Clone-A

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2008 » Viestit 12/2008 asti » Clone-A « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

KimmoK
Maanantaina, 17. marraskuuta, 2008 - klo 21.16:   
Taas yksi juttu jonka olin missannut tai ainakin unohtanut.

Clone-A on individual computerin projekti tuottaa FPGA joka emuloi AGA piirin.

http://www.jschoenfeld.com/news/news124_e.htm
http://www.amiga.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=44485&forum=22

Eli klassikkoamigoiden fäneille voi jossain vaiheessa tulla tyrkylle minimig tapainen laite jossa on AGA tuki.

Ehkä jopa vimpula jolla korvata haurastuva classikkokoneen emolevy.

 

itix
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 2.34:   
Jos Clone-A:ssa olisi laajennuspaikat näytönohjaimelle niin mikä ettei :-P Oikeastaan muutenkaan vaikea uskoa että AGA-tuki olisi se viisasten kivi joka tekisi Clone-A:sta menestyksen. Porukka kun ei tunnu noteeraavan noita nimettömiä kloonikoneita.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 9.45:   
Itse näkisin Clone-A:n erinomaisena korjaus-pulikkana. Noita AGA-piirejä kun ei tahdo enään mistään saada jos tarvitsee vaikkapa hajonnutta emolevyä korjata. Kaikki muu kamahan niissä on standardia paitsi noi custom-piirit.

 

Britelite
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 10.02:   
Kyllä tuo Clone-A taitaa tällä hetkellä olla pelkkä OCS-hässäkkä minimigin tapaan. Mutta ihan mielenkiintoinen silti.

(Ainakaan kummastakaan linkistä ei löytyny mitään viitettä siihen että se AGA-tukea olisi tulossa)

 

KimmoK
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 12.48:   
@Britelite

Taitaa olla ECS hässäkkä koska siinä on mm. 1Mb Chip. Mutta ilmeisesti AGA ois haaveena/suunnnitelmissa, mutta sillä on patenttisuoja vielä hengissä ym.

Minimigissä on kait oikea 68k CPU? Clone-A:ssa sekin on tarkoitus olla samassa FPGA:ssa.

Jotain jupinaa:
"Our project "Clone-A" will be demonstrated on saturday march 31st, 2007 in Aachen, Germany. We will show the prototype of our Amiga-chipset clone at Schloß Rahe Business Center from 12:00 to 4:00pm. Clone-A will ultimately be put into a single low-cost chip, which can be used in a laptop or desktop computer, but also in smaller mobile units and toys. The chip contains the processor, accelerated graphics and sound. To operate the chip, only a small amount of memory is needed. There's a huge number of free and commercial programs and about 5000 games for the Amiga platform. The games can compete with today's consoles in multimedia presentation and gaming fun.
After a demonstration that we have prepared (about 30 minutes), visitors will have the chance to put Clone-A to the test: We're inviting visitors to bring especially critical software, which will demonstrate the compatibility of Clone-A to a real Amiga. Should you bring a program (floppy disk) that works better on an Amiga 500 with 1MB of chipmem and a 68000 processor at 7MHz, we will honour your efforts with a voucher for 100,- EUR for products out of our portfolio. "

 

KimmoK
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 12.52:   
Ja tossa: http://www.amiga.org/modules/news/article.php?storyid=7225

"As I mentioned earlier on another news site, we'll make FPGA-based boards that will be sold to customers just like normal mainboards. These FPGA-based boards can be updated easily, so whenever we're fixing a bug or whenever we're adding an AGA feature, you will be able to check that immediately after downloading and installing the update."

 

KimmoK
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 12.54:   
Siellä oli myös tämä:
"Clone-A will be able to replace an A500 with 1M chipmem, but also an A4000 with AGA, more chipmem and added features. The concept of expandability stays the same, it's just that it's smaller, cheaper and more reliable than the aging machines that we're all still using."

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 13.48:   
Mä oon aina ihmetellyt tuota "more Chip-RAM" toteamusta. Kerran tuosta kysyin NatAmi:n boardillakin eikä kukaan vaivautunut vastaamaan, että mihinkähän ihmeeseen herrat meinaavat sen extra Chip-RAM:n laittaa kun Amigan muistikartassa ei yksinkertaisesti ole sille tilaa ainakaan ilman kovin erikoisia tempauksia jolloin yhteensopivuudelle saa sanoa hei hei samantien.

 

allu
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 14.38:   
DMA rekisterit ovat kuitenkin jo valmiiksi 32-bittisiä. Chip muisti voi olla useassa lohkossa. Ekat 2mb siellä missä nykyäänkin ja loput siellä missä on tilaa. Nätisti käyttäytyvät ohjelmat kuitenkin pyytävät chip-muistin käyttikseltä.

Ja jos haluaa että esimerkiksi blitteri pystyy blittaamaan lohkorajan yli niin heittää address translationia siten että chippimuistissa mylläävät laitteet näkee useat lohkot yhtenäisenä muistina.

Vai voiko olla noin simppeli??

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 14.46:   
No jos Chip-RAM:n ei tartte olla yhtenäinen lohko ja kaikki softat pyytävät nätisti käyttöjärjestelmältä sen muistinsa niin varmaan sitä voisi roiskia ympäriinsä, mutta sittenkin yhteensopivuus-ongelmia varmasti tulee, koska muistikartassa ei ole vapaata tilaa missään oikein. Näin runoilin erääseen paikkaan kysymyksen :

"Seeing how the Amiga memory map does not have room for any more than 2MB of Chip-RAM at $000000 to $1fffff, where is this extra Chip-RAM you have on-board located at? In theory, I suppose, you could add the 8 Megabyte ZorroII autoconfig space at $200000 to $9fffff as Chip-RAM or even the reserved area after that at $a00000 to $beffff. making it continous block of RAM, which it has to be to my understanding, but that'd still top out at 12MB."

Muuta tilaa tuolla ei oikein ole. Ainoat "fiksummat" paikat, mihin tuota muistia voisi roiskia, on Zorro3-alueelle, mutta sehän ei ole vapaata vaan varattu noille Zorro3-korteille.

 

itix
Tiistaina, 18. marraskuuta, 2008 - klo 20.36:   
@Jani

"Itse näkisin Clone-A:n erinomaisena korjaus-pulikkana. Noita AGA-piirejä kun ei tahdo enään mistään saada jos tarvitsee vaikkapa hajonnutta emolevyä korjata. Kaikki muu kamahan niissä on standardia paitsi noi custom-piirit."

Hmm... mutta eihän Clone-A ole kuin yksi iso FPGA ilman laajennusmahdollisuuksia. Voisi se kyllä olla hyvä kehityspohja "aidolle" NG-Amigalle.

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 9.07:   
Tjooh, muistelin sitä Clone-A:ta, jota demottiin niin, että jokainen A500:n custom-piiri korvattiin erillisellä FPGA-piirillä. Vissiin se oli jonkinlainen proof of concept tyyppinen demo, jota käytettiin kehittämään yksittäisiä osa-alueita. Silti, minusta se olisi hyvä idea, koska kaikki muut osat on korvattavissa, paitsi nuo custom-piirit. Kohta meillä on hirveä kasa Amiga rautaa, joka ei toimi, koska sitä ei voi korjata, koska piirejä ei saa. Ei silti, mitä enemmän uutta rautaa, oli se mitä tahansa, sen parempi.

 

joanna
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 15.53:   
Eipä siinä vanhalla (A500 tms) emolevyllä niiden custonpiirien lisäksi juuri olekaan mitään säilyttämisen arvoista. Kaikki muu on helppo tehdä nykyään uudelleen.

Käytännön ongelma tuossa ajatuksessa (tehdä custompiirien korvaajat) on että nykyiset (kunnollisen kokoiset) ohjelmoitavat logiikat eivät enää ole +5v kestäviä. Eli jos jotain korvikkeita halutaan tehdä ne pitää joko puskuroida tai sitten käyttää antiikkisa piirimalleja (hitaita, kalliita kokoonsa nähden jne).

 

KimmoK
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 16.42:   
Joop. Munkaan mielestä vanhojen piirien korvaamisessa uusilla ei kamalasti ole tolkkua. Vanhaa rautaa on riittävästi varaosiksikin.

Jos A500 halutaan tekohengittää niin ennemmin minimig tyylinen piirilevy sisään ja tarvittava kytkös a500 näppäimistöön. Samaa palikkaa vois sitten käyttää myös muiden vanhojen amigoiden sisällä.

Elikkä:
minimigistä semmonen versio josta löytyy samat laajennospinnit kuin SAM440ep:stä ja niistä laajennuspinneistä adapteri A500/A1200 jne näppiksiin. tjsp...

 

Jarmo Piippo
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 16.45:   
AGA-piirisarjan seuraajassa AAA:ssa, joka ehti käsittääkseni melkein protoasteelle, oli jo 8 megan Chip-RAM, joten ei se mahdoton ajatus ole. A500:aan sitä ei tietenkään voi laittaa, muttei liene tarkoituskaan. :-) Isommissa Classic-Amigoissa (A3000, A4000) oli muistaakseni 1,7 gigaa varattuna FAST-muistille, loput muuhun käyttöön, joten kyllä siellä tuon ylittävällä alueella mahtuu aika hulppeasti Chip-muistiakin olemaan, kunhan uusi graffapiirisarja sitä tukee. (Jooh, spekulointia vain.-)

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 20.22:   
Jarmo: muuten hyvä, mutta AmigaOS:n mielestä muisti yli 2GB alueella ei ole kelvollista johtuen signed tyyppisistä 32bit osoittimista, jotka menevät negatiivisiksi tuossa 2GB rajalla jollen ihan väärin muista. Joten edelleenkään, sitä tilaa ei vain muistikartassa mielestäni ole.

 

Jarmo Piippo
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 22.43:   
Jani: Eli se 1,7 ja 2 gigan erotus, amigamaisuuksille hulppea 300 megaako on tosiaan kokonaan käytössä johonkin? No sitten ei voi mitään. :-/

 

Joanna
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 22.56:   
Kimmok: tuo ajatus A500 näppiksen suorasta liittämisestä ei olisi mitenkään kauhean paha projekti, jos jollakulla on laitteessa esim FPGA ja siinä ylimääräisiä johtimia.

Muistaakseni siis A500 (600 1200?) ei ollut näppisosassa erillistä prosessoria ollenkaan vaan se oli emolevyllä (jos oikein muistan). A1000/2000/3000/4000 oli erillisessä näppiksessä oma pieni (8-bittinen?) mikrokontrolleri joka lähetti SPI tyylisesti datan tietokoneelle (hieman samantapainen kuin PC:ssä mutta ei 'aivan').

Sinällään.. jos Amiga pitäisi olla niin joku amigan näppis olisi aikalailla rule.. Sis nämä PC-näppikset eivät ole saman tuntuisia kuin ne aidot vanhat Amigan näppikset, sen lisäksi niiden emulaatio esim useamman näppäimen samanaikaisessa painalluksissa ei (ainakaan aiemmin) ollut kovinkaan hyvä.

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 19. marraskuuta, 2008 - klo 23.21:   
Tjoo, no itseasiassa on se aika paljon reikäsempi kuin muistelen. Täytynee osittain perua aiempia puheita..

Kaikkihan riippuu siitä, tarviiko sen Chip-RAM:n olla yhtenäistä. Zorro3 autoconfig alue on hiukan vajaat 1,8Gigaa. Sitten siinä on se 128MB co-processor slot alue, 16M emolevyn muistia, 2M chippiä, 1M ROM:ia, 8M Zorro2, custom-piiri alue sekä sekalainen kasa erikokosia Reserved-lipulla merkattuja alueita. Kaippa sinne mahtuis, teoriassa, tunkasemaan lisää Chippiä esim. muistiin välille $02000000 - $01000000 (16M kokoinen alue) kuten AA+ oli suunniteltu.

Muistikarttaa voipi vilkuilla vaikkapa tuolta - http://www.thule.no/haynie/research/a3000p/docs/a3000p.pdf

 

itix
Torstaina, 20. marraskuuta, 2008 - klo 0.20:   
Miksei samantien tehdä fast-muistista chip-muistia? Tuskin A-Clonessa on erilliset väylät chipille ja fastille joten erottelu on enää keinotekoinen kun ne eivät ole fyysisesti erillään. En tiedä sitten onko chip-muistin hitautta myös emuloitu jotenkin :)

Exec kyllä alkaa nikotella jos muistialue ei ole yhtenäinen. Mutta sen saa kyllä hallintaan sopivasti patcheillä. Pegasoksellakin kaikki fast-muisti on chip-muistia vaikka hiukan eri asia onkin.

 

Boogie
Torstaina, 20. marraskuuta, 2008 - klo 2.47:   
Joanna: A500Kb
A600s ja A1200s -näppiksissä on piiri emolla.

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 20. marraskuuta, 2008 - klo 14.40:   
itix: tottakai, kyllähän tuon voi ohjelmallisesti tosiaan kiertää. Kysymys onkin lienee lähinnä, miten yhteensopivia halutaan olla. Tuollaiset "kikka vitoset" helposti rikkovat softaa, joka ei ole kovin hyvin koodattu. Toisaalta, onhan Aminet täynnä vaihtoehtoja.

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 20. marraskuuta, 2008 - klo 16.13:   
Jani: Kiitos muistikartan linkistä.

Joanna: Amigan näppiksissä oleva kontrolleri lähettää datan emolle synkronista sarjaväylää pitkin (data- ja kellosignaali), 17 kbps nopeudella. Eli periaatteessa ei mikään mahdoton tehtävä vastaanottaa ja dekoodata omillakaan virityksillä.

 

itix
Lauantaina, 22. marraskuuta, 2008 - klo 18.18:   
No aika huonosti vanhat pelit toimivat edes laajentamattomassa A1200:ssa ilman kikkailuja. Yleensä täytyy ottaa ainakin cachet pois, joskus jotain muutakin. Edes entinen Amiga 500:ni ei ollut 100% yhteensopiva koska siinä oli 1MB chip mutta ei pseudo-fastia (Utopia ei osannut tunnistaa lisämuistia).

Hmm... itse asiassa A-Clone voi olla jopa yhteensopivampi kuin Amiga itse. FPGA:n 68k-emulaatiossa kun ei taida tulla ongelmia itseään muuttavan koodin kanssa...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: