Non-autoconfig

Saku-foorumi » Classic Amiga » Yleinen keskustelu » Viestit 2007 » Viestit 09/2007 » Non-autoconfig « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Flux
Tiistaina, 6. maaliskuuta, 2007 - klo 6.37:   
Kupletin juoni on kuvan

http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1k_memory_card.jpg

mukainen A1000-koneen cpu väliin tuleva 1-4M lisämuistikortti. Se löytyy myös

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1006

mutta siinä ei kerrota mitään jumppereista (4 kpl) eikä autoconffautuvuudesta.

Sivun

http://www.ntrautanen.fi/computers/hardware/misc/amiga_memory.htm

mukaan päättelemällä autoconffautuva lisämuisti toimii siten, että se ilmoittaa itsestään osoitteessa E80000-E8FFFF ja järjestelmä osoittaa sille todellisen sijainnin. Näin ollen lisämuistikortilla pitää olla huomattavasti logiikkaa. Kortissani on muistipiirien lisäksi vain RTC-piiri ja kourallinen 74-logiikkaa. Se ei mielestäni riitä, vaan tarvittaisiin vähintään muutama PAL-piiri. Tästä päättelemällä kortti ei voi olla mitenkään autoconffautuva.

Koneen mukana tulleessa HD-boottikorpuilla on komento "addmem 400000 4fffff" eli kortti lienee 1M kalustettu, vaikka aluksi luulin sitä 4M kalustetuksi, koska muistipiireissä lukeepi TMS4256, mutta google vahvisti ne 256kbit piireiksi.

Kyseinen limppu on kaupallinen AHD-viritelmä eli

http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1k_ahd.jpg

Muistien kannoissa on 4 joutilasta pinniä, jotka houkuttelisi vaihtamaan ne 20-jalkaisiin megabitin piireihin. Mahtaakohan toimia? Säätö tehdään luultavasti jumppereilla. Lisäksi pitäisi kokeilla, mihin muistialueeseen se sijoittuu. Potentiaalinen alue lienee 200000-9FFFFF.

Mistä löytyy kickstart-imageita tai modeja, että saa addmem-komennon kickstarttiin sisäänrakennettuna?

 

Joanna
Tiistaina, 6. maaliskuuta, 2007 - klo 18.27:   
Pitäisi selata läpi vanhat devdocit (siis oikeat paperikopiot), mutta muistaakseni Zorro väylän Autoconfig-logiikka on selitetty niissä senverran hyvin että semmoisen voisi ihan hyvin toteuttaa itse. (kirjoittelen ulkomuistista näitä)

Autoconfig ei speksinä vaadi mitään tiettyä piirityyppiä (pal tms.) mutta sen toiminta edellyttää että kortilla on muutamia loogisia osia oitten teossa pal-piirillä säästää useamman 74-TTL-piirin. Periaatteessa siellä on osoitevertailija, rekisteri (johon kortin käyttöosoite kirjoitetaan) ja muutama muistipaikka joista lukemalla saadaan kortin perustiedot (kuten IO/muistialueen kokotarve).

Nykyaikana ... koko juttu menisi pieneen CPLD-piiriin, joka tuskin maksaisi montaa euroa.

 

Jani Kuituniemi
Tiistaina, 6. maaliskuuta, 2007 - klo 22.42:   
Juu, ei AutoConfig(tm) ole mitenkään vaikea toteuttaa. Apuja voi katsoa vaikka Dave Haynie archivesta http://www.thule.no/haynie/ jossa on ihan esimerkkejä.

 

Flux
Keskiviikkona, 7. maaliskuuta, 2007 - klo 4.36:   
Ei tuossa ole kyse autoconfig-modauksesta. Totesin vain, että ei ole autoconfig-malli. Koska kickstart-modilla siitä saa vastaavan kuin autoconfig, niin ratkaisu on siinä. En löytänyt aminetista suoralta kädeltä sopivaa, joka toimii KS 1.2 tai 1.3.

 

Jarmo Piippo
Keskiviikkona, 7. maaliskuuta, 2007 - klo 7.28:   
Joanna: Tuo laite tulee suoraan prosessorikantaan kiinni, voi olla ettei siihen edes voisi rakentaa Autoconfigia? Kun siihenhän kuuluu sekin "vuorottelu" tunnistuksen yhteydessä, eli jokainen väylän kortti vastaa kyselyyn vuorollaan, ja siirtää sitten vuoron seuraavalle.

 

Jani Kuituniemi
Keskiviikkona, 7. maaliskuuta, 2007 - klo 14.00:   
Jarmo: juu-ei, ei onnistu AutoConfig(tm) jos ei tule ihan väylään kiinni. Tarvittavia signaaleja ei löydy prosessorikannasta.

 

mkl
Keskiviikkona, 7. maaliskuuta, 2007 - klo 14.38:   
Luulen, että onnistuu jos asian feikkaa tietyllä tavalla: 68000:lta lähtevät osoitukset $e80000 alueelle ohjataan ensin kortin piirille (sama lisäkortti johon prosessorikin tulee) ja kun se on autoconfiguroitu(tm) annetaan tämän alueen osoitusten mennä eteenpäin emolevylle, ja sieltä sitten eteenpäin zorro-korteille.

 

Flux
Torstaina, 8. maaliskuuta, 2007 - klo 20.30:   
Tuossa vastaavassa kortissa on PAL ja GAL piirit, mutta ei tiedä, onko se autoconffautuva.
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1068

Tuossa on niin järeää logiikkaa, että on suft varmasti autoconffautuva. CPU-kannan lisäksi käytetään kahta klipsujohtoa.
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1073

Ratkaisin oman kortin autoconfig-ongelman laittamalla sen huutonettiin myyntiin ja ottamalla käyttöön A590 limppuohjaimen, jossa 2M autoconfig fastia. Joutui purkaan kotelon pois, koska kotelossa on 86pin liittimen alla kieleke, joka ei mahdu A1000 koneen sisälle.

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 8. maaliskuuta, 2007 - klo 22.30:   
Flux: Tuossa A590:ssä on muistaakseni 1 gigatavun kokorajoitus kovalevyille, sitä isommat eivät ehkä toimi (ollenkaan). Jossain oli aikoinaan myynnissä päivitystä (Guru-ROM), jolla kai saisi isompiakin levyjä, ja lisäksi moninkertaisen siirtonopeuden (vakio-ROMilla maksimi noin 1 Mt/s. SCSI-levyltä). Itse en tosin tuota Gurua ostanut, koska hankin noihin aikoihin A1200:n. :-)

 

Flux
Perjantaina, 9. maaliskuuta, 2007 - klo 0.36:   
"There are several versions of the ROMs for the A590, Version 6 ROMs only allow hard drives up to 512MB in capacity. Version 6.6 and 7.0 ROMs have been reported to work successfully with drive sizes up to 9GB but you will need at least OS3.5 to use drives over 4GB. Notice the names of the LEDs on the unit, named Fred and Wilma."

Minun yksilössä on v4.6 bootrommit, mutta eipä A1000 koneessa juuri limppua kaipaa, sitä varten voi kaivaa kaapista C2000 tai A1200.

Honasin nyt vasta, että autoconfig lisämuistin olisi voinut tehdä tuostakin http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=48936902 mutta on jo menossa seuraavalle. Lisäksi ehdin jo myydä kaikki 86pin korttiliittimet, joita olisi tarvittu adapteriksi (kolvata kaksi vastakkain). Tuon toimivuus perustuu siihen, että kortti on saksalaiseen A2000-malliin tarkoitettu, minkä cpu-slot on sama kuin A1000 ja A500 liitäntä.

Olisi mahtunut vaihtelee tikkutöpseleitä paremmin, A590 tulee ikävästi tielle.

Autoconfig on näköjään hoidettu kolmella pal-piirillä, lisäksi 6kpl 74-logiikkaa.

 

Jarmo Piippo
Perjantaina, 9. maaliskuuta, 2007 - klo 11.54:   
A590:ssä on jopa oma prosessorikin, niiden logiikoiden lisäksi. Vähän kuin Kuusnelosen lerppuasemassa. :-) Onpas noita rommeja näköjään ollut monenlaisia.

 

Amiga4ever
Perjantaina, 9. maaliskuuta, 2007 - klo 23.02:   
öö.. en nyt muista, mut mulla on samantapainen 1-4mb:n lisämuistikortti A1000:ni.. niin kyl minust se ottaa käyttöön sen muistimäärän kortilta heti buutatessa.. buutti korppuja on useita.. et onko se sit joka korpussa se tieto millä kone ottaa käyttöön muistin?

 

Flux
Torstaina, 15. maaliskuuta, 2007 - klo 4.27:   
Koppa auki ja http://www.amiga-hardware.com/ syynäys ja raporttia tänne.

 

Flux
Keskiviikkona, 28. maaliskuuta, 2007 - klo 22.25:   
A590 osoittautui huonoksi fyysisesti: vaakatasossa vie tilaa turhan paljon ja haittaa tikkujen kytkemistä. Ja kulma-adapterin tekeminen turhan työläs, sillä en halua modata A1000 enkä A590.

Ratkaisu oli vetää aiemmin hehkuttamani A2000-kortti pois huutonetistä ja tehdä siitä autoconffautuva 1M fast. Koskaan toimimattomasta AHD viritelmästä ( http://www.tpu.fi/~pepesa/ahd.jpg ) löytyi vielä yksi kortinreunaliitin.

http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf1.jpg

http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf2.jpg

Taas yksi esimerkki siitä, että pitäisi ensin suunnitella loppuun asti ja sitten vasta tehdä, sillä projektista piti tehdä sisäinen malli lattakaapelin avulla: tinasin korttiin sekä kortinreunaliittimeen piikkirivat. Sitten vasta aloin tutkia, miten nastat istuu toisiinsa. Ja tietenkin parilliset ja parittomat pinnit menossa väärinpäin. Olisi pitänyt piikkirima tinata kortin liuskoihin (kuvassa sahattu pois).

Tässä vaiheessa helpoin vaihtoehto olikin tehdä ulkoinen pystymalli. Liuskojen sahaus pois, jotta piikkirimat sai tinattua kiinni toisiinsa.

Ensimmäisessä testauksessa kickstartin latauksen jälkeen ruutu jäi keltaisesti. Tinauksien mittailussa löytyi yksi katkos. Sitten testailuissa kone kippaili säännöllisesti. Löytyi toinen katkos. Sen jälkeen systeemi lähti toimimaan kuin junan vessa.

 

Piru
Keskiviikkona, 28. maaliskuuta, 2007 - klo 22.28:   
Heh, malli frankenstein. :-)

 

Jani Kuituniemi
Torstaina, 29. maaliskuuta, 2007 - klo 10.08:   
No niin, tässä alkaa olla jo sopivaa asennetta :) Näitä lisää :)

 

Flux
Maanantaina, 9. huhtikuuta, 2007 - klo 21.36:   
Nyt sain toisen samanlaisen 0.5/1M fast-kortin ja saksalaisen A2000 -raadon, josta voi irroittaa emosta 86pin korttiliittimen ja 0.5M muistia korttiin. Emolla ei liene parempaakaan arvoa, joten bunsenlampulla tuhoaminen on asianmukaista. Sitten voin yrittää tehdä sisäistä mallia, mikä meni läskiksi ja tulikin yllä mainittu ulkoinen malli.

 

Flux
Keskiviikkona, 11. huhtikuuta, 2007 - klo 1.14:   
http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf3.jpg
http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf4.jpg
http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf5.jpg
http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf6.jpg

Nyt projekti on valmis ja suunnitellusti toteutettu. Bebekistä haettu lisää kulmapiikkirimaa (suoramalli on loppu). Lattakaapeliksi sopi scsi+ide eli 50+40pin, mikä piisaa sopivasti 86 pinniksi. Liittimien toiset päät hiottu, jotta liittimet mahtuvat vierekkäin samaan piikkirimaan.

Kortti piti sijoittaa powerin viereen, mihin se mahtuu parhaiten. Kuvassa3 on siihen mitoitetut lattakaapelit, mutta kone kaatuili pahasti. Syynä oli liian suuri johtopituus.

Piti tyytyä lyhyempiin, joten koteloa piti hieman modata, että se mahtui kuvan4 paikkaan. Kortin päällä on piirtoheitinkalvo, ettei ota kosketuksiin päälle tulevan peltipaidan kanssa.

Päällepäin systeemi on nyt paljon hillitympi kuin edellinen frankenstein-malli.

Nyt kelpaa pelailla Alien Breedia ilman, että heti aluksi kaiuttimesta kuuluu räkäistä naurua ja ruudussa lukee, että jokaisella amigistilla pitäisi olla varaa 512kB lisämuistiin.

 

Boogie
Sunnuntaina, 15. huhtikuuta, 2007 - klo 15.54:   
Vielä musta suojakuori liittimen päälle ja - Grandioza :)

 

Flux
Sunnuntaina, 26. elokuuta, 2007 - klo 6.35:   
http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf7.jpg
http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf8.jpg

Vihdoin projekti on saatu viimeisteltyä. Kyseessä oli suojakuori. Kupletin juoneksi valitsin muovisia vhs-koteloita, musta ja valkoinen. Tarkassa silmäilyssä musta osoittautui hillityksi ja ajattomaksi, kuten Boogiekin hehkutti.

Kuvassa 7 näkyy katkoteräveitsen vieressä prototyyppi, joka on muuten ok, mutta yksi taitos on repeytynyt, syynä liian tuhti viilto.

Kuvassa 8 näkyy lopputulos. Kiinnitetty kuumaliimalla lattakaapelin liittimeen ja alapuolelta kolmella pisteellä A1000-koteloon.

Nyt vehje on myös ilo silmälle.

 

Flux
Sunnuntaina, 26. elokuuta, 2007 - klo 17.55:   
http://www.kolumbus.fi/psaarinen/a1000-autoconf9.jpg

Noin. Nyt on korjattu viimeinenkin (tekninen) seikka. Kupletin juoni oli siinä, että kone ei aina selviä resetin jälkeisistä rutiineista. Syynä tämän on lattakaapelin pituus, josta aihemmin hehkutin, että pitemmällä piuhalla ei toiminut laisinkaan.

Syynä on ajoitukset. Laajennusväylän lähin osa on CPU ja ajattelin, että vika on siinä. Kaivoin 68k-laatikostani eri malleja. Kuva 9 esittää, että alimmainen on A1000-koneen originaali. Keskimmäinen on A2000-koneesta lähtöisin ja ei toimi lainkaan. Ylimmäinen paikallaan oleva on A500-koneesta ja toimii moitteetta jokaisella reset-kerralla.

Näin ollen eri cpu-yksilöissä on eroja ajoitusten suhteen.

 

Amiga4ever
Maanantaina, 27. elokuuta, 2007 - klo 11.41:   
@Flux:

Amigahardwaresta ei löydy tuota mun lisämuistikorttia.. Alphatron on kyseessä, jouduin joku vuosi sitten lähettää kuvat siitä Australiaan jollekkin hepulle, et sai samantapaiseen hardware-sivulle tietoa kortista.. eli sivu on: amiga.resource.cx

 

Flux
Torstaina, 30. elokuuta, 2007 - klo 2.11:   
Lähetä tonne amigahardwareenkin fotot ja detailit.

Hmm.. Kahdella PAL-piirillä saatu näköjään autoconfig toteutettua. Taitaa commodoren äijillä olla vanha versio palasmista.

 

Amiga4ever
Perjantaina, 14. syyskuuta, 2007 - klo 23.32:   
niin.. sieltä ei minusta löydy tuota korttia ollenkaan.. kuvat ottaa näemmä täytyy uudestaan.. =/ täytyy yrittää muistaa, kun joku päivä tulee iili laittaa A1000 tulille taas vaihteeks.. :)

 

Flux
Maanantaina, 17. syyskuuta, 2007 - klo 0.59:   
Eikö samoja fotoja voi laittaa molempiin.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: