A500 raitojen metsästys

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2013 » A500 raitojen metsästys « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Keskiviikkona, 29. toukokuuta, 2013 - klo 6.34:   
http://saku.bbs.fi/discus/messages/3/9405.html
http://www.huuto.net/kohteet/commodore-amiga-500-laatikossaan-ks12--tarvikkeet/267218092

Tuli huutonetissä c= nappulalla varustettu A500 vastaan ja päätin vihdoin selvittää vuosikymmeniä vaivanneen asian, mistä hehkutin aiemmin täällä sakun foorumilla.

"Kaverilla oli aikoinaan suomen ensimmäisiä A500 koneita, 1081 näyttö ja vehkeiden mukana tullut scart-kaapeli. Kone on myyty pois aikaa sitten, mikä nykyään kaveria harmittaa. Muistan, että kaapeli oli lattakaapeli ja pituutta noin 2-3 metriä. Kuva oli terävä, mutta muistan selvästi, että kuvassa oli koko leveydeltä pystysuuntaisia raitoja säännöllisesti. Olisivatko olleet jopa pikselin välein, en muista tarkemmin. En ole muissa amigoissa nähnyt vastaavaa. Johtuuko sitten oudosta piuhasta vai ensimmäisten A500 ominaisuus."

Välilyönnin vasemmalla puolella olevasta C=nappulasta ja näppäinhattujen tummanruskeasta painatuksesta päätellen kone on samaa ikäluokkaa kuin kaverilla ollut. Muistikuvani vahvistui oikeaksi, näppiksessä on parempi tuntuma kuin normaaleissa a500 koneissa.

Yllätykseksi kuvassa ei ollutkaan raitoja, jotka muistan hyvin. Toisaalta A1000 ja A2000 A-malleissakaan ei ole raitoja, joten ei olisi loogista ensimmäisissä a500 koneissakaan. Näin ollen raidat täytyy tulla oudosta piuhasta. Varmaankin pci datan pojat tehneet purkkavirityksiä, kun paremmista piuhoista ollut puutetta. Lattakaapeli oli puristettu D25 liittimeen eli 2 nastaa sahattu pois ja kaikki karvat kytketty lattakaapeliin amigan D23 liittimestä.

Täytyy kokeilla tehdä vastaava piuha, jotta selviää tekevätkö tarpeettomat signaalit häiriötä. Analog rgb vieressä kulkee esimerkiksi zero detect ja clock out. Lattakaapeliin puristettavaa D-liitintä ei ole hyllyssä ja voi olla kaupassakin kiven alla. Luulisin, että juotettavasta D-liittimestä saa saman lopputuloksen, kun juottaa karvat sik-sak tavalla. Hyvällä tuurilla laatikosta löytyy riittävän pitkä lattakaapeli, jolloin kauppaan ei tarvitse mennä.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Tiistaina, 4. kesäkuuta, 2013 - klo 3.35:   
http://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/media/download_photos/a500mb_rev5_1.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a500_1.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a500_2.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a500_3.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/1081_1.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/1081_2.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/a500_4.jpg
http://www.r3uk.com/index.php/home/37-hardware/28-amiga-multiplayer-joystick-adaptor

Emo vaikuttaa olevan Rev 5 Type 1 versiota. Näppiksen tekninen toteutus on mielenkiintoinen. Kumityynyjä ei ole, vaan liuskat ottavat yhteen. Ilmankos tuntuma on mainio.

Laatikossa olikin vain reilu 70cm lattakaapeli, muistin väärin. Oli aihetta poiketa kaupassa. Bebekissä oli suoraan hyllyssä nauhakaapelin D25-liitin, pääsin helpolla. Lisäksi se vastaa alkuperäistä versiota. Lattakaapeli oli niin edukasta, että otin kerralla 2,5 metrin pätkän. Lisäksi scart-liitin oli vain euron kappale, ei sillä hinnalla kannata alkaa purkaan jämäpiuhoista.

Kaverin piuhassa oli luonnollisesti äänipiuhakin scarttiin, mutta kuvatestiin se on tarpeeton. Päätin valita testiin hyllystä hilipsin putkella olevan 1081 näytön, jollainen kaverillakin oli. Toinen varteenotettava vaihtoehto olisi ollut chunghwan putkella oleva 1081, jonka kuvaputki on pelottavan musta; edes kameran salama ei saa siihen valoa.

Heti aloituskuvassa raidat näkyvät todella selvästi. Ei ne noin räikeitä ollut kaverilla, mutta 2,5 metrin piuha näyttää niin pitkältä, että ei kaverin koneessa niin pitkää ollut. Lyhyemmällä piuhalla päästään varmasti vastaavaan raitakuvaan. Muistikuvani vahvistui täysin oikeaksi; kuva on terävä, mutta raitainen pystysuuntaan. Mustaan väriinkiin tulee tummanvihreitä raitoja. Voidaan sanoa, että testaus kannatti. Raidat johtuvat lattakaapeli rgb-piuhasta, eikä vanhasta emon versiosta. Luultavasti eri signaalit häiritsevät toisiaan.

Maakarvoja on kytketty 4 kpl. D23-liittimen 16-19 ja scarttiin 5, 9, 13 ja 17.

Voisi seuraavaksi tehdä printteriportin 5 pelaajan adapterin, kun tarvikkeet ovat lattialla levällään. Tarvittavat osat löytyvät suoraan lattialta. Mukana tulleessa alkuperäisessa dyna blasterissa ei ollut adapteria mukana.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 4. kesäkuuta, 2013 - klo 6.09:   
Mimulla jostain syystä aga amigassa tulee raitoja kiva olisi nähdä kuva ilman niitä. jossain väreissä siis. mustelen molemmilla scart kaapaleilla jotka minulla on erään amigan mukana käytettynä saatu jonkun kyhäämällä ja veljeni tekemällä. kyhäämä tarkoitan että sen johdon laatu minusta jäykempi. mielenkiintoista olisi tietää onko noissa munkin kaapelissa jotain (Eivät lattakaapeleita) jolla saisin ilmiön kuntoon ja on saman suunnan raitoja. pilaa nautintoa kovasti.(muutakin häiriötä onsellainen jota en osaa selittää jonka saan aika vakaaksi tveeni kohinanpoistolla joka ei vielä siinä määrin syö juurikaan terävyyttäkään ainakaan 320x200/256 tilasta)
haluaisi oikeasti käyttää amigaa videosillisalaatin tuottoon erikoisella tavalla (en kerro tarkemmin) joten ideoita.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 4. kesäkuuta, 2013 - klo 6.17:   
m iten muuten amiga 1200 modulaattorin lähdöstä sais kuvan digioksi palikkaan antennitulon (joka siis analogi ja digivirittimelle) kautta ? ei tainnut olla ihan rca piuha joka tuohon väliin käy?.
ps. tiedän että svideotakin digiboksi palikkani ottaa vastaan muttei taida olla heti budjetti sen sortin juttuihin.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 4. kesäkuuta, 2013 - klo 6.27:   
Tajusin että minullahan myös composite lähtö käyttöön jos vaan keksin missä on kaapeli tähän väliin. noh siis se että saan rca liittimen compositea varten.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 4. kesäkuuta, 2013 - klo 12.07:   
lattakaapeli ei tosiaan ole kovin hyvä toimittamaan kuvallista singnaalia kun puuttuu kuori maadoitukset
esim ide piuhassa on tarkoituksella joka toinen johto kytketty maihin
etteivät singnaalit sekoitu tarpeettomasti

RGB kaapeli kannattaa aina tehdä suojatusta johdosta ja kytkeä ainakin Amigan päästä suoja kuori singnaali maahan
mielummin molemmista kunhan ei sekoita gnd ja singnaali maita toisiinsa...

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Tiistaina, 4. kesäkuuta, 2013 - klo 12.37:   
Totta kai näyttöjohto kannattaa tehdä laadukkaasta tarkoituksen mukaisesta piuhasta, eikä käyttää tarpeettomasti ylipitkää kaapelia. Tietenkin tarpeettomat signaalit jätetään kytkemättä.

Bebekin lattakaapeli oli 40 karvaista eli siitä jäi 15 karvan samanmittainen piuha yli. Voisi tehdä sen avulla piuhan, jossa lattakaapeliin on kytketty vain tarvittavat signaalit eli r, g, b, composite sync ja maa. Näin tulisi testattua, millainen kuvanlaatu silloin on. Luulisin, että raitoja ei silloin ole.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Keskiviikkona, 5. kesäkuuta, 2013 - klo 6.38:   
https://saku.amigaaa.com/flux/a500_5.jpg
https://saku.amigaaa.com/flux/multi.jpg

Sain toisen johdon valmiiksi. R, g, b ja composite sync ovat lattakaapelissa vierekkäin, että häiritsevät toisiaan mahdollisimman paljon. Sitten tulevat 4 maalinjaa. Loput 7 karvaa kelluvat. Raitoja ei ole ja kuva on muutenkin moitteeton. Tarkka vertailu asianmukaisen piuhan kanssa paljastaa, että 2,5 metrin lattakaapelilla kuvan terävyys on aavistuksen verran heikompi.

Korostetaan vielä, että ammoisina aikoina raidat aiheuttanut lattakaapeli ei ollut kaverin tai minun tekemä, vaan tuli kaupasta a500 ja 1081 mukana. Jotenkin tuntuu, että tarpeettomat signaalit eivät häiritse scarttiin kytkettyjä karvoja, vaan päinvastoin. Esimerkiksi digitaali rgb linjat saattavat häiriintyä ja se aiheuttaa analogi rgb raidat.

Otin kuvan myös vastavalmistuneesta tikkujen multiplayer adapterista printteriporttiin.

Jpq: saatko fotoa sulla olevista raidoista?

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Sunnuntaina, 9. kesäkuuta, 2013 - klo 20.51:   
>"Välilyönnin vasemmalla puolella olevasta C=nappulasta ja näppäinhattujen tummanruskeasta painatuksesta päätellen kone on samaa ikäluokkaa kuin kaverilla ollut. Muistikuvani vahvistui oikeaksi, näppiksessä on parempi tuntuma kuin normaaleissa a500 koneissa."

Mulla oli aikanaan tuommonen niitä ensimmäisiä A500:a ja itsellä myös mielikuva että näppäimistö oli kuin se kirjoittaisi itsekseen eli todella hyvä (paras mekanismi + kontrolleri). Hauska kuulla ettei mielikuva oli värittynyt liikaa vuosien varrella. Haluaisin itsekkin löytää just tuommosen A500:n.

Et satu olemaan tulossa Saku-tapahtumaan ja haluaisi tuoda konetta muidenkin hypisteltäväksi ? Olisi hauska testata.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 9. kesäkuuta, 2013 - klo 21.46:   
Flux: saanen voin siis ytittää. ilmiö havaittu tosin vasta littu tveen kanssa muistelen tosin putki tveen kuva oli pimeämpi joskin periaateessa terävämpi. voin yrittää muistaa pian ottaa kuvan ja säätää tveen kohinan poistonkin pois siksi aikaa jotta muukin häiriö ikuistuisi.
ps. parempi tv pitää yrittää ostaa joskus että lomitetut tilat ei värisi ne näet värisee tuolla litulla joka lienee todellakin ainut kertaista.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 10. kesäkuuta, 2013 - klo 5.55:   
Huutonetissä on ajoittain c=nappulalla varustettuja viissatasia. Esimerkiksi viime tammikuun alussa oli, mutta ei kiinnostanut minua, koska oli vain nouto turusta. Kannattaa huomioita, että kickstart 1.2 ei tarkoita automaattisesti c=nappulaa. Minulla oli ammoisina aikoina kickstart 1.2 a500, jonka näppis oli normituntumallinen ilman c=nappulaa.

Pitää katsoa, kun happeningi on täällä tampereen kulmilla, kauas en lähde rullaamaan.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 10. kesäkuuta, 2013 - klo 23.37:   
multa lähtee piakkoin kaksi A500 myyntiin
ensin sakuun sitten huutonettiin
mansesta tietty

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Tiistaina, 11. kesäkuuta, 2013 - klo 0.15:   
@flux
>"Kannattaa huomioita, että kickstart 1.2 ei tarkoita automaattisesti c=nappulaa. Minulla oli ammoisina aikoina kickstart 1.2 a500, jonka näppis oli normituntumallinen ilman c=nappulaa."
Joo olen huomannut. Ostin just tuommosen hiljattain.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Keskiviikkona, 4. joulukuuta, 2013 - klo 22.52:   
http://www.huuto.net/kohteet/amiga-500-tietokone-a500-harvinainen-1987-malli-alkuperainen/292320169
https://saku.amigaaa.com/flux/1571inside.jpg

Taas on 1.2 myynnissä, tosin ilman c=nappulaa. Ostin kyseiseltä myyjältä 1701 putken ja samalla reisulla 1571 lerppuaseman, jollainen oli ammoisina aikoina Mustasta pörssistä tuliterä, mutta myin pois. Järven toisella puolella, noutokauppa. Yllättävän ruma muuntaja, en avannut ammoisina aikoina.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: