Ongelmia turbokortin kanssa

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2011 » Ongelmia turbokortin kanssa « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

JMJJ
Käyttäjätunnus: powershot

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2011 - klo 0.39:   
Minulla on testissä tällainen Mtec T1230/28 turbokortti A1200:ssa ja kortissa on 8mb muistikampa. Kokoonpanossani on pc:n poweri, josta lähtee piuhat kiintolevylle ja romppuasemalle, mitään muuta ei ole, ei pcmcia korttia tms.

Kun laitan Amigaan virrat päälle, niin normaalisti menee kikstart 3.0 tilaan ja resetoinnilla lataa kovolta wb:n. Nyt tämän kortin kanssa näyttöön ei tule mitään, levari ei raksuta, eikä resetointi tee mitään.

Kokeilin puhdistella liitoskohtaa, mutta ei auttanut. Pikkasen välähtelee näytöllä kun liikautan hiirtä, muuta ei tapahdu.

Onkohan peli menetetty vai mitään tehtävissä?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2011 - klo 0.54:   
Ei peli ole menetetty noin vähällä.

Testaa nyt ensimmäiseksi että A1200 toimii ilman korttia että voidaan vapauttaa se epäilyistä.

Jos kuvan turbo on tälläinen
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/viper123028rtc_1_big.jpg
On siinä yllättävän monta elkoa. Laskin kuusi. Itse vaihtaisin ne, vaikka tuon kokoiset elkot eivät useinkaan kuivu tai vuoda.

IC15 voisi ottaa ylös ja painaa takaisin kantaansa. Samoin jumpperit ja niiden piikkirimoja voi levittää vähän jos jumpperin ei tunnu olevan tarpeeksi tiukassa.

68030 jalat voisivat olla ensimmäiset joiden juotos voisi olla murtunut irti tai jonka ohuet jalat olisi voitu työntää vahingossa oikosulkuun.
Piiriä voi koittaa painaa alaspäin samalla kun yrittää käynnistää konetta.

Katso myös ettei juotospuolella oleva patteri ole alkanut vuotaa.

 

JMJJ
Käyttäjätunnus: powershot

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2011 - klo 1.02:   
Amiga on testattu ilman korttia ja toimii normaalisti, eli boottaa alussa kikstartiin ja resetoimalla lähtee lataamaan wb:tä.

Kortti on tällainen:
http://amiga.resource.cx/photos/photos/t1230.jpg

Kokeilin myös a500:n poweria ja eipä mitään muuta uutta ilmennyt, kun että alussa ruutu pimeänä ja jotain poikkiviivoja, resetoidessa tulee sininen ruutu näytölle. Löysin tällaisen kun tutkiskelin googlesta mahdollisia syitä:
http://www.nyx.net/~rdavis/AmigaHints2.html#BootColor

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2011 - klo 1.16:   
Jaaha siinä IC15 onkin pintaliitos versio ja Latticen piiri joka sisältää ilmeisesti kortin firmwaren on PLCC kannalla.

Kannalla olevat PLCC piirit voi nostaa PLCC Extractorilla ylös kannastaan ja painaa alas. Siinä tulee samalla mahdollisesti hapettuneet kontaktipinnat vähän kiillotettua.

Kokeile ilman SIMM kampaa tai toisella SIMM kammalla. Vaikka ei nuo SIMM kammat kyllä juuri koskaan hajoa käyttämättömyyden takia. Muistankohan oikein että tuo kortti ei muistaakseni tue yli 8MB kampoja.

Mitä tarkoittaa ekan viestin alussa tuo sana "testissä"? Onko kortti kuitenkin sinun ja toiminut ennen ja nyt pitkän tai lyhyen käyttämättömyyden jälkeen ei yhtäkkiä toimi vai mitä häh?

 

JMJJ
Käyttäjätunnus: powershot

Rekisteröity: 9-2010
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2011 - klo 5.15:   
Tuli kokeiltua myös ilman SIMM kampaa, eli siinä on 8mb kampa ja kyllä se ihan ehjä on. Niin ja yli 8mb kampaa ei tue ainakaan jos pcmcia kortti on.

Olen vastikään ostanut kortin ja päässyt sitä kokeilemaan. Se on toiminut edellisellä omistajalla, joten jokin ei nyt oman koneeni kanssa vaan täsmää. En tiedä varmaksi mikä, mutta koetan ottaa selville, kun tekisi mieli käytellä tuota korttia.

 

Rakki
Käyttäjätunnus: rakki

Rekisteröity: 11-2009
Lauantaina, 3. syyskuuta, 2011 - klo 9.53:   
Hmm. Olisikohan kuitenkin vain kosketushäiriö kaikesta huolimatta. Yleensä tuollaiset viat turbojen kanssa johtuvat ihan vain siitä että kortti ei ole tasan tarkkaan pohjassa koko liitoksen matkalta. Puhalla myös turbokortin naarasliitin puhtaaksi, siellä saattaa olla pölyä tai jopa hiekantapaistakin on joskus lliitoksissa nähty.

Putsaukseen riittää tyypillisesti paineilma, isopropanolia ei pitäisi tarvita. Muistaakseni ACA-1230:n asennusohjeessa oli näin.

Asennus kannattaa tehdä näin jos et ole jo näin tehnyt:
1. Avaa kone (kahta pohjassa olevaa levyaseman ruuvia ei tarvitse poistaa)
2. Poista emolevyn suojapelti tai ainakin avaa se yksi ruuvi jotta näet laajennuspaikan liittimen riittävän hyvin kun nostat varovasti peltiä.
3. Asenna turbokortti kunnolla pohjaan ilman väkivaltaa :-). Kun kortti on varmasti menossa liitokseen sitä voi painaa vaikkapa jonkun puisen tikun tms. kanssa pohjaan piirilevyn reunasta.
4. Katso siitä pellin alta, että kortti tosiaan on pohjassa.
5. Virtaliitin kiinni ja power päälle -> kokeile toimiiko
6. Jos ei niin sammuta ja painele korttia vielä
7. Goto 5 :-)

Pohjaluukun kautta ei siis kannata asentaa, sitä kautta saa yleensä vain kortin huonosti pohjaan ja voi jopa särkeä kortin kun sitä sieltä painaa. Asennustilaa on luvattoman vähän.

 

Tuomo Mustonen
Käyttäjätunnus: tjm

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 5. syyskuuta, 2011 - klo 16.10:   
Onko homma edennyt?

 

JMJJ
Käyttäjätunnus: powershot

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2011 - klo 2.06:   
Tervehdys taas,

Kokeilin neuvojanne, puhdistin kortin + koneen liitospinnat isopropanolillakin jopa, mutta ei se vaan tunnu heräävän. En tiedä mikä syynä.
Toivottavasti ei joku pikku hiukkanen ole niin pahassa paikassa tai leijunut uudelleen estäen näin kosketuksen... Luulisi kyllä omasta mielestäni tuon puhdistusoperaation jälkeen ainakin tuo asia olla tällä selvä.

Ja kun kortin poistaa liitoksesta, niin sitten menee taas normaalisti 3.0 tilaan.

Harmi kun ei ole toista A1200:sta jolla olisi voinut myös kokeilla, miten siinä sitten toimisi.
Kunnossa nuo kortin juotokset ja muut tuntuvat olevan näin ulkoapäin katsoen, ettei mullekaan muu enää tule mieleen, kuin joku kosketusvika.

Vai voiko Amigalla olla tunteet? :-) Ettei tykkää vaan kortista.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2011 - klo 2.42:   
En tiedä näistä mutta kello porttidelfiinahan toimi vain tietyllä emolevy versiolla tietääkseni. Jotenkin muistikuva on että noi muut kuin Phase5 Blizzzard turbot olisivat vähän nirsompaa jossain mielessä en muista mistä olen kuullut.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2011 - klo 9.48:   
@JMJJ kertoisitko missä päin asustelet että nähtäisiin olisiko mahdollisuutta käydä testaamaamassa kortti jollain lähistöllä asuvalla A1200 omistajalla?

@jpq minulla taas on mielikuva että nirsous koskee kaikkia A1200 turboja lähinnä A1200 emolevyn rakenteen vuoksi. Phase 5 Blizzardit olivat vaan pitkään ne yleisimmät ja siksi ne saivat eniten julkisuutta asiassa. Käsitykseni on että Phase 5 kilpailija Apollo teki korttinsa ihan yhtä temppuisaksi käyttää ja niiden päivittäminen 68040 mallista -> 68060 malliin oli vielä hankalampaa koska vaativat erillisen piirilevyn palasen tekemään mitä lie regulointi operaatioita. A1200 turbokorttien yhteensopivuusongelmat eivät ole loppuneet edes uudehkojen Individual Designs turbojen ilmestymiseen vaan jotkust A1200 emolevyt vaativat edelleen modaamista. Tässä lisää aiheesta:
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/A1200_Mobo_fix/a1200_mobo_fix.html

Toisaalta tuntuu epätodennäköiseltä että timing fixien puute tai niiden olemassa olo aiheuttaisi sitä että kone ei boottaa kortin kanssa. Lähinnä kyse oli muistaakseni stabiilisuudesta.

Myös A1200 emolevysi tai virtalähteesi voi olla vikaantunut ja kortin vaatimaa lisäpotkua ei vaan niiltä tule siinä kunnossa.

 

Tuomo Mustonen
Käyttäjätunnus: tjm

Rekisteröity: 2-2010
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2011 - klo 15.22:   
Koneessa jossa kortti toimi ennen myyntiä on emolevyn reviisio 1.0.4
En tiedä onko reviisiolla merkitystä tässä asiassa.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2011 - klo 15.36:   
Tarkoit revisiota 1D4 joka on yleisen mielipiteen mukaan se yhteensopivin. Toiseksi yleisin revisio on lienee vanhempi 1D1 versio.

Myöhäisemmissä 2B revisiossa alkoi olla jo kaikenlaista Escom viritystä kuten FLOPPY portissa hyppylanka jotta puoliksi modifioitu PC korppuasema korvaisi aidon Amiga aseman. Ilmeisesti nämä erikoisuuden pilasivat tämän version maineen vaikka itse uskon että tottakai siinä jotain parannusta tuotekehitystäkin on täytynyt tapahtua eikä pelkästään costs reduced operaatioita.

Se että onko minkä tahansa revision A1200 emolevyyn tehty timin fixejä selviää vain katselemalla emolevyn juotospuolta tai mittailemalla ohmeja yläpuolelta yllämainittua infoa apuna käyttäen.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2011 - klo 15.38:   
Kokeile irrottaa korppuasema ja kovalevy jotka molemmat vievät +5V ja/tai +12V jännitteitä. Boottaaminen ilman niitä kestää kauemmin, mutta ainakin pääsisit katsomaan tuleeko se levykkeen asetuskuva sieltä lopulta ja jos tulee, niin resetoi ja mene katsomaan Early Startuppiin katsomaan näkyykö kortti siellä.

 

JMJJ
Käyttäjätunnus: powershot

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 6. syyskuuta, 2011 - klo 23.00:   
Hanzu: Asun Kouvolassa.
Kovalevyä kokeilin irrottaa, samalla testasin toisella muuntajalla, mutta ainakaan ne eivät auttaneet. Otan tuon korputtimen irti.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 7. syyskuuta, 2011 - klo 8.48:   
Mä asun kouvolassa ja mun luona pystyisi testamaan

 

JMJJ
Käyttäjätunnus: powershot

Rekisteröity: 9-2010
Torstaina, 8. syyskuuta, 2011 - klo 0.01:   
Ibe: Kiva, jos näin onnistuisi.
japex777@gmail.com

 

Jarmo Piippo
Käyttäjätunnus: japiippo

Rekisteröity: 8-2011
Torstaina, 8. syyskuuta, 2011 - klo 20.27:   
Minulla oli oman Apollo A1260 -turboni kanssa aikoinaan käynnistysongelma, joka johtui käyttämäni PC-virtalähteen liian hitaasta käynnistymisestä. Niissä on PC:tä varten signaali (power good), jonka noustua kone vasta saa yrittää käynnistyä, mutta Amiga ei tuota lue, ja alijännitteellä käynnistämisen takia ainakin oma koneeni jäi ikuisesti resettiin (reset-linja aktiivinen koko ajan). Ensiapuna sain koneen käyntiin siten, että pidin ensin jonkin aikaa virtaa päällä, ja sitten käytin sitä sekunnin murto-osan katkaistuna ja heti takaisin päälle, jolloin virtalähde antoi heti alusta asti täyttä jännitettä (konkat valmiiksi latautuneet) ja kone käynnistyi. Myöhemmin ongelma ratkesi sillä, että rinnakkaisportissa kiinni oleva Canonin mustesuihku (BJC4000) oli koko ajan seinässä, ja piti jotakin nastaa rinnakkaisportissa valmiiksi jännitteisenä, jolloin kone jaksoi käynnistyä heti virtanapista kytkettäessä ilman ylimääräisiä temppuja. Outoa toimintaa, mutta sitähän on liikkeellä noissa 1200/turbo-yhdistelmissä.-)

 

Tuomo Mustonen
Käyttäjätunnus: tjm

Rekisteröity: 2-2010
Perjantaina, 9. syyskuuta, 2011 - klo 22.56:   
Kyseinen turbokortti olisi taas myytävänä.
JMJJ:n koneessa se ei kovasta yrityksestä huolimatta alkanut toimimaan.
Kumma kun se ennen lähettämistä vielä toimi minun koneessa.
Kokeilen uudestaan kunhan posti saa sen kannettua takaisin.

 

Rakki
Käyttäjätunnus: rakki

Rekisteröity: 11-2009
Perjantaina, 9. syyskuuta, 2011 - klo 23.11:   
Outo juttu, onhan tietysti mahdollista että kortti on juuri nyt sanonut sopimuksen irti jonkin komponentin osalta ja on siksi pimeänä mutta pianhan tuo selviää.

Täälläkin on ollut lukuisia eri valmistajien turboja ja aina ne on jollain Amiga 1200:lla saanut toimimaan jos ei ole toisessa pelittänyt. Joissain malleissa on tosin ollut hieman kikkailua jumppereiden kanssa jotta muistit on saanut toimimaan ok.

Kerran oli tosin yksi Amiga 3000:n Cyberstorm Mk2 joka ei sitkeästä yrittämisestä huolimatta lähtenyt toimimaan vaikka emolevy oli pätsätty turbovalmiiksi.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Lauantaina, 10. syyskuuta, 2011 - klo 11.20:   
@JMJJ, Iben koneissa testaaminenko ei onnistunut? Toinen niistä on minun vanha Rev 2B ja siinä ainakin on ollut useita eri turboja kiinni.

Lisälaitteiden lisääminen vanhosiin retrokoneisiin on arpapeliä usein miten, jos konetta ei ole tarkastettu ja huollettu säännöllisesti, niin siellä voi olla mitä vaan vikaa joka tulee esiin vasta kun jotain tiettyä lisälaitteen käyttämää signaalia tarvitaan tai tiettyä jännitettä tarvitaan lisää tai kuten Jarmo tuossa kertoi pelkkä virtalähdekin on ratkaisevassa asemassa.

@Rakki, vanha juttu kai, mutta varmistetaan nyt että tietänette että A3000 puolella turbojen vaatima jumpperointi on vielä monimutkaisempi kuin A4000 puolella, jossa käytännössä vain kaksi jumpperia pitää tarkastaa (J100 ja J104). Muistutan myös että ainakin A4000 puolella tiedän vain kaiksi turboa jotka vaativat J100 ja J104 jumpperit INT asentoon toinen on CS2 ja toinen A3630. Kaikki muut tuntemani turbot toimivat J100 ja J104 EXT asennossa.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 10. syyskuuta, 2011 - klo 11.36:   
Hanzu: Oon reissussa, testaaminen olisi onnistunut vasta ensi viikon keskiviikonna. Ei tainnut kärsivällisyys riittää sinne asti odotteluun

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Lauantaina, 10. syyskuuta, 2011 - klo 11.49:   
@Ibe, ahaa ok.

Saanen silti muistuttaa odotteluun kyllästynyttä, että jos vika onkin JMJJ:n A1200 koneessa, niin sitten on mahdollisesti toinenkin palautus edessä, jos joskus hankkii myöhemmin toisen turbon siinä toivossa, että se toimisi ja joutuu pettymään toisenkin kerran, mutta toivotaan että ei, sillä turboissakin on kyllä niin isoja eroja, että toinen malli voi toimia siinä missä toinen ei - jopa pikkuviakaisen emolevyn tapauksissa.

Epäyhteensopivuus olisi siis tässä tapauksessa se pienempi paha, kun ainakin myyjä saisi toimivan tuotteen uudelleen myytäväksi ja ostaja toivoa, että joku muun mallin turbo kävisi.

Jos nyt ihan epätoivoiseksi menee emolevyn kanssa voin yrittää laatia jotain tutoriaalia siitä miten tarkastetaan onko turbo timing modifikaatiota tehty. Se toisin ihan viimeisenä oljenkortena, itse kun en A1200 koneita enää edes käytä ja näin ollen halu A1200 dokumenttien kirjoitteluun on paljon pienempi kuin A4000 dokumentteihin.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 10. syyskuuta, 2011 - klo 18.28:   
Apollon turbo toimi mulla 1d4 emolla vain 3.0 rommeilla, 2b emolla ei pihahtanutkaan, oli rommit mitkä vain, Hanzulta saadulla koneella (2b) jossa on timing fixit tehtynä se toimii ok.

 

Tuomo Mustonen
Käyttäjätunnus: tjm

Rekisteröity: 2-2010
Keskiviikkona, 14. syyskuuta, 2011 - klo 22.26:   
Kyseinen turbokortti on nyt testattu mun omassa koneessa ja toimii ihan oikein.

 

JMJJ
Käyttäjätunnus: powershot

Rekisteröity: 9-2010
Tiistaina, 25. lokakuuta, 2011 - klo 4.17:   
Ibe U: Sorry, unohdin vastata s-postiisi aiemmin. Kyllähän tässä näin kävi, että tilanne näytti huonolta omaan koneen kohdalla, joten päätin palauttaa kortin. Arvasin, että se toimii Tuomon koneessa.
En nyt kuitenkaan viitsi tuon koneeni kanssa enempää räpeltää, joten tulin siihen päätökseen, että katson vähän parempaa Amigaa sen tilalle. Pidän vanhan vaikka säästössä, jos siitä joskus on jotain hyötyä kun vaikkapa levyasema tilttaa. Pitkäänhän tuo A1200 on mulla jo ollutkin. Muutenkin lieviä käytönjälkiä mm. levarista puuttuu se muovi joka toimii painaimena että saa korpun ulos siististi.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: