A1200 käynnistyminen

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2011 » A1200 käynnistyminen « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Marko
Käyttäjätunnus: markoh

Rekisteröity: 2-2010
Lauantaina, 13. maaliskuuta, 2010 - klo 10.06:   
Pitkästä aikaa tuli hommattua A1200 (pikkuvikaisena tosin). Eli vika ilmenee kun sammuttaa koneen virtalähteestä ja kun laittaa virrat päälle kone kyllä boottaa loppuun asti mutta ruutu pysyy harmaana. Jos antaa olla virrat pois yli 5min, sen jälkeen boottaus ok.
-resetti toimii aina ok

-huomasin tuossa eilen kun vaihdoin rom 3.0-->3.1 että häiriösuojapelti puuttui kokoneen, voisiko olla merkitystä?

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 13. maaliskuuta, 2010 - klo 12.11:   
Ei tuolla häiriöpellillä ole mitään merkitystä koneen toiminnalle.

 

kitaramies94
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 13. maaliskuuta, 2010 - klo 18.33:   
Minkä mallin virtalähde on käytössä?

 

Marko
Käyttäjätunnus: markoh

Rekisteröity: 2-2010
Lauantaina, 13. maaliskuuta, 2010 - klo 19.01:   
A600:n virtalähde 4.5A 5V 1A 12v, mukana tuli A500 virtalahde jota en edes kokeillut(2.5A 5V 1A 12V). Ajattelin ostaessa että vika olisi virtalähteessä mutta ei ollutkaan:-)

 

kitaramies94
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 14. maaliskuuta, 2010 - klo 17.06:   
jaa no enpä sitten tiedä. varmaan emolevyssä jotain häikkää. tai kovalevyssä?

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 14. maaliskuuta, 2010 - klo 18.44:   
Pääsetkö early startup menuun?

 

Marko
Käyttäjätunnus: markoh

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 15. maaliskuuta, 2010 - klo 5.11:   
Juu pääsen.

 

Jope
Käyttäjätunnus: jope

Rekisteröity: 11-2009
Maanantaina, 15. maaliskuuta, 2010 - klo 9.29:   
Ulkomailla tarjotaan herkästi konkkavikaa vastaukseksi tällaisissa oudoissa tilanteissa, joten katselepa emolta löytyviä elkoja kriittisellä silmällä, josko olis lyytti vuotanut pitkin emoa.

 

Marko
Käyttäjätunnus: markoh

Rekisteröity: 2-2010
Perjantaina, 19. maaliskuuta, 2010 - klo 16.51:   
Hyvä vinkki! noitahan oli yhteen aikaan joka pc emosssa:-) Mutta mun amigasta ei löytynyt pullistuneita konkkia.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 2. huhtikuuta, 2010 - klo 11.33:   
Amiga 1200 ja 4000 emoissa useimmat kapasitanssiltaan keskikokoiset kondensaattorit ovat pintaliitos mallisia alumiinin värisiä pikkutötsiä ja kuta kuinkin saman näköisiä kuin nyky PC emolevyissä mainoskikkanakin hehkutetut ns. solid kondensaattorit. Mikäli ne eivät pelkästään näytä vaan myös ovat solid kondensaattoreita niiden kesto ikä pitäisi olla moninkertaisesti pidempi kuin normaali elektrolyyttikondensaattoreiden.
Tässä aiheesta lisää:
http://www.naddalim.com/board/showthread.php?t=2244

Vaikka yllä oleva artikkeli lupailee solid kondensaattoreille jopa 23 vuoden keskimääräistä elinikää, niin mitään informaatiota en ole löytänyt että Amiga konkat vastaisivat nykyisiä solid konkkia. Oli miten oli pitkällä iälläkin on rajansa. Siihen vaikuttavat etenkin komponentin pinta ja ympäristölämpötila sekä kuormitus ja kuormittamattomuus. Huonoa konkkaa ei aina pysty tunnistamaan silmin ja sen luotettavaa mittaamista ilman irroittamista estää kytkentä ja muut komponentit.

Kaiken lisäksi nämä uudemmissa Amigoissa yleiset pintaliitoskondensaattorit eivät pullistu yläpinnalta eivätkä pursua alapinnalta ja vuoto ei ole yhtä värikästä ja yhtä havaittavaa kuin kooltaan isommissa läpiladottavissa elektrolyyttikondensaattoreissa (joita usein näkee pullistuneena tai oranssia, mustaa tai valkoista eltrolyyttiä vuotaneena esimerkisi PC emolevyissä prosessorin ympärillä).

Amigassa kyseiset kondensaattorit joko vain kuivuvat salakavalasti tai sitten vuotavat jolloin niiden omien jalkojen tinaukset muuttuvat kiiltävästä mattaharmaaksi ja usein syöpyneen rakeiseksi (suurennuslasi tasolla tutkittaessa).

Työssäni kohtaan pullistuneiden ja vuoteneiden konkkien lisäksi myös konkkia jota ovat vaihtaneet väriä kuoreltaan. Vaaleansinikuorinen konkka on kuumennut niin paljon että kuori on muuttunut sinivihreänharmaaksi, jotta tämän kaltaiset viat tunnistaisi pitää toki tuntea kyseisen konkkatyypin vakio väri ennestään. Tähän ilmiöön tosin en Amigoissa ole koskaan törmännyt.

Itse suosittelen että näistä noin 18 vuotta vanhoista emolevyistä poistetaan kerralla kaikki elkot käyttäen pintaliitosjuotospihtejä ja puhdistetaan jutospadit tinaimurilla, tinaimusukalla ja isopropanolilla tms. Sitten juotetaan uudet elkot tilalle.

Jos tämä ei auta kyseiseen ongelmaan, niin ainakin on eniten epäilty vika eliminoitu ja emolevy saa onnistuneesta vaihdosta lisää elinvuosia.

Irroitetut elkot on mahdollista vielä mitata konkkapihdeillä jos epäilee että onko tullut vaihdeltua niitä turhaan. Esimerkkinä otan erään A4000 emolevyllä sijainnissa C200 vaihtamani konkan. Sen oli silminnähden vuotanut ja sen varaus oli jotain 30 pikofaradia kun olisi pitänyt olla 4.7 nanofaradia. Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä että faradeita pitäisi olla 80-90% nimellisarvosta, jos ei ole, niin en ole enää käyttöön kelpuuttanut.

Itse olen tilannut ison määrän konkkia kahteen A4000 emolevyyni ja aion ne myös niihin vaihtaa vaikka emolevy ei oireilisi vielä.

A4000 puolella usein törmää äänionglemiin. Äänet rätisevät, paukkuvat tai lakkaavat kokonaan toimimasta. Syynä tähän on melkein poikkeuksetta ääniliittimien välittömässä läheisyydessä oleva konkkaparvi jossa on puoli tusinaa konkkkia. Pahimmassa tapauksessa kun niistä tulee vuotoa tarpeeksi se usein syövyttävää myös paria 8 ja 14 jalkaista piiriä jotka osallistuvat äänien muodostamiseen. Harmi kun tänne ei voi uploadata kuvia, kun olisi pari hyvää kuvaa aiheesta.

Mielestäni konkka ongelema on vähän jäänyt klassisen vuotava kelloakku ongelman varjoon vaikka molemmat voivat syöpymiä aiheuttaa. Tosin vuotava akku on vielä paljon pahempi tuhopommi.

Mikäli koen että kysyntää on riittävästi, niin minulla on pientä kutsumusta perustaa maksullista korjauspalvelua Commodore tuotteille, mutta saa nähdä tuleeko siitä mitään kun perheellisenä ja täyspitkää työviikkoa tekevänä ei välttämättä lisätöille riitä aika. Kun ei riitä muutenkaan läheskään kaikelle aikaa mitä haluaisi tehdä.

Tulipa taas kirjoitettua aikaavievästi. Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä jollekin.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 9. huhtikuuta, 2010 - klo 8.27:   
MUn amiga emossa (a1200) on ongelmana se että äänet rätisevät ja kuuluvat hiljaa jos yrittää ottaa niitä ulos sieltä RCA liittimistä, tv piuhan kautta äänet kuuluvat niin hyvin kuinsitä kautta voi kuulua.

Vika on ilmeisesti sellaisessa pintaliitos konponentissa 1mmx1mm sarjaportin lähellä.

Mitähän tuo korjaus palvelu maksaisi?

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Keskiviikkona, 14. huhtikuuta, 2010 - klo 22.48:   
Ibe: Jäin kelaamaan tuota sun kytkentää, että mitäs muuta kautta äänet saa pihalle A1200 koneesta kuin RCA liittimien kautta eli mitä tarkoitat TV-piuhalla? TV modulaattoriako vai sitä keltaista Composite liitäntää?

Jos kyse on vain yhdestä konkasta voisin vaihdon tehdä 10-20 eurolla sisältäen työn, materiaalit ja testauksen jos siellä on useampia konkkia joita pitää vaihtaa, ottaisin 5 euroa per konkan vaihto. Kone voisi mielellään olla jo purettu auki sen verran että pääsen konkkaan heti käsiksi eli pelkkä emolevykin riittäisi. Tietysti pitäisi myös saada "potilas" tänne Tamperelle, mistä tulisi luonnollisesti postikulut molempiin suuntiin työn tilaajalle.

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 12. maaliskuuta, 2011 - klo 0.44:   
OK tähän lisäystä, vähän reilun vuoden tauon jälkeen :D, laitan sulle mailia kohta.

Avasin ja purin ton vehkeen äsken ja ongelmista on nyt kuvat, laitan ne sulle liitteeksi.

Niin eli siis äänet kuuluvat ok tv-modulaattorin kautta

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 12. maaliskuuta, 2011 - klo 1.15:   
Maili laitettu hanzux ja googlen maili

 

Ibe U
Käyttäjätunnus: ibe_u

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 12. maaliskuuta, 2011 - klo 19.48:   
Laitetaanpas tännekkin

Eli kuva 1 on alkuperäinen ongelma, siinä pyöreän minkälie vieressä neliökäs 1mmx2mm mikälie :D

http://kuvaton.com/k/Yl0A.jpg

Kuva 2 on eilinen löytö, näin kuulemma käy jos yrittää bootata amigaa niin, että vain korppuaseman virtaliittimeen menee virtaa. MÄ en tunnusta, tulee epäilys että onko micronickin zorro II laudan virran syöttö kuinka pahasti pielessä?

http://kuvaton.com/k/Yl0p.jpg

PS. Kone siis toimii kaikesta huolimatta, joten kuten. Veikkaan että näppis ongelmat johtuvat tuosta kuva 2. tapahtumasta.

Hanzun korjaus palvelua kaivattaisiin :-)

 

Teemu Kärkkäinen
Käyttäjätunnus: wizor

Rekisteröity: 12-2009
Maanantaina, 14. maaliskuuta, 2011 - klo 12.51:   
Ylempi näyttäisi mustuneelta konkalta. Arvo on arvoitus kuten yleensä, mutta varmaankin sama kuin siinä pari komponenttia ylempänä olevassa konkassa joka joutuis irroittamaan mittauksen ajaksi.

Alemmassa on tosiaan folio hieman palanut. Oletko mitannut onko se kokonaan poikki? Ihan hyppäriä siihen vaan reiästä reikään niin lähtee varmaankin johtamaan :-)

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Maanantaina, 16. toukokuuta, 2011 - klo 23.42:   
Jaa niin tälläistäkin keskustelua on käyty...

Iben emolevy kävi jo aika päiviä sitten kääntymässä minulla ja tuon palaneen +12V radan korjaus hyppylangalla palautti äänetkin normaali voimakkuuksiin (emolevyn äänipiirin vahvistimen kytkentä ilmeisesti tarvitsee tuota jännitettä, koska ilman sitä äänet kuuluivat juuri ja juuri jos laittoi korvan kiinni kaiuttimiin).

Ylempi kuva oli muistaakseni ihan vaan väärä hälyytys ja osan pitääkin näyttää suunnilleen tuolta. Ainakaan sille en tehnyt mitään.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: