Amigistin paluu ja ensiaskeleet OS4:s...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2008 » Viestit 09/2008 asti » Amigistin paluu ja ensiaskeleet OS4:sen kanssa « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Pete
Perjantaina, 6. kesäkuuta, 2008 - klo 11.45:   
Vuosiksi unohduksiin painunut Amiga-harrastukseni koki OS4:sen julkaisun myötä herätyksen ja sai minut kaivamaan vanhan nelitonnisen naftaliinista. Kone oli varsin lohduttomassa kunnossa. Kotelo auki, prosessorikortti hukassa, kickstartit vanhat, ei kiintolevyä, ei cd-asemaa.Kun meikäläinen alkaa jotaint tehdä, tehdään se sitten kunnolla. Alkajaisiksi kickstartit vaihtuivat 3.1:siin, kellon tynnyriakku meni vaihtoon (vanha osoitti vuotamisen merkkejä), emolle pistettiin täydet 16 megaa fast muistia, Cyberstorm PPC koristi pian kotelon sisuksia 128 megan ja CyberVision PPC:n kera, vanha X-Surf iskettiin kiinni zorro-väylään ja Pleikkari kakkosen Maxtor 120gt kiintolevy sai uuden kodin nelitonnisen sisuksista ja FastATA4000 ohjaimen kaverikseen. CD-asemaksi tuli ylimääräinen LG:n dvd-poltin. Kone kasaan ja ensimmäinen koeponnistus: Hienoa, kone lähti heti käyntiin! Koneen kokoaminen ei siis ollut unohtunut vuosien aikana. :)Ja sitten käyttiksen asennukseen. Boot korppu koneeseen ja hetken raksuttelun jälkeen kone boottasi kauniisti cd:ltä. Kaikki on sujunut kuin tanssi tähän mennessä. Sikäli uskomatonta. Maa-astuksten jälkeen kone siirtyi kiltisti OS4 tilaan ja kiintolevylle asentaminen voisi alkaa.Tässä vaiheessa menikin sitten sormi suuhun, kun Media Toolbox listasi piiiitkän listan Maxtor levyjä. Jokainen oli oletuksena 4 gigainen. Aivan kuin koneessa olisi tolkuton määrä kovalevyjä. Ensimmäisen listalla olevista formatoin ja käyttis asentui kiltisti siihen. Kone toimii nätisti ja vakaasti, mutta käytössä on todellakin vain 4 gigaa 120 gigaisesta kovosta.Vilkaisu Media Toolboxiin ja voidaan todeta edelleen, että se listaa Maxtor kovosta pitkän listan 4gigaisia osioita. Miten kovalevyn saisi näkymään yhtenä isona levynä, jotta sen voisi osioida haluamallaan tavalla, kuten vanhaan HD ToolBox aikaan?Toinen ongelma tuli nettiyhteyttä luodessa. Automaattisesti se ei onnistu, eikä manuaalisesti. Toimiiko OS4:sen mukana toimitettu X-Surf.device ollenkaan? Yhteyden luontihan pitäisi periaattessa kai olla täysin automaattinen.Mitä ohjelmia ym. ajureita OS4:n kaveriksi kannattaisi asentaa? Tarvitaanko edelleen esimerkiksi myös WarpOS ja Warp3D vaikka Amiga uusimpien pelien pyörittämiseksi?Paljon on vuosien varrella unohtunut. Olisin avusta kiitollinen. :)Terveisin,Pete

 

Pete
Perjantaina, 6. kesäkuuta, 2008 - klo 20.03:   
No menipäs tuo kirjoitus melkoiseksi pullaksi. Kiitos Vista. :(

Päivitys tilanteeseen:

Huomasin, että jos koneesta ottaa virrat pois päältä ja käynnistää koneen uudestaan, ilmoittaa kone tylysti "DH0: is not a dos-disk." :( Normaalisti resetoimalla kone kyllä boottaa kiltisti. Kokeiltu jo muutaman kerran. Aina sama tulos. Mikäköhän tämän aiheuttaa?

 

Jarmo Piippo
Perjantaina, 6. kesäkuuta, 2008 - klo 20.49:   
Onnittelut komeasta koneesta. :-) Itselläni on A1200:ssa Power Flyer -ohjain, jota käsittääkseni nykyään myydään tuolla FastATA-nimellä, ja siinä on asetuksissa mahdollista määritellä, jaetaanko levy näkymään koneelle useina 4 gigan kokoisina paloina. Tuo on sitä varten, jos käyttää tiedostojärjestelmää (vanha FFS), joka ei tue yli 4 gigan kokoisia levyjä, eikä yli 2 gigan osioita. Noin isolla levyllä ja uudella käyttisversiolla jakoasetus kannattaa poistaa, ja tehdä osiointi uudestaan, jotta saat koko levyn haluamallasi tavalla käyttöön.

Pitää vain muistaa, että käyttisosion on edelleen oltava ensimmäisen 2 gigan alueella, ja korkeintaan 2 gigan kokoinen, muut osiot voivat olla sitten isoja, kunhan niille muistetaan laittaa tiedostojärjestelmä toimimaan oikeassa moodissa (esim. PFS2-tiedostojärjestelmälle ns. DirectSCSI-moodi). Rajoitus johtuu niistä Kickstart 3.1-piireistä, klassikko-Amigalle kun ei sen uudempia ole tehty, joten kylmäkäynnistyksen aikana ei isojen levyjen tukea ole mahdollista vielä olla, koska piireillä on vain vanha FFS.

(Ehkäpä boottiongelmasi johtuu juuri tuosta, kun olet tehnyt 4 gigan boottiosion, eli liian suuren?)

 

Pete
Perjantaina, 6. kesäkuuta, 2008 - klo 23.53:   
Kiitoksia vaan ja erityisesti kiitos tuosta FastATA-asiasta! Ilmeisesti ongelma ratkeaa sillä! Parasta aikaa formatoin uutta ykkösosiota koneelle. Katsotaan mitä tapahtuu. :)

 

Pete
Lauantaina, 7. kesäkuuta, 2008 - klo 18.14:   
Ei johtunut nyt kyllä siitä. Eri juttuja on kokeiltu ja ongelma on edelleen sama... Nyt kokeillaan ilman FastATA-ohjainta ja katsotaan mitä tapahtuu...

 

Pete
Sunnuntaina, 8. kesäkuuta, 2008 - klo 0.07:   
No NYT toimii! :)

...kunhan vain olin valinnut sopivan tiedostojärjestelmän ensin Media Toolboxilla. :) Eli, "vika" oli siis loppujen lopuksi varsin helppo korjata. FastATA-ohjain otetaan vasta käyttöön, kun olen ensin osioitu kovalevyn haluamakseni, koska totesin softan kovalevyn split-toiminnon varsin kenkkuiseksi... :-/

Kun saisi vielä tuon netin toimimaan, niin hauskuus voisi todenteolla alkaa.

 

Jarmo Piippo
Sunnuntaina, 8. kesäkuuta, 2008 - klo 14.57:   
Hienoa! Tuossa tiedostosysteemin asentamisessa levyn RDB:lle ja käyttöönotossa on tosiaan monta mahdollisuutta mennä pieleen, kun tarkistettavia kohtia on niin paljon (ainakin vanhemmassa HD Toolboxissa).

Netin asentamisessa saavat muut neuvoa, minulla jäi Amiga rannalle netistä lankapuhelinliittymän ja -modeemin lopettamisen jälkeen. Tosin ei se surffailu herkkua olisikaan 8-värisellä DBL-PAL -näytöllä, enempään tuo grafiikkakortiton A1200:ni ei pysty siedettävällä nopeudella.-)

 

Thematic
Perjantaina, 20. kesäkuuta, 2008 - klo 15.03:   
Kokeilitko alkuperäistä 68k X-Surf.deviceä? OS4:ssähän on kaksikin emulaattoria tähän tarkoitukseen.

 

Pete
Torstaina, 17. heinäkuuta, 2008 - klo 1.16:   
Cyberstorm/Vision PPC on nykyään A4000T:n sisuksissa ja pelittävät täysillä. :)

X-Surf.device ongelma lienee selvitetty. Ongelmana on enää vain kirjautumistietojeni puute. Hukassa kun ovat.

Melkoinen pettymys oli kyllä WHDLoad-ohjelman epäyhteensopivuus OS4:sen kanssa. Odotukset sen toimimisen suhteen oli kyllä täysin ylimitoitetut, näin jälkeenpäin ajateltuna. Onhan OS4 aivan erilainen kuin OS3.9 -> edeltäjänsä. Täytynee tehdä dual-boottaava kone, koska muuten koko *VALTAVA* satojen/tuhansien pelien/demojen-kokoelmani jää täysin toimettomaksi.

Loppujen lopuksi tässä kyllä ihmettelee koko OS4:sen oston järkevyyttä, kun mikään vanha ei enää tunnu toimivan. No, tulipahan kokeiltua ja tuettua ainakin Hyperionia. :)

Helmikuun päivityspaketti on vielä asentamatta.

 

JPQ
Perjantaina, 18. heinäkuuta, 2008 - klo 18.29:   
Pete: noh tulevat softat mutta onko niitä...
ps. mennyt itsellä vähän toiveet paremmasta huomisesta johon kuuluu amigalla tai pegasoksella kaiken tarvitun teko. Itsellä tökkösi digijärkkärin rawit (noh enpä pceelläkään ole softaa löytäny jolla kohina lähtee kivasti...) ja musasoftat ja toimisto paketit.

 

Pete
Lauantaina, 19. heinäkuuta, 2008 - klo 13.41:   
Mitä olen tuota OS4 Depot-sivuston tarjontaa selaillut, niin aika köyhää on. OS4-softatarjonta on aikalailla PD-tavaran varassa, joten eipä se oikein hurraa-huutoja aiheuta. Amigan parasta antia on aina ollut mielestäni peli/demotarjonta.

Näyttää käyvän Amiga-maailmassa jälleen, kuten AGA Amigoiden tullessa markkinoille, eli porukka jaetaan taas kahtia. Tosin silloin oli taaksepäin yhteensopivuus valttina, nyt ei ole enää sitäkään.

Taaksepäin yhteensopivuus ei silti auttanut siihen tilanteeseen, että ECS koneet katosivat pian kodeista. Puolet entisistä Amigisteista vaihtoivat suosista PC:hen. Puolet jatkoivat AGA koneilla. Entäs nyt, kun taaksepäin yhteensopivuus on lähes olematonta?

Puhutaan 68k emuloinnista, mutta ainakaan minä en ole saanut ainuttakaan 68k ohjelmaa toimimaan moitteitta OS4:sen alla. Kone kaatuu ja ruutuun läjähtää Guru Meditation. WarpUp/Warp 3D softallakin on valtavia toimivuusongelmia. Ohjelma toimii hetken (yleensä puuttellisesti) ja kaatuu pian.

Tietysti tosi-Gurut saavat varmasti useamman ohjelman toimimaan OS4:sen alla erilaisin säädöin ja virityksin kuin "normikäyttäjät", mutta kun ei ole aikaa, taitoa, tietoa, eikä edes mielenkiintoa niin paljoa, että siihen alkaisi uhraamaan tunti/päivä/viikko/tolkulla aikaa.

Muutenkin alati kutistuva aktiivisten Amiga-harrastajien määrä vähenee entisestään rajusti, kun 68k ohjelmien käyttäjät tiputetaan tällä tavoin pois pelistä OS4:sen myötä ja pelkkä OS4 softatarjonta on mitä on. Vuosien aikana kerätty valtava ohjelma/peli/demokokoelma onkin yht'äkkiä toimimatonta binäärijätettä.

Itse olen jaksanut tähän asti suhtautua positiivisen odottavasti Amiga-maailmaan kaikesta huolimatta, mutta en enää. :/ Vaikka OS4 on loistava käyttöjärjestelmä, teki se kuitenkin omasta mielestäni karhunpalveluksen Classic Amiga-yhteisölle samalla em. syistä.

OS3.9:n ja OS4:sen asentaminen samalle koneelle ei kuitenkaan loppujen lopuksi oikein houkuta. OS4:sen myötä vanhempien käyttisversioiden kehitys on kuitenkin nyt virallisesti loppu.

Ei hyvältä näytä. :(

 

jes
Lauantaina, 19. heinäkuuta, 2008 - klo 18.12:   
No on kumma, kun pc:eet ja jopa xbox emuloivat amiga pelejä ym. paremmin kuin tehoamigat itse.. mikähän mättää??

 

Jakodemus
Lauantaina, 19. heinäkuuta, 2008 - klo 18.43:   
Varmaan se että CPPC on aika kaukana xboxin tehoista.

 

jes
Sunnuntaina, 20. heinäkuuta, 2008 - klo 0.09:   
Hölmöä kumminkin.. Classic amigaa kannattaa ajatella kuitenkin retropohjalta, mutta uudemmat tulisi ehdottomasti olla alaspäin nätisti yhteensopivia. Muutoin ainoa järkevä high end amiga onkin pc, jossa amigaohjelmien plärääminen tapahtuu ohjelmallisesti..

 

Eero
Tiistaina, 22. heinäkuuta, 2008 - klo 4.49:   
OS4:n minäkin ostin nelitonniseeni, mutta hirveä laiskuus esti sen käyttämisen. Tällaisessa siirrossa oikeastaan viimeistään huomaa kaiken sen virittelyn ja vaivan mitä nykyiseenkin 3.9 pohjaiseen järjestelmään on sijoittanut. Toki myös se seikka, että käytän Mediatoria ei nopeuta vaihtoa =)

Noh, OS4 on hieno kapistus XE koneessani. Ja eiän tuo 3.x:n kehitys ole kovin hidasta ollut, AfA_OS alkaa pikkuhiljaa olla ihan oikeasti kelvokas ohjelma asennettavaksi, vaikka ihan tähän kesään olen mennyt eycandyn osalta edelleen pääosin VisualPrefs + Birdie + PowerIcons + IconBeFastin voimalla.

 

Eero
Tiistaina, 22. heinäkuuta, 2008 - klo 4.50:   
Ja ah, onpas tuo Deneb kerrassaan mainio kortti!

 

Pete
Keskiviikkona, 23. heinäkuuta, 2008 - klo 1.03:   
Retropohjalta A4000T:tä käytänkin. Hyvin pitkälle. Se on kuin vanha mersu, jota on pidetty ajantasalla (joissain määrin) erilaisin päivityksin aina, kun jotain uutta on markkinoille ilmestynyt. PC:n omistajia on ollut aina hauska yllättää sillä mihin Amiga edelleen pystyy.

Mutta OS4 on huono juttu retrokannalta ajateltuna.
Eipä sitä Classic Amigoille alunperin tarkoitettukaan. Classic Amigalla pyörivä OS4 käytännössä sanoo good bye sille valtavalle softa-/demo-/pelimäärälle, mitä Classic Amigalle vuosien saatossa julkaistiin.

Ei toimi enää ei...

 

Ville
Keskiviikkona, 23. heinäkuuta, 2008 - klo 14.39:   
Multi-boot, multi-boot (3.9/4.0) :-)

 

Pete
Lauantaina, 26. heinäkuuta, 2008 - klo 1.55:   
Miten Multi-boottaava kone kannattaisi toteuttaa? Kaksi ekaa osiota os3.9:lle ja os4:lle ja early-startupsta sitten vaan valitaan kumpiko käynnistetään?

 

Odysseys
Lauantaina, 26. heinäkuuta, 2008 - klo 19.36:   
Pete, kuinka tuo OS 4.0 on mielestäsi tehnyt karhunpalveluksen
Classic-Amigaa käyttäville? Itse luen kuuluvani tuohon
jälkimmäiseen ryhmään, eikä OS 4.0 ole maailmaani heiluttanut
mihinkään suuntaan. En ole ollut harmissani uusien ohjelmien
OS 4.0 vaatimuksista (onko sellaisia?) tai siitä, että Classicille ei
enää julkaistaisi ohjelmia OS 4.0:n takia.

Toki ostaisin uuden Amigan tuon natisevan A1200:n kaveriksi,
jos sellainen olisi tarjolla, mutta eipä näy rautaa kaupoissa.
Pelkkä käyttis ei juuri minua onnelliseksi tee, oli se sitten
Classic, 4.0 tai vaikkapa MOS 2.0. Sovelluksiakaan kun noille ei
oikeasti ole ollut olemassa paljon paskaakaan pitkään aikaan.

Joten tee rauhassa kuten minäkin ja käytä Amigaasi ihan vain
retroilu ja piruilumielessä. Vanhat softat toimivat edelleen
vanhassa käyttiksessä ja Amigassa ihan yhtä hyvin, kuin silloin
"vanhoina hyvinä aikoina", jolloin ne kaatuivat yhtä usein kuin
nykyäänkin.

Vanhaa Amigaa ei ylipäätään kannata edes ottaa esiin, jos sen
kanssa plärääminen ei kiinnosta. Se nyt vain on niin, että siihen
joutuu käyttämään aikaa ja harmaita aivosoluja paljon enemmän
kuin uusien koneiden kanssa. Ellei nyt sitten satu käyttämään
Windowsia, tietenkin.

 

Pete
Sunnuntaina, 27. heinäkuuta, 2008 - klo 20.16:   
Nimenomaan minua taas se tilanne, että vanha softa ei uudessa käyttiksessä toimi, harmittaa vietävästi. OS4 on ensimmäinen käyttöjärjestelmäversio, joka valjastaa PPC-prossulla varustetun classic Amigan konehuoneen täydellisesti. Tätä on odotettu vaivaiset 10 vuotta.

Mutta sitä ei odotettu, että kaikki 68k softa pitää heittää menemään. Tätä pidän karhunpalveluksena Classic Amigisteille, jotka ovat OS4:sta odottaneet kuin kuuta nousevaa. Henkilökohtaisesti tämä tilanne sai minut ensimmäisen kerran ajattelemaan koko Amiga-harrastuksen lopettamista.

Mutta muutin mieleni, olen tekemässä A4000T:stani dual OS konetta. Miljoona probleemaa tullut jo eteen. Saas nähdä jaksanko viedä homman loppuun.

 

JPQ
Maanantaina, 28. heinäkuuta, 2008 - klo 3.18:   
Odysseys: täällä windows toimii kyllä ihmeen hyvin paitsi yksi ongelma joka ei liene windowsin vika.

 

Jon
Tiistaina, 29. heinäkuuta, 2008 - klo 13.49:   
Kas, maalima muuttuu ja JPQ sen mukana ;)

 

Odysseys
Sunnuntaina, 3. elokuuta, 2008 - klo 11.16:   
JPQ: Minusta on paljon mukavampi käyttää tietokonetta, jonka
toimivuutta ei tarvitse pitää ihmeenä.

Yksi ongelma? Toimii, muttei toimi kunnolla?

 

Pete
Lauantaina, 22. marraskuuta, 2008 - klo 23.53:   
Tässä olen pikkuhiljaa vienyt tätä A4000+OS4 projektia eteenpäin. Yritin tehdä koneesta dualboottaavaa, eli asensin OS3.9:n DH1: osiolle OS4:sen alla. (OS4 DH0: osiolla)

Mutta nyt meni sormi suuhun. Kone buuttaa kyllä DH1:ltä ja lataa kickstart-päivityksen, mutta kun kone käynnistyy uudelleen, käyttiksen latautuminen jämähtää seuraavaan virheilmeoitukseen:

C:Version: object is not of required type
C:Version failed returncode 10
1>

Kaikki peruskomennot (esim. dir) aiheuttavat saman "object is not of required type"-valituksen.
Setpatch jumiuttaa koko koneen.

Mitenköhän tästä eteenpäin?

 

Jon
Sunnuntaina, 23. marraskuuta, 2008 - klo 14.27:   
Näyttäisi että kone käynnistyy DH0:lta 68K-moodissa?

Miten ne levyjen boottiprioriteetit on asetettu?

 

zipper
Sunnuntaina, 23. marraskuuta, 2008 - klo 15.28:   
Käynnistettäessä täytyy pitää huolta ettei väärän järjestelmän patchia tule ajetuksi, eli jos 4.0 on defaulttina, 3.9 pitää käynnistää early startupista, ja myös rebootin jälkeen sinne ettei 4.0 pääse sekaan sotkemaan. Tai sitten muutella prioriteetteja aina kun haluaa vaihtaa järjestelmää.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: