A500 powerin sisuskalujen vaihto

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2014 » A500 powerin sisuskalujen vaihto « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Torstaina, 4. syyskuuta, 2014 - klo 22.22:   
http://saku.bbs.fi/discus/messages/3/9376.html
https://saku.amigaaa.com/flux/astec_1.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/astec_2.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/astec_3.jpg

Taannoin Virgo kertoi, että A500 tyyppisten powereiden käyttöä pitäisi välttää, koska niissä ei ole suojauksia kypsymisen varalle, joten saattavat rikkoa siihen kytketyn Amigan. Sopivia powereita on kaapit väärällään, mutta ulkonäkö on väärä.

Tuli aika laittaa Fujitsun pentium3 kone ser-kierrätykseen, mutta ensin tutkitaan, voiko komponentteja hyödyntää. Kyseinen kone keräsi 6 vuoden ja 306 päivän uptimen linupalvelinkäytössäni. Hyytyi väsyyn upsin akkuun sähkökatkossa. Korvanneessa Raspberry piissa on uptimeä vasta 100 päivän pintaan. Huomasin, että Fujitsussa on Astecin valmistama custom power, joka ei voi olla huono, koska Astec on valmistanut esimerkiksi Thinkpadin powereita. Pienestä koosta tuli mieleen, että sopisiko se A500 powerin sisään.

Poweri on juuri sopivan kokoinen. Kaikkiin reunoihin jää tyhjää alkuperäistä piirilevyä enemmän, joten ilma kiertää hyvin. Tarvittaessa päälle mahtuu normaali 80mm pc-tuulari. Ongelma on siinä, että hyllyssäni ei ole yhtään rikkunaistä A500 poweria, koska kypsyneet on tullut korjattua. Ehjästä pitäisi johdot katkaista. Pystyy liittään takaisin yhteen, jos tulee tarvetta palauttaa alkuperäiseksi.

Pitäisi valita, mihin poweriin vaihtaa sisälle. A500 tyyppiset powerit ovat erilaisia sisuskaluiltaan. Onko jokin malli erityisen herkkä rikkoon koneen? Tälläinen poweri kannattaisi valita tähän projektiin.

 

Kalle Mansikkaniemi
Käyttäjätunnus: ocean

Rekisteröity: 11-2009
Torstaina, 4. syyskuuta, 2014 - klo 22.58:   
Ai samperi, mulla olis mykkä viissatkun muuntaja, mutta ei ylimääräistä PC:n muuntajaa tahi tietotaitoa sellaisen yhdistämiseen Amigan virtajohdon pinneihin... Mielenkiinnolla seuraan tätä projektia, ehkä rohkaistun oman muuntajan nikkaroimaan joskus. Yksi vaihtoehto olis tietysti PicoPSU:n ja 12V muuntajan asennus kotelon sisälle...

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Torstaina, 4. syyskuuta, 2014 - klo 23.11:   
Käsittääkseni normaalit at- ja atx-powerit eivät mahdu A500 powerin sisään.

Amigan kuormilla ei välttämättä tarvitse tuularia, pitää tutkia. Koska tässä tapauksessa mahtuu sisälle, voisi laittaa jokatapauksessa pöhiseen lähes äänettömällä nopeudella. Toisaalta läppäreiden powerit ovat ilmatiiviitä muovikoteloita ja käyvät siten todella kuumina hajoamatta.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Lauantaina, 8. marraskuuta, 2014 - klo 21.15:   
https://saku.amigaaa.com/flux/boogie.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/c128power.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a500power_2.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/astec_4.jpg

En raskinut käyttää hyllystäni ehjää poweria projektiin, joten projektissa kesti. Ratkaisu oli Boogie, joka toimitti rikkunaiset painavan ja kevyen mallin. Lisäksi kevyen sisuskalut, vaikka kaipasin siistiä koteloa projektiini. Aloitin tutkimalla powerit läpi. Toinen soveltui korjattavaksi, koska tarvitsin yhden siistin kotelon projektiin.

En ollut painavia A500 powereita aiemmin tutkinut. Hämmästys oli suuri, koska rautamuuntajan perässä on hakkuri. Miksi ensin rautamuuntajalla 20v pintaan ja siitä hakkurilla 5v. Järkevämpää olisi hakkurilla suoraan, kuten massaltaan kevyissä malleissa. Tarkistin laatikostani C128 powerin mielenkiinnon vuoksi. Sama juttu, hakkurilla 5v. 9vac tulee luonnollisesti suoraan rautamuuntajalta.

Painavassa powerissa näytti olevan vikana ainakin oikosulun takia kuumana käynyt elko, koska muovisukka on valahtanut alaspäin. Koska tässä oli siistimpi kotelo, eikä painavan ja kevyen sisuskaluja voi eri ruuvinpaikkojen takia vaihtaa keskenään, oli järkevää jättää painava korjaamatta.

Kevyt poweri ja tämän pelkät sisuskalut oli helppo korjata rutiinilla. Liian kuumana käyvät pikkuvastukset korvata tehovastuksella, joka jaksaa jäähdyttää syntyvän lämmön asiamukaisesti. Pari pienintä vanhuuttaan väsyä elkoa vaihtaa, että poweri käynnistyy aina ensimmäisellä kerralla. Irtosisuskaluista oli joku tarvinnut häiriönpoistokelaa, joten se piti ohittaa testikäyttöä varten. Jos on tarvetta ottaa käyttöön, on se aihetta lisätä.

Kuten viimeisestä kuvasta havaitaan, projekti onnistui suunnitellusti. 3.3v sense kytketään 3.3v, jotta poweri ei ihmettele puuttuvaa haistelujännitettä. 3.3v on Amigaan tarpeeton. PS-ON kytketään maahan, että poweri käynnistyy itsestään. Power ok eli POK jätetään kytkemättä mihinkään, kuten myös 5v valmiustila eli 5vsb. A500 käytöllä ei tunnu lämpiivän liikaa. Kotelon sisälle mahtuu tarvittaessa tuuletin.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: