A2000 poweri kuoli käsiin...

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2008 » Viestit 06/2008 asti » A2000 poweri kuoli käsiin... « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Damsteri
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 12.05:   
Näin huonosti kävi, nyt tarvisi ensiapua..
Poweri on vanhan A-mallin alkuperäinen poweri.

Testasin vanhaa A2000:sta koppa auki, ensimmäinen buutti ei ongelmia, mutta toisella buutilla kuului psiuuuuhhh.. ja alkoi tuttu palavan elektroniikan käry tulla. Sammutin koneen välittömästi, vaikka se jatkoikin WB:n lataamista vielä. Myöhemmin kokeiltaessa poweri käynnistyy, tuuletin pyörii pari sekuntia ja jää paikalleen nytkyttämään.

Tuo ääni ja nytkytys vaikuttaa aivan selvästi sille että olisi joku konkka hajonnut, ja tuuletin saisi sykkivää tasajännitettä jolla se ei jaksa pyöriä. Mutta kysymys onkin, mikä konkka? Päällisin puolin kun ei näy vikaa. Tuon varmaan saisi korjattua halvalla vaihtamalla oikean konkan, jaksaisi kaikkia vaihtaa.

Mulla on myös toinen vanha A-mallin risa poweri, joka ei käynnisty ollenkaan, tarkoitus olisi mitata ja verrata noita kahta. Oskilloskooppi olisi pirun kätevä, mutta valitettavasti ei ole kuin yleismittari.

 

Jarmo Piippo
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 12.31:   
Hakkurivirtalähteet voivat olla hankalia korjata kotikonstein, ja hieman vaarallisiakin. Ehkä olisi parempi tutkia/kysellä, voisiko noihin kakstonnisiin saada värkkäiltyä esim. AT-virtalähteen?

 

Damsteri
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 13.03:   
Noinhan se on, mutta nyt ei olekkaan tarkoitus saada parasta mahdollista toimintaa.

Mulla on myös toimiva B2000 alkuperäisellä powerilla, toinen A-mallin poweri on ylimääräinen. Tarkoitus olisi vaan saada A-malli mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa toimimaan, eli siis omalla powerilla. Jos noista ei tule kalua, niin siirrän B:stä powerin A:n ja laitan siihen AT tai ATX-powerin.

 

Damsteri
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 14.42:   
Joo-o.. se konkka löytyi, oli sulanut kuoret päältä ja oli oikosulussa kun mittasin irroittamisen jälkeen. Oli johtojen alla piilossa, kytkettynä 5V linjan plussan ja miinuksen väliin jotka oli sitten oikosulkenut.

Vaihdoin toimivan konkan toisesta risasta powerista, mutta nyt poltti sulakkeen, joten kaiketi se konkka oikosulkiessaan 5V linjan on rikkonut muutakin.

 

Jarmo Piippo
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 16.19:   
Juuri noin siinä ruukaa käydä. :-( Tokihan ymmärrän, että koneen alkuperäinen kokoonpano olisi arvokkaimman tuntuinen, joten noiden laukeaminen on harmillista.

 

Jakodemus
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 16.53:   
Olikos muuten näin, että näihin A-mallin koneisiin ei käy AT-poweri? Jostain muistan lukeneeni, että emolevy ei osaa tehdä itse sitä tick-signaalia. Joku viisaampi ja tietävämpi varmaan korjaa.

 

C64
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 19.10:   
AT powerista sisuskalut vanhaan Amigan powerin koteloon fiksusti eristäen. Kaapelin juottamista varten on olemassa selkeet ja hyvät ohjeet . Tietenkin tarvitsee verkkovirta pistokkeen johtoja jatkaan hieman että sopisia suoraan taakse. Helppoa työkaveri teki töissä juuri näin ja pelaa kuin unelma ..Tick kytkin tarvitsee siirtää 1-2 asennosta muistaakseni 2-3 asentoo

I

http://aminet.net/docs/hard/A2000T.lha
(sisältää AT to Amiga figure4.iff värikuvan)

http://www.technick.net/public/code/cp_dpage.php?aiocp_dp=pinconmth_at_power
(AT powerin johtojen värimerkinnät)

II

Originally the information I had suggested J200 should be connected across pins 2-3, this was incorrect, as J200 control the lightpen input!
The information above has been corrected to U300, which does in fact select the clock source for the TICK input.

 

Damsteri
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 20.05:   
Löysin jonkun piirin ohjeet, jolla voi myös tehdä tuon tick-signaalin. Toisesta paikkaa löysin tekstin jossa oli tuosta jumpperista, että se valitsee tuleeko tick powerista vai videoliitännä vsyncistä. Liekkö mitään ongelmaa jos käyttää vsyncciä?

Taidan vielä purkaa tuon B2000:n (pitää muutenkin vaihtaa kellon akkupatteri), se on paljon uudempi vaan kun rev 6.0 emokin. Sitten olisi varmasti toimiva poweri mitattava, kun nuo kaksi A-mallin poweria antaa molemmat samoja arvoja jännitteettä mitattaessa ja kotioloissa en viitti alkaa kokeilemaan jännitteellisenä.

Voi olla että menee AT-poweripuolelle, sellainen tarvii modata myös mun A500plussaan, alkoi sisäinen asema antaa vääriä lukuvirheitä kun oli pari lisälevaria kiinni. Täällä vaan ei saa AT-powereita edes kierrätyskeskuksesta, ne pistää niin vahhat koneeet kokonaisina paalattavaksi.

 

C64
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 20.52:   
mulla on ylimääräisiä AT-powereita ja niitä saa kyllä uusiakin..

http://www.deltaco.fi/article.aspx?ItemID=PSU-500

Meidän myyntihinta Tampereella 65€

käytettyjä löytyy 15€ kappale iha omasta kaapista

 

Jarmo Piippo
Tiistaina, 8. tammikuuta, 2008 - klo 21.37:   
Tarkistakaa sitten, että A500 vie tarpeeksi virtaa, jos sellaisessa kokeilette. :-) Nimittäin osassa AT-powereita oli merkittynä maksimin lisäksi myös minimikuormitus, joka niistä piti vähintään ottaa, tai hajosivat. Kerran näin eräässä liikkeessä, kun taustalla testasivat poweria irtonaisena, laittamalla vain töpselin seinään. Kuului ihan paukahdus. En viitsinyt sanoa mitään.

 

virgo
Sunnuntaina, 13. tammikuuta, 2008 - klo 20.59:   
A2000 tuppaa noita konkkia suhateleen
usempia kerralla joten kannattaa tarkistaa
kaikki konkat
A2000 powerissa käytetyt konkat vikaantuu
yleensä niin ettei se näy ulko puolelta

itselläni poweri on tehnyt tuon saman jo 2x
viimeisellä kerralla vaihdoin kiltisti kaikki
syöttö puolen isot konkat
naksuminen on merkki siitä että joku syöttö on oikkarissa

 

Flux
Maanantaina, 14. tammikuuta, 2008 - klo 12.24:   
Minun mielestäni AT-powerikaan ei hajoa, vaikka ei ole kuormaa. Joko ei käynnisty tai toimii epäluotettavasti. AT-powerit ja vanhat ATX-pohjautuvat 5V linjaan, jota A500 jaksaa rasittaa tarpeeksi.

Uudet ATX-powerit pohjautuvat 12V linjaan, koska uudet PC-emot ja näyttikset hakkuroivat käyttöjännitteet (1-2V) 12V linjasta. Näin saadaan virtamäärät pienemmäksi, koska jännite on isompi.

A500-käytössä on hyvä muistaa kytkeä myös -12V linja, muuten sarjaportti ei toimi. Käsittääkseni A500 ei käytä -12V linjaa muualle.

 

mkl
Maanantaina, 14. tammikuuta, 2008 - klo 14.23:   
Muistaakseni audion ulostulossa/filtterissä on plus ja miinus 12 v:stä otettu sähköä operaatiovahvistimeen.

 

Jarmo Piippo
Maanantaina, 14. tammikuuta, 2008 - klo 23.06:   
Flux: siksipä sanoinkin, että osassa voi olla tuo ongelma, ei kaikissa.-) Käsittääkseni niissä, joissa kuormittamattomana käyttäminen ei riko niitä, on varalta jo itsessäänkin pieni keinokuorma.

 

Flux
Tiistaina, 15. tammikuuta, 2008 - klo 2.26:   
Mielestäni paukahdus voi powerissa kuulua vain elkosta. Ei semmoinen kuorman puutteen takia paukahda. Kyseessä on kypsynyt elko.

Lämpötila voi vaikuttaa asiaan, eli toiminut pitkään jatkuvasti päällä. Sitten sammutetaan ja jäähtyy. Sitten virtanen päälle ja poks.

 

Jarmo Piippo
Tiistaina, 15. tammikuuta, 2008 - klo 11.42:   
Flux: ilman kuormaa (olipa se keino tai aito) hakkuripoweri "riistäytyy hallinnasta" ja särkee itse itsensä. Sama sille mikä se paukahtava osa on tuossa tilanteessa. :) Kaikissa paitsi vanhimmissa malleissa tuo tiettävästi on siis estetty, joten ilmiöön lienee harva törmännyt (tuo kertomani tapaus on ainoa jonka olen itsekään nähnyt).

 

Flux
Tiistaina, 15. tammikuuta, 2008 - klo 15.50:   
Kyse oli tietokoneen powerista eikä mistään prototyypistä. Mielestäni vanhatkaan tietokonevehkeet eivät hajoa ilman ulkoista kuormaa, rikkinäiset powerit tietenkin tekevät mitä haluavat.

Sisäinen toteutus on taas oma lukunsa. Voi olla keinokuorma tai sitten poweri huomaa asian ja ei edes käynnisty ilman kuormaa, riippuu toteutuksesta.

 

Jarmo Piippo
Tiistaina, 15. tammikuuta, 2008 - klo 17.57:   
Hakkurivirtalähteitähän ne tietokoneiden virtalähteet juuri ovat. (Paitsi vanhat, painavat "kotimikrojen" rautamuuntajat regulaattoreineen.) Vanhoissa tietokoneiden hakkuripowereissa oli tosiaankin joitakin sellaisia malleja, joissa oli merkittynä niille pakollinen minimikuormitus, ja noin se oli riippumatta siitä uskotko asiaa vai et. ;-)

Todennäköisyys törmätä enää käytännössä tuollaiseen on toki minimaalinen, joten unohtakaa koko asia.

 

Flux
Tiistaina, 15. tammikuuta, 2008 - klo 21.15:   
http://koti.mbnet.fi/flux/saku/atx1.jpg
http://koti.mbnet.fi/flux/saku/atx2.jpg
http://koti.mbnet.fi/flux/saku/atx3.jpg

Tarkoitin tietokoneen powerilla sitä, että on valmis kuluttajakäyttöön tarkoitettu malli, joka ei poksahda ilman ulkoista kuormaa.

Kuvassa on tämän päivän mallia edustava ATX-poweri, joka on kuukausi sitten poimattu verkkokauppacomin ota-ilmaiseksi laatikosta, lähinnä 12cm tuularia silmälläpitäen. Pitihän se silti testata ja sata-virtaliitin antaa viiveettä liekkiä. Selvästi joku on runnonut liitintä ja mennyt huonoon kuntoon. Valaiseva esimerkki, miten kehitys on mennyt taaksepäin kestävyyden ja paloturvallisuuden kannalta. Katkaisin savuttavan haaran pois ja siitä tuli bueno hiljainen poweri omaan käyttöön.

Kuten kuvasta havaitaan, kyljessä on kerrottu myös minimivirrat. Tämä ei tarkoita sitä, että poweri sanoo pois, jos virrat eivät täyty. Ainoastaan valmistaja ei lupaa täydellistä toimivuutta.

Silmäilin poweria hieman sisältäpäinkin ja vaikuttaisi siltä, että trio 12V lähtö on ostajan kusetusta. Kaikki kolme 12V lähtee samasta 12V linjasta, ovat vain hyppylangoilla erotettuja. Luultavasti hyppylangoilla on toteutettu shunttivastukset, joiden avulla on tehty maksimivirtarajoitus, joka on ihan ok noissa tehomäärissä. Näin ollen kyljessä kerrottu jokaisen 12V linjan 1A minimikuorma on perusteeton, piisaa että jostain ottaa 3A.

 

Jarmo Piippo
Keskiviikkona, 16. tammikuuta, 2008 - klo 13.35:   
Komeita kuvia!! Miten sait kuvan tuosta liekityshetkestä? :-)

Mjoo, en tarkoittanut siis nykyisiä powereita, enkä edes melko vanhoja, vaan Tosi Wanhoja. Ne poksahtivat ilman kuormaa (uutenakin), tai siis osa malleista. Mutta samapa sille, ei niitä enää kenenkään varastoista löydy. Unohdetaan.

 

Flux
Keskiviikkona, 16. tammikuuta, 2008 - klo 20.56:   
Helposti. Toimii kuin sytkä. Virtanen päälle, liekki paikallaan. Ei sitä tosin montaa sekuntia kerralla viittiny päällä pitää. Kamera valmiiksi ja virtanen päälle.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: