A4000 mahdollisimman nopealla massamu...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2012 » A4000 mahdollisimman nopealla massamuistilla ja CD/DVD asemalla? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 8. lokakuuta, 2012 - klo 13.08:   
Olen pohtinut keinoja saavuttaa A4000 konessa mahdollisimman nopea massamuisti ja CD/DVD asema.

Vakio A4000 koneessa tämä tarkoittaisi molempien änkeämistä samaan IDE väyllään jolloin ongelmia ovat mm. hitaus ja se että uudemmat IDE CD/DVD asemat ovat sisäisesti asetettu master tilaan vaikka massamuisti (kiintolevy/flash) vaatisi tuon master jumpperoinnin. Vakio kokoonpanossa rajoittuisi jäisi IDE laitteiden määrä siihen kahteen.

Elbox Fast ATA-IV olisi yksi vaihtoehto nopeuden ja IDE porttien määrän lisäämiseksi, mutta eikös sekin vie edelleen CPU tehoa ja muistan lukeneeni jostain yhteensopivuus ongelmastakin olikohan se ZorRAM tms. kanssa.

Meille CyberstormPPC omistajille myös SCSI väylän käyttö on mahdollista, mutta sitä ajatellessa vasta pää meneekin pyörälle. Ensinnäkin unohdetaan heti aidot SCSI laitteet, koska en halua mitään kiljuvia vanhoja kiintolevyjä tai hotain noin vanhaa hidasta SCSI CD asemaa jossai ei ole edes DVD tukea. Vai tietäänkö joku uudempia SCSI liitännällä olevia optisia asemia jotka ovat myös DVD kelpoisia ja vähintään yhtä nopeita kuin A4000 IDE portissa olevat CD/DVD asemat?

Tutkin asioita ensin hieman kun tiesin että asioista on keskusteltu jo vuosia sitten. Nämä olen lukenut:
http://saku.amigafin.org/lehti/online/41/osastot/testit/acard.html
http://saku.bbs.fi/discus/messages/2593/3739.html
http://saku.bbs.fi/discus/messages/2593/8588.html

Siitä on kuitenkin asiat menneet mutkikkaammiksi eli on tullut SCSI porttiin liitettäviä adaptereita joilla saadaan myös SATA levyjä kiinni, joten onko enää riittävää syytä hankkia SCSI porttiin tarkoitettua adapteria jolla saa IDE levyn kiinni?

Kuitenkin kun katson ACARD tuotteiden valikoimaa:
http://www.acard.com/english/fb0101.jsp?type1_title=SCSIDE%20Bridge&ino=43

SATA mallit ovat kaikki jotenkin erikoisia ne ovat joko ODD tai RXD asemille tarkoitettuja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_Disc_Drive
http://en.wikipedia.org/wiki/RDX_Technology
Eli tavallinen SATA kovalevykö ei käy niihin miksi?

Noissa vanhoissa viesteissä puhutaan jostain 10MB/s maksimirajasta, joka varmaan tarkoitti sitten Phase 5 Blizzard SCSIKit IV ohjainta koska CyberstormPPC ohjekirja lupaa näin:

The integrated on-board Ultra Wide SCSI controller with a maximum transfer rate of 40
MByte/sec on the SCSI bus offers enormous performance reserves with todays fast storage
media, especially the fast harddrives which are available for desktop systems.

Tästä päätelleen pitäisi valita ACARD kortti joka on vähintään sen 40MB/s kykyinen vai käsitinkö teorian väärin?

Ne teistä jolla noita ACARD kortteja on ollut niin niiden mukanahan ei tule mitään SCSI 68-pin kaapelia ja adaterin liitinkin on samaa sukupuolta kuin CyberstormPPC kortissa joten kaapeli on pakko olla. Mistä sellaisia vielä saa?

Minulla on lisäksi TrueIDE jota en ole ehtinyt edes koittaa. Oliskikohan sen lykkääminen IDE väylän sijasta SCSI väylään adapterin välityksellä ongelmien kerjäämistä?

Muutenkin ottaisin ideoita vastaan mihin ohjaimeen ja monelleko eri massamuistille kannattaisi massamuistiltaan mahdollisimman nopeaa systeemiä alkaa rakentaa. CD asema on pakko olla jotta saan OS 3.9 ja 4.1 asennettua. Entä kannattaisiko ne asentaa fyysiesti eri medioille vai onko joku dualboot tyyppinen yhteisasennus hyödyllisempää?

Hirveästi kysymyksiä, mutta vastatkaa nyt johonkin olen väsynyt etsimään vastauksia itse ja saattaisin jossain tapahtumassa pyörähtää jos olisi viimeinkin sellainen kokoonpano asennettuna että siihen voisi olla käytössä tyytyväinen.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 8. lokakuuta, 2012 - klo 23.53:   
Eikös olisi fiksuinta:

SCSI kiintolevy, niihinhän saa vaikka millaisia adaptereita, eli vanha liitäntä ei haittaa.

Romputin sitten siihen emolla olevaan ide väylään, sen nopeus on aika paljon merkityksettömämpi.

 

Thematic
Käyttäjätunnus: thematic

Rekisteröity: 11-2010
Tiistaina, 9. lokakuuta, 2012 - klo 5.54:   
Siis ~10000 rpm levyt ainakin on poissuljettu, ja ymmärtääkseni viimeiset SCSI-kiintolevyt olivat usein niitä.

SCSI DVD-asemia pitäisi löytyä, varsinkin lukemiseen rajoittuneita. Ja pitäisi olla rajoitettua IDE-asemaa (koska A4000 IDE ei saa kaikkea irti) nopeampia käytännössä. Luultavasti myös penkissä.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 9. lokakuuta, 2012 - klo 10.51:   
1 huomio on se että millaista nopeusetua amigalla saadaan vaikka 15k kiertävillä levyllä??? Epäilen että ei mitään.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 9. lokakuuta, 2012 - klo 11.09:   
Kiitos ideoista.

68-pin SCSI kaapeli kuudelle laitteelle irroitettavalla terminaattorilla sekä 1995 vuoden SCSI CD asema 68-pin to 50-pin adapterilla löytyivät työpaikan romukasasta.

Kaikki SCSI levyt mitä löysin tällä hetkellä myytävänä uutena tai käytettynä ovat 80 pin liittimellä varustettuja, joten joku 80-pin to 68-pin pitäisi olla. Noiden 10000-15000 rpm levyjen meteli voi kyllä yllättää...

Yksi vaihtoehto olisi ollut FastATA 4000 MK-VI CF/SATA http://shop.elbox.com/cgibin/shop? info=410F4&sid=5b2b0f2e noin 157e kotiovelle toimitettuna mutta "Fast transfer rate of up to 16.6MB/s"
ei kuulosta houkuttelevalta verrattuna CyberstrormPPC SCSI 40MB/s.

Onko kukaan nähnyt että onko olemass SCSI CD tai DVD asemia jotka olisivat joko 68 tai 80 pin liittimellä ilmaisten näin samalla olevansa vähän uudempia kuin tuo minkä löysin?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Tiistaina, 9. lokakuuta, 2012 - klo 17.20:   
Jos nopeutta ja käyttömukavuutta haetaan Amigaan, niin ehdottomasti SCSI missä tahansa muodossa (no ok, poislukien ne wanhat ei-DMA-ohjaimet). Ja unohtaa noi kaikki IDE-viritykset, vaikka ne lupaisivat ties mitä nopeuksia, niin silti ne vievät prossun tappiin ja kaikki muu käyttö hidastuu siirtojen aikana.

Eiköhän jo 10MB/s SCSI2-vehkeetkin pese noi FastATAt käyttömukavuudessa mennen tullen kuitenkin. Oli se vaan niin hienoa siirtyä aikoinaan A1200/Idefixistä kokonaan SCSI-laitteistoon B1260:n SCSI-kitin avulla, kun mitkään siirrot ei tuntunu enää missään ja coasteritkin sai unohtaa :-)

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 9. lokakuuta, 2012 - klo 18.29:   
Aikoinaan kun luulin että kovis hajoamassa (asetukset oikeasti solmussa) aattelin siirtyä SCSI kantaan edesmennyt tuttu ei ymmärtänyt miksi olisin ostanut 4gigan SCSI levyn enkä 40gigaista vai mitä olikaan IDE levyä just tuo prossu hommeli syynä.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Tiistaina, 9. lokakuuta, 2012 - klo 18.50:   
Toimiikohan noi scsi-sata -adapterit? Sitten perään joku SSD-asema...

http://www.pc-pitstop.com/scsi_ide_adapters/aec7730a.asp

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 9. lokakuuta, 2012 - klo 23.02:   
Kyllä toimii siitä päätellen että Vesalia myy juuri tuota mallia ja mainitsee sen sopivan CyberstormPPC ja Cybestorm MK3 korttien SCSI ohjaimeen.
http://www.vesalia.de/e_acardsata.htm

Se mikä minua ihmetyttää todella paljon on että miksi ACARD sivuilta ei löydy enää tuota nimen omaan SATA I ja SATA II kovalevylle tarkoitettua 7730A mallia.

Sen sijaan Löytyy vain:
http://www.acard.com/english/fb0101.jsp?type1_title=SCSIDE%20Bridge&ino=43
AEC-7730SA (SATA optisille asemille)
AEC-7730SR (SATA nauha asemille)
AEC-7732 (SATA optisille asemille)

Support osiosta löytyy firmiksiä ja dokumentaatiota tuolle AEC-7730A:lle, mutta miksi kortin aktiivinen myynti on lopetettu kun tuote on vedetty pois Products osiosta. Onko SATA HDD levyjä niin vaikea tukea vai mitä?

No SCSI 68 pin levyn käytettynä ja uutena etsiskelyyn tuskastuneena tilasin jo tuon Vesaliasta. Aika pian selvinnee miten SSD tuon kanssa toimii.

Tietysti SSD levy pitää olla sellainen että siinä on sisäinen trim tuki muutenhan se kuluu puhki Amigamaisissa käyttöjärjestelmissä jotka tuskin tukevat ohjelmallista trim toimintoa.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 10.55:   
Hyvä pointti tuo sisäinen trim. Kulkeeko asemissa nimellä Garbage Collection?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 12.40:   
http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM

"TRIM enables the SSD to handle garbage collection overhead, which would otherwise significantly slow down future write operations to the involved blocks, in advance."

http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_collection_%28SSD%29#Garbage_collection

Amigassa tietysti SSD ei ole yhtä kuluva kuin vaikka Windowsissa joka kirjoittaa swapfilejä ja cacheja kokoajan, koska kirjoittaminen on se joka kuluttaa SSD levyjä eikä lukeminen.

Yleisesti ottaen SSD on suuri nopeus, ääni, tärinäkesto ja lämpöhyöty, mutta kaikki jotka luulevat sen olevan turvallisempi säilytyspaikka tiedolle ovat väärässä. Kotona hajosi OCZ 90GB SSD:stä käyttöjännitepuoli vain muutaman kuukauden käytön jälkeen, tiedot sai vielä pelastettua kun käynnisti tietokoneen aina 5min välein uudestaan. Verkkokauppa antoi suoraan uuden levyn.

Töissä työkoneista on seonnut jo pari Intelin 160GB SSD:tä vaikka firmware on viimeisin. Levy muuttuu ilman selvää syytä yhtäkkiä 160GB -> 8GB kokoiseksi joten tiedot häviää.

Muutenkin metalliselta kovalevyltä saa vielä laboratoriopalveluna yleensä tiedot pelastettua jos ei ole väljä mitä maksaa, mutta SSD levyltä ei pelasta edes labra jos tiedon sisältävä piiri on palanut poroksi. Vähän offtopic jo, mutta pitääpähän mainita aina välillä kun SSD:stä puhutaan.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 12.45:   
Hanzu: nuo hajoilut hyvä tietää olen itse musa käyttöön miettinyt välillä mutta näemmä parempi siihen hankkia muuta... oikeasti jo hinnan takia mielumminkin.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 13.06:   
Tuossa wikiartikkelissa ei taidettu puhua sisäisestä trimistä. Lähinnä vain trim komennon antamisesta käsin. Ilmeisesti se on sitten Garbage Collection, jota ei kaikissa asemissa ole.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 13.17:   
Niin se on vähän tulkinnallista. Esimerkiksi tämän product specifications sisältää tekstin "Native TRIM support"
http://www.ocztechnology.com/ocz-vertex-3-sata-iii-3-5-ssd.html
Mutta product sheet taas sanoo "TRIM (requires OS support)"
http://www.ocztechnology.com/res/manuals/OCZ_Vertex3_3.5_Product_Sheet.pdf

Käyttäjärjestelmä kuitenkin määrää mitä kirjoitetaan ja mihin niin vaikea sitä on kokonaan tehdä käyttöjärjestelmäriippumattomaksi toiminnoksi.

Garbage collection sanaa en ole nähnyt SSD spekseissä. Vaikka en sano etteikö sekin siellä voisi esiintyä.

Kyllä SSD levyjä kannattaa käyttää, mutta niitä pitää pikemminkin varmuuskopioida useammin kun harvemmin kuin kovalevyjä. Näin on minulle kokemus osoittanut kallidenkin 90-160GB levyjen kanssa. Eikä kyse ole mistään malliston halvimmista malleista.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 15.12:   
Tuolla siitä Garbage Collectionista:

http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_collection_(SSD)#Garbage_collection

Viimeksi hajosi samaan aikaan 2kpl WD:n kiintolevyjä. Sen jälkeen mitä rompuille mahdu on ollut NASsissa, jossa RAID6.

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 15.45:   
Miten tällä foorumilla muokataan omaa postausta?

Garbage Collectionista:
"the manufacturer claimed that this would ensure that even systems (operating systems and SATA controller hardware) which do not support TRIM could achieve similar performance. The operation of the Samsung implementation appeared to assume and require an NTFS file system."

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Keskiviikkona, 10. lokakuuta, 2012 - klo 15.50:   
Toi OCZ:n Native TRIM support tarkoittaa vain että asema osaa ottaa trim-komennon vastaan sellaista tukevalta käyttikseltä. Toki raudankin pitää välissä tukea ja nyt vasta tuli eka raidia tukeva rauta+ajuri. Aloitin siitä threadin silloin toiseen foorumiin:

http://murobbs.plaza.fi/ohjelmat-kayttojarjestelmat-ja-ajurit/918482-intelilta-trim-tuki-ssd-asemille-raid0-konfiguraatiossa-rst-rapid-storage-technology.html

Mutta joo. Ei liittynyt tähän sun Amiga caseen.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: