A3000 ja käynnistysongelma

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2011 » A3000 ja käynnistysongelma « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 22. elokuuta, 2010 - klo 20.33:   
Tärkein ensin, eli kone on:
A3000
2mt chippiä ja 4 fastia emolla
3.1 kickstart ja OS3.9
GVP T-REX 040@40mhz 8mt muistia
GVP EGS 28/24 Spectrum

Eli ongelmana on semmoinen probleema, että kone ei käynnisty kuin n. joka kymmenes kerta cold bootissa. Joka käynnistyksellä pääsee kyllä early startup menuun, mutta kun klikkaan boottia niin kone jäätyy. Sillä ei ole väliä valitsenko normibootin vain ilman startup sequenceä. Jäädyttyään kone ei reagoi muuhun kuin virtanappiin.

Piirit ovat ainakin paikoillaan. Sen verran useasti on tullut kone purettua ja piirejä paineltua paikoilleen. Mikä siis neuvoksi? Onko vika virtalähteessä, kondensaattoreissa vai softassa?

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 22. elokuuta, 2010 - klo 21.55:   
mulla kävi teholähteen viime metreillä amiga 1200 koneessa joka tornitetttu niin että aina kun avasin cd aseman luukun tuli resetti. sanon siksi että aika kummiakin juttuja tekee joten sen takia voisi tuotakin epäillä. eli kiintolevyltä lukeminen aiheuttaa tehopiikin joka tekee temput...

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 22. elokuuta, 2010 - klo 23.05:   
Olisko tuo sitten virtalähde.

Otin näyttiksen pois, mutta samat ongelmat jatkui. Onnistuneita boottauksia tuli todella harvoin. Joskus vaikka bootti onnistuikin, niin capslock jäi räpsyttämään valoaan tasaiseen tahtiin, ja näppäimistö ei reagoinut vaikka muuten kone toimikin.

Sitten päättikin kovalevy alkaa temppuilemaan, ja aina kun kone vain "runkluttaa" levyä oudosti yrittäessään lukea sitä. Vaihdoin toisen samanlaisen Quantum Fireball SE tilalle, ja palasin takaisin lähtöruutuun.

Capslockin vilkuttelun takia vaihdoin tilalle toisen näppiksen ja sillä tuntuukin pelaavan paremmin. Suoraa cold bootista kone ei vieläkään boottaa workbenchiin, mutta ctrl+A+A sentään pelaa ja resetin jälkeen päädyn workbenchiin. Vanha kovalevy ei kuitenkaan vieläkään toimi.

Eli mikähän tässä nyt sitten on? Virtalähde vaikuttaisi olevan aika hyvä selitys tällaisille ongelmille, mutta mistäs saisi varmasti toimivan tilalle testattavaksi?

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 22. elokuuta, 2010 - klo 23.27:   
En tiedä omaani amiga 1200 torniiini veljeni tais atx powerin modata amiga 3000 vaatimuksia en tunne. ei ole mun juttujani oikeasti nämä teknisemmät jutut kerroin vain kokemuksistani.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 27. elokuuta, 2010 - klo 16.00:   
Veikkaan vian syitä seuraavasti:

1) Virtalähteen molex liittimien jännitteistä huolehtivat elkot kuivuneet. Itsellä ATX puolella on tullut vastaan virtalähde joka muuten toimi hyvin mutta pumppasi molex liittimessä kiinni olleen kovalevyn virtoja ylös alas.

2) Emolevy elkot kuivuneet


Itse ryhtyisin seuraaviin toimenpiteisiin:

1) Tilaa Nathanilta Austaraliasta
ATX to A3000D Adapter Cable
http://www.amigamaniac.com/atx_to_amiga.html
ja ryhdy käyttämään ATX virtalähdettä, jos on tilaongelmia kotelossa niin tälläinen pieni saattaa mahtua kuten itselläni A4000 koneessa: http://relay.pp.fi/Amiga/A4000/A4000DATXPSU/09s.jpg

2) No sitten jos uusi virtalähde ei auta, niin keksitään jotain muuta.

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 27. elokuuta, 2010 - klo 16.14:   
Tuon ATX-adapterin kanssa varmaan joutuu sitten kikkailemaan virtanappulan tilalle jonkin viritelmän? Entä eikö nuo mahdollisesti kuivuneet kondensaattorit voisi myös vaihtaa uusiin?

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 28. elokuuta, 2010 - klo 11.58:   
jeps kuulostaa pahasti poweri vialta
varsinkin tuo koviksen narahtaminen viittaa siihen
toinenkin levy on vaaravyöhykkeellä eli tarkistamaan elkoja tai uutta poweria testiin...

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 28. elokuuta, 2010 - klo 14.24:   
Tietääkö kukaan missä tuota poweria kannattaisi käydä korjauttamassa? Oulussa siis asustelen. Toki jos jokin palstalaisista haluaa asevelihintaan kolvailla, niin ilmoittautukoon.

ATX-powerin ja adapterin hankinta ei kuitenkaan ainakaan halvemmaksi tulisi.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 30. elokuuta, 2010 - klo 14.10:   
Oulusta en osaa sanoa mitään. Joku muu vastannee siihen. Itse heitän vähän käytännön kokemuksia.

Mikäli elkoja on vanhentunut kolvailun lisäksi tarvitsee metsästää mahdollisimman samanlaiset elkot jotka täsmäävät ainakin kapasitanssiltaan ja mielummin myös jännitekestoltaan ja lisäksi vielä fyysiset ulkomitat eivät saa paljon ylittyä sillä niille ei virtalähteissä ole paljoa tilaa varattu.

Jos huonoja elkoja on useampi ja ne ovat vanhan suunnittelun takia jo nykyään harvinaista kokoyhdistelmää, niitä ei ehkä löydy paikallisilta komponenttivalmistajilta vaan niitä pitää tilata postikuluineen komponettitukkureilta tai sitten purkaa niin paljon vanhoja laitteita että samanmoiset löytyvät. Itse en ole vielä postimyyntiä harrastavista komponenttivalmistajista löytänyt yhtään jolla olisi kohtuulliset postikulut. Yleensä yhden pienen kirjeeseen komeasti mahtuvan osan toimutuksesta saa maksaa pakettimaksun reilu 8 euro.

Elkoja valitessa kannattaa myös ottaa 105 asteeseen speksattuja 85 asteen sijaan, niin kestävät yleensä pidempään.

Kerran korjasin ATX virtalähteen vain yhdellä elkon irroituksella ja vaihdolla ja se on vielä tänäkin päivänä käytössä omistajallaan. Joskus taas pitää irroittaa puolitusinaa erikokoisia elkoja jotka on ahtaissa väleissä ja joskus suojattu tärinältä pehmeä hartsia tai muuta mömmöä niiden ympärille kylvämällä.

Joskus huonot elkot tunnistaa värisävyn vaihteluista ja pullistuneesta päästä. Voit toki avata virtalähteen ja lähettää kuvia pällisteltäväksi, niin ainakaan ei maksa mitään. Myös juotuspuolen kuvat ovat eduksi, sillä joskus on kyse vain yhdestä ajan kanssa murtuneesta juotoksesta. Yhden A500 virtalähteen olen korjannut juottamalla vain yhden murtuneen juotoksen uudelleen (tosin A500/A600/A1200 virtalähteet joutuvat kestämään paljon siirtelyä ja täräyksiä).

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 30. elokuuta, 2010 - klo 17.23:   
Ennen kuin tätä ketjua aloitin, niin avasin kyllä virtalähteen, mutta en huomannut siellä elkoissa mitään pullistumia taikka vuotoja. Tämä nyt voi tietenkin olla sitä osaamattomuuttani.

Juotospuolen voisin kyllä joutessani katsoa. Mistähän tällaisen murtuneen juotoksen tunnistaa ulkoisesti? Kone on kuitenkin jonkinverran maailmaa nähnyt, kun itse ostin sen Ruotsista, ja mukana tuli jotain alkuperäisiä kuitteja Hollannista.

Tietenkin varmaan kaikista selvintä olisi myös yleismittarilla mitata virtalähteen antamat jännitteet?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Tiistaina, 31. elokuuta, 2010 - klo 17.02:   
Murtuneet juotokset ovat yleisiä yksipuoleisissa piirilevyissä eli sellaisissa joissa ei ole kuparointeja toisella puolella ollenkaan eikä komponentin läpivienneissä (reijissä). Tästä syystä juotos murtuu vuosien mittaan johtuen mm. tärinästä, lämmöstä, komponentin tönimisestä ja yleisestä tinan rapautumisesta. Yksipuoleiset levyt eivät ole mitään -80 luvun kamaa pelkästään. Kyllä niitä ainakin autoteollisuudessa käytettiin pitkään -90 luvun loppuun ja halpaelekrtoniikassa käytetään vieläkin.

Juotoksen löytäminen tarvii kyllä usein 4-8x mikroskooppia ja silläkin se näkyy vain ihuen ohuena ympyränä juotosympyrän puolivälissä eli siinä missä levy ja jalka kohtaavat. Myös epänormaalilta näyttävä zig zag mainen kuvio tinassa samassa kohtaa on usein alkava murtunut juotos. Jos komponenttia toista puolen heiluttamalla jalka liikkuu juotoksen sisässä, on ilmiselvää että juotos on murtunut. Nykimistä voi kokeilla myös kärkipihdeillä toiselta puolen kevyesti nykimällä. Painavat osat murtuvat helpoimmin kuin kevyet, koska ne omalla massallaan heilumalla rikkovat juotoksen.

Molex liittimet eli ne mihin kovalevyt kytketään voit mitata helposti myös tällä:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15707
Postikuluineen alle 6 euroa.

A3000 emoon menevän liittimen joutuisit mittaamaan liitin kerrallaan yleismittarilla.

Elkot eivät aina pullistu tai vuoda vanhetessaan ja tällöin viallista elkoa ei yleensä löydä kuin irroittamalla ja konkkamittarilla mittaamalla.

Voimakkaasti kuumennut ja sitä kautta kuivunut elko voi muuttaa kotelon väriään esim. vaaleansinisestä turkoosiksi. Tällöin tunnistusta auttaa jos tietää miltä elko on alunperin näyttänyt.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 3. syyskuuta, 2010 - klo 16.58:   
Vanhemmissa Amigoissa käytettiin jukevämpiä elkoja jotka eivät pullistu ollenkaan vaikka menevätkin oikkoseen näin ainakin A2000 powerissa päälle päin ei huomannut mitää erikoista mittarilla totesinkin että sököjä on

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 28. joulukuuta, 2010 - klo 13.58:   
Sen verran tilannepäivitystä, että virtalähteestä on nyt vanhat elkot irrotettu ja uusien saapumista postiin odottelen.

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 5. tammikuuta, 2011 - klo 20.19:   
Kone tuntuu nyt pelaavan sekä emolevyn prosessorilla, että Blizzard 4030:lla, mutta tuolla T-rexillä ei enää boottaa.

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 25. toukokuuta, 2011 - klo 13.06:   
T-rex toimii nyt myös. Olin näköjään poistanut kortista JP4 jumpperin, jonka kortti tarvitsee toimiakseen A3000:ssa. Johan se duumi taas pyörii.

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 27. toukokuuta, 2011 - klo 12.08:   
Onnittelut o7

 

jes
Käyttäjätunnus: jes

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 27. toukokuuta, 2011 - klo 19.32:   
jakodemus:
Kuinka sait tuon duumin pyörimään, kun minulla peli jämähtää heti ensimmäisessä pelikentässä A1200/040:llä. kokeiltu on vaikka millä versiolla ja eri näyttötiloilla. Joskus pitkän odottelun jälkeen on ilmestynyt jopa pelikenttäkin, mutta siihen jäänyt. Toisen koneella(060) peli pyörii kyllä sutjakkaasti, joten olisi mukava koittaa sitä myös omalla koneella.:-)

 

Tero S.
Käyttäjätunnus: protek

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 28. toukokuuta, 2011 - klo 8.15:   
Hieno homma, että sait powerin ja koneen kuntoon! Eikö SP-elektroniikasta löytynyt sopivia elkoja, kun tilaamaan jouduit?

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 28. toukokuuta, 2011 - klo 15.01:   
@Tero S.
Taisi olla, että ihan kaikkia ei olisi SP-elektroniikasta saanut, niin tilasin sitten kaikki suoraa.

@jes
Adoomia olen käyttänyt itse, ja kaikki on tehty niin kuin ohjeissa sanotaan. Oliskohan, että sulla on vähänlaisesti buffereita sillä kovalevyn osiolla jolta doomia koitat ajaa, kun kerta pitkään joudut odottelemaan.

 

jes
Käyttäjätunnus: jes

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 28. toukokuuta, 2011 - klo 16.51:   
Olen kyllä lisännyt pelin vaatimia buffereita (yleensä 50000) ja peli on latautunut pitemmälle, muttei pelaamaan asti, valikot kyllä toimineet hyvin. Miten nuo tooltypet vaikuttavat, kun joissain on pitkä rimpsu ja joissain ei mitään ja silti lataa. Pääosin Adoomilla olen kokeillut ilman tulosta. Olenko sitten lisännyt pelin vaatimaa puskurimuistia oikein jos kovalevyosio vaatisi sitä?

 

Marko
Käyttäjätunnus: mate_1974

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 29. toukokuuta, 2011 - klo 11.04:   
Hei :-) Onko sinulla vielä tallessa konkkien koot mitkä vaihdoit virtalähteeseen ja kuvaa virtalähteestä?

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 29. toukokuuta, 2011 - klo 16.46:   
Ei ole kokoja enää tallessa, mutta kaikki paitsi ne fyysisesti suurimmat konkat vaihdoin. Kuviakaan ei ole.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: