Amiga A500 -ongelma

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2011 » Amiga A500 -ongelma « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 9.43:   
Löysin muutama päivä sitten vanhan Amigani ja nyt haluaisin saada sen toimimaan. En todellakaan ole tekniikan ihmelapsi ja edes käyttöohjeet luettuani en saanut konetta toimimaan:D tietenki osasyy voi olla, että amiga on ollut vanhassa lämmittämättömässä talossa monta vuotta.

Piuhoja olen yrittäny laittaa vähän jokaiseen mahdolliseen liitäntäkohtaan, mutta ainoastaan tuloksena on vilkkuva valo Power- ja Caps Lock -valoissa. Monitoria ei ole, vaan vanhahko Finlux kuvaputki-TV.

Olisiko kellään antaa neuvoja, miten liitännät tulee laittaa, ja puuttuuko minulta mahdollisesti jotain osia tms?

Tässä vielä kuva laitteesta ja osista:

http://img822.imageshack.us/img822/438/img2578c.jpg

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 10.44:   
Parhaan kuvan laadun saat tuolla scar piuhalla, silloin voit unohtaa tuon tv-modulaattorin.

Koneessa on noiden valojen mukaan jokin ongelma.

Yleensä kannatta ensimmäise4ksi kokeilla lisämuistin toimivuus, eli pohajassa olava luukku auki ja lisämuisti ulos. Jos ei auta, pitää vain avata kone ja painella vaikka peukalolla kannoissa olevia komponenttejä tiukemmalle.

Tuossa taitaakin olla ne jotka kaikki voivat kokeilla.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 10.46:   
Vaikka kytkisit johdot kuinka väärin tahansa Power ja Caps Lock valojen ei pitäisi vilkkua toimivassa viisisatasessa jos mitään softaa ei ole vielä ladattu.

Power- ja Caps Lock -valot välähtävät mm. koneen kolmen näppäimen resetissä ja koneen kaatuessa Guru Meditation/Software Failure, mutta jos valot jäävät vilkkumaan loputtomasti, on kyseessä todellinen vika.

Käyttämätön kone ei kylmässäkään varastossa yleensä mene miksikään paitsi jos olosuhteet ovat kosteat.

Olen nähnyt Commodoreja joissa sisältä on löytynyt ruskeita koivunlehtiä, multaa yms. Ties missä landella säilytetty ja jos sellaista mönjää on koneen sisällä, niin tottakai sinne kosteutta kerääntyy joka taas hapettaa mm. piirilevyn pintaa ja komponentin jalkojen metallipintoja.

Neuvoja:

1) Koneen alapuolella oleva trapdoor luukku auki ja katso onko koneessa luukun alla lisämuisti. Jos on, poista se ja koita käynnistää ilman lisämuistia (tämä siksi että lisämuisteissa on melkein aina akku joka alkaa vuotaa ja aiheuttaa kaikenlaista harmia sekä estää konetta toimimasta normaalisti).

2) Jos koneessa ei ole lisämuistia, niin kone kokonaan auki ja sisällä oleva faradihäkkipelti auki (torx ruuvit) ja katso missä kunnossa piirilevy on.

3) Jos piirilevy on kunnossa, paina kaikki kannalla olevat IC-piirit sormin lujasti pohjaan, niin että niiden sockeit rutisevat.

4) Jos sinulla on PLCC ulosvetotyökalu, vedä myös neliönmuotoinen FAT AGNUS ulos kannastaan ja paina se takaisin siten että sen jalkakontaktit hiukan hioutuvat.

5) Mittaa tuleeko virtalähteen jännitteet maata vasten. Tässä kytkentä:
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/power-plug.JPG
Jänniteet eivät saa heittää paljoa puolta volttia enempää nimellisarvosta.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 10.52:   
Ibe: Olit nopeempi kirjoittamaan :-)

Lisään vielä että niin kauan kuin kone on tuossa kunnossa (valot vilkkuvat) on turha kytkeä muita johtoja virtalähteen lisäksi.

Jos mittailu ei onnistu, niin parasta olisi koittaa konetta toisella virtalähteellä, jos sellainen on saatavilla. Esimerkiksi A1200 virtalähde kävisi, mutta kyllä tuo vika kallistuisi koneen puolelle joka tapauksessa.

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 11.00:   
Vilkuttavat ledivalot tarkoittavat, että koneessa on jotain häikkää. Caps lock valon vilkkumismäärästä voi mahdollisesti päätellä vian laatua. Samoin kuin voisi kuvaruudun väristä, mikäli saisit kuvaa näkymään.

Ensimmäisenä summittaisena korjauskeinona voisi kokeilla koneen avaamista ja omilla kannoilla olevien piirien varovaista painelua tai nitkuttelua. Piirit ovat voineet päästä nousemaan kannoiltaan tai niiden kosketuspinnat hapettumaan kylmäsäilytyksessä.

Koneen kytkemisestä näyttöön.. sulla näyttäisi tuossa kuvassa olevan kaksi keinoa siihen. Vasemmalla A520 TV-modulaattrori, joka kytketään Amigan RGB-porttiin ja jonka päästä lähtevä johto kytketään TV:n antenniliittimeen. Televisioon pitää sitten virittää kanava oikealle kohdalle jotta kuva näkyisi. Modulaattorin laidalla olevan äänijohdon voi kytkeä Amigaan audio-ulostuloihin, jos haluaa äänen mukaan TV:hen, mutta se ei ole oleellista tässä vaiheessa.

Toinen vaihtoehto on tuo oikeanpuoleinen SCART-johto, joka voi olla tarkoitettu Amigan kytkemiseen joko televisioon tai sitten videomonitoriin... sama kaapeli ei käy kumpaankin tarkoitukseen, joten tuosta ei voi olla varma, jollei itselläsi ole tarkempaa tietoa. Tosin meniköhän videomonitoreihin ääni scarttia pitkin vai ei? Kun tuossa näyttää olevan audiopiuhatkin...

Kolmas vaihtoehto olisi kytkeä Amigan Composite out TV:n video in:iin tavallisella RCA-kaapelilla (jota sulla ei näy tuossa kuvassa). Jos TV:ssä on sellainen liitin, niin se on melko varma tapa testata tuleeko kuvaa ollenkaan. A500:ssa siitä tosin tulee vain mustavalkoista kuvaa, mutta testaukseen menettelee.

SCARTilla ja composite videolla TV:ssä pitää valita oikea ohjelmalähde kuvan saamiseksi näkyviin.. yleensä ext1, 2 tms.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 11.13:   
Epäilen että kuvassasi oleva SCART kaapeli on melko varmasti TV kytkentään tarkoitettu. Tämä ihan siitä päätelleen että monitorien mukana tulevat SCART johdot ovat yleensä lyhyehköjä ja tuo näyttäisi kelan koosta päätellen pitkältä johdolta.

Joissain vanhoissa telkkari ja SCART johto yhdistelmissä piti vielä painaa kaukosäätimestä RGB enable nappia, muuten näkyi vain harmaa "haamukuva". Tämä riippuu siitä minkälaisella kykennällä SCART johto on tehty.

 

arttu
Käyttäjätunnus: arttu

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 11.39:   
Vilkkuvat Power/Caps Lock valot viittaisi sisäiseen ongelmaan.Jos Amigassasi on lisämuistilaajennus koneen alla sijatsevan luukun takana, vedä se varovasti irti emolevystä ja kokeile taas laittaa virrat päälle. Pitäisi kuulua levykeaseman tasainen naksutus. Jos ei näin tapahdu, suraava oletus on että emolevyllä kannoissaan olevat piirit, jotka ajan mittaan saattavat nousta paikoiltaan aiheuttavat kyseisen ongelman. Avaa rohkeasti (koneen takuu on varmasti jo mennyt) :-) koneen kansi (6 ruuvia) ja häiriösuojapelti (4 ruuvia) ja painele peukalolla kaikki ne piirit jotka istuu kannoissaan (emolevyssä jopa lukee niiden nimet "PAULA", "GARY", "DENISE", "AGNUS", CPU, ROM, CIA A JA CIA B). Samalla varmista painelemalla näppäimistön liitin ja levykeaseman liittimet kevyesti pohjaan. Kokeile taas virrat päälle. Jos ei tepsi vieläkään, niin ilman varaosa konetta on vaikea jatkaa tästä.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 11.45:   
Ainakaan mun tuntemaani scart piuhat eivät vie videomonitorille ääntä.

ps. mun tuntemat videomonitorit toimii samalla piuhalla kuin tv mutta ohjelma lähde tarvitsee valita itse.

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 12.18:   
Kiitoksia vastauksista!

Kannen alta löytyi lisämuisti ja irroitin sen.

Avasin myös kannen ja painelin piirejä varovasti, ja mustista suorakaiteen muotoisista piireistä kuuluin pientä rutinaa.
Nämä eivät kuitenkaan tuntuneet auttavan, sillä valot vilkkuvat edelleen.

Olisi sääli heittää Amiga roskikseen, sillä olen pitkään halunnut pelata sillä vanhoja hyviä pelejä. Ja nyt kun vielä satuin löytämään sen pitkän etsinnän jälkeen, olisi mukava saada se toimimaan..

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 12.49:   
Näistä väri virhe ilmoista ja led jutuista piti kysymäni tietääkö kukaan vaikka asianvirestä onkin mikä osa koneessa hoitaa noiden tuottamisen vai onko se kicksartissa olevan softan tuotantoa.

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 12.52:   
Softalla ne tehdään.

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 13.33:   
Huomasin, että Amigan ja pistorasian väliin tulevasta pötikästä (muuntaja?) kuuluu pientä naksahtelua samaan tahtiin, kuin valot vilkkuvat. Voisiko vika siis olla siinä?

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 14.31:   
Vika taisi löytyä ;)

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 15.17:   
Olisiko kellään korjausvinkkejä tuolle muuntajalle? Tai sattuisiko kukaan foorumin käyttäjista asumaan Kajaanin seudulla jotta voisin mahdollisesti lainata ja testata jonkun muuntajaa?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 20.41:   
Puhutaan mielummin virtalähteestä (power supply) kuin muuntajasta. Muuntaja on virtalähteen sisällä oleva pääkomponentti jonka ympärillä on kuparilankaa käämittynä. Muuntajien korjaaminen on erittäin harvinaistaa, virtalähteiden korjaaminen jonkin verran yleisempää.

Tarvit pitkän ristipääruuvarin jolla yltää todella syvällä koloissa oleviin ruuveihin. Sitten virtalähden auki ja piirilevy irti kotelosta ja tarkasta silmämääräisesti (tai mikroskoopilla/suurennuslasilla) löydätkö murtunutta juotosta. Virtalähdettä yleensä potkitaan tai heitellään lattialla ja sen luontainen kuumenenminen vielä edes auttaa tinausten väsymistä.

Yhden rikkinäisenä ostamani A500 muuntajan olen korjannut juottamalla vain yhden juotoksen uudelleen.

Älä kuitenkaan sormeile piirilevyä kovasti koska isoissa elektrolyyttikondensaattoreissa voi olla vielä jäännite varausta ja se voi tuntua ikävältä ja pelästyttää kun napsahtaa sormelle. Se ei ole vaarallista.

Vika voi olla myös virtalähteen johdosta joka esin keritään rullalle virtalähteen ympärille ja jonka johdin tai liitinjuotos saataa kauan kiristyneenä oleena katketa. Johdon testaaminen onnistuu mittaamalla jännitteet ja mahdollisuuksien mukaan heiluttamalla johtoa samalla mahdollisimman monipuolisesti.

Kolma vika joka tulee mieleen ja joka voisi erityisesti kauan käyttämättömänä olevan virtalähteen kohdalla pitää paikkansa on elektrolyytikondensaattorien kuivuminen. Sen havaitsee joskus niiden tasisen yläpään muuttumisena kuperaksi ja myös ruosteen, mustan tai valkoisen värisenä vuotona elkon ylä tai alapäässä. Elko voi kuivua myös jälkiä jättämättä, silloin ei auta muu kuin elko kerrallaan irroittelu ja konkkamittarilla testailu.

 

kitaramies94
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 16. heinäkuuta, 2010 - klo 23.03:   
ja pitää lisätä tähän että kyllä Amigalle omistaja aina löytyy. vaikka rikkinäiselle.

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Lauantaina, 17. heinäkuuta, 2010 - klo 14.19:   
En löytänyt mitään näkyvää vikaa muuntajan/virtalähteen piirilevystä.

Pitäs varmaankin ostaa uus virtalähde, jos ei muita hyviä korjausvinkkejä tule. Tosin sitten se vasta turhauttaa, jos kone ei lähde toimimaan uudellakaan virtalähteellä.

Halu olisi kyllä kova saada Amiga toimimaan, mutta ei tuota tietämystä oikein ole nuista elektroniikkalaitteista. Kajaanin Amiga-harrastajat ottakaa yhteyttä, mikäli teitä on täällä!!

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 19. heinäkuuta, 2010 - klo 18.37:   
kuulostaa konkkavika ongelmalta
oma kustanne korjaus hinta noin 10€
joku vois tehdä tarjouksen välirahasta toimivaan poweriin...

harmi vain että posti ryöstää tuostakin hyödystä suurimman osan :-(

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Lauantaina, 24. heinäkuuta, 2010 - klo 11.10:   
Mitähän mahtaa tarkoittaa konkkavika?

Vieläkään en ole saanut konetta pelittämään..

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 26. heinäkuuta, 2010 - klo 12.00:   
konkka = kondensaattori
elko = elektrolyyttikondensaattori

Elkot ovat elekroniikan pahinta kulutustavaraa. Moni vika selviää vaihtamalla vanha kulutunut elko uuteen. Tosin jos lähtee summan mutikassa vaihtamaan kaikki elkot tollaisesta vanhasta virtalähteestä jossa niitä yleensä paljon niin uusien ostosta tulee äkkiä hintaa monta kymmentä euroa, koska monet koot voivat olla harvinaisia jo. Parempi idea on irroittaa elko kerrallaan levystä ja mitata konkka mittarilla, onko konkka vielä kunnollinen ja jos ei ole, niin tilata sitten uusi elko.

Itsekin voisin virtalähdettäsi katsoa ja testata, mutta pelkästään postikulut kahteen suuntaan tekisivät sinulle jo niin paljon että kannattaisi ostaa toinen virtalähde käytettynä esimerkiksi Huutonetistä.

Amiga myyjätkin niitä vielä myyvät. Tässä muutama hinta järjestyksessä:

http://www.gentle-eye.fi/hardware.html
VIRTALÄHDE A500/A600/A1200 39,50e

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=39&products_id=199
€19.19

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=866
€31.19

Toki kannattaisi vielä toisella Amigalla todeta, että virtalähde on viallinen.

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 1. heinäkuuta, 2011 - klo 20.21:   
Heipähei jälleen kerran!

Ei ole Amigaani löytynyt ratkaisua vielä. En tosin ole sitä pitkään aikaan etsinytkään, mutta edelleen haluaisin saada sen toimimaan. Huuto.netissä näyttäisi olevan n.20€ hintaan muuntajia myynnissä ja epäilenkin että juuri siinä saattaisi vika olla.


Siksipä kysyn täältä, olisiko kukaan Amigan onnellinen omistaja Kajaanin seudulta? Olisi suuri ilo, jos joku antaisi muuntajansa koekäyttöön ja näin voisin selvittää onko vika muuntajassani.

 

kitarahessu
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 2. heinäkuuta, 2011 - klo 15.00:   
jos yleismittarin omistat niin mittaa se muuntaja

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Lauantaina, 2. heinäkuuta, 2011 - klo 16.18:   
Enpä omista kyseistä mittaria..

 

kitarahessu
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 2. heinäkuuta, 2011 - klo 17.03:   
tyhmä jatkovastaus (huonolla äidinkielellä): Lainaa semmonen joltain. vähän epäkäytännöllistä varmaan noita muuntajia käydä roudailemaan, mutta mikäs siinä jos joku vapaaehtoinen löytyy. jopa minä voisin lainata mutta asun sen verran kaukana

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 3. heinäkuuta, 2011 - klo 21.51:   
Yleismittarin saa robinhoodista alle 5€

 

virgo
Käyttäjätunnus: virgo

Rekisteröity: 10-2009
Maanantaina, 4. heinäkuuta, 2011 - klo 9.26:   
jospa pistä yhteys tietoja niin lähetän sulle
täyden testatun toimivan paketin ( muuntaja + A500 )
ja vaihdossa otan sen sun rikkinäisen samanlaisen paketin
niin pääset asiaan ei tartte kikkailla
miten olis ?

 

amiga_500
Käyttäjätunnus: amiga_500

Rekisteröity: 7-2010
Perjantaina, 12. elokuuta, 2011 - klo 15.19:   
Sinänsä turha ostaa yleismittaria, kun en tosiaan ymmärrä elektroniikan päälle muuta kuin, että mistä kone käynnistetään..

Kiitos virgo tarjouksesta, mutta en taida tässä vaiheessa lähteä postittelemaan konetta. Kokeilen vielä selvittää asian muulla keinolla. Tosin erittäin hyvältä kuulostaa tarjouksesi :-)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: