä:

http://www.kameli.net/vammalaparty/

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 26. lokakuuta, 2014 - klo 13.56:   
Kiitos vinkistä, olikin minulle uusi tuttavuus. Kyllä, yhteistyö sopii hyvin tähän ajatukseen - kuten pientä poikkikultturaalista yhteispeliä onkin jo ollut esim. Skrollin kanssa. :-)

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Sunnuntaina, 26. lokakuuta, 2014 - klo 14.22:   
Vammalaparty ainakin osoittaa sen, että "demoscene" on vielä hengissä hieman eksoottisempienkin koneiden ympärillä. Minusta Saku ry:n pitää pitää kirkaana mielessään juurensa ja Amiga, mutta idea toiminnan hallitusta laajentamisesta on silti minunkin mielestäni hyvä.

 

Janne Sirén
Käyttäjätunnus: jtsiren

Rekisteröity: 9-2010
Sunnuntaina, 26. lokakuuta, 2014 - klo 14.28:   
Matti Järvinen: Juuri näin. Kysymys on enemmänkin siitä mitä voidaan tai, tarkemmin, haluttaisiin tehdä lisää. Ei siitä että muutettaisiin jotain olemassaolevaa.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: