A4000 ja kadonneiden laajennuskorttie...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2014 » A4000 ja kadonneiden laajennuskorttien mysteeri « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 13. heinäkuuta, 2014 - klo 16.25:   
Heissan,

Mahtaisikohan täällä kellään olla ajatuksia, mitä pitäisi tarkistaa, kun tuo A4000 on yht'äkkiä kadottanut kaikki Zorro-laajennuskorttinsa (CV64-3D, MFC-III ja X-Surf). Eivät näy enään Early Startupissa, eivätkä toki siten myöskään OS:n puolella whichamiga/showconfig:lla katsottuna. Purin koneesta kortit pois ja käytin tytärkorttiakin irti ihan sillä, että josko olisivat huonosti kiinni, mutta ei tällä ollut vaikutusta. Koneessa on joskus ollut lievä akku-korroosio, mutta akku on napsaistu pois ja pienet vuodot siivottu. Kone toimi tämän jälkeen pari vuotta ihan hienosti ja edelleen toimi kun viimeksi alkuvuonna koneen boottasin pystyyn, mitä nyt toinen audio-kanava on kovin hiljainen. Varmaan nuo audio-puolen konkat ovat aika kypsiä. Visuaalisesti tarkastellen emolevyssä ei ole mitään vaurion näköistäkään esim. levinneen akkuhapon muodossa. Mahtaakohan nuo tytärkortit olla kovin herkkiä hajoamaan vai voisiko olla, että jossain emolevyn välikerroksissa on sitten kuitenkin päässyt happo tekemään tuhojaan ja katkonut linjoja? Muita kokeilemisen arvoisia ideoita? Vai mahtaakohan olla uuden ehjän emolevyn etsintä edessä..

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Sunnuntaina, 13. heinäkuuta, 2014 - klo 19.35:   
Mulla on sama vika toisessa A4000 koneessa. Ilmaantui yhtäkkiä, kestää aika kauan ennenkö kiireet hellittää niin että ehdin tutkia lisää. Daughterboard toimii toisessa koneessa ja emolevyn Pahimmat epäillyt eli U702, U703, U704, U706, U707 ja U708 on vaihdettu. Busterin kanta tarkastettu halkeamilta. Pahimmillaan vika on Bridgetessä.

 

hese
Käyttäjätunnus: hese

Rekisteröity: 11-2009
Sunnuntaina, 13. heinäkuuta, 2014 - klo 20.13:   
@janik

Ei kai ehkä sentään vielä ole uuden emolevyn etsintä edessä. Jos ongelmaan ei ala löytymään ratkaisua, voit lähettää laitteen minulle diagnosointia ja korjausta varten.

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 14. heinäkuuta, 2014 - klo 13.15:   
@Hese:

Kiitti. Pidetään mielessä. Samalla vaivallahan sitten ne audio-konkat ja SIMM-kannatkin yms.. :D

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 14. heinäkuuta, 2014 - klo 13.17:   
olisiko samaa vikaa kuin C64 PLA chip ?
Gal piirejä ?!

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 14. heinäkuuta, 2014 - klo 13.52:   
Hyvä huomio. Ainoa skemasta löytämäni PAL on U714 PAL16L8D ja sinne menee tosiaan _ADDRZ3, _MEMZ2 ja _IOZ2 linjat Busterilta, joten sekin on syytä tarkastaa tai vaihtaa. Z päätteet viitannevat Zorro2 ja Zorro3 kortteihin.

Kaikissa Zorro vioissa voi olla avuksi selvittää toimiiko Z2 kortti tai Z2 tilassa oleva Z3 kortti.

Se mitä voit ainakin itse tehdä on tutkia Busterin kanta kulmien halkeemilta ja taittuneilta jaloilta, joita molempia voi syntyä jos PLCC piiriä ei vedetä oikein extractorilla. Harmaa Buster kanta on tunnetusti heikkoa tekoa. Voit koittaa painaa sormella Busteria jolloin se voi saada kontaktin myös huonolla kannalla. Hoida vaan ESD maadoitus ensin. Myös toista Busteria kannattaa koitta, monilla on Rev 9 malleja turhina nurkissa.

Yleisimmin vika korjaantuu yhden tai useamman yllämainittujen octal buffereiden vaihdolla. Itsellä se ei kuitenkaan auttanut/riittänyt.

Bridgette on myös mahdollinen syypää, mutta epätodennököisin koska se suorittaa Zorro väylän expansion slottejen 16-bit data väylän multipleksauksen.

Ratojen jatkuvuus ja läpiviennit pitää kanssa käydä skeman kanssa, että näkee ettei vaikka läpiviennissä kauan pesinyt akkuhappo ole sitä syövyttänyt poikki. Lakan alle päästessään se voi muhia kauankin.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 14. heinäkuuta, 2014 - klo 16.52:   
Maadoitus riskiin voi puuttua miettimällä mitä on päällä. Puuvilla on aika hyvä, keinokuidut ei.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 29. elokuuta, 2014 - klo 11.02:   
Sain oman A4000 Rev B korjattua eilen. Vika oli Bridgette jalasta 47 lähtevä rikkinäinen via. Löytyi vain systemaattisilla yhteysmittauksilla ilman sähköjä.

Anthony Hoffman kertoi aiemmin korjanneensa myös Zorro-kortit-ei-näy vian korjaamalla C190 elektrolyytti pintaliitoskondensaattorin vuodon katkaiseman läheisen läpiviennin.

Tuo vika on työläs löydettävä, mutta yleensä helppo korjattava, mutta niin usein nämä ovat katkoksia, että osia en vaihtelisi ennenkö jokainen yhteys skeman sivulta 13 on mitattu ehjäksi:

http://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A4000_Rb.pdf

Tulosta skeman tuo sivu A3 kokoisena ja merkitse tulosteeseen huomiokynällä aina reitti jonka olet tarkastanut. PDF versiossa voit hakea CTRL+F haulla piirien ja signaalien nimiä. Itse esimerkiksi etsin viimeksi hakusanalla ED( jotta löysin minne nuo Bridgette signaalit menevät.

Tuli vaihdettua tuo virgon manitsema PAL piiri GAL malliseksi ja kannalle, niin ei pääse sekään hajoamaan yhtä todennäköisesti. Tilasin myös kullattuja SIMM kantoja. Törkeän kallita tulleineen, mutta kun vaihdetaan niin vaihdetaan nyt sitten kunnolla.

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 1. syyskuuta, 2014 - klo 10.37:   
Hyvä löytö! Pitääpä tarkistella tuo Bridgetten ympäristö vielä tarkemmin josko olisi samanlainen vika. Mikä tuo signaalin nimi on?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 1. syyskuuta, 2014 - klo 10.59:   
Bridgetten sadasta jalasta vain 53 liittyy Buster & Expansion Bus logiikkaan, joten kaikkia ei kannata mitata.

Kyseinen signaali on nimetty XD(12), mutta käytänössä mikä tahansa muukin puuttuva bitti voi aiheuttaa samanlaista. Bridgetten oikeanpuoleinen sivu kokonaan menee suoraan daughtercard väylään (CN600) ja siinä näkyy paljon läpivientejä.

Läpiviennin hajoaminen ei aina johdu akku, paristo tai kondensaattori vuodosta vaan piirilevyn syövytykseen käytettävästä aineesta jota on piiriöevytuotannossa suoritetusta pesusta huolimatta jäänyt pieni määrä läpivientiin. Aikanaan kun lakka pettää, aine aktivoituu saadessaan vähän kosteutta. Tämän kaltaisen korroosion eteneminen voi kestää vuosia.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: