Kovalevyn asentaminen Amiga 1200:een

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2009 » Viestit 06/2009 asti » Kovalevyn asentaminen Amiga 1200:een « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

SK_
Lauantaina, 21. helmikuuta, 2009 - klo 17.08:   
Onko jossain olemassa ohjetta miten asennetaan kovalevy Amiga 1200:een? Olen yrittänyt HDToolbox ohjelmaa WB3.0:lla mutta en ole päässyt mihinkään. Minulla on kovalevynä 1,5Gt 2,5" IBM kovalevy.

Kysymys 1: Valittavana on SCSI/XT, pitääkö valita SCSI vaikka on IDE levy?

Kysymys 2: Miksi kovalevy tulee listaan kahteen kertaan? En ymmärrä.

Kysymys 3: Kovalevyn tietojen tunnistusnapista tulee vain ihmeellistä sotkua. mm. kovalevyn koko -500Gt. Mitä ihmettä?

Kysymys 4: Mitä pitää kirjoittaa HEADS, CYLINDERS, BLOCK/CYLINDER, BLOCKS/TRACK. Kovalevyn tarrasta löytyy tiedot HEADS, CYLINDERS, SECTORS/TRACK?

Kysymys 5: Jos tallentaa tiedot, kone herjaa FastFileSystem puuttuu tai ei ole. Ei tajua.

Kysymys 6: Koko roskan tallennusnapista tulee Error -1 ?

Kysymys 7: Kovalevyllä on oletettavasti PC:n dataa. Pitääkö se pyyhkiä jotenkin ennen kuin voi tehdä mitään?

Olen jo tuhrannut kaksi viikkoa että olen päässyt edes tähän asti. Miten helvetissä tämä on näin vaikeaa? Kuinka ihmeessä kukaan normaali ihminen on aikoinaan pystynyt ostamaan kovalevyn aikoinaan koko paskaan, kun asentaminen on mahdotonta.

 

Thematic
Sunnuntaina, 22. helmikuuta, 2009 - klo 0.43:   
1. A1200:n ROM:ssa (myös 3.1) on scsi.device joka on todellakin IDE-ohjainta varten. Ja unit on 0 jos johto on suoraan emolevyn ja kiintolevyn välissä. On myös olemassa puskuroituja IDE-jakajia, millä saa 3.5" levyt ja optiset asemat kiinni.
2 ja 3... onkohan levy asetettu jollain jumpperilla väärin, tai mennyt rikki? Toivottavasti sitä ei ole kytketty väärin päin missään vaiheessa, tämä tunnetusti tuhoaa kiintolevyn elektroniikan.

5. FastFileSystem löytyy käsittääkseni tiedostosta Install-levykkeeltä, ja levylle pitäisikin asentaa ns. Rigid Disk Block, johon tämä tiedostojärjestelmä laitetaan HDToolboxin jostain.. kohtaa. En ole käyttänyt noin vanhaa versiota 12..13 vuoteen.

7. Kun osiot on paikallaan, pitää ne aina formatoida ennen käyttöä, mutta "quick format" on yleensä parempi, kuin kirjaimellinen pyyhkiminen.

 

jPV
Sunnuntaina, 22. helmikuuta, 2009 - klo 11.54:   
1: SCSI, vain parissa Amiga-mallissa on sisäisenä IDE-ohjain, joten yhtensopivuussyistä tms niitäkin käskytetään scsi.devicen kautta. XT:tä ei löydy kuin ihan muinaisimmista ohjaimista, käytännössä sitä ei juurikaan ole käytetty eikä käytetä enää.

2: Hmmm.. siinä pääsivulla Hard Drives in System listassa ei kyllä pitäisi olla kuin yhteen kertaan, jos sulla ei ole kuin yksi laite kiinni. Onko Drive Typet ihan samanlaisia kummassakin? Address eri? Address kertoo missä kohdassa IDE-ketjua laite on. Eli PC:stä tutuiksi termeiksi muutettuna 0 = primary master, 1 = primary slave, 2 = secondary master, 3 = secondary slave. Eli tuosta voi lähinnä tarkastaa oikean jumpperoinnin... jos sulla on vain yksi laite ide-väylässä, niin sen on syytä olla 0 eli primary master.

3: Vanhalla HDToolboxilla on vähän ymmärtämisvaikeuksia tarpeeksi isojen levyjen kanssa. Yleensä homma kuitenkin toimii, vaikka se siinä yhdessä kohdassa sanookin kokonaistilaksi mitä sattuu. Eli kliksuttele vaan sitä tunnistusnappia ja hyväksy.

4: Noita tietoja ei tarvitse laittaa käsin. Toimivat arvot pitäisi tulla sillä tunnistusnapilla. Vain jossain eritystapauksissa niihin tarvii puuttua.

5: Hmm... eiks FFS pitäis olla rommissakin... mutta kannattaa kokeilla tuota Thematicin vinkkiä buutata Install-levykkeeltä WB-levykkeen sijaan. Se on tarkoitettu kovalevyn käyttöön ottamiseen, jos levykkeiltä käytellään.

6: Outo virheilmoitus. Ainoana tulee mieleen, että se ei saa jostain syystä talletettua tietoja kovalevylle ja/tai disketille. Joko kovalevy on sekaisin tai väärin jumpperoitu tms... Voit myös kokeilla poistaa kirjoitussuojauksen disketistä, koska se taitaa yrittää tallettaa sinne jotain tietoja.

7: Joskus PC-levyllä oleva MBR saattaa haitata. En nyt muista miten tollaisessa systeemissä...

Kai se riippuu mihin on tottunut. Ei mulla ole koskaan vastustanut Amigan osioinnit jne. Varsin käteviä ainakin kun asian lopulta ymmärtää. PC:n epäloogiset jatko-osiot yms ne vasta sotkua ovatkin ja sitä saa ihmetellä miten ihmiset saavat ne oikein :)

Eli kokonaisuutena homman pitäisi mennä suurinpiirtein näin:

1. Valitset "hard drives in system" listasta oikean levyn.
2. Vaihdat tai tarkastat drive typen klikkaamalla "Change drive type" nappia ja sieltä "Define new..." ja "Read configuration". OK-nappia ja palaat pääsivulle.
3. Teet osiot levylle "Partition drive" napilla. Suunnitellu(i)lle boottiosio(i)lle ruksit "bootable" kohdan.
4. Poistut HDToolboxista ja buuttaat koneen.
5. Formatoit tehdyt osiot. Suosittelen quick-optiota.

 

SK_
Sunnuntaina, 22. helmikuuta, 2009 - klo 12.03:   
Ongelma ratkesi. Huomasin että IDE-kaapeli oli huonosti kiinni ja lisäksi väärinpäin (ei ristissä kuitenkaan).

Laitettuani kaapelin kunnolla kiinni, kone ei tunnistanut koko levyä. Koko HDToolbox meni jumiin (kuten kaikilla kolmella levyllä joita aiemmin kokeilin). No, katselin IDE-paikkaa tarkemmin ja huomasin emolevylle merkityn 1-pinnin paikan. Käänsin IDE-kaapelin oikeinpäin eli punainen lanka 1-pinniin ja kovalevy kiinni.

Tämän jälkeen HDToolbox tunnistikin kovalevyn oikein (yhtenä kappaleena) ja kaikki meni tästä eteenpäin helposti. Quick-formattia tosiaan käytin. WorkBench 3.0 asennettu ja boottaa hienosti.

Nyt ihmettelen edelleen tuota kaapelia. Onko sillä tosiaan väliä että juuri punainen lanka on 1-pinnissä? Eikö tuo kaapeli olekaan ihan suoraan vedetty? Ainakin korppuaseman kaapeli toimii kummin päin tahansa. Eli punainen lanka 34-pinnistä 34-pinniin.

HDToolBox tosiaan tunnisti kovalevyn kahtena levynä kun kaapeli oli väärin päin ja toisesta reunasta huonosti kiinni. Myös kaikki arvot olivat ihmeellisiä ja miinusmerkkinen koko.

No, toivottavasti tästä on apua jos jollain muilla vastaavia ongelmia.

 

Thematic
Sunnuntaina, 22. helmikuuta, 2009 - klo 21.59:   
Oli aika mielenkiintoista tosiaan. Itse joskus nirhasin kaapelin 1. johtimen sen vuoksi, että kiintolevy ei tekisi spin downia resetissä. Säästin siis koneistoa... levy taisi kyllä mennä vaihtoon kapasiteettisyistä alle kolmen vuoden päästä.

 

fragment
Sunnuntaina, 22. helmikuuta, 2009 - klo 23.39:   
Kaapelissa varmaan jotain vikaa tai kosketushäiriö.. Voi aiheuttaa vielä ongelmia tulevaisuudessa.

Itselläni rikkinäinen IDE kaapeli sotki CD aseman kanssa kommunikointia PCllä. Aseman nimi oli varsin mielenkiintoinen BIOSissa: http://fragment.fi/qackare.jpg

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: