CD32 korjaus

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2014 » CD32 korjaus « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 23. helmikuuta, 2014 - klo 2.57:   
http://www.huuto.net/kohteet/commodore-amiga-cd32--paketti-laatikko-yms-ei-hv/292669931
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_1.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_2.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_3.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_4.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_5.jpg
http://www.amigawiki.org/dnl/schematics/CD32_R3.pdf

Tuli ostettua huudosta cd32, joka puuttui hyllystä. Kuten kohteeseen lisätyistä tiedoista näkyy, oli kuvanlaadussa oleellista sanomista. Sulkeutumisen jälkeen myyjän toimesta vehjettä yritettiin korjata. Parin kuukauden päästä hinnaksi muodostui 85 eur postikuluineen, varaosiksi.

Avasin koneen heti kättelyssä ja huomasin että r801 ja c801 puuttuvat. C804 ja c407 irroitettu toinen jalka. Puuttuva r801 on sulakkeena toimiva 0r, joka piti hyppylangoittaa että 5v linjan saa kulkemaan.

Virtanen päälle ja 5v linja menee polvilleen, oikosulussa. Aloin irroittamaan elkoja, koska niitä voisi olla oikosessa. Ei löytynyt. Kaivoin laatikosta tehokkaamman powerin, jolla etsiä kuumiavia paikkoja. A590 limppuohjainta varten laatikossa valmiina oleva virta-adapteri sopii myös cd32. Fb401a, fb401b, fb402a ja fb402b kävivät kuumana, olivat liikuteltavissa tinan sulaessa. Käsittääkseni ovat videopuolen sähkönsyötön häiriönpoistoon liittyviä osia. Annoin kärytä kunnolla ja 5v rauhoittui. Syyksi selvisi, että pluspuolen fb401a ja fb401b olivat palaneet poikki. Hyppylangat tilalle ja 5v menee taas polvilleen.

Hetken päästä 5v rauhoittuu. Miinuspuolen fb402a ja fb402b ovat ehjiä edelleen, lupaavaa. Näyttö komposiitillä kiinni ja rullaava kuva. Samoin svideolla. Yritin korjata rullausta uusimalla mielestäni siihen liittyviä elkoja c459, c237 ja c281. Ei hyötyä. Koska komposiitti ja svideo ovat teknisesti huonolaatuisia, tein rgb-liitännän, joka antaa parhaan mahdollisen kuvanlaadun. Siitä tulikin virheetön kuva. CD-aseman nauhakaapeli ja tikku kiinni. Peli latautuu, tikku tottelee ja äänet toimii. Korjaus onnistui. Jälkeenpäin voidaan sanoa, että korjausprojekti onnistui tuurilla. Oletin että vehjettä ei saa toimiin, mutta toisin kävi. Käsittääkseni selvästi videopuolella ollut vika korjautui polttamalla oikosulku pois.

Käänsin c811 ja c408 1000 uf elkot napaisuudeltaan oikeinpäin. Ovat 5 voltissa ja tehtaalla laitettu väärinpäin, myös piirilevyn painatusmerkinnät ovat väärässä. Päällepäin ovat ehjän näköisiä, ihme. Irroitut pintaliitoselkot korvasin normaaleilla, kärsivät irroituksessa liikaa. C801, c239 ja c237 jäivät puuttumaan. Ovat toistaiseksi tarpeettomia tai melko turhia. Eikä 0.01 uf konkkaa pitäisi olla laatikossa valmiina. Elkot löytyivät laatikosta valmiiksi, kauppaan ei tarvinnut mennä.

RGB-johto on toistaiseksi kiinteä din-kaapeli. Poistin RF-mod että johto kulkee nätisti ulos ja vedonpoisto toimii. Reikiä koteloon ei tehdä. Lopullinen ratkaisu voisi olla muutaman sentin johdolla uros D23, joita on laatikossa vielä yksi, jonka otin talteen kierrätykseen menneistä hihnaväsyneistä lisälevareista.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 23. helmikuuta, 2014 - klo 18.44:   
Vielä yöllä cd32 toimi ok, mutta nyt ehtoolla ei. Powerledi vain himmeenä. Syyksi osoittautui poweri, koska tehopowerilla cd32 toimii. Tyhjäkäyntijännitteet ovat ok, ilmeisesti 5v linja ei kestä kuormaa. Ehdin jo pelästyä, onko cd32 taas rikku.

Poweri on liimaa täynnä, korjaamisen saanee unohtaa. Pitää laittaa ostopalstalle, olisko jollakin laatikossa joutilas alkuperäispoweri.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 23. helmikuuta, 2014 - klo 19.01:   
Tuli mieleen, että powerin voisi järsiä tyhjäksi ja laittaa tilalle 5 ja 12v hakkurin. Mistähän löytäisi sisälle mahtuvan yksilön?

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 24. maaliskuuta, 2014 - klo 14.31:   
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_6.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_7.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_8.jpg
http://www.datasheetarchive.com/dlmain/Datasheets-32/DSA-626723.pdf

Powerin tyhjennys tuntuu olevan haastava ja pölyinen projekti. Pitää tehdä ajan kanssa, koska kiirettä ei ole, cd32 voi käyttää tarvikepowerilla siihen asti. Kyseisellä powerilla on kauan sitten kypsennetty A1200 vahingossa. Kuten kuvasta havaitaan, 5v ja 12v johtojen värit menevät päinvastoin kuin yleensä, luotin väreihin. Emo ja 030 turbo ottivat herneen nokkaan. Scandoubler, cf-kortti ja korppuasema kestivät. Tuo poweri on lähtöisin scsi-kotelosta, silmääni näyttää laadukkaalta. Banaaniliittimen olen lisännyt itse, siinä on -12v.

Sopivaa hakkuria ei ole vielä tullut vastaan. Yhdistelmäpoweri ei ole ainoa ratkaisu. Tarvittaessa voi laittaa erilliset 5v ja 12v powerit. Pelkkä CE-merkintä ei piisaa, pitää olla silmämääräisesti riittävän laadukkaan näköinen.

D23 rgb-liittimen projekti hidastui. Syynä on se, että mustan taso on hieman harmaa, minkä huomasin heti kättelyssä, mutta sen voi korjata säätämällä näytöstä valoisuusnappulaa karvan verran pienemmälle, joten ongelma ei ole kiireellinen. Muilla Amigoilla mustan taso on kunnossa, koska näyttöni ovat oikein säädetty. Juovamuuntajien screenit ovat säädetty siten, että lämmennyt näyttö on puolivälivaloisuudella tarkalleen rajalla ennenkuin alkaa harmahtamaan.

Tarkoitus oli korjata ongelma laittamalla d23-liittimen sisään sopivat alasveto- ja sarjavastukset rgb-linjoihin. Lontoonkielisissä amigafoorumeissa mustan taso on myös huomattu, mutta ratkaisuiksi tarjotaan monenlaisia vastusarvoja.

Aloin tutkiin skemoista, miten muissa samaa CXA1145 piiriä käyttävissä Amigoissa ovat rgb-linjat hoidettu. A600 koneessa otetaan myös cxa-piirin jälkeen, mutta väliin on laitettu trankkuvaffit, varmaankin suojaamaan cxa-piiriä. Vaffin takia nämä vastusarvot eivät tule kyseeseen, en ala tekemään samanlaista trankkukytkentää, pelkät vastukset saavat piisata.

A1200 koneessa rgb-linjat otetaan ennen cxa-piiriä. CD32 on samanlaiset vastukset valmiina laajennusliittimen karvoihin, mutta suojadiodit puuttuvat. Näyttäisivät olevan saatavilla kätevästi TP9 nastarivissä. Ihan varteenotettava ratkaisu, eikä vaadi edes vastuksia.

Viimeisenä tuli katsottua cxa-piirin datasheettiä, jossa cxa jälkeiset rgb-linjojen vastusarvot ovat esitetty. Elkokin pitäisi laittaa väliin dc-estoa varten. Tämä lienee sopiva ratkaisu, eikä vaadi cd32 avaamista. Projektilla ei ole kiire, koska mustan taso on korjattavissa näytön valoisuusnappulasta. DIN-liitin rajoittaa näyttövalikoiman 1084s-p putkeen, mutta aina voi tehdä adapterin väliin.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 24. maaliskuuta, 2014 - klo 14.44:   
Hankin jokin aika tälläisen myös CD32 virtalähteeksi tarkoitetun ihan vaan varalle C64 lerppuasemaa syöttämään:
Power Supply Unit for Commodore 1541-II, A590 and CD32 http://www.vesalia.de/e_psu1541iicd32a590.htm

Näppärän kokoinen, mutta tällä ainakin C64 lerppuasemaa käyttäessä aiheutuu ruudulle häiriöraita joka looppaa ruudun yläreunasta alareunaan hitaasti, joten en tiedä voiko tuota suositella CD32 poweriksikaan. Voin silti pistää sen speksit tänne jossain vaihessa.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 24. maaliskuuta, 2014 - klo 17.02:   
Kaikenlaista kuraa Vesalia kehtaakin myydä. Varmaankin yhtä yksinkertainen konehuoneesta kuin Thinkpad kannettavan PC-koneen tarvikepoweri.

Koska poweri tulee ilman koteloa alkuperäisen kotelon sisälle, ei liitännöillä tai johdoilla ole merkitystä. Ainoastaan riittävä teho, fyysiset mitat ja laatu merkitsevät. Mutkia en ala piirilevyyn modaamaan tai muuten parantelemaan teknistä laatua. Alkuperäiset johdot ovat käytössä eli poweria ei päällepäin erota alkuperäisestä. Ainoastaan massaltaan on huomattavasti kevyempi, koska rautamuuntaja on korvattu hakkurilla ja ei täytetä liimalla uudestaan.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 25. maaliskuuta, 2014 - klo 19.13:   
pidän enemmän syynä Amiga ja yleensäkin Commodore sceneen pesiytyneenä mikään ei saa maksaa mitään menttaaliteettina.

halvalla ei todellakaan tehdä saman veroista rautaa kuin Commodore aikanaan teki resursit olivat siellä täysin toisella planeetalla !

samoin laitteiden testaus ei jälleen myyjillä ole samalla tasolla. vahvasti epäilen ettei laite komboja olla edes testattu 10min pidempään jos sitäkään.
oletan että on otettu halvin 12/5 hakkuri poweri johon on juotettu Commodore liittimet.
sitä saadaan mitä kansa haluaa !

joskus peiliin katsomiseen olisi syytä meistä jokaisella
jos laatu rassaa aina voi tehdä itse paremman mutta yleensä hintakin kapuaa niin korkealle ettei kukaan tuotoksiasi osta

Thinkpad powerissa ei ole kuin yksi syöttö
joten ei ole samanlainen poweri...

raidoitus kuvassa haiskahtaa vuotovirralta
ovatko laitteet maadoitettuja ?
jos kys poweri ei ole maadoitettavaa mallia
on syytä huoleen koska silloin molemmat
C64 ja levyasema kelluvat joka hyvinkin voi aiheuttaa raidoitusta C64 kuvaan
samoin IO piiristöt on vaarassa jos laitteita kytkee keskenään johdot rasioissa...
Aina kytketään laitteet keskenään yhteen ennen pistorasiaan virittelyä C64 viimeisenä koska se muuntaja ei maadoitu

ensiapuna voi yrittää kääntää jommankumman laitteen pistokkeen toisin päin.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Tiistaina, 25. maaliskuuta, 2014 - klo 21.49:   
Thinkpadin powerissa on yksi 19V syöttö. Tarkoitin, että on vastaava minimimäärä komponentteja, häiriönpoistoa tuskin mitään. 230V liitin on thinkpadin alkuperäisen tavoin mikkihiirimalli maadoitettu, mutta maata ei ole kytketty mihinkään powerin sisällä. En muista oliko kahta neliötä sisäkkäin. CE merkintä taisi puuttua, joten eristysvahvuuksia ja -väleissä lienee parantamisen varaa eli halvalla tehty.

Vesalian linkistä näkyy, että on radiomallinen töpseli. Laadukas poweri ei välttämättä tarvitse olla maadoitetulla liittimellä. Lisäksi maadoitetunkin powerin voi kytketä maadoittamattamaan rasiaan. Hakkureissa yleensä häiriöitä imuroidaan maahan ja miinukseen konkkien läpi, mistä menee virtaa samalla hieman läpi.

C64 powerissa ei mielestäni pitäisi olla pistokseen käännöllä mitään merkitystä, koska CD32 powerin tavoin 230V menee suoraan rautamuuntajaan.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 25. maaliskuuta, 2014 - klo 23.03:   
Power Supply MODEL:MJ-1250
100-240VAC, 50/60Hz,0.5A
12V 2A ja 5V 2A
FC CE
MADE IN CHINA

Powerissa on 8-päällä oleva virtajohto eli ei maadoitusta. Pistokkeen kääntö rasiassa ei auttanut, sen koitin jo heti kun vian huomasin. Vesaliaan on turha olla yhteydessä. Ikinä eivät vastaa mihinkään kyselyyn ellei saksaksi jaksa kirjoittaa. Tosin ei tuo Amigakit ole yhtään sen aktiivisempi tickettien käsittelijä. Ainoastaan Jensiltä saa support vastauksia noista ulkomaalaisista.

Lähinnä ostin tuon kun ajattelin että käytän lerppuasemaa jos alkuperäinen hajoaa.

Kiitos kytkentävinkeistä virgo!

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Tiistaina, 25. maaliskuuta, 2014 - klo 23.40:   
Virgon kytkentäjärjestysohje on varsin pätevä. Eli ensin laitteet keskenään ja viimeisenä 230V. Radiotöpselilaitteet, kuten c64, viimeiseksi.

Humax digiboxissa oli päällä tarra, että kytke ensin antennijohto ja sitten virtajohto. Radiomallinen töpseli.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Keskiviikkona, 7. toukokuuta, 2014 - klo 6.59:   
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_7.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_9.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_10.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_11.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_12.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_13.jpg

Kypsyneen CD32 powerin korjaus entisöimällä valmistui. Kotelo on porattu tyhjäksi kovasta ja pahanhajuisesta liimasta. Samalla vanhat sisuskalut menivät silpuksi. Laatikossa oli muutama uudempien telewell adsl-purkkien 12v hakkureita, mutta ne ovat epäilyttävän näköisiä päällepäin ettei sisälle tarvitse katsoa. Vanhemmissa telewelleissä on rautamuuntaja, mutta reguloinnin puute estää useita käyttökohteita, pienellä kuormalla jännite on reilusti yläkanttiin.

Kirpputoreilta löytyi ok-näköiset 12V 1.25A ja 5V 2.6A. Näistä jälkimmäinen oli sisäpuolelta tarkastellen liian epäilyttävä, ei kelvannut. Uhrasin minimigille pyhitetyn 5V 4A, joka on siihen turhan ylimitoitettu. Toisaalta CD32 menneet ovat molemmat noin tuplan ylimitoitetut.

Commodoren pojilta mielenkiintoinen detaili on kahden johdon käyttäminen 5v linjaan. On ylimääräinen toki hyvä hyötykäyttää, mutta itse olisin laittanut miinukseen kaksi johtoa. Jätin powereiden koteloista toiset puolet pois, että jäähtyvät ja mahtuvat paremmin. Toinen puoli kotelosta on tarpeen, etteivät kosketa toisiaan. Päällepäin poweri näyttää alkuperäiseltä, mielestäni projekti onnistui hyvin.

Vielä on jäljellä rgb-johdon lyhennys ja päähän uros d23-liitin, jonka sisään CXA1145 datasheetin mukaiset vastukset. 75r ei löydy laatikostani, tuskin on vakiokokokaan. Pitää katsoa, millaisen ratkaisun teen.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Perjantaina, 9. toukokuuta, 2014 - klo 16.38:   
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_14.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/cd32_15.jpg

D23 projekti valmistui. 75r vastuksien puuttuessa laitoin liittimen kotelon sisälle 68r ja 82r vastuksia. Mustan taso korjautui, mutta kuva oli tumma eli halju. Syynä oli väärin tulkittu datasheet. Maahan menevää 75r vastusta ei tule lisätä, se löytyy monitorista terminointina. Puolet vastuksista pois ja kuvasta tuli timantti. Elkot ovat mielestäni turhia, monitorissa on kuitenkin konkat vastassa.

Vaikka kuvanlaadusta ei voi saada enää silmämääräisesti parempaa, mietin kytkentää tarkemmin. Terminoinnin kannalta johdon pitäisi nähdä 75r kuorma monitorin lisäksi cd32 päässä. Nähdäkseni tämän takia cd32 päässä oleva 75r sarjavastus pitäisi jakaa 50r ja 25r palasiin, että cd32 olisi terminoitu. Mielestäni videotaajuksia käytettäessä yhdellä monitorilla hillityn mittaisella piuhalla ei terminoinnilla ole käytönnässä merkitystä.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: